A munkaviszony megszüntetése

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Kormányzati szolgálati és a közszolgálati jogviszony
Advertisements

A kollektív szerződés szabályozása. Bevezetés  Munkaügyi kapcsolatok rendszerének egyik legfontosabb eleme.  Munkafeltételek – helyi viszonyok.  Állam.
2014 MUNKAJOGI ELŐADÁS.
Munkaszervezési ismeretek
A közcélú foglalkoztatáshoz kapcsolódó munkajogi szabályozás
Munkaerő-piaci mentorképzés civil szervezetek részére
A MUNKAVISZONY LÉTESÍTÉSE, MÓDOSÍTÁSA ÉS MEGSZÜNTETÉSE

Egyenlő Bánásmód Hatóság. A védett tulajdonsággal rendelkezők hátrányos megkülönböztetése  nemi diszkrimináció  a romák hátrányos megkülönböztetése.
A részmunkaidő speciális esetei az új Munka Törvénykönyvében
Átirányítás, kiküldetés, kirendelés Szombathely,
NMH Munkajogi Ügyfélszolgálata 1054 Budapest, Akadémia u > 1089 Budapest, Kálvária tér 7. www. munka. hu Tájékoztatás.
A MUNKAVISZONY LÉTESÍTÉSE, MEGSZÜNTETÉSE ÚJ MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVÉBEN
A Kollektív szerződéskötés a reprezentatív szakszervezetek között
A PROJEKT, A VÁLLALKOZÁSI SZERZŐDÉS SZEMSZÖGÉBŐL dr. Naszádos Krisztina NKKB Ügyvédi Iroda 2010.
A munkaviszony jogellenes megszüntetése december Dudás Katalin.
2010. december Dudás Katalin
Amit a munkaviszonyról a munkavállalónak tudni kell….
Munkajog és társadalombiztosítási jog II.
Munkajogi alapismeretek
14. Tétel Foglalja össze, hogy a munkaviszony megszüntetésének milyen módjait ismeri, különös tekintettel a speciális esetekre! Beszéljen a mellékelt nyomtatványok.
AZ ÉLELMEZÉS MINŐSÉGI DIMENZIÓI
Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság
Foglakoztatás pályázati projektekben Általános áttekintés Tóth István, tanár.
Munkajogi alapismeretek
Munkavállalók bűncselekmény miatti elbocsátásának munkajogi vetületei
MUNKÁLTATÓ ÉS AZ ÜZEMI TANÁCS KAPCSOLATA (Mt. 267.§)
Üzleti Jog II. 9. Előadás A szerződéskötés sémája Szerződés módosítás
Amit a munkaviszonyról a munkavállalónak tudni kell….

A közszolgálati Tisztviselők jogviszonya
II. Az egészségügyi dolgozók jogai és kötelezettségei
Munkaszervezési ismeretek
Munkajog Munkajog Dr. Kovács László I. A MUNKAVÉGZÉSI VISZONYOK TIPIZÁLÁSA 1. Munkaviszonyok 1.1. A versenyszférában foglalkoztatottak munkaviszonya.
A közszolgálati jogviszony tartalma
A közszolgálati jogviszony megszűnése, megszüntetése
Munkaerő-kölcsönzés A munkaerő-kölcsönzés különös szabályai.
Munkajog Dr. Kovács László
KÖZPONTI MUNKAHELYMEGŐRZŐ TÁMOGATÁSI RENDSZER (1991. IV. tv. Flt; 6/1996. MÜM rendelet; 1/2009. MAT határozat) Németh Zsolt igazgató Nyugat-dunántúli Regionális.
Vizes szektorban kötött kollektív szerződések elemzése TÁMOP A-13/ Madár Gyula - Dr. Nemeskéri Gyula Ergofit Kft Győr, Június 25.
Előadó: dr. Kártyás Gábor
Munkavédelmi érdekképviselet és érdekegyeztetés Összeállította: dr. Váró György.
A KÖZALKALMAZOTTAK JOGÁLLÁSA DR. BARNA HEDVIG ÜGYVÉD 1051 BUDAPEST OKTÓBER III.7. tel: 30/
Az új Munka Törvénykönyve 2012:I. tv április 20.
A közcélú foglalkoztatáshoz kapcsolódó munkajogi szabályozás dr. Szabó Melinda szociális igazgatási szakreferens Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Szociális.
Tanuljuk együtt az új Mt-t! II. rész február 23.
Munkajogi ismeretek Amit a munkaviszonyról a munkavállalónak tudni kell….
A MUNKAVISZONY MEGSZŰNÉSE ÉS MEGSZÜNTETÉSE GYULAVÁRI TAMÁS
Munkaidő 2. előadás Előadó: dr. Takács Gábor
Munkajogi ismeretek.
Álláskeresés, foglakoztatásra irányuló jogviszony létesítése.
A SZAKSZERVEZETEKRE VONATKOZÓ ÚJ SZABÁLYOZÁS Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
MUNKAJOG – 7. Dr. Csőke Rita Munkajog, 2015/2016/2. BME GTK Üzleti Jog Tanszék1.
§ Törvényen kívül és belül §. Atipikus foglalkoztatás az Mt-ben Az atipikus foglalkoztatási formákat az Mt. „A munkaviszony egyes típusaira vonatkozó.
Munkajog Általános szabályai.. Jogi szabályozás 11992. évi XXII. tv. (Mt.) 11992. évi XXIII. tv. (Ktv.) 11992. évi XXXIII. tv. (Kjt.) lex specialis.
Munkavégzés. A kereskedelmi egység szabályszerű működtetése A munkavégzés szabályai A munkaszerződés alapján a munkavállaló köteles 1)meghatározott helyen.
Egyszerűsített foglalkoztatás szabályai
A MUNKAVISZONY MEGSZŰNÉSE ÉS MEGSZÜNTETÉSE
A közszolgálati Tisztviselők jogviszonya
14. A foglalkoztatással kapcsolatos munkaügyi feladatok – Mutassa be a munkaviszony létesítésének és megszüntetésének szabályait! – Foglalja össze, hogy.
MUNKAJOG 2017 Dr. Alpár Erzsébet.
A MUNKAVISZONY FOGALMA ÉS AZ MT. HATÁLYA
A munkaviszony megszűnése, megszüntetése
A JOGSZERŰ ELLENŐRZÉSEK MIKÉNTJE A MUNKAHELYEN
A MUNKAVISZONY MEGSZŰNÉSE ÉS MEGSZÜNTETÉSE
Munkajog – 10. Dr. Csőke Rita
A MUNKAVISZONY MEGSZŰNÉSE ÉS MEGSZÜNTETÉSE
Munkaidő 2. előadás.
Krity Csilla Katolikus Pedagógiai Intézet
Közalkalmazottak besorolása, illetménye, pedagógusokra vonatkozó új munkajogi szabályok, előmeneteli rendszer.
Előadás másolata:

