A Központi hitelinformációs rendszer bemutatása

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A rehabilitációs járadékban részesülő személyek (re)integrációs esélyeinek növelése a munkaügyi központok segítségével Vincze Györgyné Pécs, április.
Advertisements

Hírlevél küldés WEB-SET-tel. Törvényi háttér • évi XLVIII. törvény a gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól (reklámtörvény)
Az ún. tételes Áfa-bevallás bevezetése január 1-jétől [2012. évi LXIX. tv. módosította a évi CLVI. törvényt, amely következtében az Art. 31/B.
Kreditpontokkal kapcsolatos tájékoztatás
Mecsek-Völgység-Hegyhát Egyesület ÚMVP IV. tengely LEADER, kifizetési kérelmek.
Harmadik országbeli állampolgárok a magyarországi munkaerőpiacon
1 ‘Bakonyalja-Kisalföld kapuja’ Vidékfejlesztési Egyesület évi ÚMVP monitoring adatszolgáltatási kötelezettség Kisbér,
1 ONYF BM OEP Az EMMA működési modellje Munkavállalók adatai Munkáltatók adatai Munka- viszonyok adatai Munkavállalók EU FH OMMF KSH EMNY Központ Munkáltatók.
8. Tétel Vállalkozásában lehetősége nyílik alkalmanként foglalkoztatni még egy fodrászt. Határozza meg, hogy mely foglalkoztatási forma keretén belül.
Timeshare © dr. Horváth Zsófia – Dr. habil. Miskolczi Bodnár Péter.
A hazai finanszírozási piac jövője, a szükséges cselekvési program a piac kiszámíthatóbb volta érdekében Előadó: Kolossváry Ádám Merkantil Bank Zrt. elnök-vezérigazgató.
1 Kormányszóvivői tájékoztató március 31. Egységes Magyar Munkaügyi Adatbázis (emma)
Mecsek-Völgység-Hegyhát Egyesület ÚMVP IV. tengely LEADER.
Elektronikus kérelem benyújtás
6. téma: A hatóság döntései
Biztosításgazdaságtan 6. téma
Prof. Dr. Nagy János Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács Elnöke Budapest, február 24. A felsőoktatási intézmények vagyongazdálkodása.
© dr. Horváth Zsófia – Ujváriné dr. Antal Edit. Üzlethelyiségen kívül kötött szerződés Szabályozás 85/577/EGK tanácsi irányelv 370/2004. (XII.26.) Kormány.
1 Könyvvizsgálói megbízások minőségellenőrzése Jelentéskészítés Galyatető Puskás István.
A diplomás pályakövetés egyes jogi aspektusai Dr. Görög Márta, SZTE ÁJTK egyetemi docens Szeged, április 29.
Polgári jog Szerződések joga évi IV. törvény:
A jogerős ítélet kikényszeríthetősége
Egyes társasági formák A korlátolt felelősségű társaság
Kereskedelmi jog II. IX. Előadás A csődeljárás.
A felnőttképzéshez kapcsolódó jogszabályok változásai
1.2. Könyvviteli szolgáltatást végzők továbbképzésének átalakítása.
Kereskedelmi levelezés
1. 2 Mi a hitel? 3 Mi a hitel? - válasz A hitel olyan pénzösszeg, amelyet az egyik fél a másiknak egy meghatározott lejáratra ad. A hitel visszafizetése.
Az egyéni vállalkozás.
Internettel kapcsolatos adatvédelmi kérdések Szabó Endre Győző Adatvédelmi Biztos Irodája november 20.
A JOGI SZEMÉLY ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI
Polgármesteri Akadémia A helyi önkormányzatok adósságrendezési eljárásáról Dr. Lóránt Zoltán főigazgató február
A közigazgatási hatósági eljárásról és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény A kérelemtől a bírósági felülvizsgálatig Új jogintézmények a KET-ben.
Az igénybevevői nyilvántartás
Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. tengelyes nem horizontális intézkedéseinek és a IV. tengelyes intézkedéseinek végrehajtási folyamata.
Alkotmányos jogi védelem
Adatvédelmi alapelvek
KÖZHASZNÚ SZERVEZETEK. irányadó jogszabályok: az egyesületi jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról.
2014. június 12. Lackó Péter Clarity
Munkaszervezési ismeretek
A bíróság határozatai Dr. Nyilas Anna.
Álláskeresőként történő nyilvántartás
Budapesti Ügyvédi Kamara
A közszolgáltatásokra kifejlesztett általános együttműködési modell GYÁL VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL Gyál, szeptember 30.
4. Tétel A kereskedelmi bankok mérlegen kívüli bankszolgáltatásai, a kereskedelemfinanszírozás (bankgarancia, elfogadványhitel, akkreditív)! A bankgaranciák.
A Bit módosítása évi LXXXVI. tv június január január 1.
Az adatvédelem szabályozása
A fizetési meghagyásos eljárás DE-ÁJK Polgári Eljárásjogi Tanszék
Magyarázatok a forintra váltott gyűjtőszámlahiteles jelzáloghitel elszámoló leveléhez Budapest, május 18.
KÖZPONTI MUNKAHELYMEGŐRZŐ TÁMOGATÁSI RENDSZER (1991. IV. tv. Flt; 6/1996. MÜM rendelet; 1/2009. MAT határozat) Németh Zsolt igazgató Nyugat-dunántúli Regionális.
Számviteli törvényváltozások évi várható változások (1/4) USA $-ban könyvvezetés, USA $-ban könyvvezetés, ( vállalkozó döntését Számviteli Politikájában.
Adózói fórum – A végelszámolás számvitele „röviden” Kovács Lajos
Az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló törvény tervezete
A Magyar Telekom csoport e-számla megoldásai „Elektronikus számlázás – MOST!” konferencia március 7.
Dr. Dávid Ivett Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Hatósági és Jogi Főosztály április 22. Várható szankcionálási eszközök.
A Polgári törvénykönyv vállalkozásokat érintő legfontosabb változásai Előadó: Dr. Halmos András ügyvéd 3300 Eger, Széchenyi u. 2.
Helyszíni ellenőrzés Grigely Győző, KDRFÜ. Az ellenőrzés jogi háttere Támogatási Szerződés, ÁSZF 10. pont „Kedvezményezett a Szerződés aláírásával kötelezettséget.
M UNKAÜGYI KAPCSOLATOK Dr. Fodor T. Gábor ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
Ellenőrzések számvitele. Ellenőrzés célja az általa képviselt érdekek alapján: - k ülső ellenőrzés (adóhatósági, hitelezők..) - belső ellenőrzés - önellenőrzés.
Egyszerűsített foglalkoztatás szabályai
A Bankközi Adós- és Hitelinformációs Rendszer (BAR) bemutatása
MIFIR adatszolgáltatás – Technikai információk
(A Szerződéskötési Szabályzat tükrében)
E-ügyintézés az adózásban 2006.
A JOGSZERŰ ELLENŐRZÉSEK MIKÉNTJE A MUNKAHELYEN
Előzetes piaci konzultáció
Az adós gazdálkodó szervezet vezetője kártérítési felelősségének megállapítása iránti kereset   A hitelező vagy - az adós nevében - a felszámoló a felszámolási.
A hivatalos statisztikáról szóló évi CLV. törvény bemutatása Dr
2012. évi CXLVII. SZÁMÚ A KISADÓZÓ VÁLLALKOZÁSOK TÉTELES ADÓJÁRÓL SZÓLÓ TÖRVÉNY/KATA/ ÉVI VÁLTOZÁSAI Készítette :Szalainé Somogyi Valéria.
Előadás másolata:

