Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

„Az utolsó csepp nem tehet róla, hogy éppen ő az utolsó csepp, hiszen amúgy semmiben sem különbözik az előző cseppektől.” Mérő László.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "„Az utolsó csepp nem tehet róla, hogy éppen ő az utolsó csepp, hiszen amúgy semmiben sem különbözik az előző cseppektől.” Mérő László."— Előadás másolata:

1 „Az utolsó csepp nem tehet róla, hogy éppen ő az utolsó csepp, hiszen amúgy semmiben sem különbözik az előző cseppektől.” Mérő László

2 A megújult ellenőrzési és értékelési rendszer
Minősítés Tanfelügyelet Önértékelés Pedagógus, vezető, intézmény BELSŐ értékelése saját célok mentén.

3 Önértékelés – külső értékelés előzményei
COMENIUS 2000 országos közoktatási minőségfejlesztési program (2000 – 2004) partnerközpontú működés - irányított önértékelés Közoktatás Minőségéért Díj (2002 – 2008) díjtípusú önértékelés Szakiskolai Fejlesztési Program (2003 – 2009) Intézmény-specifikus - szakiskolai / szakképző iskolai - önértékelési modell Intézményi Minőségirányítási Program (2004 – 2012) Intézményi önértékelés: az intézmény által választott szempontokkal, módszerekkel. (kötöttségek: szülők, munkatársak megkérdezése, országos kompetencia-mérés eredményeinek felhasználása) Komplex intézményellenőrzés és értékelés a katolikus köznevelési intézményekben (2001 – 2013/2014)

4 Szaktanácsadói feladatok típusai az önértékeléshez, tanfelügyelethez kapcsolódóan
egyéni fejlesztő célú látogatás: minősítés, tanfelügyelet előtt intézményi szintű segítség: intézményfejlesztés

5 Önértékelési feladatok
2015. szeptember: a teljes körű intézményi önértékelés megkezdése, 2016-ban tanfelügyeletre kijelölt pedagógusok teljes körű önértékelésnek megkezdése, tanfelügyeleti látogatásra kijelölt pedagógusok önértékelésének elkészítésében támogatás.

6 Önértékelés: 2015. évi tanfelügyeleti látogatás
2015. évi tanfelügyeleti látogatásra kijelölt pedagógusok önértékeléséhez el kell végezni a pedagógusok munkájára vonatkozó kérdőíves felméréseket (Önértékelési Kézikönyv), köztük a pedagógus önértékelő kérdőívét is, ehhez elöljáróban meg kell majd határozni a pedagóguskompetencia indikátorainak - pedagógiai program alapján történő - intézményi értelmezését.

7 Példa: A pedagógus értékelésének területei

8 Példa: a vezető értékelésének területei
A változások stratégiai vezetése és operatív irányítása Önértékelési szempontok Elvárások Hogyan vesz részt az intézmény jövőképének kialakításában? A jövőkép megfogalmazása során figyelembe veszi az intézmény külső és belső környezetét, a folyamatban lévő és várható változásokat. Szervezi és irányítja az intézmény jövőképének, értékrendjének, pedagógiai és nevelési elveinek megismerését és tanulási-tanítási folyamatokba épülését. Az intézményi jövőkép, és a pedagógiai program alapelvei, célrendszere a vezetői pályázatában megfogalmazott jövőképpel fejlesztő összhangban vannak.

9 Belső kapcsolatok, együttműködés, kommunikáció Önértékelési szempontok
Példa: az intézmény értékelésének területei Belső kapcsolatok, együttműködés, kommunikáció Önértékelési szempontok Elvárások Hogyan történik az információátadás az intézményben? Kétirányú információáramlást támogató kommunikációs rendszert (eljárásrendet) alakítottak ki. Az intézményben rendszeres, szervezett és hatékony az információáramlás és a kommunikáció. Az intézmény él az információátadás szóbeli, digitális és papíralapú eszközeivel. Az intézmény munkatársai számára biztosított a munkájukhoz szükséges információkhoz és ismeretekhez való hozzáférés. Az értekezletek összehívása célszerűségi alapon történik, résztvevői a témában érdekeltek. A munka értékelésével és elismerésével kapcsolatos információk szóban vagy írásban folyamatosan eljutnak a munkatársakhoz.

10 Önértékelés: 2015. évi tanfelügyeleti látogatás
Önértékelési kézikönyv alapján: az intézményi alapdokumentumok (alapító okirat, pp, SZMSZ, éves munkatervek és beszámolók, stb.) megfogalmazza az elvárásait (összegezheti, ha több alapdokumentumban megtalálja). az intézményi gyakorlatban (hagyományban) megjelenő elvárások.

