Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az AB szakaszfelező merőlegese azokat a pontokat tartalmazza, melyek egyenlő távolságra vannak az A és a B pontoktól. 1.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az AB szakaszfelező merőlegese azokat a pontokat tartalmazza, melyek egyenlő távolságra vannak az A és a B pontoktól. 1."— Előadás másolata:

1

2

3 Az AB szakaszfelező merőlegese azokat a pontokat tartalmazza, melyek egyenlő távolságra vannak az A és a B pontoktól. 1.

4 Az ABC háromszögben 3 oldalfelező merőleges van. Ezek egy pontban metszik egymást, ez a pont mindhárom csúcstól ugyanakkora távolságra van, tehát a háromszög köré írható körnek a középpontja.

5 Derékszögű háromszög esetén a köré írt kör középpontja az átfogó felezőpontja, sugara az átfogó hosszának a fele.

6 Tompaszögű háromszög esetén a köré írt kör középpontja a háromszögön kívül esik.

7 Egy konvex szögtartomány belsejében a két szártól 2. Egy konvex szögtartomány belsejében a két szártól egyenlő távolságra levő pontok a szögfelező egyenes pontjai. Ennek minden pontja ugyanolyan távol van a két szögszártól.

8 A háromszögnek három belső szögfelezője van, ezek egy pontban metszik egymást. Ez a pont egyenlő távolságra van az oldalaktól, így a háromszög beírt körének a középpontja.

9 Ha a külső és a belső szögfelezőket is berajzoljuk észrevehetünk három újabb metszéspontot, ezek a háromszög hozzáírt köreinek a középpontjai. Ezek a körök a háromszöget kívülről érintik.

10 3. A magasságvonalak a csúcsból a szemközti oldalra állított merőleges egyenesek. Minden háromszögnek három magasságvonala van, ezek egy pontban metszik egymást, ez a magasságpont.

11 Ha a háromszög derékszögű, akkor a magasságpont megegyezik a derékszögű csúccsal.

12 Ha a háromszög tompaszögű, akkor a magasságpont a háromszögön kívül esik.

13 4. A súlyvonalak a csúcsot a szemközti oldal felezőpontjával összekötő szakaszok. Ezek egy pontban metszik egymást, ez a súlypont, ami a súlyvonalakat harmadolja.

14 A középvonalak a háromszög oldalfelező pontjait 5. A középvonalak a háromszög oldalfelező pontjait összekötő szakaszok. összekötő szakaszok. Hosszuk a szemközti oldal fele és azzal párhuzamosak.

15


Letölteni ppt "Az AB szakaszfelező merőlegese azokat a pontokat tartalmazza, melyek egyenlő távolságra vannak az A és a B pontoktól. 1."

Hasonló előadás


Google Hirdetések