Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

e-jövedék konferencia

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "e-jövedék konferencia"— Előadás másolata:

1 e-jövedék konferencia
Jövedéki Igazgatóság Excise Directorate e-jövedék konferencia 1 e-jövedék konferencia a jövedéki folyamatok elektronizálásáról, azaz gondolkodjunk együtt az egyszerűsítés lehetőségeiről TAKÁCS KORNÉL százados osztályvezető Vám- és Pénzügyőrség Jövedéki Kapcsolattartó és Kockázatelemzési Központ

2 Nyilvántartások vezetésének jogszabályi háttere
Jövedéki Igazgatóság Excise Directorate e-jövedék konferencia Nyilvántartások vezetésének jogszabályi háttere 2 a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól  szóló évi CXXVII. törvény; a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló évi CXXVII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 8/2004. (III. 10.) PM rendelet; a zárjegy alkalmazásának, a zárjeggyel való elszámolásnak a részletes szabályairól szóló 36/1997. (XI. 26.) PM rendelet; az adójegy igénylésére, visszavételére, alkalmazására vonatkozó részletes szabályokról 14/1998. (IV. 30.) PM rendelet; a szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló évi XVIII. törvény.

3 Nyilvántartások fajtái
Jövedéki Igazgatóság Excise Directorate e-jövedék konferencia Nyilvántartások fajtái 3 Rendeltetése szerint szállítási nyilvántartás; jövedéki nyilvántartás; termelési, regenerálási napló; külön nyilvántartás; termékmérleg nyilvántartás; vevő nyilvántartás; mintavételi nyilvántartás; zárjegy/adójegy nyilvántartás; pincekönyv; ásványolajok adómentes beszerzésének és ipari célú felhasználásának folyamatos nyilvántartása. Engedélytípus szerint nyilvántartásba vett felhasználó nyilvántartása; felhasználói engedélyes nyilvántartása; csomagküldő kereskedő nyilvántartása; közösségi kereskedő nyilvántartása; adómentes felhasználó nyilvántartása; üzemi motorikus gáztöltő-állomás nyilvántartása; tranzit adóraktár nyilvántartása.

4 Vevőnyilvántartások bekérésének indokai, illetve a remélt eredmények
Jövedéki Igazgatóság Excise Directorate e-jövedék konferencia Vevőnyilvántartások bekérésének indokai, illetve a remélt eredmények 4 Indokai: A kockázatos termékek, gazdálkodók veszélyeztetett földrajzi területek, lokalizálása; Kontroll információk a működési engedéllyel rendelkező alanyok pontos meghatározásához. Remélt eredmények: Feketepiac elleni eredményesebb küzdelem; Az ellenőrzések hatékonyságának növelése; Az adatok elemzése és statisztikai kimutatása révén a termékforgalom, illetve a gazdasági eseményekben résztvevők kimutatása; A jogkövetők helyszíni ellenőrzéseinek ritkulása, ezáltal a vállalkozások munkaidejének hatékonyabb beosztása; A statisztikai adatok publikálásával hozzájárulás a termékforgalom kiszámíthatóságához a piac biztonságosabb működéséhez. 464 db gazdálkodó vezet engedéllyel különböző nyilvántartásokat elektronikus formában A piacon lévő és a vámhatóság által engedélyezett programok száma kb. 182 db. Az „elektronizáltnak” mondható gazdálkodói kör az összes engedélyes alanyszámhoz (egyszerűsített adóraktár: alany, összesen Jöt-ben nevesített engedéllyel rendelkező: 11 061 alany). Az „elektronizált” alanyok aránya az összes alanyhoz képest 4,19 % !!! Úgy vélem, hogy a piacon lévő programok „magas” száma önmagában nem probléma, sőt véleményem szerint semmilyen formában nem szabad beleavatkozni a piacon kialakult versenybe és kikényszeríteni azt, hogy egy és csakis egy preferált programot használjanak a gazdálkodók. A megoldást az jelentené, ha a nyilvántartások körét és a nyilvántartásokból szolgáltatott adatok tartalmának, formájának, továbbá az adatküldés (bejelentés, bevallás) rendszerességének szükséges és elégséges feltételeit egyértelműen meghatároznánk, (az érintett alanyi kör okán ezt akár konszenzus útján) és ezt jogszabályban rendeznénk.

