Előadó: dr. Kártyás Gábor

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A kollektív szerződés szabályozása. Bevezetés  Munkaügyi kapcsolatok rendszerének egyik legfontosabb eleme.  Munkafeltételek – helyi viszonyok.  Állam.
Advertisements

Az új Munka Törvénykönyvével kapcsolatos tapasztalatokról

2014 MUNKAJOGI ELŐADÁS.
Az Új Munkatörvénykönyv Tervezete
A közcélú foglalkoztatáshoz kapcsolódó munkajogi szabályozás
Dr. Újvári Melinda ügyvéd

A Munka Törvénykönyve változásai
A részmunkaidő speciális esetei az új Munka Törvénykönyvében
Átirányítás, kiküldetés, kirendelés Szombathely,
A Kollektív szerződéskötés a reprezentatív szakszervezetek között
A kollektív munkajogi szabályozás az új munka törvénykönyvében
Munkaügyi kapcsolatok az új Mt.-ben
Bukarest április1 A munkáltató tájékoztatási kötelezettsége -
A munkaviszony jogellenes megszüntetése december Dudás Katalin.
A munkaszerződés december Dudás Katalin. A munkaszerződés szerepe jogviszony-alapító jogviszony-alapító tartalommegállapító tartalommegállapító.
A munkaszerződés elméleti kérdései. A munkaszerződés megkötése
2013. szeptember Dudás Katalin egyetemi adjunktus.
14. Tétel Foglalja össze, hogy a munkaviszony megszüntetésének milyen módjait ismeri, különös tekintettel a speciális esetekre! Beszéljen a mellékelt nyomtatványok.
MUNKÁLTATÓ ÉS AZ ÜZEMI TANÁCS KAPCSOLATA (Mt. 267.§)
Új Munka Törvénykönyve: új lehetőségek a munkaügyi működésben
Amit a munkaviszonyról a munkavállalónak tudni kell….
Kollektív szerződések
Kollektív szerződéskötési lehetőségek a felsőoktatás területén szeptember 18. Dr. Bérces Kamilla.
Munkajog Munkajog Dr. Kovács László I. A MUNKAVÉGZÉSI VISZONYOK TIPIZÁLÁSA 1. Munkaviszonyok 1.1. A versenyszférában foglalkoztatottak munkaviszonya.
Munkaerő-kölcsönzés A munkaerő-kölcsönzés különös szabályai.
Munkajog Dr. Kovács László
A munkaviszony megszüntetése
RWE Power AG Lorsee/TR BudapestSEITE 1 „Szociális párbeszéd“ RWE Power AG Wolfgang Lorsee A Központi Üzemi Tanács elnökhelyettese.
A MUNKAVÁLLALÁS ALAPVETŐ SZABÁLYAI
Vizes szektorban kötött kollektív szerződések elemzése TÁMOP A-13/ Madár Gyula - Dr. Nemeskéri Gyula Ergofit Kft Győr, Június 25.
A MUNKAJOGI JOGFORRÁSOK RENDSZERE
Hogyan alkalmazzuk a gyakorlatban az új Munka Törvénykönyvét?
A MUNKAJOGI SZABÁLYOZÁS RENDSZERE
KOLLEKTÍV MUNKAJOG.
BEVEZETÉS A KOLLEKTÍV MUNKAJOGBA
ZÁRÓVIZSGA-FELKÉSZÍTŐ MUNKAJOG Budapest, június 11. ZSKF.
Az új Munka Törvénykönyve 2012:I. tv április 20.
A közcélú foglalkoztatáshoz kapcsolódó munkajogi szabályozás dr. Szabó Melinda szociális igazgatási szakreferens Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Szociális.
Tanuljuk együtt az új Mt-t! II. rész február 23.
A MUNKAVISZONYBÓL SZÁRMAZÓ JOGOK ÉS KÖTELEZETTSÉGEK Gyulavári Tamás
Munkaidő 2. előadás Előadó: dr. Takács Gábor
2012. ÉVI I. TÖRVÉNY A MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVÉRŐL A munka díjazása Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóság 2012.
MUNKAVISZONY LÉTESÍTÉSE
Munkajogi ismeretek.
Álláskeresés, foglakoztatásra irányuló jogviszony létesítése.
A SZAKSZERVEZETEKRE VONATKOZÓ ÚJ SZABÁLYOZÁS Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
MUNKAÜGYI FELÜGYELŐSÉGI NYÍLT NAP ÁPRILIS 03.
M UNKAÜGYI KAPCSOLATOK Dr. Fodor T. Gábor ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
KOLLEKTÍV MUNKAJOG. Miről lesz szó? 1.Bevezetés 2.A szakszervezetek 3.Az üzemi tanács 4.Kollektív szerződés.
MUNKAVISZONY LÉTESÍTÉSE GYULAVÁRI TAMÁS
Munkavégzés. A kereskedelmi egység szabályszerű működtetése A munkavégzés szabályai A munkaszerződés alapján a munkavállaló köteles 1)meghatározott helyen.
ATIPIKUS MUNKAVISZONYOK
Met. módosítás július 01..
14. A foglalkoztatással kapcsolatos munkaügyi feladatok – Mutassa be a munkaviszony létesítésének és megszüntetésének szabályait! – Foglalja össze, hogy.
A MUNKAJOGI SZABÁLYOZÁS RENDSZERE
A KOLLEKTÍV MUNKAJOG RENDSZERE
MUNKAJOG 2017 Dr. Alpár Erzsébet.
A munkaidő beosztása a 2003/88/EK irányelv tükrében
A munkaviszonyból származó jogok és kötelezettségek
A MUNKAJOGI SZABÁLYOZÁS RENDSZERE
Társadalmi Párbeszéd Osztály: ágazati párbeszéd bizottságok (ÁPB)
A MUNKAJOGI SZABÁLYOZÁS RENDSZERE
MUNKAVISZONY LÉTESÍTÉSE
Munkaidő 2. előadás.
A MUNKAJOGI JOGFORRÁSOK RENDSZERE
Dr. Pál Lajos ügyvéd A munkaidő megszervezése Pályavasúti Dolgozók Szakszervezete Budapest, november.
PIHENŐIDŐK.
A munka díjazása.
Előadás másolata:

Előadó: dr. Kártyás Gábor A KOLLEKTÍV SZERZŐDÉS Előadó: dr. Kártyás Gábor kartyas.gabor@jak.ppke.hu

Érdekképviseleti totó A munkavállalók hány százaléka tagja Magyarországon valamely szakszervezetnek? A munkavállalók hány százaléka áll kollektív szerződés hatálya alatt? Hány szakszervezet létezik ma Magyarországon? Mikor volt az utolsó sztrájk Magyarországon?

A kollektív szerződés funkciói Kollektív fellépés eredményeit kötelező erejű megállapodásba foglalja Békekötelem: KSZ-ben rendezett kérdésekben jogellenes a sztrájk Munkafeltételek egységesítése Munkajogi szabályok helyi igényekhez igazítása (sok diszpozitív szabály!)

A KSZ és az Mt. viszonya (Mt. 277. §) Munkaviszonyra vonatkozó szabály! Főszabály: Mt. II. és III. részétől eltérhet Kivéve: Eltérő rendelkezés esetén (lásd „Eltérő megállapodások”) Relatív diszpozitív szabályok Kógens szabályok Korlátozott eltérési lehetőségek (pl. próbaidő)

A KSZ és az Mt. viszonya Eltérés a relatív diszpozitív szabályoktól is lehetséges – kompenzáció esetén: A munkavállaló javára történő eltérést az egymással összefüggő rendelkezések összehasonlításával kell elbírálni. [Mt. 277. § (5) bek.] Pl. nincs pótszabadság, de több a pótlék?

