Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A koordinációfejlesztés lehetősége az úszómozgás tanításában Dr Tóth Ákos TF Úszás Tanszék.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A koordinációfejlesztés lehetősége az úszómozgás tanításában Dr Tóth Ákos TF Úszás Tanszék."— Előadás másolata:

1 A koordinációfejlesztés lehetősége az úszómozgás tanításában Dr Tóth Ákos TF Úszás Tanszék

2 Mozgástanítás - mozgástanulás Tanár mozgásminta Tanítvány koordinációs bázis Mozgástanulás folyamata

3 Mozgáskép kialakulása • Magyarázat • Bemutatás • Szárazföldi gyakorlatok gyakorlatok Durva koordináció Sok hibajavítás /tipikus és egyéni/ gyakorlás,gyakorlás,gyakorlás!!! Finom koordináció Apró hibák javítása, a mozgás fino- mítása. Hagyjuk a gyer- meket gyakorolni!!! Automatizáció, koordinált, harmonikus Automatizáció, koordinált, harmonikus mozgás Változó körülmények között A mozgástanulás folyamata

4 Koordinációs képesség: A szervezet érzékelő, ellenőrző és mozgásszabályozó rendszeregyütteseinek, a mozgáscselekvés háttereként összehangolt működését értjük. - Gyorsasági koordináció: az időkényszer alatti mozgás-, cselekvésprogram szabályozott, pontos végrehajtása. - Mozgásérzékelés /kinesztézis/: a sportmozgásokat kísérő izomfeszülések, izomösszehúzódások és ellazulások változtatása a mozgásminta követelménye szerint.

5 - Egyensúlyozás képesség: statikus-, dinamikus-, vegyes egyensúlyi helyzet, - Ritmus képesség: a mozgásritmusnak az idői viszonyokhoz történő igazítása valamilyen ritmikai képlet szerint. - Reakció, reagálási képesség: egy adott külső ingerforrásra történő gyors mozdulat, vagy mozgássor megindítása. - Téri tájékozódó képesség: saját test, testrész, vagy idegen test mozgásának térbeli összehangolása. - Egyensúlyozás képesség: statikus-, dinamikus-, vegyes egyensúlyi helyzet, - Ritmus képesség: a mozgásritmusnak az idői viszonyokhoz történő igazítása valamilyen ritmikai képlet szerint. - Reakció, reagálási képesség: egy adott külső ingerforrásra történő gyors mozdulat, vagy mozgássor megindítása. - Téri tájékozódó képesség: saját test, testrész, vagy idegen test mozgásának térbeli összehangolása.

6 Az idegen közegben való mozgástanulás sajátosságai - az úszómozgás jellemzői, a szárazföldi mozgással való összehasonlítása, vízhez szoktatás való összehasonlítása, vízhez szoktatás - az úszásnemek mozgásszerkezeti csoportosítása, - az úszásnemek mozgásszerkezeti csoportosítása, - genetikusan determinált adottságok fejlesztési - genetikusan determinált adottságok fejlesztési lehetőségei: mozgástanulás = alkalmazkodás. lehetőségei: mozgástanulás = alkalmazkodás.

7 A koordinációfejlesztés lehetőségei: - szárazföldön: előkészítő és rávezető gyakorlatok - vízben: egyszerű mozgásformák: hely- és - vízben: egyszerű mozgásformák: hely- és helyzetváltoztatások a test szélességi-, helyzetváltoztatások a test szélességi-, mélységi- és hosszúsági tengelye mélységi- és hosszúsági tengelye körül. körül. játékok: egyéni, páros, csoportos, játékok: egyéni, páros, csoportos, /F/ küzdő /feszítés-lazítás/!!! /F/ küzdő /feszítés-lazítás/!!!  /F/

8 Egyszerű mozgásformák / 2p. Film /

9 Ritmuselemek a mozgástanításban A mozdulatok összetevői: - téri, - téri, - idői, - idői, - dinamikai. - dinamikai. Ezek összhangja adja a mozgás ritmusát. Ezek összhangja adja a mozgás ritmusát. Az 5-7 éves gyermek könnyebben tanulja a mozgást /szárazon és vízben is /, ha a mozdulatokat auditív vagy vizuális ritmuselemek segítségével közvetítjük. Az 5-7 éves gyermek könnyebben tanulja a mozgást /szárazon és vízben is /, ha a mozdulatokat auditív vagy vizuális ritmuselemek segítségével közvetítjük. Ritmuselemek beépítése a gyermekek mozgásismeretébe - számolás, sípszó, - taps, - rigmusok, - test- és jelbeszéd.

10 Tehetség – Koordináció - tehetség: egy meghatározott irányba mutató, az átlagos értéket jóval meghaladó, de még a kibontakozás előtt álló adottság együttes jellemzi, ami kiemelkedő teljesítményre tesz képessé. Az úszó tehetség az úszásra jellemző komplex képesség- együttessel rendelkezik. A technikai végrehajtás színvonala csak egy a teljesítményt befolyásoló tényezők között. Tehetség – Koordináció - tehetség: egy meghatározott irányba mutató, az átlagos értéket jóval meghaladó, de még a kibontakozás előtt álló adottság együttes jellemzi, ami kiemelkedő teljesítményre tesz képessé. Az úszó tehetség az úszásra jellemző komplex képesség- együttessel rendelkezik. A technikai végrehajtás színvonala csak egy a teljesítményt befolyásoló tényezők között.

11 Jellemzői, melyek kiválasztási szempontok lehetnek: - az átlagnál gyorsabban, könnyebben, magasabb színvonalon tanulja a mozgást, - alkati, antropometriai jegyek, tulajdonságok, - mentális képességek, pszichés beállítottság, motiváció, szociális háttér /család, szülő/. KIVÁLASZTÁS Jellemzői, melyek kiválasztási szempontok lehetnek: - az átlagnál gyorsabban, könnyebben, magasabb színvonalon tanulja a mozgást, - alkati, antropometriai jegyek, tulajdonságok, - mentális képességek, pszichés beállítottság, motiváció, szociális háttér /család, szülő/. KIVÁLASZTÁS

12 Súlyos tévedés, ha az úszótanfolyamok befejezése után a legügyesebb gyermekeket világverő Súlyos tévedés, ha az úszótanfolyamok befejezése után a legügyesebb gyermekeket világverő tehetségnek kiáltjuk ki, s a magyar úszósport letéteményeseit látjuk bennük!!! A kiválasztott, a tehetség jegyeit magában hordozó gyermekek a felkészítés hosszú folyamatában bontakoztathatják ki a magas szintű teljesítményhez szükséges képességeket. /F/

13 Gyakorlatok a koordináció fejlesztésére / film /

14 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!


Letölteni ppt "A koordinációfejlesztés lehetősége az úszómozgás tanításában Dr Tóth Ákos TF Úszás Tanszék."

Hasonló előadás


Google Hirdetések