5 Alkoholtermékek forgási sebességének mérése a kiskereskedelemben
Jövedéki Igazgatóság Excise Directorate e-jövedék konferencia Alkoholtermékek forgási sebességének mérése a kiskereskedelemben 5 A felmérés indokai a szeszes italok piacán ismertté vált jogsértések; a folyamatos jelenléttel gyakorolt hatósági felügyelet tapasztalatai; a hazai alkoholforgalom, alkoholfogyasztás hazai ismérvei. Denaturáló szer nyomait fedezte fel a vámhatóság a kiskereskedelmi forgalomba került alkoholtermékek esetében. A kiskereskedelmi forgalomba kerültek olyan alkoholtermékek, amelyek esetében észleltük, hogy a csomagoláson feltüntetett alkoholfoktól eltért az üveg tartalmának alkoholfoka. A vizsgálat során megállapítható volt, hogy ezek a termékek a legális csatornákon keresztül kerültek be a kiskereskedelembe. A szabadforgalomba hozott alkoholtermékek mennyisége 2004-től fokozatosan növekszik. Az alkoholfogyasztásból fakadóan jelentősen megnőtt tavaly az ittasan okozott közúti balesetek száma. A vendéglátóhelyek eladásaiból mennyiségben is, értékben is a pálinkára/pálinka jellegű italra jut a legnagyobb rész. Az égetett szeszes italok 47 százaléka a kocsmákban fogy, miután ez a vendéglátóhely-típus a legelterjedtebb Magyarországon. Egy piackutató cég szerint figyelemre méltó a márkás termékek – mennyiségben mért – piaci részesedésének növekedése.

6 Alkoholtermékek forgási sebességének mérése a kiskereskedelemben
Jövedéki Igazgatóság Excise Directorate e-jövedék konferencia Alkoholtermékek forgási sebességének mérése a kiskereskedelemben 6 Forgási sebesség: megmutatja, hogy egy adott termék egységnyi mennyisége mennyi időt tölt a kiskereskedelmi forgalomban. Alkoholtermék esetében mértékegysége: liter/nap Módszertan ellenőrzések minimális számának meghatározása; kommersz, prémium termékek elhatárolása; egy ellenőrzés során vett minta számának meghatározása; kiskereskedelmi egységek besorolási osztályok, illetve méret szerinti elhatárolása; üzlettípusok meghatározása: élelmiszer, vendéglátó; településtípusok meghatározása: város, község; ellenőrzés időszaka december-2007 január. A felmérés során a kiskereskedelmi egységben szúrópróbaszerűen kiválasztott termék tételes készletre vételét követően az eredet igazolására vonatkozó számla dátumának lejegyzését követően megvizsgálásra került, hogy mekkora mennyiséget fogyasztottak el a termék beszerzésétől az ellenőrzés időpontjáig. (nap/értékesített mennyiség (literben)) A fogyás üteméből következtettünk arra, hogy hány nap alatt fogyhat el a teljes készlet. Zavaró tényezők: Amennyiben az ellenőrzés időpontjában nem kezdődött meg az értékesítés, akkor annak eldöntése, hogy hány napon belül fog elfogyni a termék. Amennyiben a készletfelvétel során több, különböző időpontban beszerzett terméket is találtunk, problémát okozott annak eldöntése, hogy melyik termék eredetét melyik számla igazolja.

7 Alkoholtermékek forgási sebességének mérése a kiskereskedelemben
Jövedéki Igazgatóság Excise Directorate e-jövedék konferencia Alkoholtermékek forgási sebességének mérése a kiskereskedelemben 7 A felmérés során a kiskereskedelmi egységben szúrópróbaszerűen kiválasztott termék tételes készletre vételét követően az eredet igazolására vonatkozó számla dátumának lejegyzését követően megvizsgálásra került, hogy mekkora mennyiséget fogyasztottak el a termék beszerzésétől az ellenőrzés időpontjáig. (nap/értékesített mennyiség (literben)) A fogyás üteméből következtettünk arra, hogy hány nap alatt fogyhat el a teljes készlet. Zavaró tényezők: Amennyiben az ellenőrzés időpontjában nem kezdődött meg az értékesítés, akkor annak eldöntése, hogy hány napon belül fog elfogyni a termék. Amennyiben a készletfelvétel során több, különböző időpontban beszerzett terméket is találtunk, problémát okozott annak eldöntése, hogy melyik termék eredetét melyik számla igazolja.

8 e-jövedék konferencia
Jövedéki Igazgatóság Excise Directorate e-jövedék konferencia Egységnyi (1 liter) alkoholtermék forgási sebessége 8

9 e-jövedék konferencia
Jövedéki Igazgatóság Excise Directorate e-jövedék konferencia Egységnyi alkoholtermék átlagos forgási sebessége a városokban forgalmazott kommersz és prémium termékek tekintetében 9

10 e-jövedék konferencia
Jövedéki Igazgatóság Excise Directorate e-jövedék konferencia Egységnyi alkoholtermék átlagos forgási sebessége a községekben forgalmazott kommersz és prémium termékek tekintetében 10

11 Köszönöm megtisztelő figyelmüket!
Jövedéki Igazgatóság Excise Directorate e-jövedék konferencia 11 Köszönöm megtisztelő figyelmüket!


Letölteni ppt "e-jövedék konferencia"

Hasonló előadás


Google Hirdetések