Dr.Gazsi Adrienn november 6.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Személyes gondoskodás megszervezésére köteles szervek
Advertisements

A fogyatékos személyeknek nyújtott szolgáltatási rendszer átalakítása
JOGSZABÁLYI ANOMÁLIÁK A TÁMOGATOTT LAKHATÁS TEKINTETÉBEN
INTÉZMÉNYTELENÍTÉS, ARCCAL A TÁMOGATOTT LAKHATÁS FELÉ
Szakmai Tanácskozás Miskolc
„A családi napközi kettős szerepe a női foglalkoztatásban” – 2011
Szabó István - Egyensúlyunkért Alapítvány
Az ÉFOÉSZ Támogatott Lakhatási Programja
Nyitrai Imre Nyitrai Imre szociálpolitikai és gyermekvédelmi szakértő c. főiskolai docens Tanácsadók felkészítése Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért.
A támogatott lakhatás, mint újonnan bevezetendő
Mentuszné dr. Terék Irén HMSZGYH Eger hivatalvezető október 18.
A komplex felülvizsgálatok és a fogyatékos emberek foglalkozási rehabilitációját megvalósító intézményrendszer működésének tapasztalatai,  a megváltozott.
A támogatott lakhatás és a szükségletfelmérés
közös finanszírozás vagy ellátásszervezés
El ő adó: Kiszner Levente.  Melyek azok a legfontosabb társadalmi rétegek, amelyek valamilyen szempontból speciális helyzetben vannak?  Milyen nehézségek.
dr. Juhász Péter Fogyatékosságügyi és Rehabilitációs Főosztály
Az intézményi férőhely kiváltás program jelenlegi helyzete
FSZK Nonprofit Kft. ügyvezető
A személyes gondoskodás megszervezésére köteles szervek
Kitekintés a közösségi ellátás fejlődésére
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
Látássérültek közösségi mentorainak képzése és foglalkoztatása TÁMOP /
A munkavállalók munkavédelmi érdekképviseleti lehetőségei
Szociális igazgatási-szociális szolgáltatási ismeretek
A pszichiátriai ellátás szervezeti keretei
A szociális szolgáltatók és intézmények működésének engedélyezéséről és ellenőrzéséről szóló 321/2009.(XII.29.) Korm. rendelet, illetve egyéb kapcsolódó.
Dr. Szilágyi Klára Szent István Egyetem
A foglalkozási rehabilitáció aktuális kérdései
Főigazgatói értekezlet A KÖZFOGLALKOZTATÁSI TERVVEL KAPCSOLATOS KIRENDELTSÉGI FELADATOK AZ ÁLLÁSKERESÉSI MEGÁLLAPODÁS LEGFONTOSABB VÁLTOZÁSAI november.
Lehetőségek a nagy létszámú
Debrecen, június 21. Ráczné dr. Lehóczky Zsuzsánna NRSZH
Nyíregyháza, december 2. Tájékoztatás a lakóotthoni kitagolási program szakmai és finanszírozási hátteréről Horváth Péter SZMM, az Országos Fogyatékosügyi.
A csoportmunka törvényi háttere- Alapellátások (1/2000 SZCSM rendelet) ÖNSEGÍTŐ CSOPORTOK 30§(2)f)Családsegítésben:  CSSK segíti önsegítő csoportok szervezését,
Közösségi ellátók mint facilitátorok
A kistérségi szociális feladatellátást érintő jogszabályi változások, évi működési feltételek Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás & Házi segítségnyújtás.
A jogszabályi változások irányai dr. Andráczi-Tóth Veronika Nemzeti Erőforrás Minisztérium Családi és Szociális Szolgáltatások Főosztálya.
A fogyatékos emberek szükségletei a támogatott lakhatási formákban Siketvak személyek szükségletei F ogyatékos E mberek Sz ervezeteinek T anácsa – Királyhidi.
Mentorhálózat a A-11/1 pályázatban A-11/1 „Bentlakásos intézmények kiváltása” Információs nap Budapest, március 1.
Az intézményi férőhely kiváltás program jelenlegi helyzete
Intézményi Férőhely Kiváltást Koordináló Országos Testület Titkára
A személyes gondoskodást nyújtó szociális szolgáltatások január 1- jétől hatályos képesítési feltételeinek változásai Szakmai Nap – január.
A gondozási szükséglet- vizsgálatok változásai 2010.
EURÓPAI UNIÓS POLITIKÁK
Foglalkozási Rehabilitációs Szolgálat
A kiváltás stratégia Emberi Erőforrások Minisztériuma
AZ EGYES SZOCIÁLIS, GYERMEKVÉDELMI, CSALÁDTÁMOGATÁSI, FOGYATÉKOSSÁGÜGYI ÉS FOGLALKOZTATÁSI TÁRGYÚ TÖRVÉNYEK MÓDOSÍTÁSÁRÓL SZÓLÓ ÉVI CLXXI. TÖRVÉNY.
2011. évi CLXXXVII. törvény a szakképzésről Hatályos: január 1-től.
Jogszabály módosítások Budapest
Jegyzői értekezlet június 29.. Jegyzői értekezlet 2011 június 29. A jogszabályok társadalmi előkészítése július 1-től hatályos az Ötv. 103/B.
Down Alapítvány TÁMOGATOTT ÜGYINTÉZÉS 1145 Budapest, Amerikai út 14. Tel.: (061) A Támogatott.
Magyarország demográfiai jellemzőinek és szociális ellátórendszerének bemutatása különös tekintettel az időskorú népességre.
szolgáltatástervezés Dr. Gazsi Adrienn, Kézenfogva Alapítvány
Bentlakásos intézmények kiváltása – TIOP /1
A támogatott lakhatás kihívásai
Családtámogató ellátások
A családsegítő és gyermekjóléti szolgálatokat érintő változások A család és gyermekjóléti szolgáltatás Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális Ügyekért.
Lehetőségek a gyülekezetek számára a diakóniában.
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
ORSZÁGOS KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FŐFELÜGYELŐSÉG 1 Gábriel Edit Engedélyezési Főosztály január 21. felsőfokú ügyintéző.
TÁMOP / Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ A szociális szolgáltatásokat igénybevevők jogvédelme.
Az alacsonyküszöbű szolgáltatások jogi hátteréről Portörő Péter, SZMM május 19.
RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat 1 Főegyházmegyei Karitász Központ RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat R emény É let V áltozás.
Pénzbeli ellátások, jogi szabályozás és a nem-bentlakásos támogatási szolgáltatások Dr. Gazsi Adrienn – Ruzsics Ilona – Tausz Katalin.
Szociális ellátást igénybevevők szükségletei – és szolgáltatásai „Eszköztár és kapcsolati háló” Szakmai konferencia Rehabilitációs és Szociális Igazgatóság.
A szociális törvény várható változásai Dr. Felvinczi Katalin Budapest, július 11.
KIVÁLTÁS,
A hazai fogyatékosságpolitika aktualitásai
Szociális foglalkoztatás aktualitásai
Egészségügyi ellátás tárgyi és humán erőforrás feltételeinek szabályozása.
A foglalkoztatás tervezése a kiváltási Programban
Előadás másolata:

Dr.Gazsi Adrienn 2013. november 6. Támogatott lakhatás Dr.Gazsi Adrienn 2013. november 6.

Előzmények A Fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló ENSZ Egyezmény ratifikálásával hazánk véglegesen elkötelezte magát a közösségi alapú szolgáltatások megszervezése mellett. A fogyatékos személyek számára ápolást-gondozást nyújtó szociális intézményi férőhelyek kiváltásának stratégiájáról szóló 1257/2011. (VII. 21.) Korm. határozatot 2011 júliusában fogadta el a Kormány. A stratégia végrehajtása érdekében a Kormány feladatként írta elő, hogy 2012. június 30-áig ki kell dolgozni a támogatott lakhatás szakmai tartalmát, személyi és tárgyi feltételeit.

Érintett jogszabályok A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény. (A támogatott lakhatás szolgáltatást 2012. július 23-án a 2012. évi CXVIII. Törvénnyel kihirdetett módosítás vezette be) Az Szt. módosítása a támogatott lakhatás alapvető rendelkezéseit tartalmazza, annak részletszabályai végrehajtási rendeletben kerülnek szabályozásra. A működés engedélyezése: 321/2009. (XII. 29.) Korm. rendelet a szociális szolgáltatók és intézmények működésének engedélyezéséről és ellenőrzéséről Szakmai feltételek: A személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakmai feladatairól és működésük feltételeiről szóló 1/2000. (I.7.) SzCsM rendelet módosítása

Az átalakítás célja a támogatott lakhatás az ellátott életkorának, egészségi állapotának és önellátási képességnek megfelelően biztosít lakhatási, illetve egyéb szociális szolgáltatásokat az ellátott önálló döntése, szükséglete, képességei, készségei maximális figyelembevételével bevezetésével lehetővé válik, hogy az ellátottak a helyi lakossággal azonos életkörülmények és életfeltételek között éljenek és részt vegyenek a helyi társadalom életében. Lehetőség szerinti önálló életvitel kialakítása és fenntartása – támogatói hálózat létrehozásával Csoportos és képviseleti megoldások mellőzése Az átalakítás legfontosabb újdonsága, hogy a lakhatás és a napközbeni tevékenységek (pl. oktatás, gondozás, szabadidős tevékenységek, társas kapcsolatok) szétválnak, biztosítva ezzel a személyre szabott és szükségletekre épülő ellátást.

Támogatott lakhatás Kiknek? – fogyatékos, pszichiátriai, szenvedélybeteg, hajléktalan Milyen céllal? – az önállóság, az életkor, egészségi állapot fenntartása vagy elősegítése érdekében Mit? – a) lakhatási szolgáltatást, b) az önálló életvitel fenntartása, segítése érdekében mentálhigiénés, szociális munka körébe tartozó és egyéb támogató technikák alkalmazásával végzett esetvitelt, c) az ellátott életkörülményeinek figyelemmel kísérését biztosító kísérő támogatást, d) az ellátott komplex szükségletfelmérése alapján, erre vonatkozó igény esetén az étkezést, az ápolás-gondozást, a fejlesztést,  a társadalmi életben való részvételt segítő szolgáltatásokat.

Az étkezés, az ápolás-gondozás, a fejlesztést, a társadalmi életben való részvételt segítő szolgáltatások biztosítása Hogyan? 1) A FENNTARTÓ SAJÁT MAGA biztosítja a szolgáltatásokat 2) Vagy MÁS SZOLGÁLTATÓVAL KÖTÖTT MEGÁLLAPODÁS, HÁLÓZAT alapján biztosítja a szolgáltatásokat : szociális szolgáltatást nyújtó szolgáltatóval, intézménnyel kötött megállapodás útján,  más támogatott lakhatást nyújtó fenntartóval együttesen, a közös működtetésre vonatkozó megállapodás alapján (hálózat), más, a tevékenységi köre szerinti működési engedéllyel rendelkező szolgáltatást nyújtó szervezettel kötött megállapodás útján, az intézményi szolgáltatások intézményen kívüli szervezet által történő ellátásának szabályai szerint

A fogyatékos, pszichiátriai és szenvedélybetegek személyek ápolást-gondozást nyújtó intézményi ellátása fokozatosan alakul át A fogyatékos, pszichiátriai és szenvedélybetegek személyek ápolást-gondozást nyújtó intézményi ellátása fokozatosan alakul át az új szabályoknak megfelelően: 2013. január 1-jét követően - nagy létszámú intézményt átalakítani csak a támogatott lakhatás valamelyik formájában, - új intézményt létrehozni pedig csak legfeljebb 12 fős lakásban vagy házban lehet. A hatálybalépéskor már működő lakóotthonok számára két éves átmeneti időt biztosít a módosítás: 2014. december 31-éig működhetnek a jelenlegi formában, ezt követően már meg kell felelniük az új rendelkezéseknek. (Szt. 140/P)

Támogatott lakhatás – egyéni szolgáltatási terv A szükségletfelmérésen alapul Tartalma: Hosszú- és rövidtávú célok (mód, időtartam, ütemezés Életvitel támogatását szolgáló tevékenységek köre Kockázatok és elhárításuk Integrációt szolgáló koordinált tevékenységek Támogató háló tagjai, bevonásuk módja Más szervezettel biztosított szolgáltatások köre és felelősei Felülvizsgálat

Támogatott lakhatás – mi nem vonatkozik rá? A támogatott lakhatásra nem kell a befogadás Szt. 58/A. § (2) és (2a) bekezdés szabályait alkalmazni Nem kell érdekképviseleti fórumot és ellátotti önkormányzatot működtetni. Szakmai létszámnorma és képzettségi előírások Ha az alapszolgáltatásokat saját maga biztosítja, akkor az ahhoz kapcsolódó létszámot kell biztosítani Intézmény tárgyi feltételei – OTÉK (2fő/lakószoba) Étel, ruha, textília Egészségügyi ellátás Mentálhigiénés gondozás Szocioterápiás foglalkoztatás Érték- és vagyonmegőrzés – csak a 12 fő fölötti ellátásokban

Komplex szükségletfelmérés Mikor kell elvégezni? - Évente ismételni kell Ki végzi? - SZGYF és az intézményvezető által kijelölt munkatárs Módszer: a tárca honlapján kerül ismertetésre Mire terjed ki? életvezetéssel kapcsolatos igények és elvárások Az egyén rövid – és hosszú távú céljai Életkor és sérülés-specifikus igények Természetes és professzionális támogató környezet Képzettség, munkatapasztalat Jövedelmi, vagyoni helyzet Lakhatás speciális környezete, kommunikációs szükségletek Támogatás területei és mértéke Külső támogatás szükségessége Támogatási szükséglet időszakára vagy folyamatosságára Általános és speciális szociális munka intenzitása, gyakorisága, a hozzájutás megszervezése az eü ellátáshoz, oktatáshoz és foglalkoztatáshoz Együttműködési szándék

Az ellátásban dolgozók Intézményvezető – kijelöli az esetfelelősöket és biztosítja a szupervíziót Esetfelelős – a szolgáltatási tervben rögzített célokért és tevékenységért felel - koordinálás Kísérő támogatást biztosító személy – napi életvitel segítése, állapotváltozás felismerése, segítségnyújtáshoz szükséges döntések Ha a fenntartó saját maga biztosítja a szolgáltatásokat, csak a támogatott lakhatásra vonatkozó szabályokat kell az irányadó szabályok közül alkalmazni

Köszönöm a figyelmet!