Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A foci Varga Dávid. A foci célja  A labdarúgás egy labdajáték, amit a pályán két, egyenként 11 labdajáték, labdarúgóból álló csapat játszik egymás ellen.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A foci Varga Dávid. A foci célja  A labdarúgás egy labdajáték, amit a pályán két, egyenként 11 labdajáték, labdarúgóból álló csapat játszik egymás ellen."— Előadás másolata:

1 A foci Varga Dávid

2 A foci célja  A labdarúgás egy labdajáték, amit a pályán két, egyenként 11 labdajáték, labdarúgóból álló csapat játszik egymás ellen. A játék célja, hogy a rendelkezésre álló idő alatt a labdát az ellenfél kapujába juttassák, és így minél több gólt szerezzenek.

3 A játékosok és a kapus  A játékot főleg lábbal játszák, de a játékos minden testrészét használhatja a labda irányítására, kivéve a két karját. Ez alól csak a kapusok kivételek, akiknek a tizenhatos vonalon belül nincs tiltott testrésze, azon kívül viszont ők is rendes mezőnyjátékosok

4 FIFA  A Nemzetközi Labdarúgó- szövetség (FIFA) felmérése szerint a játékot világszerte több mint 240 millió ember játssza rendszeresen több mint 200 országban. Hétvégenként több millió néző követi nyomon kedvenc csapatának játékát a helyszínen vagy televízión keresztül.

5 A kapus feladata  A kapus feladata hogy ne engedje hogy bemenjen a labda a kapuba.  A kapus általában nem mozdul el messzire a kaputól.

6 Története  A modern szabályok alapjait a 19. század közepén akkor fektették le, amikor különválasztották a rögbit és a futballt. Napjainkban a labdarúgást az egész világon amatőr- és hivatásos szinten űzik. Az emberek milliói mennek ki a stadionokba, hogy figyelemmel kísérjék a kedvenc csapatukat, miközben milliárdok nézik a mérkőzéseket a televízión keresztül.  A világ számos részén szenvedélyeket idéz elő, és fontos szerepet játszik a szurkolók, a helyi közösségek és az egész nemzet életében; ezért gyakran állítják róla, hogy ez a világ legnépszerűbb sportja.

7 Labdarúgó világbajnokság  Az első világbajnokságot 1930-ban rendezték Uruguyban. 1934-tő az európai csapatok is érdeklődni kezdtek a rendezvény iránt, ezért tornát követően a verseny egyre jobban kiteljesedve a világ legnagyobb labdarúgó eseményévé vált.

8 A gól  Gól az, amikor a labda teljes terjedelmével áthalad a kapuvonalon a kapufák és a keresztléc között, és ha azt a gólszerző csapat játékosa nem kézzel vagy karral juttatta a hálóba. A játékvezető középre mutatással érvényesíti a gólt. A játékvezetői síp csak akkor szükséges, ha nem egyértelműen haladt át a labda a gól vonalon.

9 Az öngól  Öngól az, amikor egy csapat játékosa véletlenül saját hálójába juttatja a labdát úgy, hogy nagy részben hozzájárult ahhoz, hogy gól legyen.  Nem számít öngólnak az, ha például a kapus ujjáról pattan be a lövés, vagy a védekező játékosról egy olyan lövés pattan be a hálóba, ami valószínűleg egyébként is gól lett volna.

10 A les  Az egyik legbonyolultabb szabály, amelynek betartása a legtöbb vitát generálja a mérkőzéseken. Lesnek minősül, ha a játékvezető véleménye szerint a támadásban aktívan részt vevő játékos csapattársától úgy kapja meg a labdát, hogy az átadás pillanatában közelebb van az ellenfél alapvonalához mint a labda és az utolsó előtti védőjátékos. Les csak akkor lehet, ha a támadó játékos az ellenfél térfelén tartózkodik.

11 Szabálytalanságok és büntetések  Közvetlen szabadrúgás jár az ellenfél javára:  az ellenfelet megrúgja vagy megkísérli megrúgni;  az ellenfelet elgáncsolja, vagy ezt megkísérli;  nekiugrik az ellenfélnek;  az ellenfelet vállal támadja;  az ellenfelet megüti vagy megkísérli megütni;  az ellenfelet ellöki

12  Közvetlen szabadrúgás jár az ellenfél javára akkor is, ha egy játékos elköveti a következő négy szabálytalanság valamelyikét:  a labdáért való küzdelemben történő szerelésnél előbb érinti az ellenfelet, mint a labdát;  az ellenfelet visszatartja;  az ellenfelet leköpi;  szándékosan kézzel érinti a labdát (kivéve a saját büntetőterületén belül tartózkodó kapust).

13 A 11-es  A büntetőt rugó játékos a 11- es pontra helyezi a labdát. Régen egyből lőnie kellett, nem állhatott meg a nekifutásban, manapság nincs érvényben ez a tilalom. A szabály módosításához nagy mértékben hozzájárult Luis Figo, világhírű portugál labdarúgó, aki a rúgás végrehajtása közben rendszeresen cselezett, azaz mozgását megtörte egy pillanatra, remélve, hogy ezzel a kapust megtéveszti.

14 A hosszabbítás  Amennyiben a nemzeti, nemzetközi kupa vagy torna mérkőzésen a rendes játékidőben nem születik döntő eredmény, vagyis a mérkőzés döntetlenre végződik, akkor a versenykiírás szerint hosszabbítás következik.

15 A piroslap HHHHa valamelyik játékos egy szabálytalanság után már a második sárga lapját kapja, vagy súlyos szabálytalanságot vét, piros lappal, azaz kiállítással büntetendő. A kiállított játékosnak el kell hagynia a játékteret, a kispadot, majd be kell vonulniuk az öltözőbe.


Letölteni ppt "A foci Varga Dávid. A foci célja  A labdarúgás egy labdajáték, amit a pályán két, egyenként 11 labdajáték, labdarúgóból álló csapat játszik egymás ellen."

Hasonló előadás


Google Hirdetések