Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága HACCP alkalmazása mezőgazdasági termékeknél (Mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek minőségbiztosítási rendszerei)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Olasz Nap Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Március 20. “Olasz Külkereskedelmi Intézet (ICE): Promóciós tevékenység és szolgáltatások.
Advertisements

Étrend-kiegészítő vagy gyógyszer? Határterületi termékek elhatárolásának szempontjai Medical Tribune konferencia október 1. Dr.
ADATSZERZÉS, INFORMÁCIÓ HASZNOSULÁS Biztonságtudatos vállalati kultúra Készítette: Jasenszky Nándor egyetemi szakoktató NKE NBI TEH tanszék.
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága Élelmiszer biztonsági követelmények a nemzetközi kereskedelemben.
Ökológia állattenyésztésünk értékei és felhasználási lehetőségei versenyképességünk növelése céljából Seregi J. – Holló G. – Holló I. – Repa I. Mosonmagyaróvár,
MMIK – „a befogadó intézmény” tradicionális múlt tradicionális múlt felkészült szakember gárda (humán erőforrás) felkészült szakember gárda (humán erőforrás)
A környezetvédelmi megbízott szerepe a vállalkozások tevékenységében és Önkormányzati munkakörben Önkormányzati munkakörben.
BEPTRA „Legjobb Gyakorlatok” kis- és középvállalkozások számára Szakmaspecifikus képzéssorozat Projektsz á m: HURO/0901/138/2.1.2 HURO0901/138/2.1.2 A.
Az étrend-kiegészítők, kozmetikumok forgalmazásának hatósági felügyelete Kereskedők Napja Június 4. Szabó Nikolett Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal.
A vállalkozások kihívásai és tapasztalatai a termékfelelősség és az élelmiszerbiztonság területén Győri Keksz Kft. BELSŐ PIACI HÉT II
AZ ÁLLATI EREDETŰ ÉLELMISZEREKKEL KAPCSOLATOS KOCKÁZATOK Laczay Péter Informatio Medicata szeptember.
KÖVETELMÉNY, ELVÁRÁS MEGNEVEZÉSTARTALOM EGÉSZSÉGÜGYI KÖVETELMÉNYJÓ ÁLLÓKÉPESSÉG EGÉSZSÉGES IDEGRENDSZER ÉP HALLÁS, ÉRTHETŐ BESZÉD KIZÁRÓ OK: MOZGÁS ÉS.
Termel ő i piacok jelent ő sége, szabályozása Dr. Gombos Zoltán Főosztályvezető Április 18. FÖLDM Ű VELÉSÜGYI MINISZTÉRIUM.
Tájékoztató a magyar sütőipar helyzetéről
A nyomonkövetési dokumentáció javasolt adattartalma: I
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
Bemutatkozás Fodor Noémi Gépészmérnök – mérnöktanár Környezetirányítási szakértő TAR-ZERT Auditor Minőségirányítási vezető.
TIENS DiCHO Csodás otthon DiCHO termékekkel. DiCHO Di Di – jelentése: csökkentés Cho Cho – jelentése: házimunka A DiCHO tehát a házimunkák könnyed csökkentését.
ENERGIA TAKARÉKOS RENDSZERSZEMLÉLET AZ ÉPÜLETGÉPÉSZETBEN Fehér János okl. kohómérök Fűtéstechnikai szakmérnök Székesfehérvár, 2010.JAN.20.
FOGYASZTÓK TÁJÉKOZTATÁSA. Az élelmiszerek csomagolásán, címkéin feltüntetett információkban a magyar fogyasztók hány százaléka bízik mindig, néha, illetve.
Bébiételek. Bébi ételek és italok = olyan élelmiszerek, melyek speciális igényeket elégítenek ki, és mint ilyeneknek speciális feltételeknek kell megfelelniük.
AZ ELEKTRONIKUS KÉPZÉS MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSA INFORMATIKA A FELSŐOKTATÁSBAN DEBRECEN DR. ZÁRDA SAROLTA GÁBOR DÉNES FŐISKOLA.
A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE május 26.. A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE Beszerzés vs. közbeszerzés Az új közbeszerzési törvény tükrében Willinger Kornél NVMT Elnökségi.
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
BEST-INVEST Független Biztosításközvetítő Kft.. Összes biztosítási díjbevétel 2004 (600 Mrd Ft)
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
Biztonságos, fenntartható és tiszta energia a Duna-medencében
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
TÁJÉKOZTATÓ ÉS INDÍTÓ BESZÉLGETÉS A LABORVEZETŐKNEK ÉS MINŐSÉGÜGYI MEGBÍZOTTJAIKNAK SZÓLÓ TANFOLYAM TÉMÁIRÓL, SZERVEZÉSÉRŐL EŐZMÉNYEK Korábbi laborvezetői.
Merre tovább magyar mezőgazdaság?
Tájékoztató a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatról
PANNON-LNG Projekt Tanulmány LNG lehetséges hazai előállításának
KÖLCSÖNÖS MEGFELELTETÉS (Cross compliance)
Duális képzés a társadalmi felelősségvállalás szemszögéből
Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban
A közigazgatással foglalkozó tudományok

D Á N I A 2007.november Készítette: KOVÁCSNÉ NAGY MÁRIA.
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Menedzsment és Vállalatgazdaságtan PhD Menedzsment alapok
A dinamikus WEB alkalmazásának lehetőségei a mezőgazdaságban
SZÁMVITEL.
Eszék lakos; egyetemi város, megyei székhely
Vörös-Gubicza Zsanett képzési referens MKIK
Környezetgazdaságtan 1
Környezet és Energia Operatív Program Energetikai pályázatai
A PDCA elv alkalmazása az információvédelmi irányítási rendszerekben 1
SZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály egyetemi tanár
A márkázás Marketing gyakorlat 6..
Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest, december 18.
Az EQAVET szerepe a szakképzés fejlesztésében
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
Számítógépes szimulációval segített tervezés
„ Egy hatékony iskolai egészségnevelési program – az egyik legköltséghatékonyabb beruházás, amit egy nép (állam) csak megtehet annak érdekében, hogy párhuzamosan.
Compliance és Corporate Governance
A villamos installáció problémái a tűzvédelem szempontjából
Környezeti Kontrolling
Élj ökosan – generációkon át II.
Új pályainformációs eszközök - filmek
Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar
Szabványok, normák, ami az ÉMI minősítési rendszerei mögött van
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
Dr. Bánky Tamás Építésfelügyeleti szakmai nap július 5.
A gazdasági fejlettség mérőszámai
Az innovációs célú beszerzések gyakorlata
Országos Tűz- és Katasztrófavédelmi Konferencia
Előadás másolata:

Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága HACCP alkalmazása mezőgazdasági termékeknél (Mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek minőségbiztosítási rendszerei)

Az élelmiszerek minőségének komplex értelmezése. Magyarország EU csatlakozása után: –agrárgazdasági termékek (nyers és feldolgozott élelmiszerek, takarmányok, stb.), áruk szabad áramlása az Európai Unió egységes belső piacán. –felkészülés: 15 tagország élelmiszertermelői és –forgalmazói teljesíteni tudják a minőségi, biztonsági, stb. követelményeket, –használnak: saját piacaik védelme, a magyar piac megszerzése céljából, –létkérdés: a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar számára, e követelmények teljesítése, és a teljesítés bizonyítása –élelmiszerek minősége, biztonsága stratégiai tényező, –azok a vállalatok tudnak helytállni, melyek minőség, és biztonság szempontjából is versenyképesek. Versenyképes termékekre van szükség: –piacon keresett, –jól eladható, jó a minősége, biztonságos, elfogadott áron tudják kínálni. versenyképesség = jó minőség ( biztonság) + alacsony ár (önköltség) (stb.)

Az agrárgazdasági termékek (nyers és feldolgozott élelmiszerek) minősége: meghatározott és elvárt igényeket elégít ki, jellemzők: A minőség összetevői

A mezőgazdasági termékek biztonságát veszélyeztető tényezők: - vegyi szennyezettség (növényvédő- és gyomírtószerek -, rovar- és rágcsálóirtószerek-, gyógyszerek maradványai, nehézfémek, tisztító- és fertőtlenítőszerek, csomagolóanyagokból beoldódó anyagok, stb.) - rovar- és parazita-szennyezettség, - mikrobiológiai szennyezettség (patogének és az általuk termelt toxinok), - sugárszennyezettség, - antinutritív anyagok (biogén aminok, egyes alkaloidok, stb.), - egyes túladagolt adalékanyagok (tartósítószerek, mesterséges színezékek, aromák, állományjavító szerek, stb.) jelenléte, - fizikai szennyezettség pl. üvegszilánk, fémforgács, éles kő, stb. fogyasztók elvárása: a megelőzés módjainak alkalmazása élelmezés-egészségügyi biztonság elérése

A komplex minőség összetevői: 1.Tápérték (táplálkozásbiológiai érték) fehérje-, zsír-, szénhidráttartalom + energiatartalom, vitamintartalom, esszenciális zsír- és aminósavtartalom, ballasztanyag-tartalom, mikroelem-tartalom, természetes aromaanyagok tartalma, hasznos mikroorganizmus-tartalom (pl. tejsavbaktérium-tartalom). 2. Élvezeti érték (szűkebb értelemben vett minőség) = érzékszervi tulajdonságai milyen mértékben étvágygerjesztők érzékszervi tulajdonságai: · illat, íz, zamat, aroma · külső megjelenés (szín, forma, stb.) · állomány, állag, konzisztencia, · (érettség, friss állapot), stb.

