Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A NEMZETI ALAPTANTERVHEZ ILLESZKEDŐ TANKÖNYV , TANESZKÖZ ÉS NEMZETI KÖZOKTATÁSI PORTÁL FEJLESZTÉSE TÁMop-3.1.2-B/13-2013-0001 Műhely - 2015.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A NEMZETI ALAPTANTERVHEZ ILLESZKEDŐ TANKÖNYV , TANESZKÖZ ÉS NEMZETI KÖZOKTATÁSI PORTÁL FEJLESZTÉSE TÁMop-3.1.2-B/13-2013-0001 Műhely - 2015."— Előadás másolata:

1 A NEMZETI ALAPTANTERVHEZ ILLESZKEDŐ TANKÖNYV , TANESZKÖZ ÉS NEMZETI KÖZOKTATÁSI PORTÁL FEJLESZTÉSE TÁMop B/ Műhely február 19. Emlékeztető Készítette: Rogányi lászlóné

2 Mitől kísérleti tankönyvek? Nem pedagógiai, nem módszertani kísérlet
Általános tájékoztató a kísérleti tankönyvekről Előadó: Kojanitz László Mitől kísérleti tankönyvek? Nem pedagógiai, nem módszertani kísérlet A kerettantervekhez készültek 3 éves fejlesztési időtartam + akkreditáció A kísérleti tankönyvek minőségbiztosítása más, az akkreditációt 3 éves fejlesztési időszak előzi meg.

3 - Újdonság (pl. magyar: minden tk.-ben kortárs irodalom Életszerűség
Célok, alapelvek - Újdonság (pl. magyar: minden tk.-ben kortárs irodalom Életszerűség Előzetes tudás beépítése Érthetőség Új tanárszerep Tanulóközpontúság Minden tankönyvben legyen valami újdonság! Az oktatás kulcsfigurája ma is a tanár, kulcskérdés a tanári attitűd változása. „A tanár kötelessége, hogy haladjon a gyerek világával.” Minden tananyagnak megjelenik valamilyen mai vonatkozása (Tartuffe / Bakancslista), a tananyag figyelembe veszi a tanulók előzetes tudását, érdekes, jól követhető logika alapján, lényeget megragadó módon épül fel. A fogalmak visszatérnek, így lehetőség van az elmélyítésre.

4 Milyen tanulást segítsen a tankönyv?
Tanulóközpontúság Milyen tanulást segítsen a tankönyv? Kapcsolatteremtés – előzetes tudás Rendszerezés – információból tudás Reflektálás - kódváltás Kiterjesztés - adaptálható tudás A minőségi tudás strukturált tudás. A tanuló legyen képes a kódváltásra (pl. szövegből kép és fordítva), a kiterjesztésre vagyis az ismeret más tartalommal kapcsolatban is előhívható legyen.

5 Tanári visszajelzések alapján:
Fejlesztés Tanári visszajelzések alapján: kérdőíves felmérés (3000 pedagógus, tanév elején) anyagok pontozása, naplózás (150 iskola) fókuszcsoportos interjúk tanárokkal, diákokkal Háttérfejlesztés: kapcsolat az egyetemekkel (pl. magyar történelem anyagok összehangolása) A kipróbáló tanárok rendszeresen visszajelzéseket küldenek. Naplóban vezetik a tapasztalataikat, részletesen pontozzák az anyagokat.

6 Nemzeti Közoktatási Portál 2015 szeptemberétől
Digitális tananyagok OFI honlapján: filmek, prezentációk, feladatlapok, interaktív anyagok Újgenerációs tankönyvek / Elektronikus tananyagok pl. Nemzeti Közoktatási Portál szeptemberétől - sok új szolgáltatás - nagy kereső - egyénre szabható, kiküldhető anyagok A tankönyvekkel párhuzamosan a digitális anyagokat is fejlesztik. Ezeket az anyagokat ugyanazok készítik, ez garantálja, hogy a tk. és a dig. anyagok kiegészítik egymást, a dig. anyagok segítik a tankönyvi anyag elmélyítését. Egyelőre folyamatosan kerülnek fel az OFI honlapjára, szeptembertől a NKP-on lesznek megtalálhatók. Az NKP-on lesz lehetőség az egyéni anyagok csoportos megosztására is.

7 5-8 perces filmrészletek + szövegalkotási feladatok
A filmek szerepe a középiskolai irodalom fejlesztésében Előadó: Valaczka András, Hartai László 5-8 perces filmrészletek + szövegalkotási feladatok Szerepe: motiváció, ráhangolás, többletinformáció, elmélyítés Pl. Moliere – komikum – Indul a bakterház Alapfilmek: pl. Hamlet 9 változatban Oidipusz, az ember - Pasolini filmrészlet + Karsai György klasszika-filológus magyarázata A filmrészletek önállóan is érthető egységek. Az utóbbi években a kompetenciamérés miatt háttérbe szorult a szövegalkotás fejlesztése, pedig ez legalább olyan fontos, mint a szövegértés. A szövegalkotás sem megy jobban a tanulóknak, csak a mérése sokkal bonyolultabb. Míg a szövegértés csak szövegen gyakorolható, addig a szövegalkotáshoz a film is felhasználható. A tanulókat a vizualitás fogja meg, számukra a kép érdekes, a szöveg unalmas.

8 Középiskolai tankönyvek Előadó: Baranyai Katalin
Tankönyv + munkafüzet + szöveggyűjtemény Minden tankönyvben: szövegértési feladatok és a tanulás tanítása Műelemzést nem tartalmaznak 9. osztálytól kortárs magyar irodalom és érvelési gyakorlatok Ajánlott módszer: játékosság A játékosság fontos módszer. Az angoltanítás eredményesen élen jár ebben, mert igen széles és sokféle társadalmi rétegen tesztelhették.

9 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "A NEMZETI ALAPTANTERVHEZ ILLESZKEDŐ TANKÖNYV , TANESZKÖZ ÉS NEMZETI KÖZOKTATÁSI PORTÁL FEJLESZTÉSE TÁMop-3.1.2-B/13-2013-0001 Műhely - 2015."

Hasonló előadás


Google Hirdetések