A Központi hitelinformációs rendszer bemutatása

Mi az a KHR? A KHR egy olyan központi adatbázis, ahova a hazai pénzügyi szolgáltatók töltik fel a vállalati és lakossági hiteladatokat, mely információk ezután minden más, a rendszerhez csatlakozott pénzügyi intézmény és vállalkozás számára is elérhetővé válhatnak. Biztonságosabb és kockázatmentesebb hitelnyújtás Kiszűri a visszaéléseket Zárt rendszer JOGVÉDELEM

A KHR rendszer szereplői a KHR-t kezelő vállalkozás adatszolgáltató hitelező ügyfél Két nagy rendszer Vállalkozói nyilvántartás Lakossági nyilvántartás

A vállalkozásokra vonatkozó nyilvántartás minden, hitelt felvevő vállalkozás fedezethiány miatt harminc napot meghaladó időszak alatt,egymillió forintnál nagyobb összegű sorban állás van. azon vállalkozások amelyek a készpénz-fizetési eszköz elfogadására irányuló szerződésükben foglaltakat megszegik.

Lakosságra vonatkozó nyilvántartás hitelszerződések megkötéséhez kapcsolódó adatokat tartalmazó rendszer kötelező adatszolgáltatás

A hitelszerződések megkötéséhez kapcsolódó adatszolgáltatás Az igénylő hitelképességének felmérése Igénylő adatainak megadása Továbbítás a KHR-be Kockázatmentesebbé tétel Eladósodás megelőzése KHR-ből való átvételéhez az ügyfél hozzájárul Az intézmény KÖTELES ismertetni beszerzett adatokat, következtetéseket.

