Szennyvíztisztító & olajkivonó telep 100% Sustainable high performance water treatment.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
SZTE ÁJTK Tehetségnap június 10. A rendezvény az Oktatásért Közalapítvány támogatásával, az NTP-OKA-XXII-088 pályázat keretében valósul meg.
Advertisements

Magyar Hidrológiai Társaság XXVII. Országos Vándorgyűlés Baja július Szekció. A CSATORNÁZÁS ÉS SZENNYVÍZTISZTÍTÁS KULCSKÉRDÉSEI NAPJAINKBAN.
A fogyasztóvédelmi hatóság hatásköre, illetékessége és eljárása a villamosenergia-, földgáz-, víziközmű-, távhő- és hulladékgazdálkodási közszolgáltatás.
AZ ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSEK NEMZETGAZDASÁGI ELŐNYEI Knauf Insulation Kft Kanyuk László.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Ruska Mónika – Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat - Fiatalok Lendületben Programiroda.
Távlati öntözési vízigények felmérése Somlyódy Balázs főigazgató Országos Vízügyi Főigazgatóság.
A környezetvédelmi megbízott szerepe a vállalkozások tevékenységében és Önkormányzati munkakörben Önkormányzati munkakörben.
Nagyprezentáció Társaság a Lakásépítésért Egyesület lobby tevékenység a magyarországi lakásépítések élénkítése érdekében Előadó:
Kocsis Tibor Kaposvár, március 01. Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása.
European Commission Enterprise and Industry Az INNO-Way program bemutatása Székesfehérvár november 05.
ELTINGA és MTA KRTK KTI Horváth Áron április 7. Lakásárak, támogatások és energiahatékonyság.
Olaj mint életünk szerves része A napraforgóolaj: a napraforgó növény magjából, hideg vagy meleg eljárással nyert növényi zsiradék Olíva olaj: Legegészségesebb.
Dél-pesti Szennyvíztisztító Telep bemutatása 9.a 4. csoport.
ENERGIA TAKARÉKOS RENDSZERSZEMLÉLET AZ ÉPÜLETGÉPÉSZETBEN Fehér János okl. kohómérök Fűtéstechnikai szakmérnök Székesfehérvár, 2010.JAN.20.
Mindent a „Vállalkozások komplex infokommunikációs és mobilfejlesztéseinek támogatása” című pályázati kiírásról.
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
Biomassza Murai Péter Tóth Barnabás Erdős Boglárka Tibold Eszter.
Kiszervezés szolgáltatói szemmel Tóth Zoltán november 9.
Napenergia-hasznosítás az épületgépészetben Konferencia és kiállítás november 9. Nagy létesítmények használati melegvíz készítő napkollektoros rendszereinek.
A székesfehérvári fiatalok helyzete
A szakiskolák aktuális problémái
Az új METÁR szabályozás és a biomassza piac
Gazdasági informatika - bevezető
Hagyományos húsvéti húságazati helyzetkép
Tájékoztató a munkahelyteremtő pályázati programról
Atomerőművek és radioaktív hulladékok kezelése
PANNON-LNG Projekt Tanulmány LNG lehetséges hazai előállításának
Összeállította: Horváth Józsefné
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
A napsugárzás jótékony hatásai:
TAB Város és a megújuló energiára alapozott oktatás Schmidt Jenő Tab Város Polgármestere 1.

Vízkeresők csoport: Beke Szabolcs Bojtor Cintia Hegedüs András
D Á N I A 2007.november Készítette: KOVÁCSNÉ NAGY MÁRIA.
Kockázat és megbízhatóság
Magyarország: logisztikai központ
A cégvezetők problémái az informatikával kapcsolatban
SZÁMVITEL.
A talajok szervesanyag-készlete
SZÁMVITEL.
NEMZETI VÍZTECHNOLÓGIAI PLATFORM TECHNOLÓGIAI VIZEK KEZELÉSE
Dél-pesti Szennyvíztisztító Telep
A PDCA elv alkalmazása az információvédelmi irányítási rendszerekben 1
Az információs társadalom joga
SZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály egyetemi tanár
SZÁMVITEL.
Használt étolaj gyûjtésére készült kampány
B.Sc. / M.Sc. Villamosmérnöki szak
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
Számítógépes szimulációval segített tervezés
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
Önköltségszámítás.
A villamos installáció problémái a tűzvédelem szempontjából
Környezeti Kontrolling
Élj ökosan – generációkon át II.
Új pályainformációs eszközök - filmek
Felszín alatti vizek kémiai állapotfelmérése
Dél-pesti Szennyvíztisztító Telep
Dr. Bánky Tamás Építésfelügyeleti szakmai nap július 5.
Megújuló energiaforrások
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
A szállítási probléma.
SOTER-LINE Soter-Line Oktatási, Továbbképző és Szolgáltató Kft.
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Baranya Megyei Önkormányzat
Az Országfásítási Program előkészítésének aktuális kérdései
AZ ORSZÁGOS KOMPETENCIAMÉRÉSEK MEGSZERVEZÉSE A TANODÁBAN
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
Előadás másolata:

