Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Digitális tananyagok, elektronikus dokumentumok az oktatás szolgálatában Barki Katalin Szombathely, 2006. május 4.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Digitális tananyagok, elektronikus dokumentumok az oktatás szolgálatában Barki Katalin Szombathely, 2006. május 4."— Előadás másolata:

1 Digitális tananyagok, elektronikus dokumentumok az oktatás szolgálatában Barki Katalin Szombathely, 2006. május 4.

2 Digitális tanuló

3 Digitális tananyag Mit jelent a digitális tananyag fogalma? Miben különbözik a hagyományostól? Miért van szükség digitális tananyagokra? A hagyományos oktatás: könyvből, jegyzetekből, és egyéb, elsősorban nyomtatott anyagból kell felkészülni. A digitális tananyag kulcsa nem a külsőségekben rejlik, hanem az interaktivitásban és a módszertanban. A hagyományos tananyagok lineáris haladást tesznek lehetővé, míg a digitális tananyag az egyén számára szabadságot biztosít a tananyag elsajátítása során, az interaktivitás pedig biztosítja, hogy a tanulás során felmerülő kérdésekre azonnal választ kaphasson a tanuló.

4

5 SulinetSulinet portál A világháló legnagyobb magyar nyelvű oktatási ismeretterjesztő portálja. Célja az, hogy a fejlesztések révén a www.sulinet.hu - tartalma által – az oktatás minden területéhez és szereplőjéhez kapcsolódjon, értékes információkat szolgáltatva számukra. Kapcsolódó program: SDT

6 Sulinet – e-Tananyag E-Tananyag

7

8

9 Keresőkérdés: Coulomb törvény (340)

10

11

12

13 Sulinet Digitális Tudásbázis - SDT A Sulinet Digitális Tudásbázis (sdt.sulinet.hu) átfogó, a magyar közoktatási rendszerhez igazodó dinamikus tananyag adatbázis és digitális taneszköztár, amelySulinet Digitális Tudásbázis az iskolák helyi oktatási környezetéhez, a konkrét tanítás-tanulási célokhoz, a célcsoport szintjéhez, igényeihez szabadon igazítható, s egyben a módszertani megújulás eszköze is lehet. A SDT kínálta tartalmak szabadon szerkeszthetők és bővíthetők, így kiválóan felhasználhatók a tanórai és tanórán kívüli tevékenységekben egyaránt.

14

15

16 Kempelen Farkas Digitális Tankönyvtár Teljes szövegű tankönyvek - felsőoktatás A HIK céljainak megfelelően a széles körben ismert szabványokra alapozva, nyílt és könnyen felhasználható formátumokban jelenít meg és ad közre különböző tudományágakat felölelő tankönyveket, és az ezekhez kapcsoló folyóiratokat, ábrákat, illusztrációkat.

17

18

19

20

21 Formátum

22 Azonosítás, megjelenítés A dokumentumok azonosító metaadat fejléce a Dublin Core- illetve MARC szabványokat követik. Megjelenítésük, nyomtatásuk HTML, pdf, Word és újabban Ms eBook formátumokban is lehetséges.

23 Magyar Elektronikus Könyvtár

24

25

26

27

28

29 Elektronikus oktatási segédanyagok a Neumann- házban

30

31

32

33

34

35 Balassi Bálint Virtuális Kiállítás

36 Virtuális Diafilm-történeti Múzeum 110 levetíthető diafilm, köztük: Csongor és Tünde …, Vörösmarty

37 Képek a magyar irodalomból www.irodalmikepek.hu

38 28 klasszikus költő életrajza 18 irodalmi adaptáció (Egri csillagok, János vitéz, Toldi...) összefoglaló jellegű művek (Irodalmunk kezdetei, Szép magyar könyv...) versek, prózai művek (idézet, és a teljes mű a BHI-ból...) Képek a magyar irodalomból

39

40 AZ ARCULAT

41

42 FELHASZNÁLÁS Diákok részére: gyűjtőmunka osztály szintű vagy iskolai ünnepség kiselőadás tanórán kívüli munka autodidakta tanulás Tanárok részére: óravázlatok kiegészítő anyagok iskolai ünnepségek újabb keletű ünnepek, világnapok speciális szakkörök

43 Keresők Webkat – Neumann-haz Webkat NDA – Nemzeti Digitális Adattár NDA Google

44

45 Elektronikus könyvtárak Közművelődési könyvtárak Németh László Városi Könyvtár Jász-Nagykun Szolnok Megyei Könyvtár Berzsenyi Dániel Könyvtár stb. Berzsenyi Dániel Könyvtár Felsőoktatás Miskolci Egyetem Szegedi TudományegyetemSzegedi Tudományegyetem stb. Egyéb Kisokos Portál – Internetes oktatási rendszer stb. Kisokos Portál

46 xxx.lap.hu - Példa: fizika.lap.hufizika.lap.hu

47 GömbvillámGömbvillám - honlaprólhonlapról

48 Saját kiadványok – Információ keresésInformáció keresés

49

50 Számítógépes katalogizálás

51 Jövő Digitalizálási projektek növekvő száma Digitális tananyagok, dokumentumok számának növekedése Együttgondolkodás – együttműködés Tanulni a „Magyar Országos Közös katalógus” példájából Apró műhelymunkák helyett regionális együttműködés.

52 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Digitális tananyagok, elektronikus dokumentumok az oktatás szolgálatában Barki Katalin Szombathely, 2006. május 4."

Hasonló előadás


Google Hirdetések