3. Alkalmasság mást jelent az élelmiszerlánc tagjai (mezőgazdasági termelő, feldolgozó, forgalmazó) számára, mint a fogyasztó számára: Az agrárgazdasági termék alkalmasságának elemei

4. Csomagolás fogyasztó igényeinek megfelelő csomagolóanyag, védi az élelmiszert a sérüléstől, szennyeződéstől, romlástól, csomagoláson tüntetendő fel a jelölés, csak engedélyezett csomagolóanyag használható fel. 5. Jelölés előírt, a fogyasztók igényeit kielégítő, korrekt tájékoztatás, csomagoláson elhelyezve, szigorú és részletes jogi szabályozás, fogyasztók elvárása: –részletes, valósághű információt a termék összetételéről, –minőségmegőrzési idejéről, –gyártójáról, –felhasználási módjáról, stb. –legtöbb vitát váltja ki, –érdekli a fogyasztókat: mennyire egészséges, milyen hatással van a környezetre, hogyan lehet felhasználni, stb.

6. Tömeg vagy térfogat tömeg vagy térfogat szerint értékesítenél, elvárt az előírt tömeg ill. térfogat alsó határértékének az elérése, gyártó érdeke: ne haladja meg az előírás szerinti értéket. 7. Egyéb minőségi elemek ökológiai érték - egyre szélesebb rétegének fontos, 2 agrárgazdasági termékcsoport: - bio- illetve naturális élelmiszerek, - kevésbé feldolgozott élelmiszerek (pl. chilled food), természet- és környezetvédelmi érték - a termék előállításának energiaigénye, a környezet védelme, újrafelhasználható csomagolás, vagy környezetbarát csomagolóanyag használata, egészséges táplálkozást mennyire szolgálja az élelmiszer, élelmiszer által nyújtott kényelem, stb.

Az élelmiszerbiztonsági és minőségügyi rendszer szükségessége a mezőgazdaságban és az élelmiszer-feldolgozásban feltétlenül szükséges: –vezetési, szervezési alrendszer – azaz a menedzsment - megfelelő minősége

A biztonságos termelés ill. előállítás az érdekelt felek együttműködésén alapul: takarmánykeverő üzemek (biztonságos állati takarmányok előállítása) mezőgazdaság (elsődleges növényi és állati nyersanyagok, friss élelmiszerek termelése) élelmiszertermelés, –forgalmazás (mezőgazdaság, élelmiszeripar, kereskedelem) fogyasztó-vevő (tárolás és feldolgozás a háztartásban a fogyasztás előtt) állami szabályozás és felügyelet (jogalkotó és egészségügyi ellenőrző szervek)

EUREP GAP EUREP = Euro-Retailer Produce Working Group (Európai Kiskereskedői Termékcsoport) GAP = Good Agricultural Practices (Jó Mezőgazdasági Gyakorlat) általános minőségbiztosítási rendszer, amely a GAP-on alapul, kiterjed: –a frissen fogyasztható, –a feldolgozatlan mezőgazdasági termékek előállításának szabályozására, –területek nemzetközi tanúsítására, regisztrálásra alkalmas termék szabvány ben alakította a FoodPLUS Kft. nonprofit szervezet Kölnben Jelenleg öt terület került bevonásra: –Zöldség- és gyümölcstermesztés, –Virág- és dísznövénytermesztés, –Állattenyésztés, –Haltenyésztés, –Zöld (nyers) kávé.

Az EUREPGAP célkitűzése: Jó Mezőgazdasági Gyakorlat alkalmazásával –mezőgazdasági termelésből adódható kockázatok csökkentése, –jól és részletesen meghatározott, dokumentált feltétel-rendszert alkalmaz, mely lefedi az előállító gazdaságban: a válogatást a csomagolást a feldolgozást. a termelési folyamatot. –feltételrendszernek való megfelelést tanúsíttatni kell, –folyamatos fejlesztés a fogyasztók élelmiszer-biztonságát és a termőterület termelésben tartását is biztosítja –létrehozásának legfontosabb mozgatója: a nyomonkövethetőség.

Az EUREPGAP elve elérhető legjobb technológiák alkalmazása fenntartható mezőgazdaság követelményeinek megfelelő élelmiszer előállítás támogatása: –megfelelő mennyiségű, magas minőségű termék előállítása, –természeti erőforrások optimális felhasználása, –legjobb technológiáknak a hagyományos gazdálkodási eljárásokkal történő együttes alkalmazása, –termelő gazdák életkörülményeinek javítása. Az EUREPGAP követelmények témakörei: –Dokumentáció –Fajták és szaporító anyagok –A termőhely múltja, a termőhely kezelése –Talaj és táptalaj kezelés –Tápanyag utánpótlás –Öntözés –Növényvédelem –Betakarítás –A betakarítást követő beavatkozások –Hulladék és szennyezők kezelése, újra hasznosítás –A dolgozók egészsége, biztonsága és a szociális körülmények

Az EUREPGAP feladata válaszolni a fogyasztók élelmiszerbiztonsági, állatjóléti, környezetvédelmi és a dolgozók egészségét, biztonságát és jólétét érintő aggályokra, támogatni a kereskedelmi szempontból életképes farmbiztosítási rendszerek elfogadását (előnybe részesítik a minimális agrokémiai anyagok használatát) útmutatást adni a legjobb gyakorlatok megértésének fejlesztésére és folyamatos javítására, konzultáció a fogyasztókkal és fontos partnerekkel, beleértve a termelőket, exportőröket és importőröket.