A szociális segélyezési rendszer átalakítása

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Személyes gondoskodás megszervezésére köteles szervek
Advertisements

Kovácsné Kerepesi Márta felülvizsgálati referens
Kormányszóvivői tájékoztató NYUGDÍJ-INTÉZKEDÉSEK 2006.
Szociális ellátás a településeken
A rehabilitációs járadékban részesülő személyek (re)integrációs esélyeinek növelése a munkaügyi központok segítségével Vincze Györgyné Pécs, április.
A LEADER+ Pályáztatási feltételek. Kik pályázhatnak?  A pályázónak meg kell felelni a helyi szintű pályázati felhívásban rögzített jogosultsági kritériumoknak.
A megváltozott munkaképességűek ellátásai
Gyermekvédelmi igazgatás – gyámügyi ismeretek
A nyugdíjazással kapcsolatos változások Budapest, PSZE HR Szakmai nap Előadó: Dr. Papp Ildikó humán erőforrás szolgáltató központvezető.
Tájékoztatás a települési önkormányzat jegyzőjének mint I
26. § (1) A Hivatal a köznevelési intézmény és fenntartója ellenőrzésére jogosult szervek számára a KIR honlapján zárt rendszert biztosít annak érdekében,
A SZOCIÁLIS TÁMOGATÁSI RENDSZER MUNKÁRA ÖSZTÖNZŐ ÁTALAKÍTÁSA ÚT A MUNKÁHOZ február.
dr. Józsa Viktória tanácsos április 2.
MANORKA projekt Magyar – Norvég Kapcsolatok
A komplex felülvizsgálatok és a fogyatékos emberek foglalkozási rehabilitációját megvalósító intézményrendszer működésének tapasztalatai,  a megváltozott.
Magyar Államkincstár ügykörei: családtámogatás, fogyatékosügy
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Szociális igazgatási-szociális szolgáltatási ismeretek
375/2007. (XII. 23.) Korm. rendelet a kisebbségi önkormányzatoknak a központi költségvetésből nyújtott feladatarányos támogatások feltételrendszeréről.
Velünk egy jobb világért! II. Országos Módszertani Konferencia Szükség szerinti teljes körű ellátás, és a Térítési díj dilemmái.
Szociálpolitika a költségvetés tükrében Terv előterjesztett parlamenti anyag.
Új dolgozóval bővül szalonja. Milyen járulékfizetési kötelezettségei vannak? Hasonlítsa össze a mellékletek segítségével egy START kártyás foglalkoztatott.
Államtitkári Kabinetfőnök Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Kanász-Nagy Máté: Az önkormányzati segélyezési rendszer lehetséges reformlehetőségei a harmonizáció tükrében Budapest,
JEGYZŐI ÉRTEKEZLET Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Takács Zsófia október 17.
„Az igazolatlan iskolai hiányzásokkal összefüggő gyámhatósági
A szociális segély indokoltsági célzása – önkormányzati esettanulmányok tapasztalatai (vázlat) Bódis Lajos – Nagy Gyula.
Főigazgatói értekezlet november 27–28. Sárvár „Út a munkához” program bemutatása.
Főigazgatói értekezlet A KÖZFOGLALKOZTATÁSI TERVVEL KAPCSOLATOS KIRENDELTSÉGI FELADATOK AZ ÁLLÁSKERESÉSI MEGÁLLAPODÁS LEGFONTOSABB VÁLTOZÁSAI november.
Segélyezési rendszer átalakítása
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Megbecsülést az idős embereknek! Adósságtörlesztés és méltányosság a nyugdíjemelésben 2002.
Az egészségkárosodáson alapuló nyugellátásban és nyugdíjszerű ellátásban részesülők ellátásainak átalakítása Jogszabály helyek ▫ évi CXCI. törvény.
Debrecen, június 21. Ráczné dr. Lehóczky Zsuzsánna NRSZH
Főbb szociális, gyámügyi jogszabályváltozások 2011.
TÖRVÉNYESSÉGI ELLENŐRZÉS. Átlagos beérkezés: 51 nap után.
A jogszabályi változások irányai dr. Andráczi-Tóth Veronika Nemzeti Erőforrás Minisztérium Családi és Szociális Szolgáltatások Főosztálya.
Tájékoztató a 2011/2012-es tanév legfontosabb feladatairól
A személyes gondoskodást nyújtó szociális szolgáltatások január 1- jétől hatályos képesítési feltételeinek változásai Szakmai Nap – január.
A gondozási szükséglet- vizsgálatok változásai 2010.
A évi önkormányzati költségvetési finanszírozás szabályai
AZ EGYES SZOCIÁLIS, GYERMEKVÉDELMI, CSALÁDTÁMOGATÁSI, FOGYATÉKOSSÁGÜGYI ÉS FOGLALKOZTATÁSI TÁRGYÚ TÖRVÉNYEK MÓDOSÍTÁSÁRÓL SZÓLÓ ÉVI CLXXI. TÖRVÉNY.
Út a munkához program Regionális Államigazgatási Kollégium március 20. Székesfehérvár.
Tájékoztatás a társadalombiztosítás nyugellátásáról
Jegyzői értekezlet szeptember 8.. Jegyzői értekezlet 2011 szeptember 8. Helyi lakásfenntartási támogatás Jogalkotási kötelezettség: Szoc tv. 38.
LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG A Magyar Köztársaság kormánya.
A pénzbeli és természetbeni ellátások változásai
„A pénzbeli és természetbeni „ellátások országos nyilvántartása (PTR)”
Jegyzői értekezlet június 29.. Jegyzői értekezlet 2011 június 29. A jogszabályok társadalmi előkészítése július 1-től hatályos az Ötv. 103/B.
A szociális törvény változásai
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége Alapítva: 1989.
Családtámogató ellátások
A szociális segélyezési rendszer átalakítása
Szakképzési hozzájárulás szabályainak évközi változásai, valamint a től hatályos módosulások.
1 Szociális védelmi kiadások Magyarországon és az Unióban Tokaji Károlyné, KSH „Kérdés és válaszok”, avagy SZEGÉNYSÉG és SEGÉLYEZÉS I. című szakmai konferencia.
Egészségügyi biztosítás és közgyógyellátás ügyintézése hátrányos helyzetűek részére Kovács Ivetta, Menhely Alapítvány.
Válság és a szegénységben élők kilátásai MSZEH június 24.
TÁMOP /1 Bács-Kiskun megyében Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja Szegfű Rita projektvezető Kecskemét, február 27.
A hódmezővásárhelyi szociális ellátórendszer. A befogadó város Európa-díj Becsületzászló fokozata (1997) Az év települése (2009) Magyar Örökség-díj (2010)
A szociális törvény várható változásai Dr. Felvinczi Katalin Budapest, július 11.
A szociális ellátások Előadó: dr. Kártyás Gábor
Pécs, március 6. Jegyzői értekezlet Hatósági Főosztály Törvényességi Felügyeleti Osztály.
A magyarországi nemzetiségek és támogatásuk rendszere
Közgyógyellátási igazolvány igénylése
Az idősek által helyben igénybe vehető szociális alapszolgáltatások, ellátások, az igénybevétel lehetőségei Készítette: Pápai Ibolya Táska,
VESZPRÉM MEGYEI JOGÚ VÁROS
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége Alapítva: 1989
A szociális ellátások Előadó: dr. Kártyás Gábor
A megyei paktum keretében megvalósuló munkaerő-piaci program
A helyi önkormányzatok feladatrendszere és költségvetése
VESZPRÉM MEGYEI JOGÚ VÁROS
Előadás másolata:

A szociális segélyezési rendszer átalakítása Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége Szakmai tanácskozás a MANORKA projekt keretében Dr. Hajós Andrea jogi referens 2015. február 10.

Áttekintés A szociális segélyezési rendszer 2015. év folyamán jelentősen átalakul. Az átalakítás célja: átláthatóbb ellátórendszer kialakítása. Az átalakítás fő elemei: Az állam és az önkormányzat segélyezéssel kapcsolatos feladatai élesen elválasztásra kerülnek: Egységesednek a segélyezéssel kapcsolatos hatáskörök; Módosul a szociális törvény alapján kötelezően biztosítandó ellátások köre; Bővül az önkormányzatok mozgástere az általuk nyújtott ellátások meghatározásában. Átalakul a finanszírozás rendszere.

A segélyezéssel kapcsolatos hatáskörök egységesítése 2015. március 1-jétől a szociális törvény alapján kötelező segélyek államigazgatási (járási), míg az önkormányzatok által nyújtott segélyek egységesen önkormányzati hatósági (képviselő-testületi) hatáskörbe kerülnek. Az állam által – a járási intézményrendszer útján – kötelezően nyújtott ellátások: Időskorúak járadéka Aktív korúak ellátása (foglalkoztatást helyettesítő támogatás, egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatás) Alapösszegű, emelt és kiemelt ápolási díj Alanyi és normatív közgyógyellátás Egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság

Az aktív korúak ellátása I. Foglalkoztatást helyettesítő támogatás Az ellátásra való jogosultság megállapítása jegyzői hatáskörből a járási hivatal hatáskörébe kerül. Egyéb szempontból az ellátásra való jogosultság feltételei, az ellátás összege (22 800 Ft) nem változnak.   Rendszeres szociális segély A rendszeres szociális segély 2015. március 1-jétől átalakul, ilyen jogcímen ellátásra való jogosultság a továbbiakban nem állapítható meg. A korábban rendszeres szociális segélyre jogosult ellátotti kör – egy átmeneti időszakot követően – más támogatásokra válhat jogosulttá: foglalkoztatást helyettesítő támogatásra lesznek jogosultak a nyugdíjkorhatárt 5 éven belül betöltők, és az önkormányzat rendelete alapján jogosultak, amennyiben vállalják az együttműködést. az újonnan bevezetendő egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatásra lesznek jogosultak az egészségkárosodott és a gyermekük felügyeletét biztosítani nem tudó személyek. A jelenleg rendszeres szociális segélyben részesülők jogosultsága 2015. év elején felülvizsgálatra kerül, e felülvizsgálat eredményeként állapítja meg a hatóság, hogy a továbbiakban melyik ellátásra lesznek jogosultak.

Az aktív korúak ellátása II. Egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatás: Újonnan bevezetésre kerülő ellátás a rendszeres szociális segély helyett. Az ellátást a járási hivatal állapítja meg. Azon aktív korúak ellátására jogosult személyek számára, akiktől az egészségi állapotuk, vagy a 14 év alatti gyermekük felügyeletének megoldatlansága miatt a foglalkoztatást helyettesítő támogatáshoz kapcsolódó együttműködési kötelezettség nem elvárható. Havi összege a család méretétől és jövedelmétől függ: a család egy fogyasztási egységre jutó jövedelmét az öregségi nyugdíjminimum 92%-áig (26 220 Ft) egészíti ki, de legfeljebb a nettó közfoglalkoztatási bér 90%-a (2015-ben 46 662 Ft). Ha foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesülő személy is van a családban, úgy a maximum összeg a fenti összeg és a foglalkoztatást helyettesítő támogatás különbözete (2015-ben 23 862 Ft).

Az önkormányzatok által biztosított ellátások I. Az önkormányzatok által biztosított ellátás neve 2015. március 1-jétől egységesen települési támogatás lesz. E támogatás keretében az önkormányzatok az általuk támogatandónak ítélt, rendeletükben szabályozott élethelyzetekre nyújthatnak támogatást. A szociális törvény a települési támogatás keretében biztosítandó juttatások körét csak példálózóan sorolja fel: a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez, a lakhatási kiadásokhoz kapcsolódó hátralékot felhalmozó személyek részére, a 18. életévét betöltött tartósan beteg hozzátartozójának az ápolását, gondozását végző személy részére, a gyógyszer-kiadások viseléséhez.

Az önkormányzatok által biztosított ellátások II. Rendkívüli települési támogatás: A képviselő-testület a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek részére köteles nyújtani. A létfenntartást veszélyeztető élethelyzet, a létfenntartási gond meghatározása az önkormányzat jogosultsága, hasonlóan az ilyen helyzetekben nyújtandó támogatás összegének meghatározásához.

Átmeneti szabályok Lakásfenntartási támogatás: a 2014. december 31-ig megállapított ellátások a hatályos szabályok szerint egy év időtartamra, a 2015. január 1. és február 28. között megállapított ellátások február 28-ig kerülnek biztosításra. Adósságkezelési szolgáltatás: A 2015. március 1-jét megelőzően megállapított ellátások a 2015. február 28-án hatályos szabályok szerint kerülnek biztosításra. Méltányossági közgyógyellátás: A 2015. március 1-jét megelőzően megállapított ellátásra és a 2015. február 28-án folyamatban lévő ügyekben a 2015. február 28-án hatályos szabályokat kell alkalmazni (ezekben az esetekben a méltányossági közgyógyellátásra való jogosultságot egy évre kell megállapítani).

Óvodáztatási támogatás Az óvodáztatási támogatásra vonatkozó rendelkezések a kötelező óvodáztatás bevezetésével összefüggésben 2015. szeptember 1-jével hatályon kívül helyezésre kerülnek a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényből. Az utolsó folyósításra 2015 júniusában kerül sor. Az ellátás helyébe új támogatás nem lép.

A segélyezési rendszer átalakítása Jelenlegi ellátások Az átalakítást követő ellátások Aktív korúak ellátása – foglalkoztatást helyettesítő támogatás Aktív korúak ellátása – rendszeres szociális segély Aktív korúak ellátása – egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatás Időskorúak járadéka Alapösszegű, emelt és kiemelt ápolási díj Alanyi és normatív közgyógyellátás Egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság Lakásfenntartási támogatás Települési támogatás Adósságkezelési szolgáltatás Méltányossági ápolási díj Méltányossági közgyógyellátás Önkormányzati segély Települési támogatás keretében nyújtott rendkívüli települési támogatás Óvodáztatási támogatás - Törvény alapján nyújtott Törvény alapján nyújtott Önk. döntése alapján nyújtott

A finanszírozási rendszer A finanszírozási rendszer az állam és az önkormányzatok közötti feladat-megosztásnak megfelelően átalakul akként, hogy az önkormányzatok – adóerő-képességükhöz igazodóan – nagyobb szerepet vállaljanak a helyi szociális problémák megoldásában. Az állam által biztosított ellátások finanszírozása Az önkormányzatok által biztosított ellátások finanszírozása 100%-ban központi költségvetésből kerülnek kifizetésre. Saját erőforrásokból történik, azzal, hogy azok az önkormányzatok, amelyek a segélyezéshez nem rendelkeznek elegendő erőforrással, a központi költségvetésből támogatást igényelhetnek. Átmeneti időszak: a lakásfenntartási támogatás és az adósságcsökkentési támogatás kifizetéséhez a központi költségvetésben visszaigényelhető támogatás lesz biztosított.

Köszönöm a figyelmet!