Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Párhuzamos egyenesek szerkesztése. Adott egy e egyenes és egy rá nem illeszkedő P pont. Szerkesszünk az adott P ponton áthaladó, e egyenessel párhuzamos.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Párhuzamos egyenesek szerkesztése. Adott egy e egyenes és egy rá nem illeszkedő P pont. Szerkesszünk az adott P ponton áthaladó, e egyenessel párhuzamos."— Előadás másolata:

1 Párhuzamos egyenesek szerkesztése

2 Adott egy e egyenes és egy rá nem illeszkedő P pont. Szerkesszünk az adott P ponton áthaladó, e egyenessel párhuzamos egyenest!

3  Két merőlegessel  Négyzettel  Szögmásolással  Paralelogrammával  Rombusszal

4 Adott egy e egyenes és egy rá nem illeszkedő P pont. Szerkesszünk az adott P ponton áthaladó, e egyenessel párhuzamos egyenest!  Két merőlegessel

5 Két merőlegessel Ha e  f és f  g, akkor e║g.

6 Két merőlegessel Ha e  f és f  g, akkor e║g. Bocsássunk a P pontból az e egyenesre egy merőleges f egyenest!

7 Két merőlegessel Ha e  f és f  g, akkor e║g. Bocsássunk a P pontból az e egyenesre egy merőleges f egyenest! Állítsunk az f egyenesre a P pontba egy merőleges g egyenest!

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21 Adott egy e egyenes és egy rá nem illeszkedő P pont. Szerkesszünk az adott P ponton áthaladó, e egyenessel párhuzamos egyenest!  Két merőlegessel  Négyzettel

22 Négyzettel Bármely négyzet szemközti oldalai párhuzamosak!

23 Két merőlegessel Bármely négyzet szemközti oldalai párhuzamosak! Bocsássunk a P pontból az e egyenesre egy merőleges f egyenest!

24 Két merőlegessel Bármely négyzet szemközti oldalai párhuzamosak! Bocsássunk a P pontból az e egyenesre egy merőleges f egyenest! Szerkesszünk négyzetet az AP szakaszra!

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37

38

39 Adott egy e egyenes és egy rá nem illeszkedő P pont. Szerkesszünk az adott P ponton áthaladó, e egyenessel párhuzamos egyenest!  Két merőlegessel  Négyzettel  Szögmásolással

40 Szögmásolással Ha egy egyenes két pontjába ugyanabba az irányba egyenlő szögeket másolunk, akkor a szögek szárai párhuzamosak lesznek!

41 Szögmásolással Ha egy egyenes két pontjába ugyanabba az irányba egyenlő szögeket másolunk, akkor a szögek szárai párhuzamosak lesznek! Rajzoljunk az e egyenes egy tetszőleges pontján és az adott P ponton keresztül egy egyenest!

42 Szögmásolással Ha egy egyenes két pontjába ugyanabba az irányba egyenlő szögeket másolunk, akkor a szögek szárai párhuzamosak lesznek! Rajzoljunk az e egyenes egy tetszőleges pontján és az adott P ponton keresztül egy egyenest! Másoljuk a két egyenes által bezárt szöget - ugyanabba az irányba - a P pontba!

43

44

45

46

47

48

49

50

51

52

53

54 Adott egy e egyenes és egy rá nem illeszkedő P pont. Szerkesszünk az adott P ponton áthaladó, e egyenessel párhuzamos egyenest!  Két merőlegessel  Négyzettel  Szögmásolással  Paralelogrammával

55 Paralelogrammával Ha egy négyszög szemközti oldalai egyenlő hosszúak, akkor a négyszög paralelogramma, így a szemközti oldalai párhuzamosak!

56 Paralelogrammával Ha egy négyszög szemközti oldalai egyenlő hosszúak, akkor a négyszög paralelogramma, így a szemközti oldalai párhuzamosak! Vegyünk fel az e egyenesen egy tetszőleges AB szakaszt!

57 Paralelogrammával Ha egy négyszög szemközti oldalai egyenlő hosszúak, akkor a négyszög paralelogramma, így a szemközti oldalai párhuzamosak! Vegyünk fel az e egyenesen egy tetszőleges AB szakaszt! Az ABP háromszöget egészítsük ki egy C ponttal paralelogrammává úgy, hogy CP=BA és CB=PA legyen!

58

59

60

61

62

63

64

65

66 Adott egy e egyenes és egy rá nem illeszkedő P pont. Szerkesszünk az adott P ponton áthaladó, e egyenessel párhuzamos egyenest!  Két merőlegessel  Négyzettel  Szögmásolással  Paralelogrammával  Rombusszal

67 Rombusszal Ha egy négyszög oldalai egyenlő hosszúak, akkor a négyszög rombusz, így a szemközti oldalai párhuzamosak!

68 Rombusszal Ha egy négyszög oldalai egyenlő hosszúak, akkor a négyszög rombusz, így a szemközti oldalai párhuzamosak! P pontból tetszőleges körzőnyílással jelöljünk ki az e egyenesen egy A pontot.

69 Rombusszal Ha egy négyszög oldalai egyenlő hosszúak, akkor a négyszög rombusz, így a szemközti oldalai párhuzamosak! P pontból tetszőleges körzőnyílással jelöljünk ki az e egyenesen egy A pontot. Az AP szakaszra szerkesszünk rombuszt úgy, hogy az egyik oldala illeszkedjen az e egyenesre!

70

71

72

73

74

75

76

77


Letölteni ppt "Párhuzamos egyenesek szerkesztése. Adott egy e egyenes és egy rá nem illeszkedő P pont. Szerkesszünk az adott P ponton áthaladó, e egyenessel párhuzamos."

Hasonló előadás


Google Hirdetések