A távoltartás jogintézménye a Veszprém Megyei Bíróságok gyakorlatában dr. Ferencz Miklós Veszprém, 2010. október 7.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Kormányzati szolgálati és a közszolgálati jogviszony
Advertisements

A közjegyzői nemperes eljárások
Egyeztető eljárás.
Polgári jog 2. Öröklési jog.
 Csjt. nem határozza meg  Fogalma a történelem folyamán módosult  A jogirodalom alapján:  Szövetség - szerződés?  Férfi.
Gyermekvédelmi igazgatás – gyámügyi ismeretek
Gyermekvédelmi alapellátás
AZ ÚJ SZABÁLYSÉRTÉSI TÖRVÉNY
1 „A hozzátartozók közötti erőszakkal kapcsolatos veszprémi együttműködés bemutatása „ Előadó: dr. Staub Borbála Gyámügyi ügyintéző Veszprém Városi Gyámhivatal.
A BIZTONSÁGI INTÉZKEDÉSEK Jogszabályi háttér
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
Sose rázd a kisbabádat Dr. Kovács Zsuzsanna április 30.
Névváltoztatási eljárások
Az illetékekről szóló évi XCIII. törvény változásai
A kapcsolattartás szabályozása
A kapcsolattartás útvesztőiben
A pszichiátriai ellátás jogi szabályozása
HÁZASSÁGI PEREK február 18. Jogász szak, nappali
Készítette: B. B.. Ki jogosult a START kártya kiváltására? a 25. életévét, felsőfokú végzettség esetén a 30. életévét még nem töltötte be, és tanulmányait.
Állam munkavédelmi feladatai
A bejegyzett élettársi kapcsolat
Szerző: Dr. Lantai Csilla
Az anyakönyvi igazgatás
ÁLDOZATSEGÍTÉSI SZOLGÁLTATÁSOK
„Az igazolatlan iskolai hiányzásokkal összefüggő gyámhatósági
Változások a szabálysértési jogban
Jogszabályi háttér A katasztrófavédelem a polgári védelem és a tűzoltóság országos és területi szerveinek összevonásával alakult meg január 1- jével,
Polgári védelmi kötelezettség, mentesség
A kitelepítés, kimenekítés, befogadás, visszatelepítés
2010. március 03. Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program I. és II. intézkedéscsoportjához kapcsolódó.
Dr. Mudráné dr. Láng Erzsébet
Nyíregyháza, december 2. Tájékoztatás a lakóotthoni kitagolási program szakmai és finanszírozási hátteréről Horváth Péter SZMM, az Országos Fogyatékosügyi.
Cselekvőképesség fajtái
Tisztelettel köszöntöm a konferencia résztvevőit! Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi Bányakapitányság Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi.
Országos népszavazás és népi kezdeményezés
gyermek- és ifjúságvédelmi koordinátor
Személyi szabadságot korlátozó intézkedések
1 A Magyar Köztársaság Rendőrsége. 2 „A hozzátartozók közötti erőszakkal kapcsolatos tapasztalatok” Gyámhivatalok Balatoni Konferenciája május
Fogalmak tisztázása Távoltartás –Szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmény gyanúja esetén, akkor rendelhető el, ha a terhelt előzetes letartóztatása.
A HOZZÁTARTOZÓK KÖZÖTTI ERŐSZAK MEGELŐZÉSÉVEL ÉS MEGSZŰNTETÉSÉVEL KAPCSOLATOS EGYÜTTMŰKÖDÉSRŐL Horváthné Kecskés Diána intézményvezető VMJV Családsegítő.
Elektronikus fizetési meghagyás
AZ EGYES SZOCIÁLIS, GYERMEKVÉDELMI, CSALÁDTÁMOGATÁSI, FOGYATÉKOSSÁGÜGYI ÉS FOGLALKOZTATÁSI TÁRGYÚ TÖRVÉNYEK MÓDOSÍTÁSÁRÓL SZÓLÓ ÉVI CLXXI. TÖRVÉNY.
(Erőszak és elhanyagolás a családban)
NOTES.
Erőszak a családban.
A társadalmi részvétel elve és az NGO-k jogai dr. Pánovics Attila március 5.
Az adatvédelem szabályozása
Apasági (egyéb származási) perek,
Házassági perek előadás Polgári eljárásjog Dr. Pribula László
A perújítás előadás Polgári eljárásjog Dr. Pribula László
Gyura Gábor Szanálási keretrendszer – Piaci konzultáció
A BEJELENTŐ-VÉDELEM HELYE ÉS SZEREPE AZ OMBUDSMANI TEVÉKENYSÉGBEN
A családon belüli erőszak sértettjeinek jogi védelme
Családi életre nevelés Házasság. Tartalom A házasság definíciója és eredete Egyházi házasságkötés Polgári házasságkötés Házasodási tendenciák napjainkban.
Az ideiglenes biztosítási intézkedés elrendelésének általános és különös szabályai Villányi- Kollár Károly Dusán okleveles nemzetközi adószakértő.
Egyéb személyállapottal kapcsolatos perek
A közigazgatási eljárás II.
Társasház.
Polgári nemperes eljárások Polgári perrendtartásban szabályozott nemperes eljárások Szeptember 21. Dr. Molnár Judit.
Apasági (egyéb származási) perek,
A helyettes szülői ellátás működése
A közigazgatási perek április 3..
A személyállapottal kapcsolatos perek A házassági perek
GONDNOKSÁGGAL KAPCSOLATOS PEREK SAJÁTOS SZABÁLYAI
Dr. Kováts Beáta Főtanácsadó, Alkotmánybíróság l l l
A közjegyzői nemperes eljárások
Közbeszerzési Döntőbizottság
Dr. Habil. Szeibert Orsolya Egyetemi docens ELTE ÁJK
Közbeszerzési Döntőbizottság
AZ EURÓPAI UNIÓ JOGA NKE.
Előadás másolata:

A távoltartás jogintézménye a Veszprém Megyei Bíróságok gyakorlatában dr. Ferencz Miklós Veszprém, október 7.

A távoltartás bevezetésének folyamata Magyarországon 45/2003. (IV. 16.) OGY határozat a családon belüli erőszak megelőzésére és hatékony kezelésére irányuló nemzeti stratégia kialakításáról. Az un. „távoltartó rendelkezés” bevezetése a magyar jogba. A családban (együttélő vagy már szétvált családtagok között), közös háztartásban egyéb intim személyközi kapcsolaton belül, valamint intézményben együttélők között elkövetett erőszak eseteiben a bíróságok és a hatóságok előtti eljárásokban a soronkívüliség biztosítása. A Kormány áprilisában beterjesztette „a családon belüli erőszak miatt alkalmazandó távoltartásról szóló” T/9837. számú törvényjavaslatát (amelyet visszavont) július 1-jével hatályba lépett a Be. új 138/A.§ és 138/B.§-a, amelyekben a lakhelyelhagyási tilalom és a házi őrizet mellett nyert szabályozást a távoltartás jogintézménye.

A távoltartás bevezetésének folyamata Magyarországon Az Országgyűlés december 15-én elfogadta a távolságtartásról szóló törvényt. A Köztársasági Elnök a törvény egyes rendelkezései alkotmányosságának előzetes vizsgálatát kérte. 53/2009. (V.6.) AB határozat október 1-jén hatályba lép a hozzátartozók közötti erőszak miatt alkalmazható távoltartásról szóló évi LXXII. törvény, amely bevezeti: - az ideiglenes megelőző távoltartást és - a megelőző távoltartást.

Az osztrák modell Az osztrák szabályozás több vonatkozásban is mintaként szerepelt: - A távoltartás kétfázisú: I. A rendőr kitilthatja a felet a közös lakásból, illetve a helyszínre való visszatérését megtilthatja 10 napig. A rendőri intézkedés ellen panasszal lehet élni (ettől függetlenül a rendőrség 48 órán belül megvizsgálja az intézkedés jogszerűségét). II. A bántalmazott kérheti, hogy a bíróság az eltiltást további 10 nappal hosszabbítsa meg. 10 napon belül kérelmezhető a védelmi határozat meghozatala, amely 3 hónapig van hatályba. A védelmi határozat ideje alatt a bántalmazó akkor sem térhet vissza, ha a sértett vissza kívánná fogadni.

A Ttv. alanyi hatálya A Ttv. önálló hozzátartozói fogalmat használ. Hozzátartozók: Ptk. szerinti közeli hozzátartozó és hozzátartozó volt házastárs volt bejegyzett élettárs gondnok gondnokolt gyám gyámolt

A Ttv. alanyi hatálya Közeli hozzátartozók: a házastárs, a bejegyzett élettárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és neveltgyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő, valamint a testvér; hozzátartozó továbbá: az élettárs, az egyeneságbeli rokon házastársa, bejegyzett élettársa, a jegyes, a házastárs, a bejegyzett élettárs egyeneságbeli rokona és testvére, valamint a testvér házastársa, bejegyzett élettársa. /Ptk. 685.§ b. pont/ Bejegyzett élettársi kapcsolat akkor jön létre, ha az anyakönyvvezető előtt együttesen jelenlévő két, tizennyolcadik életévét betöltött, azonos nemű személy személyesen kijelenti, hogy egymással bejegyzett élettársi kapcsolatot kíván létesíteni. /2009. évi XXIX. törvény 1.§ (1) bekezdés/

A Ttv. alanyi hatálya Az Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartása (a továbbiakban: élettársi nyilvántartás) az élettársi kapcsolat fennállása bizonyításának megkönnyítése céljából tartalmazza a) két, nem cselekvőképtelen nagykorú kérelmező által közjegyző előtt közösen tett azon nyilatkozatot, hogy egymással a Polgári Törvénykönyv szerinti élettársi kapcsolatban (a továbbiakban: élettársi kapcsolat) élnek, és b) legalább az egyik kérelmezőnek a közjegyző előtt tett azon nyilatkozatát, hogy már nem áll fenn élettársi kapcsolata a vele együtt korábban nyilvántartásba vett személlyel. /2008. évi XLV. törvény 36.§ (1) bekezdés/

A Ttv. alanyi hatálya „Más személy” /Ttv 5.§ (1) c. pont, 8.§ c. pont és d. pont/ Akivel szemben távoltartást rendeltek el, kötelezhető, hogy tartsa távol magát más személyektől is. A más személy lehet nem hozzátartozó is, például a volt házastárs, élettárs gyermeke Bántalmazó /Ttv. 1.§ (3) bekezdés/ Nem lehet bántalmazó: a cselekvőképességében korlátozott hozzátartozó. Az a „más személy”, aki a bántalmazást ténylegesen megvalósítja (a hozzátartozó biztatására) bárki lehet.

A hozzátartozók közötti erőszak fogalma A bántalmazott sérelmére megvalósított - a méltóságot, az életet - a szexuális önrendelkezéshez való jogot, - a testi és lelki egészséget súlyosan és közvetlenül veszélyeztető tevékenység (aktív erőszak). A bántalmazott sérelmére megvalósított, - a méltóságot, az életet, - a testi és lelki egészséget súlyosan és közvetlenül veszélyeztető mulasztás (passzív erőszak).

A hozzátartozók közötti erőszak fogalma Erőszaknak minősülhet: - a fizikai bántalmazás - a bántalmazással való fenyegetés - megalázó tevékenységre való kényszerítés - testi és lelki egészséget veszélyeztető „büntetések” alkalmazása - magas szintű verbális „erőszak” - a hozzátartozó szexuális tevékenységre kényszerítése - gondozás, ellátás elmaradása - a betegségek gyógyítása terén elkövetett mulasztás

A távoltartási ügyek száma bíróságok szerinti megosztásban ( )

A bíróság határozatai tartalmuk szerint

Az ügyek százalékos megoszlása a hozzátartozói pozíció szerint

A súlyos és közvetlen veszélyeztetés értelmezése Távoltartást rendelt el a bíróság : - A házastársak között folyamatos a konfliktus, a bántalmazó ittas állapotban bántalmazta feleségét, illetve nagykorú gyermekét. (30 nap) - Anya és nagykorú gyermek vitája a fiú élettársi kapcsolata miatt. A vita során a bántalmazó a közös lakást feldúlta, arcul ütötte anyját. (30 nap) - A bántalmazó élettársát, az élettárs kiskorú gyermekét súlyosan bántalmazta. (30 nap) - Az italozó életmódot folytató bántalmazó a feleségégére támadt, őt hajánál fogva húzta, majd többször arcul ütötte. (30 nap) - A házasság felbontása iránti per ideje alatt a férj ittas állapotban a feleségét többször megfenyegette, majd a hajnali órákban rátámadt és megverte. (30 nap) - Az alkoholizáló, élősködő életmódot folytató nagykorú gyermek férjével együtt az idős apjához költözött. Az apát többször bántalmazták és megakadályozták a normális életvitelében. (30 nap)

A súlyos és közvetlen veszélyeztetés értelmezése Távoltartást rendelt el a bíróság: - A férj féltékenység miatt rendszeresen felelősségre vonta házastársát, aki válni kívánt. A bántalmazó a lakás felgyújtásával fenyegetőzött, majd tettlegesen bántalmazta. (15 nap) - Apa és fia közös tulajdonukban lévő ingatlanban élnek, közöttük rendszeresek a veszekedések. Egy veszekedés során az apa rendőri segítséget hív (nem történik intézkedés), ezután egy órával később újabb veszekedés. A bántalmazó az apját hátulról meglöki, aki elesik és megsérül (az apa 80%-os látássérült). (30 nap) - Anya és lánya együtt élnek. Az anya 75 éves megromlott egészségi állapotú, a lánya 35 éve pszichiátriai kezelés alatt áll. Az anya provokálja a lányát, aki megüti anyját, az anya kórházba kerül. (10 nap)

Nem került sor a távoltartás elrendelésére - Anya és fia között nem volt tettlegesség, de a gyermek „lerángatta az ágyról az anyját, aki kis híjján leesett”. - A házastárs ittas állapotban veszélyesen megfenyegette feleségét. A rendőrség megérkezésekor a hozzátartozó már aludt. A rendőrség elrendeli az ideiglenes távoltartást. A bántalmazott „közrehatásának” értékelése: - A házastársak három kiskorú gyermeket nevelnek. A lakásban szóváltásra, majd verekedésre került sor a férj és a feleség barátja (az iratok szerint: szeretője) között. A rendőrség a férjjel szemben rendelte el az ideiglenes távoltartást. - A felek életmódja és a bántalmazott házasságon kívüli kapcsolata miatt kialakult indulatok magyarázzák a konfliktust. (A bíróság nem rendelt el távoltartást.)

Nem került sor a távoltartás elrendelésére A bántalmazó nem minősült hozzátartozónak: - A felek 8 éve szoros kapcsolatban állnak, a barát válása után házasságot ígért a bántalmazottnak. Az adott esetben a barát megjelenik a barátnője lakásán, az ajtót betöri és a bántalmazottat sértegeti. A bántalmazott megbocsát: - A férj ittas állapotban agresszíven viselkedik. Az adott esetben ittasan a lakás berendezéseit összetörte, baltával fenyegetőzött, gépkocsit rongált meg. A bántalmazó az ideiglenes távoltartás szabályait betartotta, a házastárs a bírósági meghallgatás során kifejezetten kérte a távoltartás elrendelésének mellőzését. - Anya kérelmére a rendőrség elrendeli az ideiglenes távoltartást (a nagykorú fia anyját bántalmazta, berendezési tárgyakat tört össze). A bírósági meghallgatása során az anya úgy ítélte meg, hogy a rendőri intézkedés elegendő lesz, hogy a fia a jövőben tartózkodjon a hasonló cselekményektől.

További kérdések A hivatalból, illetve a kérelemre indult megelőző távoltartás iránti eljárásban a bántalmazott nyilatkozatának az értékelése. Eljárási határidők. A bírósági határozatok előzetes végrehajthatósága. Bizonyítási eljárás kérdése a nemperes ügyben.