Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Társadalmi követelmények és igények speciális könyvtári ellátásra

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Társadalmi követelmények és igények speciális könyvtári ellátásra"— Előadás másolata:

1 Társadalmi követelmények és igények speciális könyvtári ellátásra
Társadalmi követelmények és igények speciális könyvtári ellátásra. Az utóbbi évek hazai gyakorlata. Könyvtárak a hátrányos helyzetű emberek szolgálatában. Szolnok, november 30 – december 1. Bartos Éva

2 A társadalmi egyenlőtlenségről
A különböző filozófiai elméletek és szociológiai iskolák eltérő véleményeket képviselnek az egyenlőtlenség okainak és szükségszerűségének kérdésében. A teljes egyenlőség megvalósítására tett elméleti vagy gyakorlati tevékenységek kudarcba fulladtak. Az egyenlőtlenséggel kénytelenek vagyunk tartósan együtt élni, nem mindegy azonban azok mértéke és kezelésmódja, tudatos csökkentésének ütemezése. A társadalmi egyenlőség felé vezető út - minden területen - az esélyek egyenlőségének megteremtésén keresztül vezet.

3 A társadalmi követelmények szintjei és a kulturális intézmények
„Elvárási szint”: közpénzből működünk („közszolgálat”); tevékenységünkbe mindenkit be kell vonnunk; intézményünk infrastruktúráját, szolgáltatásainkat mindenki számára hozzáférhetővé kell tennünk „Szakmai kötelesség” szintje: a lehetőség, program, tudás, információ, kulturális kincs legyen elérhető mindenki számára; a saját eszközeinkkel járuljunk hozzá minél többek társadalmi részvételéhez, jólétéhez és jól-létéhez „Küldetés” szintje: morális tudatosság, elfogadó attitűd megteremtése és szétsugárzása környezetünkben.

4 A könyvtárak válasza a társadalmi követelményekre
A könyvtárak biztosítják, hogy a fogyatékossággal élők az átlagos használókhoz hasonlóan a tájékozódási, szórakozási, szabadidő eltöltési igényeiket megfelelően kielégíthessék intézményeikben. A könyvtárak törekvése, hogy biztonságos, védett közösségi színtérként mintegy „társadalmi gyakorlóterepet” nyújtsanak az „épekkel” való együttélés, együttműködés kipróbálására A könyvtárak ezt a támogató tevékenységüket a családokkal, az érdekvédelmi és civil szervezetekkel összehangolva, partnerségben igyekeznek végezni.

5 Az utóbbi évek könyvtári intézkedései
2003-ban a magyar könyvtárügy kidolgozta esélyegyenlőségi koncepcióját 2006-ban megalkotta és elfogadta a Magyar Könyvtárosság Etikai Kódexét 2009-ben az OKM Kulturális Szakállamtitkársága Ajánlásokat fogadott el és tett közzé a fogyatékossággal élő könyvtárhasználók ellátásának javítására Anyagi eszközök biztosítása az infrastruktúra és a szolgáltatások fejlesztéséhez a TÁMOP-TIOP pályázatokban Országos felmérés az OSZK – FSZK együttműködése révén a speciális könyvtárhasználat lehetőségeiről és problémáiról.

6 Nem dőlhetünk hátra… Bár a könyvtárak több évtizede megkezdték –intézményi és szakmai szervezeti szinten - a fogyatékossággal élők szempontjainak tudatosítását: a könyvtáros alap– és továbbképzésben, a jó gyakorlatok összegyűjtésével és átadásával, kiadványok megjelentetésével, szakmai konferenciák, hazai és külföldi tapasztalatcserék megrendezésével, Európai Uniós projektekben való részvétellel, főként a Publika Magyar Könyvtári Kör révén

7 Új kihívások, új megoldások
Új feladatok, új lehetőségek, új igények járnak előttünk az úton, melyeket folyamatosan új tudással, új eszközökkel, új módszerekkel és új szemlélettel kell fogadnunk, kezelnünk, megoldanunk. Néhány példa: A digitalizálás, a távoli elérés fejlesztése, a speciális technikai eszközpark lehetőségeinek megismerése és alkalmazása Új humán erőforrások lehetőségeinek bevonása a kulturális intézményeknél (önkéntesek, iskolai szolgálat, közmunkások stb.) Nyitottság új kormányzati stratégiai célok megismerése iránt (pl. a „kitagolás”) és támogatása kulturális intézményi eszközökkel

8 A „láthatatlan” állampolgároktól az önszerveződő közösségekig
Új országos kulturális projektünk, a „CSK” (Cselekvő közösségek – kulturális közösségfejlesztés), nem csak esélyt teremt a kultúrához való hozzáféréshez és a kulturális életben való részvételhez a hátrányos helyzetűek számára, hanem ezen keresztül, azaz a kultúra eszközeivel kíván széles körű nyilvánosságot, láthatóságot biztosítani számukra, esélyt teremtve a társadalmi befogadáshoz és az együttműködéshez.

9 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Társadalmi követelmények és igények speciális könyvtári ellátásra"

Hasonló előadás


Google Hirdetések