Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Tanfelügyelet – A megújuló külső értékelési rendszer

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Tanfelügyelet – A megújuló külső értékelési rendszer"— Előadás másolata:

1 Tanfelügyelet – A megújuló külső értékelési rendszer
Maus Pál szakmai vezető TÁMOP Oktatási Hivatal Budapest,

2 A minőségfejlesztés alapja az EU szerint
Az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa februárjában elkészült a tagországoknak tett ajánlása “Európai együttműködés az iskolai oktatás minőségének értékelésében“ (2001/166/ EC): A külső értékelés fejlesztése annak érdekében, hogy az módszertani segítséget nyújtson az iskolai önértékelés számára és olyan külső képet nyújtson az iskolának, amely bátorítja a folyamatos fejlesztést, biztosítva azt, hogy ez ne szorítkozzék egyszerűen csak adminisztratív ellenőrzésre.

3 A megújuló köznevelés értékelési keretrendszere
Minősítés Tanfelügyelet Önértékelés Pedagógus értékelése külső elvárások mentén. Pedagógus, vezető, intézmény értékelése saját célok mentén. Pedagógus, vezető, intézmény értékelése saját célok mentén.

4 Pedagógusminősítés Pedagógus- kompetenciák, indikátorok Portfólió
Óralátogatás Tanfelügyelet Önértékelés

5 Önértékelés Pedagógus- kompetenciák, Indikátorok
Intézményvezetőkkel , intézményekkel szembeni elvárások Az intézményi céloknak megfelelő elvárások Dokumentumelemzés Kiemelkedő és fejlesztendő területek, A minősítésbe beszámítandó pontszám Óralátogatás Interjúk Elégedettségmérés Nyíl!!!

6 Tanfelügyelet Pedagógus- kompetenciák, Indikátorok
Intézményvezetőkkel , intézményekkel szembeni elvárások Az intézményi céloknak megfelelő elvárások Dokumentumelemzés Kiemelkedő és fejlesztendő területek, A minősítésbe beszámítandó pontszám Óralátogatás Interjúk Önértékelés Nyíl!!!

7 A tanfelügyeleti standardok felépítése
Pedagógus A pedagógus kompetenciák-kal megegyező területek (8 terület) Az értékelési területeket alábontó szempontok Az értékelési szempontoknak megfelelő eszközrendszer Vezető A vezetői kompetenciák-kal megegyező területek (5 terület) Intézmény Az intézményi működés területei (7 terület) A tanfelügyeleti kézikönyvben szereplő standardok a pedagógus, vezető és az intézmény értékelése esetén is meghatározzák az értékelés területeit, és azokat olyan, kérdések formájában megfogalmazott szempontokkal bontják alá, amelyek mentén a pedagógusok, vezetők, intézmények felállíthatják az értékelés alapjául szolgáló saját célrendszerüket (és amelyek pedagógusértékelés esetén összhangban vannak a minősítés területenkénti indikátoraival). Az eszközrendszer olyan javaslatokat rögzít dokumentumelemzési szempontokra, interjú-, kérdőívkérdésekre vonatkozóan, amelyeket a szakértők az előzetes felkészülésnek megfelelően alakíthatnak, súlyozhatnak, illetve amelyek elegendő információt biztosítanak az egyes területeken kiemelkedő vagy fejlesztendő elemek azonosításához.

8 A tanfelügyelet eszközrendszere:
Pedagógus Vezető Intézmény Dokumentumelemzés Korábbi értékelések Tervezési és értékelési dokumentumok Tanulói produktumok Egyéb Vezetői pályázat Intézményi alapdokumentumok Mérési eredmények. Megfigyelés Óra/foglalkozás- látogatás A pedagógiai munkához szükséges infrastruktúra vizsgálata Interjú a pedagógussal a vezetővel a fenntartó képviselőjével a vezetőtársakkal, a munkaközösség-vezetőkkel. fenntartóval intézményvezetővel munkaközösség - vezetőkkel a pedagógusok képviselőivel a szülők képviselőivel. Kérdőív elégedettségmérés eredménye: - pedagógusok szülők - szülők - tanulók.

9 Közös cél – közös szakmai háttér
Az önértékelés, a tanfelügyelet és a pedagógusminősítés főbb kapcsolódási pontjai: közös értékelési területek és minőségstandardok; összehangolt értékelési módszertan; közös szakértői bázis; összehangolt jogszabályi háttér; párhuzamos fejlődési utak.

10 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Tanfelügyelet – A megújuló külső értékelési rendszer"

Hasonló előadás


Google Hirdetések