Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Mit tanítsunk? Változó szakmai kompetenciák, változó szakmai elvárások…. Magyarországi Szociális Szakemberek Képzéséért Egyesület ISKOLASZÖVETSÉG 2012.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Mit tanítsunk? Változó szakmai kompetenciák, változó szakmai elvárások…. Magyarországi Szociális Szakemberek Képzéséért Egyesület ISKOLASZÖVETSÉG 2012."— Előadás másolata:

1 Mit tanítsunk? Változó szakmai kompetenciák, változó szakmai elvárások…. Magyarországi Szociális Szakemberek Képzéséért Egyesület ISKOLASZÖVETSÉG 2012. November 16.

2 Régi dilemmáink  Elmélet és gyakorlat integrációja  Általános vagy specifikus ismeretek átadása

3 Új kérdések  Ki a megrendelő?  Értékek, kérdések, szakmai irányok  Szociális szakma társadalmi küldetése?  A szociális munka szakma szereti a jóléti és a demokratikus berendezkedést….

4 Szakmafejlődés  Alkalmazott szociális munka (szolgáltatás, gondozás, adminisztráció, kötelezés, intézkedés)  Nem annyira módszer-specifikus (a módszertani fejlődés elmaradt), sokkal inkább eljárás specifikus

5 Társadalmi és intézményi környezet  Szegénypolitikai elemek előretörése (hatósági, kontroll, kötelezés)  Heterogén szakmai értékrendszer  Heterogén szakmakép  A szociális kérdés társadalmi újragondolása elmaradt, s most már nem is könnyű ilyenről beszélni….  A társadalmi jelző funkciók, társadalompolitika alakító (szakértő) funkciók gyengülése

6 Milyen szakember kell és mire?  Kell – e a diplomás?  Mire jó a diplomás?  Kell – e az FSZ?  Mire jó az FSZ?  És mire jó az OKJ-s?

7 Kompetenciák szociális munka  A képzés célja olyan szociális munkások képzése, akik felkészültek az emberi viselkedésről és a társadalmi rendszerekről szóló elméletek felhasználásával, az emberi jogokon és a társadalmi igazságosság elvein alapuló, a társadalmi integrációt, a demokratikus viszonyok erősítését szolgáló szakmai szociális munka végzésére.  Képesek az ember és a társadalmi környezete közötti harmónia kialakítására és megőrzésére, a feszültségeket hordozó viszonyok, szociális problémák megelőzésére, szakszerű kezelésére.

8 Kompetenciák szociális és ifjúsági munka asszisztens  A szociális munka szakirányon végzettek részt vesznek az alapvető emberi jogokon, a társadalmi igazságosságon alapuló, korszerű szociális munka tervezésében és kivitelezésében.  Önismeretet és alapkészségeket szereznek a szociális munka alapértékeinek gyakorlati megvalósításához.  Ismerik és használják a szakmában alapvető, releváns információforrásokat és az adminisztrációt.

9 Egyebek…  Menedzsment kompetenciák – ez a szociális munka része, vagy attól teljesen eltérő?  Mi a különbség a bachelor és a master között a kompetenciákban?  Mit akar ma a szakma?

10


Letölteni ppt "Mit tanítsunk? Változó szakmai kompetenciák, változó szakmai elvárások…. Magyarországi Szociális Szakemberek Képzéséért Egyesület ISKOLASZÖVETSÉG 2012."

Hasonló előadás


Google Hirdetések