A munkaviszony megszüntetése

Mi is az a munkaviszony? A munkáltató és a munkavállaló között létrejött olyan viszony, melynek keretében a munkavállaló egy meghatározott körbe tartozó feladatoknak a munkáltatónál irányadó munkarendhez igazodó, és munkáltató utasításai szerinti ellátására köteles, a munkáltató pedig megfelelő munkafeltételek biztosítására, munkadíj fizetésére, valamint a munkaviszonyokra vonatkozó szabályokban előírt juttatások nyújtására vállal kötelezettséget. Más munkavégzésre irányuló viszonytól el kell határolni a munkaviszonytól.

A felmondásról általában A felmondás olyan egyoldalú, címzett jognyilatkozat, amely tartalmazza a munkaviszony megszüntetésére vonatkozó kifejezett akaratnyilvánítást a munkaviszony egyik alanyának részéről (ez lehet akár a munkavállaló, akár a munkáltató).

Megszűnés: a munkaviszony a törvényben felsorolt tények bekövetkeztekor automatikusan megszűnik. A.) Munkavállaló halálával, méghozzá a halál pillanatában; csak a vagyoni jogok szállnak át, a személyhez kötődőek nem! A munkáltató által okozott károk megtérítésének igénye is átszáll az örökösre. B.) Munkáltató jogutód nélküli megszűnése: ilyenkor azonnali hatállyal megszűnik a munkaviszony. A munkavállaló részére ki kell fizetni a munkáltató rendes felmondása esetén meghatározott munkavégzés alóli mentesítés idejére járó átlagkeresetet. Kivétel: ha a munkavállaló erre egyébként nem jogosult. C.) Határozott idő lejártával: megszűnik a munkaviszony D.) A munkáltató személye azért változik meg, mert a munkáltató döntése alapján a munkáltató egésze, vagy annak egy része a közalkalmazottak jogállásáról vagy a köztisztviselők jogállásáról szól tv hatálya alá tartozó munkáltató számára kerül átadásra. Az átadásra kerülő szervezet egységnél foglalkoztatottak munkaviszonya megszűnik. E.) Bírói ítélet (közügyek gyakorlásáról való eltiltás, foglalkoztatástól való eltiltás).

Megszüntetés: egyoldalú és kétoldalú nyilatkozattal (közös megegyezés) A.) Közös megegyezés: kétoldalú jognyilatkozat alapján jön létre. B.) Rendes felmondás: egyoldalú jognyilatkozattal. A jövőre nézve szünteti meg a munkaviszonyt. Ezt nem lehet visszavonni! A határozatlan idejű munkaviszonyt mind a munkavállaló, mind a munkáltató megszüntetheti. Fő szabály szerint: a határozott idejűt nem lehet felmondani.

A rendes és a rendkívüli felmondásban rejlő különbségek bemutatása Felmondás módja A munkaviszonymegszüntetés időpontja Indokolás Mely munkaviszony esetén lehet vele élni? Mikor lehet vele élni? Rendes felmondás felmondási idő elteltével, valamely jövőbeli időpontban csak a munkáltatót terheli, kötött csak a határozatlan idejű munkaviszony esetén a munkáltatói rendes felmondás esetén felmondási tilalmak korlátozzák Rendkívüli felmondás azonnali hatállyal mindkét felet terheli, rendkívül súlyos indok szükséges határozott és határozatlan idejű munkaviszonyok esetén is bármikor

Munkavállalói rendes felmondás: Írásban kell megtenni, melynek hivatalos formája nincs, de a szándékot tartalmazni kell, illetve a címzett legyen benne. Nem kell megindokolni, DE a felmondási idő a munkavállalóra is vanatkozik.

Munkáltatói rendes felmondás: A munkáltató a felmondását meg kell indokolja, kivéve: ha a munkavállaló tv szerint nyugdíjas. Az indoklásnak valósnak (tényeknek megfelelő) és okszerűnek (alapos) kell lennie. Világosan, egyértelműen megfogalmazott legyen a felmondás indoklása. Ha vita van a felmondás tekintetében, akkor a bíróság előtt a munkáltatót terheli a bizonyítás. Az indok felmondás esetén lehet: - munkavállaló képességeivel - munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásával - munkáltató működésével összefüggő ok.

Köszönjük a figyelmet! Készítette: Balogh Andrea Győrffy Vivien Kotlár Zsófia Kozma Bernadett 11.b/1.csopi