Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Hasonlóság modul A hasonlóság alkalmazása. A mértani középpel kapcsolatos tételek Érintő és szelőszakaszok tétele Két pozitív szám mértani (geometriai)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Hasonlóság modul A hasonlóság alkalmazása. A mértani középpel kapcsolatos tételek Érintő és szelőszakaszok tétele Két pozitív szám mértani (geometriai)"— Előadás másolata:

1 Hasonlóság modul A hasonlóság alkalmazása

2 A mértani középpel kapcsolatos tételek Érintő és szelőszakaszok tétele Két pozitív szám mértani (geometriai) közepe: Egy külső pontból a körhöz húzott érintőszakasz a pontból húzott szelőnek, és a szelő ponttól körig tartó darabjának mértani közepe: Mintapélda 13 Pitagorasz-tétel alkalmazása nélkül számítsuk ki, hogy milyen hosszú érintő húzható egy 5 cm sugarú körhöz a középpontjától 12 cm távolságból? Megoldás: A vázlat felrajzolása után az érintő és szelőszakaszok tételét alkalmazva: cm. O P

3 Magasságtétel, befogótétel · Derékszögű háromszögre vonatkozó tételek: A derékszögű háromszögben az átfogóhoz tartozó magasság az átfogót két olyan szeletre bontja, amelyek mértani közepe a magasság: A derékszögű háromszögben az átfogóhoz tartozó magasság az átfogót két olyan szeletre bontja, amelyek mértani közepe a magasság: A derékszögű háromszögben a befogó megegyezik az átfogónak, és az adott befogó átfogóra eső merőleges vetületének mértani közepével: A derékszögű háromszögben a befogó megegyezik az átfogónak, és az adott befogó átfogóra eső merőleges vetületének mértani közepével: Keressünk az ábrán hasonló háromszögeket, és írjuk fel a megfelelő oldalak arányát!

4 Két kör közös érintői A körhöz egy külső pontból húzott érintőinek megszerkesztését a Thalész-kör segítségével végezzük. A kör minden pontjából derékszögben látszik az átmérő, és az érintő merőleges az érintési pontba húzott sugárra. Belső érintők: „pumpálással”.Külső érintők: „leeresztéssel”.

5 Mintapélda 14 Két kör sugara 5 és 8 cm, középpontjuk távolsága 20 cm. A középpontokat összekötő egyenes mely pontjaiból húzhatók közös érintők a körökhöz? Megoldás A belső érintő, a rá merőleges sugarak és a középpontokat összekötő szakasz (ún. centrális) által alkotott két háromszög derékszögű, és a P-nél levő csúcsszögek miatt egyenlők a szögeik, ARP  ~ BQP . A megfelelő oldalak aránya egyenlő: Az AB szakaszon A ponttól cm távolságban van a keresett pont.

6 A külső érintőknél szintén a szögek egyenlősége miatt ARP  ~ BQP . A megfelelő oldalak aránya egyenlő: Az AB egyenesén az A-tól cm-re, a B-től 33,3 + 20 ≈ 53,3 cm-re van a keresett pont.


Letölteni ppt "Hasonlóság modul A hasonlóság alkalmazása. A mértani középpel kapcsolatos tételek Érintő és szelőszakaszok tétele Két pozitív szám mértani (geometriai)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések