„EGY CSÓNAKBAN EVEZÜNK” SONKÁD

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A pedagógusok előmeneteli rendszerének jogszabályi háttere
Advertisements

A pedagógiai-szakmai ellenőrzés
AZ ÉLETPÁLYAMODELL BEVEZETÉSÉBŐL ADÓDÓ INTÉZMÉNYVEZETŐI FELADATOK
A pedagógusok minősítési rendszere
Uniós fejlesztések a köznevelésben - A pedagógiai- szakmai ellenőrzés rendszere
2014 MUNKAJOGI ELŐADÁS.
A 2013/2014-es nevelési év az óvodákban
Tanfelügyelet és minősítés
A PEDAGÓGUS ÉLETPÁLYAMODELL
Uniós fejlesztések a köznevelésben - A pedagógiai- szakmai ellenőrzés rendszere
A pedagógus minősítési rendszer
A pedagógus minősítési rendszer
TÁMOP 3.1.5/ PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
A pedagógusminősítési rendszer
Tanfelügyelet és minősítés Az Oktatási Hivatal szerepe és feladatai a köznevelési rendszer megújításában augusztus 22. A mai előadáson a két kiemelt.
Tanévkezdő tájékoztató konferencia Brassói Sándor főosztályvezető EMMI Köznevelés-irányítási Főosztály 2013 augusztus.
1 A KÖZOKTATÁSI ÁGAZATOT ÉRINTŐ JOGSZABÁLYVÁLTOZÁSOK április 2. Hujber Ildikó vezető főtanácsos.
Méltányossági elvek a közoktatásban
E-PORTFÓLIÓ.
TÁMOP 3.1.5/ PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
TÁMOP 3.1.5/ PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
A pedagógusminősítési és tanfelügyeleti rendszer bevezetése
Ajánlás-változások Pedagógus-továbbképzés „Kongresszus után - a változások folyamatában” Konferencia Csillag Márta Budapest, május 27.
Tájékoztató a 2011/2012-es tanév legfontosabb feladatairól
A személyes gondoskodást nyújtó szociális szolgáltatások január 1- jétől hatályos képesítési feltételeinek változásai Szakmai Nap – január.
Slenker Endre Magyar Energia Hivatal
A FELNŐTTKÉPZÉSI TEVÉKENYSÉG FOLYTATÁSÁNAK ENGEDÉLYEZÉSE 2013
AZ EGYES SZOCIÁLIS, GYERMEKVÉDELMI, CSALÁDTÁMOGATÁSI, FOGYATÉKOSSÁGÜGYI ÉS FOGLALKOZTATÁSI TÁRGYÚ TÖRVÉNYEK MÓDOSÍTÁSÁRÓL SZÓLÓ ÉVI CLXXI. TÖRVÉNY.
Szakál Ferenc Pál EMMI Köznevelés-fejlesztési Főosztály
Márton Mártonné MESZK Oktatási, továbbképzési referens Május 05.
A pedagógusok előmeneteli rendszere a 2014/2015-ös tanévben
Pedagógusok előmeneteli rendszere - minősítés
Jogszabályi változások, aktuális feladatok Partnerség és együttműködés az informatikai támogató rendszer bevezetéséhez kapcsolódóan Emberi Erőforrások.
Felkészülés a pedagógusok szakmai ellenőrzésére
A közszolgálati jogviszony tartalma
A 2016.ÉVI PEDAGÓGUS MINŐSÍTÉSRŐL
Pedagógus minősítési vizsgák és eljárások meghatározása
Pedagógusminősítés, tanfelügyelet
TÁMOP KÖZNEVELÉSI REFORMOK OPERATÍV MEGVALÓSÍTÁSA
Intézményvezető helye és szerepe a pedagógusok minősítési rendszerében
Minősítések a szakértő szemével
A PEDAGÓGUS KÖTELESSÉGEI ÉS JOGAI
Készítette: Kovács Ferencné
A pedagógiai-szakmai ellenőrzés (tanfelügyelet) és pedagógusminősítés szakterületre vonatkozó, a szakértői feladatokhoz kapcsolódó aktuális jogszabályi.
A pedagógiai-szakmai ellenőrzés (tanfelügyelet) és pedagógusminősítés szakterületre vonatkozó, a szakértői feladatokhoz kapcsolódó aktuális jogszabályi.
Pedagógusminősítés és tanfelügyelet 2015 KÖSZOE Kecel,
Startol a tanfelügyelet a legfontosabb változásokról, kiegészítésekről
Startol a tanfelügyelet – összefoglaló a legfontosabb változásokról, kiegészítésekről Maus Pál szakmai vezető TÁMOP
Portfóliókészítés óvodavezetőknek, óvodapedagógusoknak
Heves Megyei Pedagógiai Intézet 3300 Eger, Szvorényi u. 27. Pf.:196, Telefon:36/ , Fax:36/ , Honlap:
A PEDAGÓGUS ÉLETPÁLYA AKTUÁLIS KÉRDÉSEI augusztus-szeptember
Minősítésre jelentkezés Mire jelentkezünk? A jogszabályok szerint mindig a következő évi minősítési eljárásokra jelentkezünk. Vagyis aki idén jelentkezik,
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
„A gyakornokokkal foglalkozó mesterpedagógusok mentorálási feladatai”
TÉMASZIGET Kutatótanárok, vezető-,támogató- és innovatív mesterpedagógusok Mit kutat a kutatótanár? Kik az ezermesterek? Brassói Sándor, Marosi Katalin.
Szakál Ferenc Pál. 20/2012 (VIII.31.) EMMI rendelet.
Heves Megyei Pedagógiai Intézet 3300 Eger, Szvorényi u. 27. Pf.:196, Telefon:36/ , Fax:36/ , Honlap:
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési reformok.
A Nemzeti Pedagógus Kar Célok, eredmények, választás –
A SZAKTANÁCSADÁS INTÉZMÉNYI ÖNÉRTÉKELÉS TANFELÜGYELET MINŐSÍTÉS KAPCSOLÓDÁSA.
Marosi Katalin Oktatási Hivatal
A tankerületi szakértői bizottsági tevékenység feladatai
Forrás: Tóth Mária, OH TÁMOP Szakmai vezető
A pedagógusok előmeneteli rendszere, a portfólió szerepe
Barcsák Marianna KPSZTI
„Az akarat nem elég; tenni is kell.” Goethe
Tanfelügyelettel kapcsolatos előzetes feladatok - intézményvezetők
KPSZTI pedagógiai-szakmai szolgáltató
Tanévkezdő 2013/14.
Közalkalmazottak besorolása, illetménye, pedagógusokra vonatkozó új munkajogi szabályok, előmeneteli rendszer.
Előadás másolata:

„EGY CSÓNAKBAN EVEZÜNK” SONKÁD SZABADEGYETEMI ANYAGOT KÉSZÍTETTE: AISSOU ERZSÉBET ÓVODAVEZETŐ, TANFELÜGYELŐ - KÖZOKTATÁSI SZAKÉRTŐ, MESTERPEDAGÓGUS

A megújuló köznevelés értékelési keretrendszere

A bemutató anyag célja, a pedagógusok minősítési rendszerére ható jogszabályi változások nyomon követése Pedagógus Értékelés Minősítés ( PÉM) A Minősítőbizottság tagjainak új információkat kell elsajátítani a portfoliók feltöltésére, értékelésére vonatkozóan, melyet az alábbi változások áttekintésével foglalok össze. A Minősítő bizottság tagjai: Szakértő I (elnök), szakértő II. (szakos), intézményvezető (MTA, Tanárképző)

A 326/2013. (VIII. 30. ) Kormányrendelet 2015. április 17 A 326/2013. (VIII.30.) Kormányrendelet 2015. április 17. napjával kiegészült, illetve módosította a korábbi jogszabályokat 1.§ kiegészült a (3a) bekezdéssel A rendelet hatálya a módosítást követően kiterjed a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. Törvény (a továbbiakban: Gyvt.) 15. § (11) bekezdésében meghatározott gyermekvédelmi szakellátást nyújtó intézményekben, javítóintézeti nevelést nyújtó intézményekben pedagógus-munkakörben foglalkoztatottakra is.

Gyakornokokat érintő változások: 2. § (2) a gyakornoki idő továbbra is két év, de az új szöveg alapján: a gyakornokok gyakornoki ideje összevonható a különböző jogviszonyokban szerzett szakmai gyakorlat alapján. 2.§ (2a) A gyakornokra vonatkozó korábbi jogszabályi szöveget új bekezdésbe kellett foglalni. 2.§ (8) d) A gyakornok értékelése, megismerése, mentori értékelés beemelése a minősítő vizsga értékelésébe. A változtatott törvény a „megismerés’ szót használja, ami azt jelenti, hogy azt nem kell külön értékelnie a bizottságnak, csak felhasználják a végső értékeléshez. 2.§ (10) a) A minősítő vizsga során a három tagból álló minősítő bizottság ugyanúgy áttekinti és értékeli a gyakornok szakmai tevékenységét, de a változás óta a feltöltött portfolió alapján kérdéseket fogalmaz meg, amelyeket a portfolióvédés előtt legalább hét nappal eljuttat a gyakornok részére.

3.§ (8) a) pontba is bekerült, hogy a minősítési eljárás során a minősítőbizottság a feltöltött portfolió alapján kérdéseket fogalmaz meg, amelyeket a portfolióvédés előtt legalább hét nappal eljuttat a pedagógus részére.

Jogszabályi pontosítások 4.§ kiegészült az (5a) bekezdéssel, mely szerint: A szakértők tartós megbízást kapnak az adott félévre az Oktatási Hivataltól (továbbiakban: OH). Az intézményvezető köteles az összes szabadnapot és órakedvezményt biztosítani a szakértői feladatok ellátására, tehát nem csak azokon a napokon, amikor konkrét látogatása van a szakértőnek. Különös tekintettel arra a tényre, hogy a minősítés nem csak a látogatásokból áll, hanem rengeteg adminisztrációval és értékelő feladatokkal jár. 17.§(6) A kollégiumban pedagógus munkakörben foglalkoztatott, szakértői feladatokat is ellátó Mesterpedagógusok munkaidő kedvezményére vonatkozik. 4.§ (6a) Pontosabb megfogalmazásba került az, hogy a vezetői munkakör betöltése mellett a Mesterpedagógusnak nem kell ellátnia egyéb szakértői feladatokat. 4.§ kiegészült a (6.b) bekezdéssel: A Gyvt. hatálya alá tartozó intézmények vezetőinek, amennyiben Mesterpedagógusok, el kell látniuk a szakértői feladatokat is. 4.§ (7) Amennyiben egy szakértő delegáltként is részt vesz minősítésen, az évente 5 alkalom erejéig beszámítható az ő évi 25 alkalmas szakértői kirendelésébe. Ha egy évben 4 alkalommal vett részt minősítésben delegált szerepben, akkor az OH által már csak 21 alkalommal rendelhető ki.

Kutatótanárokat érintő változások 5.§ kiegészült az (1a) és (1b) bekezdésekkel A Kutatótanári minősítési eljárás eredménye attól függ, hogy a jelentkező elérte-e a szükséges 85%-ot. - Amennyiben elérte: „Kutatótanár fokozatba lép” Amennyiben nem érte el, attól függően kell megválasztani a döntés szövegét, hogy melyik fokozatból jelentkezett. Ha Mesterpedagógus fokozatból jelentkezett: „Mesterpedagógus fokozatban marad”. Ha Pedagógus II. fokozatból jelentkezett: „Pedagógus II fokozatban marad.” 5.§ (3) A Gyvt. hatálya alá tartozó intézményekben pedagógus munkakörben foglalkoztatottak 1%-a sorolható be Kutatótanári fokozatba.

Változások a mentorállásban és delegálásban 6.§ Az intézményvezető a pedagógiai szakszolgálati intézmény óvodapszichológus, iskolapszichológus munkakörben foglalkoztatott munkatársának mentorként való kijelölését kérheti a fenntartótól, feltéve, hogy a fenntartója azonos, egyéb esetben megállapodás alapján kell a mentorállási feladatokat megszervezni. A Gyvt. hatálya alá tartozó intézmény esetében az intézményvezető vagy a gyakornok közvetlen felettese látja el a mentori feladatokat. 7.§ (2)a) Ki kellett egészíteni a Rendeletet a Gyvt. hatálya alá tartozó intézmények beemelése miatt. A Gyakornokok minősítővizsgáján a delegált vagy az intézményvezető, vagy olyan alkalmazott, aki a vizsgázónál magasabb fokozatba van besorolva.

7.§ (2) b) bb) A minősítő bizottság tagjai: minősítési eljárás esetében Az általa megbízott pedagógus szakvizsgával és magasabb vezetői, vagy vezetői megbízással rendelkező vagy ilyen munkakörben foglalkoztatott alkalmazott. Ped II-re, Mesterpedagógusra vagy Kutatótanár fokozatra való jelentkezéskor a módosítás alapján a delegált személy már nem elegendő, ha csak szakvizsgával rendelkezik, hanem már vezetőnek is kell lennie. 7.§ (2) b) Ki kellett egészíteni a Rendeletet a Gyvt. Hatálya alá tartozó intézmények beemelése miatt. A minősítésben résztvevőknél magasabb fokozatba van besorolva ( tehát minimum Ped II.) és azonos munkakörben foglalkoztatják. Intézményvezető minősítésnél a fenntartó jelöl ki delegáltat.

Az OH közzéteszi a pedagógus értékelési eszközöket 8.§ (6) A miniszter által jóváhagyott pedagógusértékelési eszközöket az OH közzéteszi a honlapján.

Bekerült a Mesterpedagógus és Kutatótanár fokozat elérésének eljárási szabálya 9.§ (3).a) Kutatótanár fokozathoz való jelentkezés egyik feltétele, hogy a jelentkező rendszeres szakmai publikációs tevékenységet folytasson, elengedhetetlen, hogy azt a bizottság értékelje is. 9.§ (3) A feltöltött portfolió alapján a minősítőbizottság kérdéseket fogalmaz meg, amelyeket a portfolióvédés előtt legalább hét nappal eljuttat a pedagógus részére. A Mesterpedagógus és a Kutatótanár fokozat eléréséhez szükséges eljáráshoz is bekerült a kérdések feltételének szabályait rendező szövegrész.

Az Oktatási Hivatal közvetlen kapcsolatában történt változások 9.§(6) Az OH minden év július 31-ig jelentést készít a miniszter részére, a minősítő vizsgák és a minősítési eljárások tapasztalatairól. 10.§(5) Az intézményvezető a pedagógus jelentkezését május 10-éig rögzíti, amelyről a pedagógus az OH-tól elektronikus úton visszajelzést kap. 10.§ A pedagógus az OH részére benyújtott írásbeli kérelmével a jelentkezés éve május 31-éig kérheti a minisztertől a minősítési tervbe való felvételét. A kérelmezőt, aki a minősítési tervbe történő felvétel feltételeinek megfelel, pótlólag fel kell venni a minősítési tervbe. 11.§(6) A pedagógus személyes részvételét igénylő terület részletesebb kidolgozásra került. A pedagógus az elmaradt eljárás után új időpont kijelölése iránti kérelmét az ok megjelölésével, az ok felmerülésével egyidejűleg, de legkésőbb az elmulasztott esemény napját követő nyolc napon belül nyújthatja be z OH részére. Ha a pedagógusnak felróható okból hiúsul meg az esemény, akkor a minősítő vizsga sikertelen, tehát ismétlésre kerül sor, ami már díjköteles.

Az e-portfolió feltöltésével kapcsolatos pontosítások: 11.§(8) Ha a portfolió feltöltése nem teljes körűen történt meg, azonban a szakmai önéletrajz, eredetiségnyilatkozatot , az intézményvezetői munkáltatói igazolás, a pedagógust foglalkoztató intézmény intézményi környezetének rövid bemutatása, szakmai életút értékelése, valamint a nevelő-oktató munka alapdokumentumai hiánytalanul feltöltésre kerültek, a minősítő bizottság elnökének felszólítására a portfolióvédést megelőző huszonötödik és huszadik nap között lehetősége van a pedagógusnak a hiányzó dokumentumokat pótolni. Ha a minősítési eljárás (4) bekezdés szerint kijelölt időpontja a következő tanévre esik, a pedagógus az azt megelőző tanítási év végéig módosíthatja portfolióját, amikor a minősítésre sor kerül. Szabályozásra került az eljárás abban az esetben ha a pedagógus: - egyáltalán nem tölt fel portfoliót a megadott határidő alatt (a minősítés sikertelen, az ismétlése pedig már díjköteles, ha az első ingyenes volt) - ha csak a portfolió egyes itt meghatározott részeit töltötte fel, (a hiánypótlás eljárása és határideje) amennyiben a hiánypótlásnak nem, vagy nem teljes körűen tesz eleget, a minősítés sikertelen.

A díjköteles minősítés kiszámítása 12.§(2) Az illetmény számítását megalapozó vetítési alap hetven százaléka, amelyet a minősítő vizsgát, minősítési eljárást szervező OH kincstárnál vezetett számlájára kell befizetnie. A vizsgadíjat (2015-ben a vetítési alap 101.500 Ft) Az ismétlővizsga/ismétlő eljárás definíciója: Megismételt minősítő vizsgának, sikertelenül zárult minősítő vizsgát, minősítési eljárást követően az ugyanazon fokozatba történő besorolás nevezzük. Az oklevél bemutatását követő hónap első napjától jogosult a pedagógus a magasabb végzettség alapján történő átsorolásra ( Rendelet 38.§).

Szakmai gyakorlat számítási módja, új jogviszony 13.§ A szakmai gyakorlat számításának módja a párhuzamosan futó jogviszonyok közül, csak az egyiket lehet beszámítani a párhuzamosan futás időtartama alatt. 14.§ Ha egy pedagógusnak megszűnik a pedagógus munkakörre szóló jogviszonya és később újat létesít. (Ha pl. 6 hónappal később létesít csak újat, akkor az új jogviszony kezdetétől számított 6 hónap után kezdeményezhető a minősítési eljárás.)

Tanfelügyeleti ellenőrzés beépítése Az összegző értékelés részei: A részek aránya a végső kompetenciaértékben: I. az e-portfolió és a védés értékelése: 50% II. az óra-/foglalkozás látogatás értékelése: 20% III. az intézményi önértékelés és a pedagógiai-szakmai ellenőrzés értékelései: 30% 15.§ A tanfelügyeleti ellenőrzés intézményi önértékelés részére vonatkozó eljárás alól kiveszi a Gyvt. hatálya alá tartozó intézményekben lefolytatásra kerülő minősítéseket.

Felhasznált forrásanyag: A 326/2013. (VIII.30.) Kormányrendelet 2015. április 17-i változásai

Köszönöm megtisztelő figyelmüket! Budapest, 2015. 07. 17. e-mail: meseovi 03@gmail.com