Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Bozsik Gyermek Egyesületi Program U8/9

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Bozsik Gyermek Egyesületi Program U8/9"— Előadás másolata:

1 Bozsik Gyermek Egyesületi Program U8/9
Készítette: Jakab Elek UEFA Pro edző

2

3 A BOZSIK versenyrendszer illeszkedése a magyar képzési rendszerbe.
A Bozsik program a magyar utánpótlás fejlesztésnek szerves része. Szellemisége közvetíti azokat az értékeket, ami biztosítja a magyar labdarúgás fejlődését (játékszabályok, eljárási rend, etikai normák). A program alapfilozófiája : lerakni a „magyar játékstílus” alapjait. MEGTALÁLNI, KÉPEZNI, GONDOZNI A TEHETSÉGEKET ! A TEHETSÉG „AUTONOM” FEJLŐDÉSŰ, DE SEGÍTENI KELL ! „ Istenáldotta tehetségek vannak bukásra kárhoztatva az edző felkészületlensége miatt…” Cél : Versenyképes teljesítőképesség kialakítása, Erős mentális bázis kialakítása! Egervári Sándor : ...” nyerő típusú játékosok alkotják a válogatott csapatot ...”

4 A csapatjáték célkitűzései az életkori sajátosságok alapján U8/9 (2003 01.01)
Cél: a folyamatos játék megtanulása, a technika fejlesztése és érvényesülése a játékhelyzetek megoldásában. Labdabirtoklás: szélességi - mélységi helyezkedés háromszög játék Ellenfél labdabirtoklása: terület védekezés, letámadás Labdabirtoklás váltása: gyors átváltás egyik feladatról a másikra

5 Képzési célkitűzések Cél : a labdás technikai készség fejlesztése - szoktatás a játékhoz Feltétel: a technikai elemek minél magasabb szint elsajátítása, kivitelezése a játékosok száma és a terület nagysága minél alaposabb ismereteket követel meg. Feladatok : labdabirtoklás: cselezés, labdavezetés, átadások belsővel, teljes csűddel lövések célra fejelés téri tájékozódás (fordulatok, mozgásban végre- hajtott feladatok, irányok)

6 Képzési célkitűzések Ellenfél labdabirtoklása: párharcok a labda megszerzéséért , szerelési lehetőségek (oldalról,előről) mozgékonyság, testtartás , egyensúly Labdabirtoklás váltása: az ellenfél távoltartása a labdától, kezdeményezés A legfontosabb edzésfeladat : A LABDAÉRZÉKELÉS javítása A JÁTÉKTUDÁS megszerzése a helyesen megoldott játékhelyzetek (feladatok) számától függ! A LABDABIRTOKLÁS jellemzője a JÁTÉKÜGYESSÉG eredménye a TELJESÍTMÉNY !

7 AZ OKTATÓ JÁTÉKOK SZEREPE A CSAPATJÁTÉK KIALAKÍTÁSÁBAN
9-10 éves korban kezdik felismerni a közös (társas) akciók mozzanatait. A játékosoknak kell a játékban megoldani a problémát (helyzetet), erre készít fel a játék alapformák és mérkőzésformák alkalmazása az edzés- munkában. A játék TÖRVÉNYSZERÜSÉGEINEK felismerése által alakul ki a JÁTÉKINTELIGENCIA – a JÁTÉKSZEMLÉLET! A mérkőzésformák alkalmazása során nem a mérkőzés eredménye számít, hanem az edzés CÉLKITŰZÉSEINEK megvalósulása !

8 A csapatjáték felépítése kisjátékokkal
A mérkőzésforma 4:4 ellen rombuszban 1. fázis : 3:1 ellen alapformák 2. fázis : 3:1 elleni játék térváltással 3. fázis : 3:1 elleni játék egy kapura (kapussal) 4. fázis : 3:1 elleni játék két kapura (kapussal) két zónában + 1:1 5. fázis : 3:2 elleni játék (alapforma) 6. fázis : 4:2 elleni játék (alapforma) 7. fázis : 4:3 elleni játék (alapforma) 8. fázis : 4.4 elleni játék: vonal játék, két kapura kapus nélkül, négy kapura kapus nélkül hosszú- keskeny területen „ faljátékosokkal”

9 A csapatjáték felépítése kisjátékokkal
9. fázis: 4:4 elleni játék alapformában – zónákban (védő, középső, támadó) pl.: a labda bejátszása a támadó zónába 10. fázis: 4:4 elleni játékban a játékosok szerepe: labdabirtoklás esetén: hátsó, középső, első játékos szerepe ellenfél l. birtoklása esetén : hátsó, középső, első játékos szerepe Labdabirtoklás esetén lényeg : a JÁTÉKON van Ellenfél labdabirtoklás esetén : a PÁRHARC nyerésen van

10 A felállási formák szerepe a futballtudás elsajátításában
A felállási forma nem tanítandó cél, hanem ESZKÖZ a futballtanulásban A helyzetmegoldások alapjai a SZTEREOTÍPIÁK (2:1, 3:2, 1:2 stb.)

11 Etikai normák a Bozsik–programban szerepet vállaló edzők számára
Az edző ismerje föl saját erényeinek és lehetőségeinek korlátait. A rábízottak érzelmi, mentális és testi egészségének megóvása kötelessége. A kiemelkedő EGYÉNISÉGEK támogatása és fejlesztése. Az átlagos többség sportághoz kötése. A sportág megóvása. A sportszerűség szabályainak betartása. Képezze magát, fejlessze szakmai tudását. Tartsa tiszteletbe a játék és a versenyszabályokat. Legyen HITELES a játékosok és a kollégák előtt.


Letölteni ppt "Bozsik Gyermek Egyesületi Program U8/9"

Hasonló előadás


Google Hirdetések