Szennyvíztisztító & olajkivonó telep 100% Sustainable high performance water treatment

Főbb pontok  Profilunk  Jövőképünk  Jelenlegi helyzet  Hagyományos technológiák  Koncepciónk  Befektetés & Jövedelem  Összegzés

Profilunk Csapatunkat szennyvízkezelésre specializálódott szakemberek alkotják. Szolgáltatásaink : Tervezés és folyamat fejlesztés Kulcsátadásos munkák és projektmenedzsment Telepek szervíze és karbantartása Az elmúlt 5 évben részt vettünk az ECO OIL ISRAEL tervezésében és gyártásában – Olajas szennyvízből eddig még soha nem látott mennyiségű olajat és vizet vontunk ki.

Jövőképünk Olajos szennyvíztisztítás külföldön, helyi partnerekkel Kevesebb, mint 10 mg/l olajat, szerves szennyeződést tartalmazó víz előállítása különböző felhasználási célokra Kevesebb, mint 1% vizet tartalmazó ásványi és növényi olajok előállítása ipari újraeladáshoz

Jelenlegi helyzet Köztudott, hogy az ásványi és növényi olajat tartalmazó szennyvíz (emulzió) rendkívül nehezen tisztítható. Rendkívül magas olaj- és szárazanyag-tartalma eléri akár (olaj esetén) a 100,000 mg/l (10%) mennyiséget,(szárazanyag esetén) a 300,000 mg/l (30%) mennyiséget, és rengeteg szerves hulladékot tartalmaz. Sűrű és viszkózus állaga folytán gyakran dugulást okoz.

Olajos szennyvízforrások. -Jelenlegi helyzet Garázsok Benzinkutak Metal cutting oil industry Olaj-víz szeparátorok Élelmiszeripar(tejüzemek, húsüzemek, vágóhidak) Petrokémiai ipar Menzák, szállodák, éttermek Tengeri és légi kikötők Egyéb

folyt.-Jelenlegi helyzet Az önkormányzatok általában megakadályozzák ezen hulladékok központi szennyvíztisztító telepekbe való jutását, mivel kiírtják azok baktérium- állományát, ezáltal tönkretéve a telepeket. Szállításuk általában teherautóval történik, ami egyszerre m3 hulladék szállítását jelenti.

folyt.-Jelenlegi helyzet A hulladéktermelőknél az iszap általában több hónapon át egy gödörben „ül”, és az így megnőtt vízmennyiség és megromlott olaj- és szárazanyag- tartalom nagyban megnehezíti a feldolgozást.

folyt.-Jelenlegi helyzet A “nehezen kezelhető” de kezelésre került hulladék éves mennyisége Izraelben kb ,000 m3 A köbméterenkénti tisztítási költség (szállítással és adókkal együtt) 60 és 120 USD között mozog Az izraeli szennyvíztisztítási iparág éves értéke kb. 30 millió USD.

Hagyományos szennyvízkezelési technológiák Oldott levegős lebegtetés– Az olajok és szilárd anyagok 1-2%-át képes tiszítani 80%-os hatékonysággal Lamella szeparátorok- Olajfinomítóknál alkalmazzák előkezelésként. Nagy mennyiséget képes kezelni, ám csak 50-60%-osan tisztít. Hevítéses technika- Energiaigényes. Nagy mennyiségek kezelése, de időigényes. Mechanikus szűrés- Durva szűrőként működik: A szennyeződések csak 20-30%-át távolítja el. Hajlamos az eldugulásra.

folyt.-Hagyományos szennyvízkezelési technológiák Szűrő sajtoló– Növényi és ásványi olaj tisztítására kevésbe alkalmas; könnyen eldugul. Dekantálók és centrifugák–Az olaj- és szárazanyag tartalom csak 1%-át csökkenti. Biologiai folyamatok- Csak nagyon kicsi olaj- koncentrációval működik. (max.100 mg/l ásványi olaj esetén) Ezek a technológiák karbantartási és hozam problémákkal rendelkeznek, így magas a működési költségük. Nem képesek megfelelően megtisztítani az olajat és vizet, így nem gazdaságos azok újrahasznosítása.

Koncepciónk A jelenlegi technológiákat új fejlesztésekkel egyesítjük, és ezzel a szennyvíztisztítás hatékonyságát növeljük. 5 éves kutatás során elsajátítottuk egy olyan szennyvíztiszító technológia tervezését és megvalósítását, ami nagyfokú hatékonysággal működik, minimális karbantartást igényel, így alacsonyan tartva a működési és befektetési költségeket.

