A NEVELÉSI TANÁCSADÓ SZAKVÉLEMÉNYE KIRÁLY GABRIELLA KLINIKAI SZAKPSZICHOLÓGUS, GYÓGYPEDAGÓGUS készült az Oktatási és Kulturális Minisztérium támogatásával.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Református Pedagógiai Intézet
Advertisements

Csernátoni Katalin május 22. Biztos Kezdet-mentorképzés
AKTUÁLIS FELADATOK A TANÜGYIGAZGATÁSBAN
Molnár László tanügy-igazgatási igazgatóhelyettes BPI
Sajátos nevelési igényű tanulókat érintő változások
A Nemzeti köznevelésről szóló évi CXC. törvény
Peőcz Veronika Béki Andrea
Záró Konferencia Nógrád Megyei Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Gyermekotthon TÁMOP /
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
Integrált oktatás az 50 éves Trefort SZKI-ban
A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztályának feladatai a 2011/2012. tanévben Némethné Fülöp Terézia oktatási főosztályvezető
SNI együttnevelés törvényi szabályozása és intézményi gyakorlata 2012
Csillag Ferenc MFPI közoktatási szakértő
A tanulók foglalkoztatását áthatja:
A hatósági ellenőrzés Fonyódi Ilona vezető főtanácsos
Az együttnevelés gyakorlata az óvodában (A pedagógusok együttműködésének lehetőségei az egyéni fejlesztés megvalósításában)
TANULMÁNYOK FOLYTATÁSA KÜLFÖLDÖN. BEJELENTÉSI KÖTELEZETTSÉG AMENNYIBEN A TANULÓ MÉG NEM IRATKOZOTT BE MAGYAR ISKOLÁBA, A LAKÓHELY SZERINT ILLETÉKES ÖNKORMÁNYZAT.
Magyar Tannyelvű Alapiskola Felsőpatony SZÜLŐFÖLDÖN MAGYARUL TÁJÉKOZTATÁS A PÁLYÁZATRÓL.
Méltányossági elvek a közoktatásban
Beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézség, sajátos nevelési igény
Az egyéni fejlesztési terv
Intézményegységünk működésének törvényi szabályozói:
Bódor Andrea BAZ Megyei Pedagógiai Szakszolgálat
4/2010. (I. 19.) OKM rendelet a pedagógiai szakszolgálatokról
A sajátos nevelési igényű tanulók ellátásának új törvényi szabályozása
Pedagógiai szakszolgálat
Az SNI tanulók státuszhelyzete a jogszabályváltozások tükrében
A sajátos nevelési igényű tanulókkal kapcsolatos változások Dömötör Monika, gyógypedagógiai tanár szeptember 8.
A felnőttképzéshez kapcsolódó jogszabályok változásai
Törvények, feladatok, vizsgálatok, szakvélemények,
Óvodai és iskolai szűrő vizsgálatok
Beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő tanulók ellátása a jogszabályi előírások alapján Ammerné Nagymihály Emília közoktatási szakértő.
Középfokú iskolai felvételi eljárás lebonyolításának ütemezése a 2009/2010-es tanévben Papp Brigitta.
Tájékoztató a 2011/2012-es tanév legfontosabb feladatairól
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
A sajátos nevelési igényű gyermekek, és a pedagógiai szakszolgálatok finanszírozása 2008-ban Előadó: Dr. Gergőné Babina Jusztina- igazgatónő Egységes Pedagógiai.
Készítette: Gellénné dr. Nagy Valéria igazgató
1 Mégis, kinek az érdeke? Szakvélemények, tantárgyi felmentések a nevelési tanácsadó, a szakértői bizottság és az iskolák szemszögéből Fehérvári Katalin.
14/1994 MKM r. változásai Nevelési tanácsadásra vonatkozó részek Dr. Szakács Katalin Készült az Oktatási és Kulturális Minisztérium támogatásával.
Az óvoda-, és iskolapszichológia szakmai feladatkörei
Iskolapszichológia a Nevelési tanácsadóban
TEVÉKENYSÉGÜNK a tanév során. augusztus – szeptember őszi szűrés az óvodákban az 5. életévüket betöltött gyermekek részére logopédiai szűrés csoportos.
RMÁI Kazinczy Ferenc Tagiskola Kincsesbánya, Iskola u. 1.
Integráló iskolák a közoktatásban
Sajátos nevelési igényű gyermekek, tanulók nevelésének-oktatásának törvényi szabályozása Összeállította: JANKÓ ISTVÁN.
Pedagógiai munka a Nevelési Tanácsadóban
Buczkóné Pásztor Melinda Megyei Pedagógiai Szakszolgálat
Hogyan válasszunk iskolát, tudnivalók iskolaválasztás előtt! 8. évfolyamra járó tanulók szüleinek tartandó értekezletre 8. évfolyamra járó tanulók szüleinek.
Magyar Tannyelvű Alapiskola Felsőpatony SZÜLŐFÖLDÖN MAGYARUL TÁJÉKOZTATÁS A PÁLYÁZATRÓL.
KÉRDÉSEK VÁLASZOK. KÉRDÉSEK Minden első vizsgálatos gyermeket a Nevelési Tanácsadóba kell-e küldeni, akkor is, ha például egy tanuló tapasztalhatóan alacsony.
Munkavédelmi érdekképviselet és érdekegyeztetés Összeállította: dr. Váró György.
A tankötelessé váló gyermekek beíratása 2016 Tanköteles gyermek abban az évben, amelyben augusztus 31. napjáig a 6. életévét betölti (de legkésőbb az.
Jogszabályok A nemzeti köznevelésről szóló évi CXC. törvény (Nkt.) A szakképzésről szóló évi CLXXXVII. törvény (Szt.) 229/2012. (VIII. 28.)
Adóügyi aktualitások (Új jegyzői adatszolgáltatások, egészségügyi szolgáltatási járulék) Lukács György igazgató NAV Heves Megyei Adó- és Vámigazgatósága.
Iskolapszichológus protokoll – vitapontok, dilemmák és megoldási javaslatok N. Kollár Katalin és Martonné Tamás Márta február 1.
Nagyné Heidenwolf Erzsébet Hallássérült gyermekek integrált oktatásának segítése.
Önértékelési kézikönyv október 5-i módosítása alapján
II. Kerületi PSZSZ Honfiné Nagy Andrea Gál Nóra
Budapest I Kerületi Kosztolányi Dezső Gimnázium
A tankerületi szakértői bizottsági tevékenység feladatai
Év végi értekezlet.
A Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Bicskei Tagintézménye
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
JÁRÁSI SZAKÉRTŐI BIZOTTSÁG
Szakszolgálati feladatellátás a JNSZMPSZ Kunhegyesi Tagintézményben
DARUS a gyermekekért.
DARUS a gyermekekért.
VÁLTOZÁSOK címszavakban.
A tanulók foglalkoztatását áthatja:
tanév Iskolanyitogató
Előadás másolata:

A NEVELÉSI TANÁCSADÓ SZAKVÉLEMÉNYE KIRÁLY GABRIELLA KLINIKAI SZAKPSZICHOLÓGUS, GYÓGYPEDAGÓGUS készült az Oktatási és Kulturális Minisztérium támogatásával

JOGSZABÁLYI HÁTTÉR A nevelési tanácsadás keretében készített szakvélemény követelményeit meghatározó jogszabályok: A közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX törvény A képzési kötelezettségről és a pedagógiai szakszolgálatokról szóló 14/1994. (VI. 24.) MKM rendelet Mindezek értelmében a nevelési tanácsadás keretében a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő gyermek óvodai nevelésével, iskolai nevelésével és oktatásával kapcsolatos feladatok meghatározása céljából kell szakvéleményt készíteni.

A SZAKVÉLEMÉNY MEGFELELŐSÉGI KRITÉRIUMAI A nevelési tanácsadás igénybevétele az érintett szülő kezdeményezésére, illetve az ő egyetértésével történhet. Amennyiben a törvényes képviselő alapos indok miatt nem tud megjelenni a vizsgálaton, az általa aláírt beleegyezés mellett közvetlen családtag jelenléte is elfogadható. A helyszínen végzett csoportos szűrővizsgálathoz is szükséges beszerezni a szülő beleegyező nyilatkozatát. Gyermeke vizsgálatában a szülő köteles közreműködni, a vizsgálaton, - annak zavarása nélkül – jogosult jelen lenni.

Ha a vizsgálat szükségessége a gyermeket foglalkoztató intézmény részéről jelentkezik, úgy az intézmény behívja a szülőt és az indok közlésével javasolja, hogy gyermekével jelenjen meg a nevelési tanácsadó vizsgálatán. Az intézmény a vizsgálati kérelemhez pedagógiai jellemzést készít, melyet az intézménynek a szülővel meg kell ismertetni, értetni, alá kell íratni. (mi kérjük) Szülői egyetértés hiányában a családvédelmi intézmények, majd a jegyző segítségét lehet kérni. Tantárgy vagy tantárgyrész értékelése és minősítése alóli mentesítés céljából – jogszabály által meghatározott esetekben – az iskola igazgatójának egyetértő nyilatkozatát is be kell szerezni. Az igazgató döntéséhez beszerzi a tanuló osztályfőnöke és az adott tárgyat tanító pedagógus véleményét [14/1994. MKM rendelet 13. § (4)]. Isk. ig. egyetértésének hiányában Nevtan. vezetője dönt a vizsgálatról. Ha megtagadja, írásban kell indokolnia.

Fejlettség szerinti beiskolázás vizsgálata során: [A közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény 24. § (5) alapján]. Ha a NT a hetedik életévét betöltött gyermek esetében – feltéve, hogy augusztus 31. után született – azt a javaslatot teszi, hogy még egy nevelési évig maradjon az óvodában, a szülő kérése mellett (melyet célszerű írásban rögzíteni) az óvoda nevelőtestületének egyetértését is köteles beszerezni. A nevelőtestület írásos egyetértését a NT a gyermek vizsgálatának beszerzése előtt szerzi be. A NT – szakvéleményének megküldésével – értesíti a lakóhely szerint illetékes jegyzőt, ha javasolja, hogy a 7 éves gyermek további egy évig óvodai nevelésben vegyen részt Kötelező még az IÉ, ha a gyerek május 31-ig betölti a hatodik évét és nem járt óvodába.

A SZAKVÉLEMÉNY KÖTELEZŐ TARTALMI ELEMEI A NT szakvéleményének tartalmaznia kell:14/1994 A gyermek és a szülő nevét, a gyermek születési idejét, lakóhelyét (tartózkodási helyét) A vizsgálat rövid leírását, a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézség fennállásával vagy kizárásával összefüggő megállapítást és az azt alátámasztó tényeket. Javaslatot a gyermek óvodai nevelésével, iskolai nevelésével és oktatásával kapcsolatosan. Annak megállapítását, hogy a gyermek tanulmányi kötelezettségének magántanulóként tehet eleget. Javaslatot arra vonatkozóan, hogy az intézmény egyéni vagy kiscsoportos formában, milyen jellegű foglalkozást, milyen időkeretben biztosítson a tanuló számára. Annak előírását, hogy a gyermeknek a nevelési tanácsadás keretében biztosított fejlesztő célú – képességfejlesztő terápia, pszichoterápia stb. – foglalkozásokon kell részt vennie, ennek időkeretét. Figyelmeztetést arra vonatkozóan, hogy amennyiben a szülő a szakvéleményt nem fogadja el, eljárást kezdeményezhet a szakvélemény felülvizsgálata céljából, illetve, hogy az eljárást a NT is kezdeményezheti (14/1994. MKM rendelet 23. §).

A SZAKVÉLEMÉNY FORMAI KÖVETELMÉNYEI Fejléc: a NT neve, címe, elérhetőségei. Tárgy, iktatószám, hivatkozási szám (ha van) A gyermek adatai: név, születési hely, idő, anyja neve, gondviselő, lakcím, intézmény Előzmények: - a vizsgálatot kezdeményező megnevezése (kinek a kérésére) - a vizsgálat kérésének oka - korábbi vizsgálati eredmények - anamnesztikus adatok - jelen állapot, a probléma szülő általi megfogalmazása - pedagógiai jellemzés lényege Jelen vizsgálati eredmények: Pszichológiai, gyógypedagógiai, pedagógiai, orvosi vizsgálat megállapításai. Összegzés: A megfigyelések, a rendelkezésre álló dokumentumok és a vizsgálati eredmények összegzése, elemzése, összefüggések feltárása, diagnózis. BTM fennállása, vagy kizárása.

Javaslat: - az ellátás módjára, formájára, helyére vonatkozóan, az időkeret megjelölésével - esetleges tantárgyi mentesítések - BTM-es gyermek esetében: A csoport/osztály létszámszámításának alapja (Kt.3.sz. mell.) - Fejlesztendő területek, korrekciós javaslat Minden esetben szükséges a jogszabályi hivatkozások pontos feltüntetése! Felülvizsgálat időpontja: tanévre vonatkozóan [14/1994. MKM rendelet 23.§.(5) ] A vizsgálat megállapításaira és a javaslatokra vonatkozó szülői nyilatkozat eredménye (egyetért vagy nem) Dátum Szakemberek aláírása (vizsgálatvezető megjelölése, igazgató) Értesítést kap (szülő, intézmény, jegyző) Szülői felülvizsgálati kérelem lehetősége [14/1994. MKM rend. 22. § (7)]

A SZAKVÉLEMÉNY SZAKMAI KÖVETELMÉNYEI Egyéni legyen, ne tartalmazzon sablont, szokványszöveget! Igazodjon a gyermek vizsgálata során feltártakhoz! Szakszerűség, hitelesség, gyermekközpontúság! Személyiségi jogok védelme! Anamnesztikus adatok közlése csak akkor indokolt, ha azon túl, hogy ehhez a szülő hozzájárul, az információ a gyermek fejlesztő foglalkoztatása szempontjából lényegi információt tartalmaz! Ugyanez érvényes a család magánszférájába tartozó kedvezőtlen történések közlésére vonatkozóan is. Mind a szülő, mind az intézmény számára hasznosítható javaslatok megfogalmazása! A szakvélemény a gyermek elkülönítésére nem tartalmazhat ajánlást! (Szegregáció!) A fejlesztő célú foglalkozások időkeretét a szakvéleménynek tartalmaznia kell! Tehát meg kell határozni azon speciális ellátásokat, melyek a pénzügyi elszámolás alapját képezik! A gyermek ellátásával kapcsolatos sajátos követelmények megfogalmazása (pl.: tantárgyakból vagy tantárgyrészekből az értékelés, minősítés alóli mentesítésre való jogosultság). Értékelés, minősítés alóli mentesítésnél: egyéni fejlesztési terv alapján kell a gyereket felzárkóztatni, nevtan adjon hozzá javaslatot

A SZÜLŐ TÁJÉKOZTATÁSA A SZÜLŐ TÁJÉKOZTATÁSA A szülővel ismertetni kell, egy példányt a részére át kell adni (megküldeni). Felhívni a szülő figyelmét arra, hogy a szakvéleményben foglalt javaslatok végrehajtására csak akkor kerülhet sor, ha az abban foglaltakkal egyetért. Szülői felülvizsgálati kérelem lehetősége [14/1994. MKM rend. 22. § (7)] A SZÜLŐ TÁJÉKOZTATÁSA A NT a gyermekre, szülőre nézve kötelező döntést nem hozhat. A szülőre nézve csak akkor válik kötelezővé, ha az abban foglaltakat elfogadta, azokkal egyetértett. A NT által készített szakvéleményt csak a szülő hozzájárulásával lehet továbbítani a gyermek ellátásában részt vevő intézmény felé, ha a szülő a kezdeményező. Ha a gyerek nevelése, oktatása miatt fontos, a szülőt értesíteni kell és az iskolával fel kell venni a kapcsolatot, mert ez a gyerek érdeke