FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS MINT HORIZONTÁLIS ELV

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

A kiemelt projekt tapasztalatainak hasznosítása „Tett - Program az áldozatokért és tettesekért” nyitókonferencia december 16. Siófok Lénárd Krisztina.
Fancsalszki Éva projektmenedzser TÁMOP-2.4.3/A-09/ Június 07.
VIRTUS KULTURÁLIS EGYESÜLET Általános tájékoztató.
Dél-Dunántúli Regionális Forrásközpont Szolgáltató Nonprofit Kft.
Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikája Országos Konferencia Budapest, 2011.június 16. A fogyasztók oktatása Dr. Horváth György Fogyasztóvédők Országos.
A JOGHARMONIZÁCIÓ. Az államok konszenzusa alapján elfogadott, szerződéses és szokásjogi magatartási normák összessége, amelyek a nemzetközi jogalanyok:
A fenntartható fejlődés és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia
Az Országos Esélyegyenlőségi Hálózat tevékenysége és céljai
2013. Szeptember 3. Szekeres Balázs Informatikai biztonsági igazgató
Beruházási projektek dokumentációja
1 Esélyegyenlőségi Terv a Paksi Atomerőmű Zrt-nél Készítette: Schwarcz Anita HUFO.
Kommunikációs Főosztály
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
SZEREP TANMŰHELY ESÉLYEGYENLŐSÉGI RENDEZVÉNY március 25. West Hungary Humán Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft.
VI. Országos Távmunka Konferencia december 6. Az OTP Csoport távmunka tapasztalatai Magyarországon és Romániában.
Szeretettel köszöntjük a TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai szakmai fórum résztvevőit! szakmai fórum résztvevőit!
ESZA Nonprofit Kft. Nagy Balázs– uniós programigazgató.
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Esélyegyenlőségi képzés Debrecen, április 30.
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Az EU-pályázati rendszer gyakorlata Magyarországon
Horizontális elvek érvényesítése
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Pannon Egyetem Georgikon Kar Szegedi Tudományegyetem.
1 Oktatás és iskolázottság – nemi egyenlőtlenségek konferencia Az előadás címe: A hátrányos helyzetűek oktatásban való részvétele gender szempontból (különös.
Dr. Éri Vilma igazgató, Környezettudományi Központ
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM előadó: dr. Bujáki Gábor igazgazó Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány.
OFA Hálózat évi tevékenységei
NŐ az ESÉLY! Esélyegyenlőségi program Zala megyében A projekt az Európai Unió és a Magyar Köztársaság támogatásával valósul meg.
Előtérbe kerül-e a természeti erőforrások fenntartható használata, vagy a gazdaság és a fogyasztás okozta környezetszennyezést minimalizálandó még ebben.
Az Esélyegyenlőség és az ESZA alapelveinek érvényesítése Európai Unió Magyarország -Budapest Európai jogfejlődés Luxemburgi és Lisszaboni folyamat.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) NCA-ÖNSZ-08-C-0070 A Társadalmi Megújulás Operatív Programról: a HEFOP.
Kitagolás – foglalkoztatás – életminőség Az intézményi kiváltás foglalkoztatási szempontú aspektusai.
A pályáztatási eljárás általános bemutatása, kiemelt projektek Tóbiás Zoltán Osztályvezető KvVM FI 2007.április 26.
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
EURÓPAI UNIÓS POLITIKÁK
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
„Míg élsz, egyre tanulj, és soha abba ne hagyd.” Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése a sajátos.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
A KEZDŐ KÉPZÉSI SZAKASZ FEJLESZTÉSI IRÁNYAI ÉS LEHETŐSÉGEI Dr. Csonka Csabáné 2007.
A kiváltás stratégia Emberi Erőforrások Minisztériuma
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
A muzeális intézményrendszer átalakítása
TÁMOP / Munka és tanulás – Munkahelyi képzések támogatása a Közép-dunántúli Régió mikro- és kisvállalkozásainál.
ViaD’oro Közigazgatásfejlesztési Tanácsadó és Szolgáltató Készült az Új Magyarország Fejlesztési terv Államreform.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Down Alapítvány TÁMOGATOTT ÜGYINTÉZÉS 1145 Budapest, Amerikai út 14. Tel.: (061) A Támogatott.
EGER TÉRSÉGE FEJLESZTÉSI EGYESÜLET „Területfejlesztés civil szemmel” Előadó: Pozsikné Hidvégi Éva, elnök.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
„Területi együttműködést segítő programok kialakítása az önkormányzatoknál a konvergencia régióban” ÁROP - 1.A Marcali város önkormányzata.
„NŐ AZ ESÉLY” TÁMOP B-2- 12/ , 0012.
A Veszprém Megyei Önkormányzat aktuális területfejlesztési tervezési feladatai, a megyei integrált területi program bemutatása Somlóvásárhely, július.
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
Nyíregyháza június 1..  Speciális élethelyzet, speciális és egyénre szabott segítségek.  Érintettségből adódó rálátás a helyi szükségletekre.
Társadalmi felelősségvállalás a felsőoktatásban Horváth Ágnes.
FENNTARTHATÓ TELEPÜLÉSI KÖZLEKEDÉSFEJLESZTÉS TOP Nyíregyháza, január 08. Dr. Frankó Melinda.
„Gondoljunk a jövőre” Szakmai nap előadó: Magyar Mariann projektmenedzser Regionális Szociális Forrásközpont Kht. Szombathely június 22.
„NŐ AZ ESÉLY” TÁMOP B-2- 12/ A romák munkaerő-piaci reintegrációjának elősegítése, -A TÁMOP B-1-11/1kiemelt projektre épül,
Helyszíni ellenőrzés Grigely Győző, KDRFÜ. Az ellenőrzés jogi háttere Támogatási Szerződés, ÁSZF 10. pont „Kedvezményezett a Szerződés aláírásával kötelezettséget.
„NŐ az esély” TÁMOP B-2-12/
HVS felülvizsgálat 6/2011. (II. 04.) IH közlemény.
SZAKKÉPZÉSI HOZZÁJÁRULÁS
Országos Foglalkoztatási Közalapítvány Szakmai Fórum az "Út a munkához" program megvalósításáról és a "Jó gyakorlatok" bemutatásáról Kecskemét, 2009.
Társadalmi követelmények és igények speciális könyvtári ellátásra
Előadás másolata:

FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS MINT HORIZONTÁLIS ELV Magyarországon az Új Magyarország Fejlesztési Terv tartalmazza a strukturális és Kohéziós Alapokból finanszírozható legfontosabb fejlesztési elképzeléseket. A strukturális alapokra vonatkozó általános rendelkezéseket az Európai Tanács 1260/1999. sz. rendelete fektette le. A rendelet többek között kiemel két olyan területet (horizontális politikát) is, melyre a végrehajtás során a pályázóknak külön figyelmet kell fordítani: az esélyegyenlőséget és a környezetvédelmet. A támogatások egyik horizontális alapelve a fenntartható fejlődés biztosítása. Ennek alapján tehát figyelmet kell fordítanunk a fenntartható fejlődéshez való hozzájárulás biztosítására, függetlenül attól, hogy az a pályázat célkitűzései közt megjelenik-e,vagy sem.

Horizontális politikák érvényesítése A fenntartható fejlődés célja az emberi társadalom fenntartása, ebben a feladatban a környezet feltételként jelenik meg, amely azt jelenti, hogy addig a mértékig használhatjuk természetes környezetünk erőforrásait, amíg nem sértjük annak megújulási lehetőségét, azaz eltartó-képességét. A fenntartható fejlődésnek három egyenragú pillére a gazdaság, társadalom és környezet harmonikus fejlesztése. A fenntartható társadalom alapvető követelményei: szociális igazságosság, az életminőség javítására való törekvés, a természeti erőforrások fenntartó használata és a környezetminőség megőrzése

Horizontális politikák érvényesítése Fontos, hogy fejlesztési elképzeléseink kialakítása során megvizsgáljuk, hogy nem okozunk-e kárt környezetünkben, nem romboljuk-e le értékes hagyományainkat, nem éljük fel a jövő generációk számára is létfontosságú természeti erőforrásainkat, és nem növeljük-e tovább az állampolgárok közötti egyenlőtlenségeket.

Környezeti szempontok érvényesítése –mint horizontális elvárás A pályázatban a környezetvédelem szempontjait alapvetően két területen tudjuk erősíteni: 1. saját menedzsmentünkben, azaz szervezet működésében 2. a megvalósítani kívánt projekt során A környezeti szempontokat a projekttevékenység minden fázisában szem előtt kell tartani: A projekt tervezésében, Gondoskodni kell a negatív környezeti hatások felbecsüléséről, csökkentéséről. A nyilvánosság tájékoztatásáról, érintettségének felméréséről, véleményének figyelembe vételéről.

Környezeti szempontok érvényesítése –mint horizontális elvárás A projekt kivitelezése A projekt menedzsmentnek érvényt kell szerezni a tervben szereplő környezetvédelmi intézkedések megvalósulását. A projekt eredményeinek működésében (megvalósítás) Gondoskodni a jogszabályi előírások betartásáról és a környezeti célok megvalósulásáról. A fejlesztéseknek az anyag és energiaszegény, inkább tudás és kultúra alapú termelés és fogyasztás irányába kell mutatniuk.

Környezeti kockázatok Egy projekttervezés akkor történik a környezeti fenntarthatóságnak megfelelően, ha a tervező/pályázó már a tervezés során felismeri a várható kockázatokat, és olyan tervet készít, amely e kockázatokat nagymértékben csökkentik.

