2010. Október 13. Önök Dr. Budai István: Segítenék – (hogyan) segíthetek? A szociális szakmai identitás változatai előadását hallhatják! KÖSZÖNTJÜK HALLGATÓINKAT!

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Működhet-e hatékonyan a társadalmi ügyek piaca? Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár Budapest, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért.
Advertisements

Komplex kistérségi programok a gyerekszegénység csökkentéséért Kun Zsuzsa, MTA KTI Gyerekprogram Iroda.
Nemzetközi Médiakonferencia Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat
Migránsok társadalmi beilleszkedése együttműködéssel
Köszönöm Neked Szebenyi Judit.
GRAFFITI Brassai Orsolya június 2. …így is lehet!?
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
A szociálpedagógus segítségnyújtásának formái a Kollégiumban
Mit tanítsunk? Változó szakmai kompetenciák, változó szakmai elvárások…. Magyarországi Szociális Szakemberek Képzéséért Egyesület ISKOLASZÖVETSÉG 2012.
S IROKI R OMA - M AGYAR E GYESÜLET. A Z EGYESÜLETRŐL ban alakult - Székhelye: a Közösségi Ház és Információs Központ (volt Tűzoltó szertár) Szervezeti.
Az Országos Esélyegyenlőségi Hálózat tevékenysége és céljai
ÖSSZEFOGÁS JÁSZBERÉNYÉRT március 26. © Baráth László.
Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia. Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Széleskörű társadalmi képviselet (pártok, szakszervezetek, kamarák,
Az idős ember méltóságát védő jogok idősek otthonában
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
A jelenléten alapuló fejlesztés Az előadás menete A fejlesztés szükségessége, fogalma A probléma lényege A javasolt modell.
MAKROKÖRNYEZET /1/ ÜZLETI KÖRNYEZET 2. előadás 2006/2007. tanév.
Mobil: (30) Cím: 4100 Berettyóújfalu, Széchenyi u. 13.
Lehetséges szociális pénzbeli ellátórendszerek
Bevezetés a tanácsadásba Dr. Dan Brinkman.. Tanácsadás  Nátán esete (2Sám 12:1- 14)
„KAPCSOLATTARTÁS A KRÓNIKUS BETEGSÉGBEN SZENVEDŐKKEL”
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
A TÁMOP felépítése Tóth István január 26.. ÚMFT prioritások és OP-k Társadalmi megújulás Gazdaság- fejlesztés Közle- kedés Környezeti és energetikai.
Hangunk megsokszorozza erőnket ! A betegszervezetek jelentősége
A hatalom és felelősség kérdése a személyközpontú segítő kapcsolatban
ENSZ - ECOSOC EU EU Bizottság - AGIS Európa Tanács Szervezett, határokon átlépő bűnözés elleni harc Társadalmi-közösségi bűnmegelőzés az újszerű és a tradicionális.
A számítógép veszélyei és káros hatásai
KÖSZÖNTJÜK HALLGATÓINKAT! Önök Dr. Horváth Zoltán Módszerek, amelyek megváltoztatják a világot – A számítógépes szimuláció és optimalizáció jelentősége.
Pszichoprofilaxis és pszichoedukáció a rehabilitációban
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
Dr. Szilágyi Klára Szent István Egyetem