Eltérést nem engedő szabályok - példák Munkaviszony alanyai Munkaszerződés megkötése, módosítása és tartalma Munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás típusai és tartama Utasítás kötelező megtagadása Jogkövetkezmények a munkavállaló vétkes kötelezettségszegésért Munkaviszony megszűnésének esetei Munkaviszony megszüntetésének esetei Munkaviszony megszüntetésének indokolása Szabadság megváltása Szülési szabadság mértéke Munka- és pihenőidő nyilvántartása Alapbér és teljesítménybér szabályai Munkabérből levonás és beszámítás Kárfelelősségi szabályok

Eltérést hátrányosan is engedő szabályok - példák Alapvető munkavállalói és munkáltatói kötelezettségek Utasítás megtagadásának lehetséges esetei Felmondási idő Végkielégítés Munkaviszony jogellenes megszüntetésének anyagi jogkövetkezményei Munkaviszony megszűnésekor irányadó eljárás Munkaidőkeret tartama Munkaidő-beosztás közlése Ügyelet és készenlét Szabadság kiadása Bérpótlékok megállapítása Díjazás munkavégzés alóli mentesülés esetén Távolléti díj számítása Munkabér védelme (kivéve levonás és beszámítás) Leltárfelelősség mértéke

A kollektív szerződés részei Kötelmi rész A kollektív szerződést kötő felek kapcsolatrendszere Pl. kapcsolattartás módja, képviselők, információs jogok, propaganda jog, helyiséghasználat stb. Felekre terjed ki a hatálya Normatív rész Az egyéni munkaviszonyra vonatkozó szabályok Minden mv-ra kiterjedő hatállyal

Jogszabály vagy szerződés? Átalakító erő: egyéni megállapodás nélkül is beépül az egyéni munkaviszonyba – kötelező! Kiterjesztő hatály: mtató minden mv-jára kiterjed, nem csak az aláíró szaksz. tagjaira! Magánjogi felek megállapodása Felek magánérdekét hordozza Jogszabályba ütköző KSZ semmis Nem állami autoritásból, felek kollektív autonómiájából ered

A kollektív szerződés alanyai Munkáltatói oldal: Bármely munkáltató (alanyi jogon, 1 db-ot) Több munkáltató Munkáltatói érdekképviseleti szerv (ha megkötésére tagjai felhatalmazták) Szakszervezeti oldal: Szakszervezet Több szakszervezet Szakszervezeti szövetség (1 tagja jogosult a KSZ kötésre és tagjai felhatalmazzák)

A szakszervezet KSZ kötési joga Ha a KSZ hatálya alá tartozó mv-ók 10%-a a tagja (megelőző félév átlagos létszáma alapján) Ha több szakszervezet: együttes szerződéskötés Szűkebb hatályú KSZ az általánostól akár a munkavállaló hátrányára is eltérhet! Pl. ágazati szintű megállapodások az Ágazati Párbeszéd Bizottságok keretében

Dilemmák a KSZ megkötése körében Miért van koalíció kényszer? A már megkötött szerződést csak az aláíró felek módosíthatják és mondhatják fel Szaksz.2. 60% Szaksz.1. 15% Mtató

A normatív hatályú üzemi megállapodás Amíg nincs KSZ, KSZ kötésre jogosult szaksz. Szabályozhatja a KSZ-re tartozó kérdéseket is! Egy kivétel: munkabért nem szabályozhatja! Aggályok: ÜT-nek nincs szervezete, vagyona ÜT nem sztrájkolhat Nem erre kap felhatalmazást, idegen hatáskör Nincs mv-i oldalon megállapodási hajlandóság Nincs munkajogi védettség Munkabért miért nem érintheti?

A KSZ hatályának kiterjesztése Közigazgatási aktus révén Adott ágazat egészében alkalmazandó lesz Jogi, reprezentativitási, célszerűségi szempontból vizsgálat Célja: ne a munkafeltételekben legyen a verseny (versenyfeltételek kiegyenlítése) Mt. hatálybalépésekor 4 ágazatban: Sütőipar, villamosenergia ipar, építőipar, vendéglátóipar és idegenforgalom

A KSZ megszűnése, megszüntetése Megszűnik: aláíró felek jogutód nélkül megszűnnek határozott idő lejár (kivéve: utóhatály) Szaksz. elveszíti KSZ kötési jogát Megszüntethető: Közös megegyezéssel Felmondással (első 6 hónapban nem lehet!) Felmondási idő megegyezés szerint Ha több szaksz.: bármelyik jogosult rá

Köszönöm a figyelmet! 16