Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A bírósági végrehajtói szervezet és feladatai

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A bírósági végrehajtói szervezet és feladatai"— Előadás másolata:

1 A bírósági végrehajtói szervezet és feladatai
Igazságügyi szervezet és igazgatás

2 Alapvetés „Hiába volna törvényszéket tartani, ha az ítélet végrehajtása nem következne be.” (Frank Ignác, 1846.) – a bírósági végrehajtás jelentősége Az igazságszolgáltatás akkor működik, ha a döntései a gyakorlatban is realizálódnak. Bírósági végrehajtó: önálló jogállású, állami alkalmazott, 1994: vegyes rendszer

3 Az eljáró szervek és személyek
A végrehajtás elrendelését és foganatosítását a bíróság, a közjegyző, továbbá más szervek és személyek, így különösen a) az önálló bírósági végrehajtó, b a törvényszéki végrehajtó, c) az önálló bírósági végrehajtó-helyettes, d a törvényszéki végrehajtó-helyettes, e) a végrehajtójelölt végzik.

4 A Végrehajtói Kar A végrehajtók szakmai és érdek-képviseleti szerve a Kar. (korábban Kamara) A Kar jogi személy, székhelye Budapest. (A Kart a törvényszék nem veszi nyilvántartásba.) A Kar tagjai a végrehajtók és a végrehajtó-helyettesek. A végrehajtó a kinevezése napján, a végrehajtó-helyettes a végrehajtó-helyettesi névjegyzékbe történő felvétele napján válik a Kar tagjává. (A tevékenység végzésnek kötelező feltétele a kari tagság!)

5 A Kar tevékenysége 1. A Kar jogai és feladatai különösen:
Nyilvántartási feladatok - vezeti a végrehajtók, végrehajtó-helyettesek, végrehajtójelöltek, végrehajtói kézbesítésre felhatalmazott végrehajtójelöltek névjegyzékét; - kiállítja a végrehajtók, végrehajtó-helyettesek és végrehajtójelöltek igazolványát - nyilvántartást vezet a végrehajtók által folytatott végrehajtási eljárásokról Engedélyezés és ellenőrzés - ellenőrzi az általa vezetett névjegyzékekbe való felvétel feltételeinek folyamatos fennállását; - engedélyezi végrehajtói iroda alapítását, nyilvántartja az irodákat - lebonyolítja a végrehajtó-jelölti kézbesítési vizsgát

6 A Kar tevékenysége 2. Panaszügyek intézése
- intézi a végrehajtókkal, végrehajtó-helyettesekkel és végrehajtójelöltekkel kapcsolatos panaszügyeket - fegyelmi eljárást kezdeményez, nyilvántartja a jogerős fegyelmi határozatokat Képviselet és tájékoztatás - az ügyekről a hiteles, pontos és gyors tájékoztatás érdekében felvilágosítást ad a sajtó, a rádió és a televízió részére Informatikai szolgáltatás működtetése - a végrehajtói hirdetmények elektronikus úton történő közzétételére szolgáló informatikai alkalmazást működtet; - működteti és fejlesztheti az elektronikus árverési rendszert, az elektronikus ügyviteli rendszert és a végrehajtási iratok elektronikus kézbesítési rendszerét Pályáztatás - a végrehajtói álláshelyre pályázatot ír ki és a pályázati eljárást lebonyolítja Egyéb - árverési csarnokot működtethet;

7 A törvényszéki végrehajtó
= a törvényszéknél szolgálati viszonyban álló bírósági tisztviselő. A törvényszéki végrehajtót a törvényszék elnöke nevezi ki határozatlan időre, meghatározott törvényszékre. A törvényszéki végrehajtó foganatosítja a végrehajtást, ha a végrehajtandó követelés (pl.): a) pénzbüntetés, pénzbírság, rendbírság, vagyonelkobzás, bűnügyi zárlatot elrendelő határozat… b) a polgári ügyben az állam által előlegezett költség, c) a bíróság által előlegezett gyermektartásdíj.