1 Oktatás és iskolázottság – nemi egyenlőtlenségek konferencia Az előadás címe: A hátrányos helyzetűek oktatásban való részvétele gender szempontból (különös.
A SZEGÉNYSÉG ÉS KIREKESZTÉS VÁLTOZÁSA, 2001–2006 Ferge Zsuzsa beszámolója MTA MEH 2006–2007-ben végzett stratégiai kutatások eredményeit bemutató ülésszak.
A vidéki tér sikertényezői
A háború és a modern fegyveres erő
A Safer Internetplus Program célja és területei eContentplus és Safer Internetplus Nemzeti Információs Nap Budapest, április 18. Simor Gabriella,GKM.
Esélyegyenlőség a dokumentumokban és a gyakorlatban Budapest, November 10.
OFA Hálózat évi tevékenységei
Roma Központ Nagykanizsa Magyar-Horvát Szakértői Akadémia szeminárium
Tanulási partnerségek kezdeményezése A NYITOK hálózatfejlesztési program bemutatása Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért június 22.
A professzionalizmus formálódása és jelentése (Kozma J.2002)
Az egészségügy, a foglalkoztatás, a szociális ellátás találkozási pontjai avagy: Hova változzunk? dr. Harangozó Judit SE Közösségi Pszichiátriai Centrum,
Közösségi ellátók mint facilitátorok
Biztos Kezdetről immáron sokadszor elindult 5 modell program elindult 50 program 2007-elindult Szécsény alkalmazott kísérlet ?
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
Szabados Tímea és Wéber Andrea (EBH) október 26. Intézményekbe vetett bizalom és jogtudatosság a mai magyar társadalomban (Kutatási eredményeink.
1 Ferge Zsuzsa Szegénység és kirekesztettség Magyarországon Munkavállaló nők X. országos konferenciája szeptember 29.
Dudás Zoltán Gyermekvédelmi és Gyámügyi Főosztály
Speciális célcsoportok a szakmai protokollban Biró Dániel Budapest május 7.
Az iskola tényleges feladata és a valós helyzet
Válság és megújulás? Lehetőség vagy krízis?
A kiváltás stratégia Emberi Erőforrások Minisztériuma
Első esély - esélyegyenlőség a mai iskolarendszerben
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Önkéntesség, mint társadalmi szerepvállalás
Elgondolások az aktív időskor programjára,
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
A nevelési program, mint a fejlesztés stratégiája
Erőszakmentes, egészségtudatos iskola
KÖSZÖNTJÜK HALLGATÓINKAT! Önök Vári Péter A láthatatlan üzenet - Rádiótávközlés a mindennapok szolgálatában előadását hallhatják! December 8.
1 Identitás elemek vizsgálata: a kötődés, bizalom és konfliktus vizsgálatának keretei a magyar társadalom kvantitatív felmérései alapján Dr. Bugovics Zoltán.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
A munkahelyi diszkrimináció
A kamaszok és mi Dr. Gyenge Eszter. Történeti szempontok Archaikus társadalmak Felnőttéválás beavatási rítusok: Átmenet a gyermeki – profán- világból.
A GDP-n túl:a gazdasági teljesítmény és a társadalmi jól-lét mérése …
And what else?... Leszakadó gyerekek.
„Mert mi Kolping művén dolgozunk…”
TÁMOP /2/A projekt Záró konferncia
A civil szervezetek hatásméréséről
Előadás másolata:

