Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Vendéglátás ÁFA változása

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Vendéglátás ÁFA változása"— Előadás másolata:

1 Vendéglátás ÁFA változása
Dr Bajor Gabriella NAV Veszprém Megyei Adó- és Vámigazgatósága

2 Jogszabályi háttér Az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról szóló évi CXXII. törvény módosításáról szóló évi LXVI. (Mód. tv.) MK évi 87. szám, kihirdetve:

3 Áfa kulcs változás 2007. évi CXXVII. törvény
Étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom (SZJ ből) 2017. január 1-től : 27% % Áfa tv 3/A. számú melléklet II. Szolgáltatások 2018. január 1-től : 18% % Áfa tv 3. számú melléklet II. Szolgáltatások + Turizmusfejlesztési hozzájárulás

4 TURIZMUSFEJLESZTÉSI HOZZÁJÁRULÁS Mód tv 261.§
7. melléklet a évi LXVI. törvényhez Az Áfa tv. 3. számú melléklet II. részében foglalt táblázat a következő 3. ponttal egészül ki: (Sorszám Megnevezés) „3. Étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom (SZJ ből)” TURIZMUSFEJLESZTÉSI HOZZÁJÁRULÁS Mód tv 261.§ Hozzájárulás tárgya: Étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom (SZJ ből) ellenérték fejében történő nyújtása Hozzájárulás alanya: a szolgáltatást nyújtó személy szervezet. Hozzájárulás alapja: a szolgáltatás Áfa nélküli ellenértéke Hozzájárulás mértéke: 4%. Hozzájárulás bevallása: a kötelezettre Áfa bevallási gyakorisága irányadó amelyik időszakról ÁFA bevallás benyújtására nem köteles Áfa tv szerinti teljesítési időt követő év február 25. (teljesítési idő, ha nincs feltűntetve számla, bizonylat, okirat kelte szerint) Hozzájárulás befizetése: bevallás határnapja

5 Étkezőhelyi vendéglátás meghatározása
A közös hozzáadottértékadó-rendszerről szóló 2006/112/EK irányelv végrehajtási rendelete 6. cikk „ Az éttermi és vendéglátó-ipari szolgáltatások olyan szolgáltatások, amelyek kész- vagy félkész ételek és/vagy italok emberi fogyasztásra szánt értékesítéséből állnak, és amelyeket az azonnali fogyasztást lehetővé tevő megfelelő kiegészítő szolgáltatások kísérnek. Az ételek és/vagy italok értékesítése csak az egyik összetevője a teljesítésnek, amelyben a szolgáltatások vannak túlsúlyban. Az éttermi szolgáltatás az említett szolgáltatásoknak a szolgáltatásnyújtó létesítményeiben történő nyújtása, a vendéglátó-ipari szolgáltatás pedig az említett szolgáltatásoknak a szolgáltatásnyújtó létesítményein kívül történő nyújtása.”

6 Éttermi szolgáltatás meghatározása
A közös hozzáadottértékadó-rendszerről szóló 2006/112/EK irányelv végrehajtási rendelete 6. cikk Nem tekintendő éttermi vagy vendéglátó-ipari szolgáltatásnak a kész- vagy félkész ételek és/vagy italok, olyan értékesítése – függetlenül attól, hogy az magában foglalja-e a fuvarozást vagy sem – amelyet nem kísér semmilyen más kiegészítő szolgáltatás.

7 Étkezőhelyi vendéglátás meghatározása
SZJ az Art § (13) bekezdés c) pontja szerint - a Központi Statisztikai Hivatal Szolgáltatások Jegyzékének a Központi Statisztikai Hivatal év szeptember hó 30. napján érvényes besorolási rendje az irányadó. E szerint nem tartozik SZJ alá pl. a munkahelyi étkeztetés (SZJ 55.51), a közétkeztetés (SZJ 55.52).