8 Az önálló bírósági végrehajtó
Az önálló bírósági végrehajtót a miniszter nevezi ki hét évre, de legfeljebb a 65. életéve betöltésének napjáig, meghatározott székhelyre és meghatározott járásbíróság mellé. Ugyanarra a székhelyre, illetőleg ugyanazon járásbíróság mellé több végrehajtót is ki lehet nevezni. A végrehajtó székhelye és illetékességi területe megegyezik annak a járásbíróságnak a székhelyével és illetékességi területével, amely mellé kinevezték.

9 Ki lehet önálló bírósági végrehajtó?
Magyar állampolgár 24. életévét betöltötte Nem áll gondnokság hatálya alatt Büntetlen előélet egyetemi jogi végzettséggel rendelkezik, a végrehajtói szakvizsgát letette, és kétéves bírósági végrehajtó-helyettesi gyakorlatot szerzett. A végrehajtói állást pályázat útján kell betölteni, kivéve, ha a határozott idő lejárta előtt a miniszter megállapítja a végrehajtó szolgálata folyamatosságát. (a kinevezés lejártát megelőzően a végrehajtó által előterjesztett kérelem alapján további hét évre megállapítja a szolgálat folyamatosságát a kinevezési feltételek fennállása esetén)

10 Az önálló bírósági végrehajtó-helyettes
A végrehajtó-helyettes a végrehajtóval áll munkaviszonyban. Ki lehet? Végrehajtó-helyettesként lehet nyilvántartásba venni azt, aki a) magyar állampolgár, b) az országgyűlési képviselők választásán választható, c) egyetemi jogi végzettséggel rendelkezik, d) egyéves végrehajtó-jelölti gyakorlatot szerzett, e) a végrehajtói szakvizsgát letette, és f) önálló bírósági végrehajtóval vagy végrehajtói irodával végrehajtó-helyettesi munkakör betöltésére munkaszerződést kötött. Tevékenysége: Önállóan foganatosíthat eljárási cselekményeket, az ebből eredő kártérítési, illetve sérelemdíj iránti igényeket a végrehajtóval szemben kell érvényesíteni. A végrehajtó-helyettes azonban hagyományos ingóárverést ( §) nem tarthat, árverési jegyzőkönyvet nem készíthet és meghatározott cselekmény végrehajtását sem foganatosíthatja.

11 Az önálló bírósági végrehajtó-jelölt
Végrehajtójelöltként azt lehet nyilvántartásba venni (Kar), aki a) magyar állampolgár, b) a 18. évét betöltötte, c) középfokú iskolai végzettséggel rendelkezik. A végrehajtójelölt a meghatározott végrehajtóval áll munkaviszonyban. Tevékenysége: ügyviteli jellegű, így különösen jegyzőkönyvet készíthet és a végrehajtásban közreműködő szerveknél tájékozódás céljából eljárhat. Végrehajtói kézbesítést a végrehajtójelölt akkor végezhet, ha a végrehajtó- jelölti kézbesítési vizsgát letette!

12 A végrehajtói feladatok áttekintése
Törvényszéki végrehajtói jogkörök – kizárólagosság! Ha a végrehajtandó követelés: - pénzbüntetetés, rendbírság, pénzbírság, elektronikus adat végleges hozzáférhetetlenné tétele, vagyonelkobzás; - EU tagállamában kiszabott pénzösszeg, vagyonelkobzás, elővezetési és kísérési költség; - végrehajtókkal szemben kiszabott pénzbírság és befizetési kötelezettség. Az önálló bírósági végrehajtó ezeken kívüli ügyekben járhat el.

13 Az önálló bírósági végrehajtó feladatai
1. Végrehajtói kézbesítés 2. Végrehajtási eljárás – végrehajtás foganatosítása A) eljárásuk megindítása B) végrehajtható okirat kézbesítése C) helyszíni cselekmények D) nyilvántartások adatainak lekérése Az egyes követelések végrehajtása alapján: - pénzkövetelések végrehajtása során (számlák, munkabér, ingó, ingatlan foglalás, értékesítés) - meghatározott cselekmények végrehajtása során (gyermek átadása, meghatározott dolog kiadása)

14 Köszönöm a figyelmet! Dr. Molnár Judit Egyetemi adjunktus


Letölteni ppt "A bírósági végrehajtói szervezet és feladatai"

Hasonló előadás


Google Hirdetések