Koncepciónk Hulladéktároló tavak– Ásványi és növényi olajokat tavakra különítjük, a tavakat megkeverjük az ülepedés megelőzéséhez. A tavakat teherautó fogadási és előkezelési részekre osztjuk. Megfigyelés online műszerekkel

Koncepciónk- Hulladéktároló tavak

Koncepciónk-folyt. Vibrációs rács a durva szemcsék eltávolításához

Koncepciónk-folyt. Hevítési folyamat: A hulladékot közvetett gőzzel forrósítják.

Koncepciónk-folyt. Dekantálás– Kétfázisú centrifugák a folyadék és az üledék szétválasztásához

Koncepciónk- Üledék dekantálása

Koncepciónk-folyt. Centrifuga második fázisa– A víz és az olaj további szétválasztása Ezen a szinten nagytisztaságú olaj keletkezik (max. 1% víztartalmú) Az így nyert olaj később eladásra kerül Az eladási árak köbméterenként Euro között mozognak

Koncepciónk- Centrifuga második fázisa

Koncepciónk-folyt. Fizikokémiai folyamat– A maradék olaj és üledék (pl. nehézfémek) kivonása „lépcsőzetes” koagulációs ülepítéssel.

Koncepciónk-folyt. Biologiai folyamat– A COD (Chemical Oxygen Demand, azaz kémiai oxigénigény) 5,000 mg/literre csökkent (a kiinduláskor mért 100,000 mg/literhez képest, azaz a COD kb. 95%-át eltávolítottuk !) Az olajszint ebben a fázisban már csak mg/l, így nem ártalmas a baktériumokra. A biológiai folyamat speciális baktériumokat használ a COD szint további (1,000 mg/l alá való) csökkentéséhez.

folyt. -Koncepciónk Az ECO OIL, Israel a technológiánkat alkalmazó legnagyaobb víztisztító telep napi 250 tonna szennyvizet tisztít meg. Kb. 220 tonna tisztított vizet termel Kb. 25 tonna eladható olajat termel Kb. 5 tonna iszap keletkezik

folyt. -Koncepciónk Kémiai összefoglaló táblázat (Vízben mért átlagos szintek): Szárazanyag (mg/l) Olaj (mg/l) COD (mg/l) 200,00070,000100,000BEJÖVŐ ,000KIMENŐ 95%99.8%99 %Tisztítás mértéke

Vízminták -Koncepciónk aaaa Bejövő ásványi olaj Bejövő növényi olaj

Vízminták-Koncepciónk Fiziko-kémiai fázis után Biológiai fázis után

Befektetés & Jövedelem 200 tonna bejövő szennyvíz napi kezelése 3,300,000 (vám & ÁFA nélkül ) Alap befektetés (USD) 3,900,000Befektetés összesen (USD) 5,700,000Éves Jövedelem (USD) 1,800, év Éves tiszta nyereség ROI

Befektetés & Jövedelem- folyt. Éves jövedelem kalkuláció: 90 Szennyvíz átlagos kezelési költsége / tonna (USD) 60,000Éves mennyiség 50Újrahasznosított olaj átlagos költsége / tonna (USD) 6,000 5,700,000 Éves mennyiség Éves jövedelem összesen (USD)

Befektetés & jövedelem-folyt. Éves költség kalkuláció 1,800,000 Működési költségek (üzemanyag, áram, vegyi anyagok, iszap-ártalmatlanítás, stb) (USD) 600,000Karbantartás (javítás, amortizáció, alvállalkozók, stb) (USD) 1,000,000 (+)Bérek (12-15 fő teljes munkaidős alkalmazott és vezetőség esetén) (USD) 500,000 3,900,000 Föld- és egyéb adók, ügyvédek és könyvelők (USD) Éves költségek összesen (USD)

Befektetés & jövedelem - folyt. Alap befektetés részei: Know-how + tervezés + felügyelet Berendezés + gépészet Helyszíni összeszerelési költségek (izraeli költségek alapján) Helyi infrastruktúra nélkül

Befektetés & jövedelem - folyt. Összes befektetés része : Know-how + tervezés + felügyelet Berendezés + gépészet + összeszerelés Kapcsolódó infrastruktúra(+) (+)-izraeli költségek alapján

Összegzés Izraeli tapasztalatunk alapján készek vagyunk egy Magyarorszgon működő nyereséges, egyedi & sokoldalú, környezetkímélő & hatékony, erős, de egyszerű olaj-újrahasznosító és szennyvíztisztító telep tervezésére és megvalósítására. Ehhez keresünk helyi potenciális üzleti partnereket, hogy megtárgyaljuk az üzleti lehetőség részleteit. Köszönjük a figyelmet!