Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1. szabály: A játéktér Alapfokú játékvezetői tanfolyam 2013/14.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1. szabály: A játéktér Alapfokú játékvezetői tanfolyam 2013/14."— Előadás másolata:

1 1. szabály: A játéktér Alapfokú játékvezetői tanfolyam 2013/14

2 A játéktér borítása A versenyszabályoknak megfelelően természetes és mesterséges borításon is lehet mérkőzéseket játszani. ZÖLD A mesterséges borításnak ZÖLD színűnek kell lennie.

3 A játéktér jelölései A játéktérnek téglalap alakúnak kell lennie, azt vonalak jelölik. Ezek a vonalak ahhoz a területhez tartoznak, melyet határolnak. A két hosszabb vonalat oldalvonalnak, a két rövidebbet kapuvonalnak nevezzük. A játékteret két térfélre osztja a felezővonal, amely a két oldalvonal középpontját köti össze. A felezővonal középpontjában van a kezdőpont, a kezdőpont körül 9,15 m sugarú kör húzódik. A sarokívtől mért 9,15 m-es távolság megjelölhető a kapuvonalra és az oldalvonalra merőleges, a játéktéren kívül. 1. szabály: a játéktér

4 Méretei Az oldalvonal hosszának nagyobbnak kell lennie a kapuvonal hosszánál. Hosszúság (oldalvonal): 90-120 m Szélesség (kapuvonal): 45-90 m Minden vonalnak egyforma szélesnek kell lenni, és ez a szélesség legfeljebb 12 cm lehet. Nemzetközi mérkőzések Hosszúság (oldalvonal): 100-110 m Szélesség (kapuvonal): 64-75 m

5 A kapuelőtér A kapuvonalra merőlegesen egy-egy vonalat kell húzni 5,5 m-re mindkét kapufa belsejétől. Ezek a vonalak 5,5 m hosszúságban nyúlnak be a játéktérre, és a kapuvonallal párhuzamos egyenessel vannak összekötve. A büntetőterület A kapuvonalra merőlegesen egy-egy vonalat kell húzni 16,5 m-re mindkét kapufa belsejétől. Ezek a vonalak 16,5 m hosszúságban nyúlnak be a játéktérre, és a kapuvonallal párhuzamos egyenessel vannak összekötve. Mindkét büntetőterületen belül egy büntetőpontot kell megjelölni 11 m-re a kapuvonal középpontjától a kapufák között és azoktól egyenlő távolságra. Mindkét büntetőponttól 9,15 m sugarú körív húzódik a büntetőterületen kívül.

6 Zászlórudak Mindegyik sarokban egy 1,5 m-nél nem rövidebb, nem hegyes végű tetején zászlóval ellátott zászlórudat kell elhelyezni. Zászlórudak helyezhetők el a felezővonal mindkét végén legalább 1 m-re az oldalvonalakon kívül. A sarokív Minden szögletzászlórúdnál egy 1 m sugarú negyed körívet kell húzni a játéktéren belül.

7 A kapu Mindkét kapuvonal közepén egy kaput kell elhelyezni. Biztonság A kapukat biztonságosan kell a talajhoz rögzíteni. Hordozható kapuk csak akkor használhatók, ha eleget tesznek ennek a követelménynek. A kapuk két függőleges kapufából állnak, amelyek a szögletzászlórudaktól egyenlő távolságra vannak, és egy vízszintes keresztléccel vannak összekötve. A kapufáknak és a keresztlécnek fából, fémből vagy más engedélyezett anyagból kell készülniük. A kapufáknak és a keresztlécnek négyzet, téglalap, kör vagy ellipszis alakúnak kell lenni, és nem veszélyeztetheti a játékosokat. A két kapufa és a keresztléc egyforma szélességű és vastagságú, ami legfeljebb 12 cm. A kapufáknak és a keresztlécnek fehérnek kell lenni. A hálók rögzíthetők a kapukhoz és a kapuk mögött a földhöz, megfelelően kifeszítve, úgy, hogy ne zavarja a kapust.

8 2,44 m 7,32 m

9

10 A játékszabályok értelmezése és útmutatások A kapu Ha a keresztléc elmozdul, vagy eltörik, a játékot meg kell állítani, amíg helyre nem állítják, vagy nem szerelnek fel újat. Ha a javítás nem lehetséges, akkor a mérkőzést be kell szüntetni. A keresztlécet nem szabad kötéllel helyettesíteni. Ha a keresztléc javítható, akkor labdaejtéssel folytatódik a játék, ahol a labda játékmegszakítás pillanatában volt.

11 A játékszabályok értelmezése és útmutatások A hirdetés Hirdetés a földön a játéktér határvonalaitól legalább 1 méterre helyezhető el. A függőleges hirdetés elhelyezése legalább: 1 méterre az oldalvonaltól a játéktéren kívül olyan távol a kapuvonaltól, mint a kapuháló mélysége 1 méterre a kapuhálótól Nem engedélyezett semmilyen hirdetés (tárgyi, vetített) a játéktéren, a talajon a kapuhálók által határolt területen, a technikai zónában vagy az oldalvonaltól egy méteren belül. (A játéktérre lépéstől a levonulásig). Tilos hirdetni és logókat elhelyezni a kapukon, a hálókon, a zászlórudakon és a zászlókon. Semmilyen idegen tárgy sem rögzíthető hozzá.

12 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "1. szabály: A játéktér Alapfokú játékvezetői tanfolyam 2013/14."

Hasonló előadás


Google Hirdetések