Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Párhuzamos egyenesek szerkesztése

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Párhuzamos egyenesek szerkesztése"— Előadás másolata:

1 Párhuzamos egyenesek szerkesztése

2 Adott egy e egyenes és egy rá nem illeszkedő P pont
Adott egy e egyenes és egy rá nem illeszkedő P pont. Szerkesszünk az adott P ponton áthaladó, e egyenessel párhuzamos egyenest!

3 Adott egy e egyenes és egy rá nem illeszkedő P pont
Adott egy e egyenes és egy rá nem illeszkedő P pont. Szerkesszünk az adott P ponton áthaladó, e egyenessel párhuzamos egyenest! Két merőlegessel Négyzettel Szögmásolással Paralelogrammával Rombusszal

4 Adott egy e egyenes és egy rá nem illeszkedő P pont
Adott egy e egyenes és egy rá nem illeszkedő P pont. Szerkesszünk az adott P ponton áthaladó, e egyenessel párhuzamos egyenest! Két merőlegessel

5 Két merőlegessel Ha ef és fg, akkor e║g.

6 Két merőlegessel Ha ef és fg, akkor e║g.
Bocsássunk a P pontból az e egyenesre egy merőleges f egyenest!

7 Két merőlegessel Ha ef és fg, akkor e║g.
Bocsássunk a P pontból az e egyenesre egy merőleges f egyenest! Állítsunk az f egyenesre a P pontba egy merőleges g egyenest!

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21 Adott egy e egyenes és egy rá nem illeszkedő P pont
Adott egy e egyenes és egy rá nem illeszkedő P pont. Szerkesszünk az adott P ponton áthaladó, e egyenessel párhuzamos egyenest! Két merőlegessel Négyzettel

22 Bármely négyzet szemközti oldalai párhuzamosak!
Négyzettel Bármely négyzet szemközti oldalai párhuzamosak!

23 Bármely négyzet szemközti oldalai párhuzamosak!
Két merőlegessel Bármely négyzet szemközti oldalai párhuzamosak! Bocsássunk a P pontból az e egyenesre egy merőleges f egyenest!

24 Bármely négyzet szemközti oldalai párhuzamosak!
Két merőlegessel Bármely négyzet szemközti oldalai párhuzamosak! Bocsássunk a P pontból az e egyenesre egy merőleges f egyenest! Szerkesszünk négyzetet az AP szakaszra!

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37

38

39 Adott egy e egyenes és egy rá nem illeszkedő P pont
Adott egy e egyenes és egy rá nem illeszkedő P pont. Szerkesszünk az adott P ponton áthaladó, e egyenessel párhuzamos egyenest! Két merőlegessel Négyzettel Szögmásolással

40 Szögmásolással Ha egy egyenes két pontjába ugyanabba az irányba egyenlő szögeket másolunk, akkor a szögek szárai párhuzamosak lesznek!

41 Szögmásolással Ha egy egyenes két pontjába ugyanabba az irányba egyenlő szögeket másolunk, akkor a szögek szárai párhuzamosak lesznek! Rajzoljunk az e egyenes egy tetszőleges pontján és az adott P ponton keresztül egy egyenest!

42 Szögmásolással Ha egy egyenes két pontjába ugyanabba az irányba egyenlő szögeket másolunk, akkor a szögek szárai párhuzamosak lesznek! Rajzoljunk az e egyenes egy tetszőleges pontján és az adott P ponton keresztül egy egyenest! Másoljuk a két egyenes által bezárt szöget - ugyanabba az irányba - a P pontba!

43

44

45

46

47

48

49

50

51

52

53

54 Adott egy e egyenes és egy rá nem illeszkedő P pont
Adott egy e egyenes és egy rá nem illeszkedő P pont. Szerkesszünk az adott P ponton áthaladó, e egyenessel párhuzamos egyenest! Két merőlegessel Négyzettel Szögmásolással Paralelogrammával

55 Paralelogrammával Ha egy négyszög szemközti oldalai egyenlő hosszúak, akkor a négyszög paralelogramma, így a szemközti oldalai párhuzamosak!

56 Paralelogrammával Ha egy négyszög szemközti oldalai egyenlő hosszúak, akkor a négyszög paralelogramma, így a szemközti oldalai párhuzamosak! Vegyünk fel az e egyenesen egy tetszőleges AB szakaszt!

57 Paralelogrammával Ha egy négyszög szemközti oldalai egyenlő hosszúak, akkor a négyszög paralelogramma, így a szemközti oldalai párhuzamosak! Vegyünk fel az e egyenesen egy tetszőleges AB szakaszt! Az ABP háromszöget egészítsük ki egy C ponttal paralelogrammává úgy, hogy CP=BA és CB=PA legyen!

58

59

60

61

62

63

64

65

66 Adott egy e egyenes és egy rá nem illeszkedő P pont
Adott egy e egyenes és egy rá nem illeszkedő P pont. Szerkesszünk az adott P ponton áthaladó, e egyenessel párhuzamos egyenest! Két merőlegessel Négyzettel Szögmásolással Paralelogrammával Rombusszal

67 Rombusszal Ha egy négyszög oldalai egyenlő hosszúak, akkor a négyszög rombusz, így a szemközti oldalai párhuzamosak!

68 Rombusszal Ha egy négyszög oldalai egyenlő hosszúak, akkor a négyszög rombusz, így a szemközti oldalai párhuzamosak! P pontból tetszőleges körzőnyílással jelöljünk ki az e egyenesen egy A pontot.

69 Rombusszal Ha egy négyszög oldalai egyenlő hosszúak, akkor a négyszög rombusz, így a szemközti oldalai párhuzamosak! P pontból tetszőleges körzőnyílással jelöljünk ki az e egyenesen egy A pontot. Az AP szakaszra szerkesszünk rombuszt úgy, hogy az egyik oldala illeszkedjen az e egyenesre!

70

71

72

73

74

75

76

77


Letölteni ppt "Párhuzamos egyenesek szerkesztése"

Hasonló előadás


Google Hirdetések