8 Étkezőhelyi vendéglátás meghatározása
2006/112/EK irányelv végrehajtási rendelete 6. cikk szerinti vendéglátó-ipari szolgáltatás : az ételek és/vagy italok értékesítése, és azonnali fogyasztást lehetővé tevő kiegészítő szolgáltatások a szolgáltatásnyújtó létesítményein kívül történő nyújtása.” Közétkeztetés Ételkészítés lakosságnak Idetartozik: az étel készítése és kiszállítása háztartások számára, amelybe beletartozhat az étel, ital felszolgálása is. Idetartozik: a mozgó ételárusítás (étel házhoz szállítása) is. Ételkészítés más szervezeteknek Idetartozik: az étel elkészítése és iskolákhoz, üzemekhez, egyéb intézményekhez, éttermekhez, étkezdékhez, kantinokhoz, büfékhez stb. való eljuttatása.

9 55.30.11 55.30.11.0 Éttermi, cukrászdai szolgáltatás
Éttermi szolgáltatás Éttermi, cukrászdai szolgáltatás Idetartozik: az ételek és italok elkészítése és pincér általi felszolgálása olyan éttermek, kávéházak és hasonló étkezőhelyek által, amelyek asztalnál (pultnál, vagy bárpultnál) ülő egyéni vendégek számára történő felszolgálással teljes szolgáltatást nyújtanak szórakoztató műsorral vagy anélkül. Étkeztetés járművön Idetartozik: ételek és italok elkészítése és felszolgálása közlekedési eszközön, például vasúti étkezőkocsiban vagy hajón. A teljes szolgáltatás általában asztalnál (pultnál, vagy bárpultnál) ülő egyéni vendégek számára, pincér által történik. Önkiszolgáló étkeztetés Idetartozik: az étel és ital készítése, felszolgálás (pincérszolgáltatás) nélkül olyan étkezőhelyen, ahol ülőhely rendelkezésre áll. Egyéb étkezőhelyi szolgáltatás ??? Idetartozik: például a hal- és pecsenyesütő bódék, ülőhely nélküli gyorsétkezdék, elvitelre készítő étkezdék stb. étel- és ital kiszolgálása. Ezek az étkezőhelyek általában nem biztosítanak ülőhelyet vendégeik számára és nem szállítanak házhoz.

10 18% 27% Amennyiben a szolgáltatás magában foglal
18 % Áfa - ételforgalomra és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalomra Amennyiben a szolgáltatás magában foglal helyben készített alkoholtartalmú italforgalmat vagy nem helyben készített italforgalmat is (még ha elenyésző) és az adóalapot megbontják, azaz külön meghatározzák a 18 %-os forgalmat és azon kívüli italforgalmat 18% Ételforgalom és helyben készített nem alkoholtartalmú ital 27% Helyben készített alkoholtartalmú ital Nem helyben készített ital

11 27 % Áfa - ételforgalomra és italforgalomra
Amennyiben a szolgáltatás magában foglal ételforgalmat helyben készített nem alkoholtartalmú italforgalmat vagy nem helyben készített italforgalmat is (még ha elenyésző) és az adóalapot nem bontják meg 27% Helyben készített alkoholtartalmú ital Nem helyben készített ital Helyben készített nem alkoholtartalmú ital

12 18% alá tartózó adóalap meghatározása:
Adóalap megbontása 18% alá tartózó adóalap meghatározása: történhet jellemzően az egyes ételekre, italokra meghatározott egyedi árak alapul vételével amikor erre nincs lehetőség, a megosztást oly módon kell elvégezni, hogy az eset összes körülményeit figyelembe véve, a kedvezményes adómérték alá eső szolgáltatás adóalapja ne legyen indokolatlanul magas [Art. 2. § (1) Az adójogviszonyokban a jogokat rendeltetésszerűen kell gyakorolni. Az adótörvények alkalmazásában nem minősül rendeltetésszerű joggyakorlásnak az olyan szerződés vagy más jogügylet, amelynek célja az adótörvényben foglalt rendelkezések megkerülése

13 Helyben készített ital Nem helyben készített ital
limonádé házi szörp nem alkoholos bólék nem alkoholos koktélok tea kávé Nem helyben készített ital dobozos ital palackozott, üveges ital csap víz

14 Írásbeli tájékoztatás kérése – www.nav.gov.hu

15 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Vendéglátás ÁFA változása"

Hasonló előadás


Google Hirdetések