2010. Október 13. Önök Dr. Budai István: Segítenék – (hogyan) segíthetek? A szociális szakmai identitás változatai előadását hallhatják! KÖSZÖNTJÜK HALLGATÓINKAT!

Bárki, bármikor bajba kerülhet… Mit tud csinálni akkor a bajbajutott? Fel tudott- e készülni? Van-e megoldó készlete, képessége? Mit tud csinálni a laikus és a hivatásos segítő?

Hol van a társadalom ingerküszöbe? Milyen ügyekben és kikkel vagyunk szolidárisak? Elsősorban: Természeti és ipari katasztrófák áldozataival: árvíz, földrengés, cunami Fogyatékkal élőkkel Miben és kikkel kevésbé? Betegekkel (pszichiátriai, archeimer kór), szenvedélybetegekkel Hajléktalanokkal, munkanélküliekkel Romákkal (Marian B., 2009) lakosság 38 %-a nem ellenséges a romákkal lakosság 40 %-a cigányellenes gondolatokkal Mi az oka? Miként vetődik fel a felelősség kérdése?

Miképpen vagyunk egymással szolidárisak? Hogyan segítünk? (A mentős vigyázva viszi-e a beteget? A jog egyenlőséget ír elő, tiszteletet kevésbé) Ősi laikus tevékenységek: önzetlen altruizmus jótékony filantropizmus Civil kezdeményezések, mozgalmak, szervezetek Tudatos állampolgári magatartás, össznemzeti összefogás

Mai magyar társadalmi háttér Egyenlőtlenségek felerősödése, szegénység elmélyülése: lakóparkok vs ezer ember gettóban, gyűlölettel övezve 15 évvel kevesebbet élnek a szegények Gyerekek %-a olyan családban él, amelyek már 40 éve szegénységben Területi egyenlőtlenségek (központi régió vs Ormánság, Cserehát) Decivilizációs jelenségek (bűnözés, agresszió, erőszak) felerősödése, ott tart, mint 150 éve Politikai cél: gazdasági növekedés, háttérbe szorítva az életminőséget

Gyengült a jóléti-szociális biztonsági háló. Erősítése helyett kirekesztés, bűnbakképzés. Szoc. ellátásra 2005-ben Magyarországon a GDP 21,4 %-a EU-ban a GDP 26,2 %-a, a tényleges szinvonal 3-5x alacsonyabb, mint az EU-ban) Erős szankcionálás a jóléti ellátásokban (Út a munkába, RÁT) Lakosság számhoz igazított szolgáltatások a halmozottan hátrányos helyzetű (hhh) területeken a leggyengébbek Indexszálás elmaradása Hajléktalanok kitiltása közterületekről (törvénytervezet) Családi pótlék feltételhez kötése – iskolalátogatási támogatás Kiskorúak szigorúbb büntetése - büntethetőség időpontjának alacsonyabbra helyezése Mennyire van veszélyben a társadalmi integráció?

Az identitásról Modern gondolkodók (Erikson, Rogers): identitás leginkább a serdülő- és ifjúkorban fejlődik – megszilárdult én-állapot társadalmi környezetet figyelmen kívül hagyja Posztmodern gondolkodók: egész életünk során változik, alakul – lelki állapot teljesebb kifejeződése, életünk folyamatos újragondolása társadalmi környezet alapvetően identitást formáló erő (írásbeliség, vallás, családok működése, tulajdon tisztelet, adózási kötelességtudat stb.)

Szociális szakember identitásáról „Az önazonosság, az identitás, azt a szakmai eszenciát, azt a szakmai belső magot jelenti, amitől ez a hivatás hivatássá válik. Az identitásnak köze van a tisztasághoz, tehát tisztán tudom, hogy mi vagyok, másrészt köze van a társadalmi elismertséghez, és mindez egy jól körülhatárolható egység a tudatomban… olyan nyitott identitásról beszélnek, amely a jövőre irányul és…hogy egy élet során…állandóan változik (Kersting 1996:27-29).

„az egyén énképének az a része, ami a saját csoportjában való tagságának ismeretéből származik, valamint az e tagsághoz fűződő értékekből és ennek emocionális jelentőségéből…” (Tajfel (1992:10): The Social Psychology of Minorities, The Minority Rights Groups)

„Megkésett” módon fejlődő szakma Gyámolító szegénygondozás, erős kontrollokkal, felebaráti alapon. Az elesett ember hibás, de javítható Settlement típusú segítségnyújtás: munkaképesség, életük saját maguk által történő szervezése Terápiás hatásokkal, puha kontrollokkal Jóléti állam: állampolgári, egyenlőségi alapon a bajban lévők erősítése, a közös forrásokkal összekötése, a források emberközpontú működtetése

Szociális szakmai identitás kifejeződései Gondoskodás, gondozás – paternalizmus? Segítés: mindent jelent és semmit mondó Változások generálása – valóban előrevivők? Probléma megoldás (-kezelés) befejezettsége és folyamatossága (megfoghatatlansága)! Együttműködés ÉS: hányféle módon fejezhető ki és csinálható? Lekezelő, jóságos, szeretgető, omnipotens, támogató, facilitáló, útitárs, hatósági-rendőr stb.

