Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A D B C. A D B C A D B C NÉGYSZÖGEK FELOSZTÁSA OLDALAIK PÁRHUZAMOSSÁGA ALAPJÁN.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A D B C. A D B C A D B C NÉGYSZÖGEK FELOSZTÁSA OLDALAIK PÁRHUZAMOSSÁGA ALAPJÁN."— Előadás másolata:

1 A D B C

2 A D B C

3 A D B C NÉGYSZÖGEK FELOSZTÁSA OLDALAIK PÁRHUZAMOSSÁGA ALAPJÁN

4 A D B C A D B C A PARALELOGRAMMA OLYAN NÉGYSZÖG, AMELYNEK KÉT PÁR SZEMKÖZTI OLDALA PÁRHUZAMOS

5 A D B C Paralelogrammák általános tulajdonságai: A PARALELOGRAMMA SZEMKÖZTI OLDALAI EGYENLŐEK. A PARALELOGRAMMA SZEMKÖZTI SZÖGEI EGYENLŐEK. A PARALELOGRAMMA SZOMSZÉDOS SZÖGEI KIEGÉSZÍTŐ SZÖGEK (180). A PARALELOGRAMMA ÁTLÓI FELEZIK EGYMÁST.

6 A D B C MI A ROMBUSZ? A ROMBUSZ OLYAN PARALELOGRAMMA, MELYNEK OLDALAI EGYENLŐ HOSSZÚAK

7 A D B C A D B C a a a a h O d1d1 d2d2 h

8 A D B C A D B C a a a a h O d1d1 d2d2 h a – a rombusz oldala (mindegyik egyforma) d 1 és d 2 – a rombusz átlója (felezik egymást - O) h – a rombusz magassága (két párhuzamos oldal közötti távolság – merőleges az oldalra) közötti távolság – merőleges az oldalra) A ROMBUSZ ELEMEI

9 A D B C A D B C a a a a h O d1d1 d2d2 h A ROMBUSZ TULAJDONSÁGAI: A rombusz átlói merőlegesek egymásra (ha egy paralelogramma átlói merőlegesek egymásra, akkor az rombusz!) A rombusz átlója a szemközti szögek szögfelezője (a szögeket két egyenlő részre osztja)

10 A D B C A D B C a a a a h O d1d1 d2d2 h Az átlók középpontja egyben a magasságokat is felezi, így ez a pont egyenlő távolságra van a rombusz oldalaitól. Ez a pont a rombusz beírt körének a középpontja. (a sugara egyenlő a magasság felével) r = h2

11 A D B C MI A TÉGLALAP? A TÉGLALAP MINDEN SZÖGE EGYENLŐ, SZEMKÖZTI OLDALAI PÁRHUZAMOSAK, VISZONT LEGTÖBBSZÖR KÜLÖNBÖZŐ HOSSZÚSÁGÚAK.

12 A D B C A D B C a b b a h O d1d1 d2d2 h

13 A D B C A D B C a b b a h O d1d1 d2d2 h A TÉGLALAP TULAJDONSÁGAI: OLDALAI: Szemközti oldalai egyenlőek, szomszédos oldalai különbözőek. SZÖGEI: Minden szöge 90  -os. ÁTLÓI: Átlói egyenlőek és felezeik egymást. (d 1 =d 2 )

14 A D B CMAGASSÁGA: Magassága megegyezik oldalával. Az O pont felezi őket. A D B C a b b a h O d1d1 d2d2 h A TÉGLALAP TULAJDONSÁGAI: KÖRÜLÍRHATÓ KÖR Az átlók metszéspontja (O) egyenlő távolságra van a téglalap csúcsaitól, tehát ez a pont a téglalap körülírható körének a középpontja. R = = d1d122d1d1222 d2d222d2d2222 Sugara megegyezik az átló felével.

15 A D B C MI A NÉGYZET? A NÉGYZET MINDEN SZÖGE ÉS MINDEN OLDALAI EGYENLŐ A NÉGYZET EGYBEN TÉGLALAP IS ÉS ROMBUSZ IS!!!

16 A D B C A D B C a a a a h O d1d1 d2d2 h

17 A D B C A NÉGYZET TULAJDONSÁGAI: OLDALAI: Minden oldala egyenlő. SZÖGEI: Minden szöge 90  -os. ÁTLÓI: Átlói egyenlőek és felezeik egymást. (d 1 =d 2 ). Átlói merőlegesek egymásra. A D B C a a a a h O d1d1 d2d2 h

18 A D B CMAGASSÁGA: Magassága megegyezik oldalával. Az O pont felezi őket. A NÉGYZET TULAJDONSÁGAI: KÖRÜLÍRT KÖR Az átlók metszéspontja (O) egyenlő távolságra van a téglalap csúcsaitól, tehát ez a pont a négyzet körülírható körének a középpontja. R = = d1d122d1d1222 d2d222d2d2222 Sugara megegyezik az átló felével. A D B C a a a a h O d1d1 d2d2 h

19 A D B C BEÍRT KÖR Az átlók metszéspontja (O) egyenlő távolságra van a téglalap oldalaitól, tehát ez a pont a négyzet beírt körének a középpontja. r = = a2h2 Sugara megegyezik az oldal (magasság) felével. A D B C a a a a h d1d1 d2d2 h O A NÉGYZET TULAJDONSÁGAI:

20 A D B C


Letölteni ppt "A D B C. A D B C A D B C NÉGYSZÖGEK FELOSZTÁSA OLDALAIK PÁRHUZAMOSSÁGA ALAPJÁN."

Hasonló előadás


Google Hirdetések