Dr. Tokics Imre: TANULMÁNYOK A JELENÉSEK KÖNYVÉRŐL

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Lépj tovább a szolgálatban!
Advertisements

A kiáltó világ.
A menórát sokan zsidó szimbólumnak tartják, amit a választott nép használt Isten rendelésére. A Messiás (Krisztus) követői az évezredek folyamán egyre.
ÖRÖK ÉRTÉKEK Életünk döntések sorozata: Mózes példája; Zsid.11,24-26; „Hit által tiltakozott Mózes, amikor felnőtt, hogy a fáraó leánya fiának mondják.
Isten célja a gyülekezettel 2: Közösség
A szeretet himnusz értelmezése
Feltehetek egy kérdést?
Krisztus uralma alatt élni 5.
MONDJÁTOK EL AZ EMBEREKNEK
Hol a résem Miért jó nekem odaállni?
Lemondás az uralomról I.Jézus Krisztus megtiltotta a tanítványkörnek az uralkodást, úgy, ahogy azt a társadalomban gyakorolják. Mk 10:35-45 „Ekkor hozzálépett.
A házasság még nem a mennyország
Folyamodjatok az Úrhoz,
Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) Próbaidős tag KÁTÉ
Hálát adok Neked mennyei Atyám,
A keresztség A befogadás szentsége.
1 perc Isten jelenlétében / 1 perc Istennel
Mikor gyóntam utoljára?. Milyen gyakran szoktam áldozni?
Áldott,Békés Ünnepeket Kívánok!
Jézus te vagy minden álmom
Isten igéje éles kard,mely véd. Boldog a ki azzal vív csatát mert győzhet százszor is.
Ahogy engem elküldtél a világba, én is elküldtem őket a világba” (János 17:18)
A Biblia – Kisifi Isten Igéjének hasonlatai Isten Ígéjének hasonlatai.
TEMESVÁR FEBRUÁR 17 HÁZICSOPORTOK A GYÜLEKEZETBEN.
Kedves barátom Mért vagy szomorú, és miért nem vidám?
Az Élet Igéje október „Állhatatossággal fogjátok megmenteni lelketeket.” (Lk 21,19)
Bibliai gondolatok - olasz tájakkal és zenei aláfestéssel
Ballagók búcsúztató áhítata.
JÓ REGGELT ! Megköszönöm jó Atyám, hogy az elmúlt éjszakán megőriztél engemet és új napot kezdhetek.
* * * "Folyamodjatok az Úrhoz, az Ő hatalmához,
Folyamodjatok az Úrhoz,
Folyamodjatok az Úrhoz,
Nyisd meg a szívem, ó Jézus
"Folyamodjatok az ÚRhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
Koinónia a gyakorlatban
"Folyamodjatok az ÚRhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
"Folyamodjatok az Úrhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
A Mennyben fenn a trónusnál a Krisztus értem közbenjár
Folyamodjatok az Úrhoz,
Asztal- és életközösség Jézussal
BETLEHEM.
Az Úr az én kősziklám, váram és szabadítóm; az én Istenem, az én kősziklám, ő benne bízom: az én paizsom, idvességem szarva, menedékem. Zsoltár 18:3.
Születésnapi ünneplésre!!! M E G H Í V Ó. A szívedben.... Ő ott fog találkozni veled. (Hallani fogod a kopogtatását.) Díszvendég: Jézus Krisztus Dátum.
Tisztelet – dicsőség Szellemi tekintély Jon Palmer.
Készítette: Jon A. Palmer
ISTEN KIRÁLYSÁGA Készítette: Jon A. Palmer. Isten királysága  Azért vagyunk a földön, hogy megváltoztassuk a forgatókönyveket…
Gyülekezeti látás Jon A. Palmer.
Az Élet Igéje június „Ne hasonuljatok a világhoz, hanem gondolkodástokban megújulva alakuljatok át, hogy felismerjétek, mi az Isten akarata, mi.
Mi a gyülekezet? Mi a célom? Bibliai gyülekezetplántálás
A történelem legnagyobb személyisége Jézus Krisztus volt. Mózes első könyve 1:1 A Biblia legelső mondata ez: Kezdetben teremtette Isten a mennyet és a.
Dr. Tokics Imre: TANULMÁNYOK A JELENÉSEK KÖNYVÉRŐL
Az Élet Igéje november „Könnyebb a tevének átmenni a tű fokán, mint a gazdagnak bejutni az Isten országába.” (Mt 19,24)
Isten hozott köztünk!.
A halottak feltámadása és az utolsó ítélet
Dr. Tokics Imre - Dr. Hangyás László TANULMÁNYOK A JELENÉSEK KÖNYVÉRŐL
1 Továbblépés - Az üzenet.
Isten mondta.
„Szüntelenül imádkozzatok!” (1 Tessz 5,17) Az idén egy népes ökumenikus csoport választotta ki az igét az Egyesült Államokban, Szent Pálnak a tesszalonikai.
1.János 2:17 „ A világ pedig elmúlik, és annak kívánsága is de aki Isten akaratát cselekszi, megmarad örökké.”
LEVÉL LAODICEÁBA.
….??. Várni… Kegyelem Álom Kíváncsiság Bosszankodás Békesség Bizalom Kitartás Türelem Remény Kölcsön Átverés Csalódás „ Ő ” Biztonság Kegyetlenség Öröm.
Kegyelem által Élet Világosságban.  Jn20,30-31 Sok más jelt is tett Jézus a tanítványai szeme láttára, amelyek nincsenek megírva ebben a könyvben. Ezek.
GONDOLATOK VIRÁGOK KÖZÖTT
Ó jöjjetek hívek ma lelki nagy örömmel, A jászolhoz Betlehembe jöjjetek el! Megszületett az angyalok Királya: Ó jöjjetek, imádjuk, Ó jöjjetek,
Dr. Tokics Imre: TANULMÁNYOK A JELENÉSEK KÖNYVÉRŐL TANULMÁNYOK A JELENÉSEK KÖNYVÉRŐL.
Nagyböjt III Vasárnap Á-év János 4,5-42 Jézus megérkezett Szamaria egyik városába, amelyet Szikarnak neveznek, közel ahhoz a földdarabhoz, amelyet Jákob.
Református istentisztelet
Húsvét VII Vasárnapja C - év.
Az elszenvedés kultúrája az egyház történetében
A teremtő és gondviselő Atya
Előadás másolata:

Dr. Tokics Imre: TANULMÁNYOK A JELENÉSEK KÖNYVÉRŐL LaodIcea Dr. Tokics Imre: TANULMÁNYOK A JELENÉSEK KÖNYVÉRŐL

TANULMÁNYOK A JELENÉSEK KÖNYVÉRŐL LaodIcea TANULMÁNYOK A JELENÉSEK KÖNYVÉRŐL „A Laodiczeabeli gyülekezet angyalának is írd meg: Ezt mondja az Ámen, a hű és igaz bizonyság, az Isten teremtésének kezdete: Tudom a te dolgaidat, hogy te sem hideg nem vagy, sem hév; vajha hideg volnál, vagy hév. Így mivel lágymeleg vagy, sem hideg, sem hév, kivetlek téged az én számból. Mivel ezt mondod: Gazdag vagyok, és meggazdagodtam és semmire nincs szükségem; és nem tudom, hogy te vagy a nyomorult és a nyavalyás és szegény és vak és mezítelen: Azt tanácsolom néked, hogy végy tőlem tűzben megpróbált aranyat, hogy gazdaggá légy; és fehér ruhákat, hogy öltözeted legyen, és ne láttassék ki a te mezítelenségednek rútsága; és szemgyógyító írral kend meg a te szemeidet, hogy láss. Akiket én szeretek, megfeddem és megfenyítem: égy buzgóságos azért, és térj meg. Ímé az ajtó előtt állok és zörgetek; ha valaki meghallja az én szómat és megnyitja az ajtót, bemegyek ahhoz és vele vacsorálok, és ő én velem. Aki győz, megadom annak, hogy az én királyiszékembe üljön velem, amint én is győztem és ültem az én Atyámmal az ő királyiszékében. Akinek van füle, hallja, mit mond a Lélek a gyülekezeteknek” (Jelenések 3,14-22).

II. Antiochus szír uralkodó (Kr. e. 261-246) alapította, és feleségéről, a kiállhatatlan természetű Laudikéről nevezte el.