Miként kell a szolgáltatónak tájékoztatni az adóslistáról? Az átláthatóság és megfelelő működés érdekében a törvény számos tájékoztatási kötelezettséget ró az adatszolgáltatókra. 5 napon belül postai úton írásban tájékoztatást küld.

Milyen adatok átadásáról van szó? ügyfél személyes azonosító adatai: név, születési név, születési idő és hely, anyja születési neve, személyi igazolvány szám, vagy egyéb azonosításra alkalmas igazolvány száma, lakcím, levelezési cím, elektronikus levelezési cím; a szerződésére vonatkozó adatok: a szerződés típusa és száma, a szerződés megkötésének, lejártának, megszűnésének időpontja, a szerződés összege, a szerződéses összeg törlesztő részletének összege és devizaneme, valamint a törlesztés módja; ügyféli minősége: adós, adóstárs

A hitelszerződés teljesítése során… az ügyfél havonta fennálló tőketartozásainak összegét és pénznemét, esetleges előtörlesztéseinek tényét, dátumát és az előtörlesztés összegét és az így fennmaradó tőketartozás összegét. Előzetesen hozzájárulással pénzügyi szolgáltató számára is átvehetővé válnak a KHR-ből a szerződéséhez kapcsolódó részletes adatai.

Ha az ügyfél megtagadja a hozzájárulást, akkor más pénzügyi szolgáltatók számára a KHR-ből csak az válik hozzáférhetővé, hogy a hozzájárulást megtagadta,  hitelszerződése áll fenn, továbbá adott esetben, hogy 90 napon túli tartozást halmozott fel; visszaélést követett el hamis adatokkal, okiratokkal; készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel (pl. bankkártya) bűncselekményt valósított meg.

a természetes személyek adatai A lejárt és meg nem fizetett tartozása meghaladja a minimálbért. A késedelem folyamatosan, több mint 90 napig fennáll. A hitelmulasztás adatait 10 évig tartja nyilván. A készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel való visszaélés. Az átadást követő 5 évig. A pénzügyi szolgáltatásra vonatkozó szerződés megkötése során bizonyíthatóan valótlan adatot közöl,hamis vagy hamisított okiratot használ. 5 évig.

Miként kell a szolgáltatónak tájékoztatni? A mulasztással és visszaélésekkel kapcsolatos adatátadásra szigorú tájékoztatási előírások vonatkoznak. először a szerződéskötés kezdeményezését megelőzően kell tájékoztatniuk az ügyfelet Hamis adatszolgáltatásról, illetve visszaélésről értesítés küldés az ügyfélnek 30 nappal az adatok KHR-be történő továbbítása előtt is értesíteni kell az ügyfelet Ha továbbra sincs változás, és a hitelező intézmény átadja az ügyfélre vonatkozó adatokat a KHR-nek, erről 5 napon belül értesítést kell küldenie az ügyfélnek.

Tájékoztatási és jogorvoslati jogok A szerződés előkészítése során a referenciaadat szolgáltató köteles írásban tájékoztatni ügyfelét a KHR-re irányadó szabályokról a nyilvántartás céljáról A megillető jogokról az adatokat csak a törvényben meghatározott célra lehet felhasználni az adatátadás lehetőségéről

Miről és miként szerezhet az ügyfél információt a KHR-ből? A törvény lehetővé teszi az ügyfélnek, hogy információt szerezzen a róla a KHR-ben nyilvántartott adatok teljes köréről, így arról, hogy milyen adatok szerepelnek róla a KHR-ben, ezt melyik intézmény adta át, illetve ki, mikor és milyen jogcímen fért ezekhez hozzá.

Az adatok helytállósága, jogorvoslati lehetőségek Amennyiben a nyilvántartott adat nem megfelelő, az ügyfél kérheti annak helyesbítését, törlését, javítását. E kifogást akár az adatot szolgáltató intézményhez, akár a KHR kezelőjéhez meg lehet küldeni, akik kötelesek a választ a törvényben előírt határidőn belül postára adni. Ha a kifogásnak helyt adnak, az adatot a KHR-t kezelő vállalkozás javítja, vagy törli. Ha az érintett ügyfél a válasszal nem elégedett, a válasz kézbesítésétől számított 30 napon belül lakóhelye szerint illetékes bíróságnál keresetet indíthat a referenciaadat- szolgáltató vagy a KHR-t kezelő vállalkozással szemben.