11 Önértékelés: 2015. évi tanfelügyeleti látogatás
Informatikai támogató rendszer: a felületet az OH az intézmény önértékelési ciklusának kezdetén, 2015 szeptemberében nyitja meg, az intézmények vezetőit a felület megnyitásáról, használatáról az Oktatási Hivatal elektronikus úton tájékoztatja, ún. a bevezetési évben az egyenletes terhelés érdekében az intézmények a feltöltési, kérdőívező funkciókat a tanfelügyeleti dátumokhoz kapcsolt időszakokban és csak a tanfelügyeletben érintettekre vonatkozóan tudják használni.

12 Önértékelés: 2015. évi tanfelügyeleti látogatás
Informatikai támogató rendszerben feltöltésre kerül: kérdőívek – ezek on-line is kitölthetők a felhasználók kódot kapnak, aminek segítségével a kitölthetik, véglegesíthetik a kérdőívet) a látogatás napját megelőző 15. napig beérkezett értékelések összegzését veszik alapul, intézményi alapdokumentumok (PDF), az intézményi elvárások megfogalmazása a központi elvárások alapján.

13 Az önértékelés és a tanfelügyelet standardjai
tervezés teljes körű önértékelés megkezdése minősítés előtt megvalósítás

14 Teljes körű intézményi önértékelés I.
20/2012. (VIII.31.) EMMI rendelet 145. § (2)-(4) és 193. § (21): az intézményi önértékelés pedagógusra, intézményvezetőre és intézményre vonatkozó részeit először a évi ellenőrzésben szereplőkre vonatkozóan kell elvégezni, de legkésőbb június 30-ig minden pedagógusra, 2020. június 30-ig minden intézményre vonatkozóan el kell végezni a teljes körű intézményi önértékelést.

15 Teljes körű intézményi önértékelés II.
Ötéves önértékelési program készítése: célok meghatározása, a belső szabályozás, eljárásrend kialakítása. Éves önértékelési terv készítése: feladatok (pedagógus/vezető/intézmény), határidők, felelősök meghatározása. Tájékoztatás: a nevelőtestületet, érintett partnereket (pl. szülők, tanulók).

16 Önértékelési csoport - koordinátor
intézménynagyságához igazítva 1-5 fő, a 32 óra terhére végzett feladat, Mesterpedagógus is lehet tagja, de NEM a szakértői nap terhére, feladatok: az önértékelési rendszer kiépítése, az önértékelés lebonyolításának irányítása, koordinálása az intézményben, az önértékelő és a közreműködő kollégák folyamatos támogatása, az önértékelés minőségbiztosítása.

17 Szaktanácsadói segítség lehetősége I.
Pedagógusok részére: tájékoztató megtartása az önértékelésről, pedagógiai módszertani segítség, óralátogatás: tervezés és megvalósítás, önfejlesztési terv.

18 Szaktanácsadói segítség lehetősége II.
Önértékelési csoport részére: a csoport feladatmegosztásának, munkaterv elkészítésében segítségadás, a teljes körű intézményi önértékelés tervének, ütemezésének elkészítésében

19 Szaktanácsadói segítség lehetősége
Intézményvezetők részére: az egyedi helyzetekből adódó problémák értelmezése (tagintézmények, stb.), a vezető szerep tisztázása az önértékelési folyamatban, az önértékelési csoport tagainak kiválasztásához szempontokat adni, segítség az önfejlesztési és az intézkedési tervhez. (pl.sablon)

20 A belső ellenőrzés az önértékelés részévé válik.
Megvalósítás Éves önértékelési terv alapján (munkaterv része): dokumentumelemzés (óraterv, tematikus terv!), megfigyelés /óralátogatás, interjú, kérdőív. A belső ellenőrzés az önértékelés részévé válik. Erősségek és fejleszthető területek meghatározása.

21 Fejlesztés Az önértékelés eredménye alapján:
pedagógus önfejlesztési terv, vezetői önfejlesztési terv, intézményi intézkedési terv készítése. A fejlesztések megvalósításához támogatás: mindhárom szinten igénybe vehető szaktanácsadói segítség. A fejlesztések eredményeinek értékelése: „visszamérés” a következő önértékeléssel vagy a tanfelügyeleti értékeléssel.

22 „Minél többféle tükörben nézzük meg magunkat, annál jobban megismerjük az arcunkat.”
Nádasdy Ádám


Letölteni ppt "„Az utolsó csepp nem tehet róla, hogy éppen ő az utolsó csepp, hiszen amúgy semmiben sem különbözik az előző cseppektől.” Mérő László."

Hasonló előadás


Google Hirdetések