A 7 gyülekezet jellemzői Bemutat-kozás Dicséret Feddés Felszólítás Ígéret Efézus  Szmirna X Pergamon Thiatira Szárdisz Filadelfia Laodicea

A 7 gyülekezet jellemzői Jézus Dicséret Feddés Felszólítás Ígéret L a o d i c e Ámen hű és igaz tanú Isten teremtésének kezdete ------------- langyos nyomorult szánalmas szegény vak mezítelen Jézustól vegyél aranyat fehér ruhákat és szemkenőcsöt légy buzgó térj meg Jézussal fognak vacsorázni Jézussal fognak uralkodni

A VÁROS TÖRTÉNETE

Eredetileg Diospolisnak nevezték, majd Reos, és később Laudikea lett a város neve. Ma Eski-hissár néven találhatjuk meg, ami lefordítva annyit jelent „Régi-kastély”, elmúlt dicsőségének és gazdagságának emlékére.

Az újjáépítés során, büszkén, gőgösen utasították vissza a római császár anyagi segítségét, melyről Tacitustól tudunk (Kr. u. 55-120 Annales 14.27).

A helyreállítás során még szebb, gazdagabb épületeket alakítottak ki, saját erőből, amely még elbizakodottabbá tette a laodiceaiakat.

Timur Lenk vad csapatai 1402-ben a várost felégették és teljesen lerombolták, csakúgy, mint Efézust.

Laodicea nagyon híres volt még orvosi iskolájáról is.

Nemzetközi tekintélye volt a városban készült szemkenőcsök-nek és egyéb gyógyszereknek, és a gyógyvíznek.

Különleges és nagyon ritka fekete gyapjút készítettek Laodiceában.

Pál apostol egyaránt írt levelet Kolosse és Laodicea keresztényei számára.

Napjainkban az Ankarai Egyetem régészeti feltárása látható a romok között. A munká-latok még évtize-deken át fognak tartatni és remél-hetőleg sok érde-kes dolgot fogunk megtudni a város-ról a feltárások befejezését követően.

Krisztus úgy mutatkozik be, mint „Ámen, a hű és igaz tanú”, ami Ézs 65,17 gondolatán alapul, ahol Isten önmagát „Ámennek” nevezte.

A mi korunk, a mi egyházunk Laodicea, bármilyen nevet adunk számára. Ennek a kornak vagyunk az átélői, mindnyájan ugyanannak a történelemnek vagyunk szenvedő és formáló alanyai. Laodicea a hetedik korszak.

Jézus a halált is vállalta, hogy Istenről tanúskodjon.

Ennek a korszaknak a keresztényei meg voltak arról győződve, hogy viselkedésük az adott helyzetben kifogástalan.

Ezért azt ajánlja János, hogy vegyenek szemkenőcsöt, de ne a város patikájából, hanem Jézustól, így talán megláthatják a saját szégyenteljes helyzetüket. Aranyuknak, szemgyógyító gyógyszerüknek, fekete gyapjújuknak nincs semmilyen értéke. Vak, nyomorult, nyavalyás helyzetben vannak, nincs kiút, csak Jézusnál van megoldás!

A város kizárta a mindennapi gondolkodásá-ból Istent, úgy ahogy mi tesszük. Nem hiszünk a csodákban, csak imádkozunk érte!

A város keresztényeit még nem érte utol az üldözés, nem voltak nehézségeik. Mindent a külső formalizmusra helyeztek úgy, mint ahogy mi teszünk ma.

Cicero római konzul egyszer meglátogatta a várost, és megdöbbenve tapasztalta, hogy Laodicea önálló aranypénzt készít már évszázadok óta, amelyen nem a császárok képei voltak, hanem a helyi isteneik.

„Végy tőlem” ”fehér ruhát”.

Végy tőlem szemgyógyító írt, hogy láss!

és megnyitja az ajtót, bemegyek ahhoz… Ímé az ajtó előtt állok és zörgetek; ha valaki meghallja az én szómat és megnyitja az ajtót, bemegyek ahhoz…

…bemegyek ahhoz és vele vacsorálok, és ő én velem.

…bemegyek ahhoz és vele vacsorálok, és ő én velem.

Ímé az ajtó előtt állok és zörgetek; ha valaki meghallja az én szómat és megnyitja az ajtót, bemegyek ahhoz és vele vacsorálok, és ő én velem.

Aki győz, megadom annak, hogy az én királyiszékembe üljön velem, amint én is győztem és ültem az én Atyámmal az ő királyiszékében. Akinek van füle, hallja, mit mond a Lélek a gyülekezeteknek” (Jelenések 3,14-22).