Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1 Általános forgalmi adó. 2 Fogalma: olyan többfázisú nettó forgalmi adó, amelyet a forgalmazás és szolgáltatás nyújtásakor minden fázisában meg kell.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1 Általános forgalmi adó. 2 Fogalma: olyan többfázisú nettó forgalmi adó, amelyet a forgalmazás és szolgáltatás nyújtásakor minden fázisában meg kell."— Előadás másolata:

1 1 Általános forgalmi adó

2 2 Fogalma: olyan többfázisú nettó forgalmi adó, amelyet a forgalmazás és szolgáltatás nyújtásakor minden fázisában meg kell fizetni a hozzáadott érték után. Jellemzői: - általános, - forgalomhoz kapcsolódik, - többfázisú, - nem halmozódik, - szervezet semleges, - verseny semleges, - közvetett adó.

3 3 Általános forgalmi adó Értékesítés: a termék tulajdonjogának, kezelői jogának átruházása vagy szolgáltatás teljesítése ellenérték fejében. Az áfa szempontjából megkülönböztetünk: - adóköteles értékesítést és - adómentes értékesítést.

4 4 Általános forgalmi adó a.) Adóköteles értékesítés: az az értékesítés vagy teljesített szolgáltatás, amely ellenértéke után a törvényben meghatározott adót meg kell fizetni. b.) Adómentes értékesítés: lehet az adó alóli mentesség illetve alanyi adómentes. Adó alóli mentesség: olyan tevékenységek, amelyek jellemzően társadalmi közös fogyasztásként valósulnak meg. Pl.: postai szolgáltatás, pénzügyi szolgáltatás, oktatáshoz kapcsolódó szolgáltatás, stb. Alanyi adómentesség: választani lehet, ha az árbevétel nem haladja meg a törvényben meghatározott értéket. 2010. évben ………………..Ft

5 5 Általános forgalmi adó Áfa alapja: a termékértékesítésnél és szolgáltatásnyújtásánál a teljesítésért járó ellenérték. adóalap + adóalapot növelő tételek - adóalapot csökkentő tételek = módosított adóalap

6 6 Általános forgalmi adó Adómértéke: - adómentesség (közösségen belül) - 5 % (emberi felhasználásra kerülő gyógyszerek, fehér bot vakoknak, Braille-tábla fémből, távhőszolgáltatás, megújuló energiaforrásnak minősülő energiaforrás, stb.) - 18 % (tej és tejtermékek, ízesített tej, gabona, liszt, keményítő vagy tejfelhasználásával készült termékek, kereskedelmiszálláshely-szolgáltatások) - 25 % ( minden, ami az előzőekbe nem sorolható be)

7 7 Általános forgalmi adó Az áfa csoportosítása: 1.) vásárláskor: előzetesen felszámított áfa - levonható - le nem vonható (törvény nevesíti: ólmozatlan és ólmozatlan üzemanyag, parkolási díj, személygépkocsi beszerzés, stb,) nyilvántartása: 466. Előzetesen felszámított áfa szla. 2.) értékesítéskor: a fizetendő áfát a vevővel fizetettjük meg nyilvántartása: 467. Fizetendő áfa szla. Minden értékesítésről és szolgáltatás nyújtásáról számlát vagy készpénzfizetési számlát kell kiállítani, amelynek törvényi szabályai vannak. Csak ennek alapján lehet az áfát elszámolni.

8 8 Általános forgalmi adó A fizetendő áfát és az előzetesen felszámított áfát a bevallási időszaknak megfelelően rendezni kell az adóhatósággal. Fizetendő áfa - Előzetesen felszámított áfa Elszámolandó áfa - ha „+” akkor az áfát be kell fizetni - ha „–” akkor az áfát vissza lehet igényelni. Nyilvántartása: 468. Áfa pénzügyi elszámolási számla

9 9 Általános forgalmi adó A 466. Előzetesen felszámított áfa számla egyenlege megmutatja, hogy a vállalkozásnak milyen összegű követelése van a költségvetéssel szemben. (kontra-passzív számla) A 467. Fizetendő áfa számla egyenlege megmutatja, hogy a vállalkozásnak milyen összegű kötelezettsége van a költségvetéssel szemben.


Letölteni ppt "1 Általános forgalmi adó. 2 Fogalma: olyan többfázisú nettó forgalmi adó, amelyet a forgalmazás és szolgáltatás nyújtásakor minden fázisában meg kell."

Hasonló előadás


Google Hirdetések