Esélyegyenlőség mint horizontális elvárás Az esélyegyenlőség érvényesítése olyan Európai Uniós követelmény, amelyet minden projektnek teljesítenie kell. Az esélyegyenlőség biztosítása horizontális elvárás: a projektnek hozzá kell járulnia a nők, romák, valamint a fogyatékossággal élők esélyegyenlőségének javításához, függetlenül a projekt jellegétől és témájától Az esélyegyenlőség alapja a diszkriminációmentesség A pályázó szervezet két területen tudja erősíteni az esélyegyenlőséget: Saját szervezetén belül Az általa a támogatásból nyújtott szolgáltatás és más tevékenység során

Esélyegyenlőség mint horizontális elvárás A szervezeten belül azzal tudja érvényesíteni az esélyegyenlőséget, ha figyel arra, hogy nagyobb esélyt kapjanak ezen célcsoportok a munkavállalásra és az előmenetelre A szolgáltatás nyújtása során arra kell törekedni, hogy a célcsoportok tagjai: - minél nagyobb számban kapjanak információt a szolgáltatásokról, - minél nagyobb számban részesüljenek a szolgáltatásiból és egyéb tevékenységekről - versenyképességét, helyzetét, életkörülményeit érdemben javítsák a pályázó szolgáltatási, személyre szabott, speciális igényeket kielégítő szolgáltatásokat kapjanak

Esélyegyenlőség mint horizontális elvárás A 6 fő esélyegyenlőségi terület: Családbarát munkahelyi körülmények megteremtése, erősítése Nemek (férfiak és nők) közti esélykülönbségek csökkentése Fogyatékkal élők életminőségének és munkapiaci esélyeinek javítása A romák életminőségének és munkaerő piaci esélyeinek javítása Más hátrányos helyzetű csoportok munkaerő piaci és társadalmi esélyeinek javítása Az esélyegyenlőségi szempontokat a projekt előkészítésének és megvalósításának minden szakaszában érvényesíteni kell. Az esélyegyenlőség érvényesítése nem pusztán követelmény, hanem a pályázónak is hosszú távú érdeke, hiszen növeli a szervezet versenyképességét.

Esélyegyenlőség mint horizontális elvárás Törvényi kötelezettségek: Akadálymentesítési kötelezettség: Az 1998. évi XXVI. Törvény szerint 2005. január 1-jéig akadálymentessé kellett tenni valamennyi közhasznú épületet. Esélyegyenlőségi terv: az ötven főnél több munkavállalót foglalkoztató költségvetési szervek és többségi állami tulajdonban álló jogi személyek kötelesek esélyegyenlőségi tervet elfogadni (2003. évi CXXV. Törvény 36.§-a).

Néhány példa a CALDERONI projekt horizontális szempontjainak bemutatására Szervezeten belül: Pl. vízgazdálkodás (mosogatógép: kevesebbet használ el a Duna vizéből, mintha mindez kézi mosogatással történne. A háztartási gép „A” jelzésű, energia- és időtakarékos, ennek következtében a mosogatással foglalkozó kolléga (humánerőforrás) megspórolt idejét egyéb hasznos feladatokra tudja fordítani Eszközök: Kombinált, valamint anyag és energiatakarékos irodatechnikai készülékek beszerzése, alkalmazása. (fénymásoló, nyomtatófesték – veszélyes hulladék!)

Néhány példa a CALDERONI projekt horizontális szempontjainak bemutatására Esélyegyenlőség Infokommunikációs akadálymentesítés (hátrányos helyzetű térségben is elérhető) Nők száma a felső és középvezetésben (szervezeti ábra szerint) K+F területen dolgozó nők száma (szervezeten belül) 50 évnél idősebb foglalkoztatottak száma stb. (szervezeten és projekten belül)

Néhány példa a CALDERONI projekt horizontális szempontjainak bemutatására Képzések, műhelyek, konferenciák megbeszélések (szórólapok, tájékoztató kiadványok) családbarát környezet (a hét utolsó munkanapján, a helyszínek lehetővé teszik a családi együttlétet) egészséges életmód (rekreáció (úszás, football pálya, egészséges étkezés, zöld környezet, magas komfortérzetet biztosító körülmények. Növelik a munkáltató iránti elkötelezettséget. környezetkímélő (levegő) utazás („teleautó”) város szélén történő parkolás, a városban a tömegközlekedési eszközök használata A rendezvények meghívó levelei és a regisztráció internetes portálon keresztül történik A helyszínül választott intézményekben a szelektív hulladékgyűjtés valósul meg

CALDERONI PROJEKT Feladatok: Jogszabályoknak való megfelelés (dokumentumok) Környezetvédelmi szemlélet áttekintése és dokumentálása a menedzsmentben (önértékelési táblázat alapján) Környezetvédelmi követelmények a projekt megvalósítása során (önértékelési táblázat alapján) Eszközbeszerzés specifikus szempontjainak felülvizsgálat (önértékelési táblázat alapján) Humánerőforrás fejlesztés specifikus szempontja (önértékelési táblázat alapján) Fenntarthatósági szempontok (környezeti) Esélyegyenlőségi intézkedések a projekt megvalósítás és az eredmények fenntartása során A megvalósuló tevékenységek szakmai-pénzügyi dokumentációnak összeállítása Szinergia program (OFI-pont) hátrányos helyzetű kistérségekben történő létrehozása Dokumentumok elkészítése (horizontális referens)

Bali Ferencné horizontális referens CALDERONI PROJEKT Köszönöm a figyelmet! Bali Ferencné horizontális referens (Szeged, 2008. február 01.)