„…ne halat adj a szegénynek, hanem tanítsd meg hálót szőni, hogy tudjon halat fogni…” (ősi bölcsesség) „…nem taníthatunk semmit az embereknek, csak segíthetünk nekik, hogy felfedezzék a dolgokat önmagukban…” (Galilei) „…a szabad cselekvés mindig magasabb rendű, mint a kötelességből végzett…” (Rudolf Steiner)

Identitás modellek a problémák keletkezése és megoldása alapján (Karuza, Brickman és társai 1982) Felelősség a bajok okozásában, megoldásában) nagy Kompenzáló: kevésbé oka, de felelőssége magas a megoldásban kicsi Morális: Ő az oka, Ővé a felelősség a megoldásban nagy Medikális: sem az ok, sem a megoldás felelőssége nem az Övé Felvilágosító: Ő az oka, de kevésbé felelős a megoldásban kicsi

Medikális: kl. hibás, buta, looser, sz.m: omnipotens, nincs motiváció, felelősség, függőséget okoz. „Túlzott szolidaritás” = megtanult tehetetlenség. Elterjedt, mert gyors, de kicsi „eredményeket”!?, „a hálával kötődő kl.” Kompenzáló: bajok strukturálisak sz m: aktivizál, megküzdővé, kl. felé bizalommal, a szakértő a „felrázó”. Nem elterjedt az empowerment.

Felvilágosító : kl. nem ura önmagának (bűnös érzéssel), de mennyire vállalható át a felelősség, sz m. erejére támaszkodó, preventív, szankcionáló, megmutatja: a bajok kezelhetők, túlértékelt a segítői szerep. A bizalom, modellkövetés ellentmondásai = sikertelen erőfeszítések = frusztrált szakember = indulatát kl-re. Morális : kl. felmenthető-e, erkölcsi kötelessége a baj orvoslása, sz m: a feltételeket szabja, figyelmeztető szerep. Társadalmi ellenszélben azonosulás a bűnbakképződéssel és választófal épülése.

Segítő szakma missziója az állam és állampolgár viszonya alapján (Dominelli 1997, Lorenz 2005) TerápiásFenntartói Emancipatórikus A kl a bajok oka, tegyen Ő maga, ebben támogatja Őt a szociális munka terápiákkal, tanácsadással Szakember szerepei: szakértő, omnipotens A kl-ek veszélyesek a társadalomra, a sz m az állam elvárásait tolmácsolja a kl felé a társadalmi feszültségek csökkentéséért. Kiknek érdekében? „Tőke-munka békéje.” Hatósági szerepek felerősödnek Problémák okai strukturálisak, így a sz.m. egyfelől: a társadalmi kirekesztődés ellen igazságtalanság – egyenlőtlenség ellen tesz, másfelől szolidaritásért – integrációért állampolgári méltóságért = empowerment ért tesz fokozza a társ-i felelősséget

A sz szakember identitásai: A segítő szakember viszonya az elesett emberekhez: megvetés, diszkrimináció, kirekesztés infantilizálás, paternalizmus, felmentés, gyámkodás Variábilisak Függnek: esetektől-, helyzetektől és problémáktól képzettségtől, szaktudástól szakmai elköteleződéstől, személyiségtől szakmai gyakorlattól

Ami feltétlenül figyelembe veendő: Napi túlélésre berendezkedés = tudatlanság, függőség, felelőtlenség újratermelődése, de szükséges egy megélhetési minimum Differenciált segítségnyújtást - mit és hogyan: a változtatni akarón és nem akarón (iskolalátogatás – iskolakerülés következményei: agresszió vs ruha-cipő) Segély strukturális problémákat nem old meg, vs komplex problémakezelés: lakhatás, infrastruktúra fejlesztés A korai fejlesztés: Biztos Kezdet, gyermekházak, szociális szövetkezetek, stb. és ezekkel társadalmi feszültségek csökkentése is

DE: „A szociális munka (szakma) a társadalom élő lelkiismerete” (Ferge) ÉS: „Egy embernek csak akkor van joga lenézni egy másikra, amikor segítenie kell őneki felállni” (Gabriel Garcia Marquez) Köszönöm megtisztelő figyelmüket!

A következő előadásunk: november :00 Dr. Horváth Zoltán Módszerek, amelyek megváltoztatják a világot - A számítógépes szimuláció és optimalizáció jelentősége

KÖSZÖNJÜK MEGTISZTELŐ FIGYELMÜKET! A rendezvény a „SZ i ENCE4YOU – Tudás- és tudomány disszemináció a Széchenyi István Egyetemen” című projekt keretében valósult meg. A program szervezői, támogatói: