Jogszerűtlen gazdálkodás miatti felelősségrevonás

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
AZ ÚJ POLGÁRI TÖRVÉNYKÖNYV A FIZETÉSKÉPTELENSÉGI ELJÁRÁSOKBAN ÜGYVÉDI SZEMMEL Előadó: Dr. Sziklai Péter ügyvéd FOE IV. Továbbképzési Konferencia 2014.
Advertisements

felelősségi szabályai
JUHÁSZ LÁSZLÓ A wrongful trading (vezetői felelősség) szabályai
Érvénytelenségi perek a felszámolási eljárásban FOE Balatonalmádi 2013
2012. december 3. ÉSZAK KELET-PEST MEGYEI LEADER EGYESÜLET Tájékoztató Fórum.
A csődtörvény módosításokkal kapcsolatos speciális adóhatósági változások és új feladatok Dr. Hodnik Ákos NAV Felszámolási és Végrehajtási Főosztály.
A BDSZ jogi szervezetei és ezek gazdálkodási és beszámolási feladataik

MILYEN TÍPUSÚ KÁROK TARTOZNAK AZ ÚJ ÜGYVEZETŐI FELELŐSSÉG KÖRÉBE?
Az új Ptk. szerkezete, alapelvei
Szolgálatból szolgáltatás avagy változó egészségügy, bővülő betegjogok, szélesedő kártérítési felelősség.
Szakmai kártérítési felelősség magán- egészségügyi sajátosságai A felelősség bárkit levetkőztet.
Érték és értékelés A védjegyek értékelése és a kártérítés mértéke a védjegybitorlási perekben László Áron Márk MIE – Galyatető november 21.
Az egészségügyi szolgáltatók kártérítési felelőssége
A HELYI IPARŰZÉSI ADÓVAL KAPCSOLATOS ELJÁRÁSI SZABÁLYOK JANUÁR 1. NAPJÁT KÖVETŐ VÁLTOZÁSAI.
Az illetékekről szóló évi XCIII. törvény változásai
Szabálysértési méltányossági kérelem
A könyvelőnk felelőssége és az ügyvezető felelőssége
A vezető tisztségviselők felelőssége fizetésképtelenség esetén
A fizetésképtelenség időpontjának meghatározása
CSŐDTÖRVÉNY A VALÓSÁGBAN - Felszámolói szemmel
BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL FOGYASZTÓVÉDELMI FELÜGYELŐSÉGE Közösen a fogyasztókért: a békéltető testületek és a fogyasztóvédelmi hatóság együttműködésének.
Egyes társasági formák A korlátolt felelősségű társaság
A felszámolási eljárás
Kereskedelmi jog II. IX. Előadás A csődeljárás.
Dr. Mudráné dr. Láng Erzsébet
A munkavállalói FB tagság
Kórházi eredetű fertőzések-kártérítési felelősség
A csőd- és felszámolási eljáráshoz közvetlenül kapcsolódó peres eljárások
A Polgári Törvénykönyvről szóló évi V
Budapest, január 26. dr. Kaszó Éva FOE Elnökségi tag
CSŐDELJÁRÁSSAL KAPCSOLATOS MÓDOSÍTÁSOK
Avagy a vagyon visszaszerzésének lehetséges módjai…
FOE Regionális Tanácskozás
Mediátor képzés Kártérítés.
A JOGI SZEMÉLY ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI
Polgármesteri Akadémia A helyi önkormányzatok adósságrendezési eljárásáról Dr. Lóránt Zoltán főigazgató február

Eötvös Loránd tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar
Milyen típusú károk tartoznak az új ügyvezetői felelősség körébe?
KÖZHASZNÚ SZERVEZETEK. irányadó jogszabályok: az egyesületi jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról.
KÖZIGAZGATÁSI ELJÁRÁS
A köztisztviselők jogállásáról…
Felelősséggel a vállalkozókért! A BKIK XXVIII-as Általános Pénzügyi Szolgáltatási Osztály és az UFS Broker Kft. tájékoztató az új PTK. alapján. Vállalkozók.
Álláskeresőként történő nyilvántartás
Vállalkoztam a saját KFT-m felszámolására Polgári per I.fok.
A BEJELENTŐ-VÉDELEM HELYE ÉS SZEREPE AZ OMBUDSMANI TEVÉKENYSÉGBEN
1991. évi XLIX. törvény gyakorlati alkalmazásakor felmerülő jogkérdések a gyakorlati jogalkalmazás tükrében - különös tekintettel a március 1-től.
KÉPVISELET A POLGÁRI PEREKBEN
 6:142. § Felelősség szerződésszegéssel okozott károkért  Aki a szerződés megszegésével a másik félnek kárt okoz, köteles azt megtéríteni. Mentesül.
Adózói fórum – A végelszámolás számvitele „röviden” Kovács Lajos
A Polgári törvénykönyv vállalkozásokat érintő legfontosabb változásai Előadó: Dr. Halmos András ügyvéd 3300 Eger, Széchenyi u. 2.
Dr. Andrássy Gergely Herendi és Purebl Ügyvédi Iroda tel:
Előadó: dr. Csőke Rita Elérhetőség: Üzleti Jog Tanszék, QA épület 205-ös szoba / félév 10. hét M UNKAJOGI A LAPISMERETEK.
A vádlott jelenléte a tárgyaláson alapvető polgári jog vagy bírósági döntés? Ausztria jogrendszerében (ALS) és az osztrák büntetőeljárási törvénykönyv.
Önkormányzat és állam.
Az ideiglenes biztosítási intézkedés elrendelésének általános és különös szabályai Villányi- Kollár Károly Dusán okleveles nemzetközi adószakértő.
A évi CLXXV. Törvényt (Ectv.) érintő módosítások
Közigazgatási eljárás III.
1. Felszámolási eljárás megindítása
Polgári nemperes eljárások Polgári perrendtartásban szabályozott nemperes eljárások Szeptember 21. Dr. Molnár Judit.
Végrehajtási perek előadás Polgári eljárásjog Dr. Pribula László
A közigazgatási perek április 3..
A perköltség fogalma a célszerű és jóhiszemű pervitel
Az adós gazdálkodó szervezet vezetője kártérítési felelősségének megállapítása iránti kereset   A hitelező vagy - az adós nevében - a felszámoló a felszámolási.
Polgári perjog előadás
Kompetenciák 1. Joghatóság
Balatonkenese, szeptember :20 – 12:30
A perköltség fogalma a célszerű és jóhiszemű pervitellel összefüggésben keletkezett költség lehet perköltség - a költségek felmerülésének helye (akár bíróság.
Közbeszerzési Döntőbizottság
Előadás másolata:

Jogszerűtlen gazdálkodás miatti felelősségrevonás Wrongful trading Jogszerűtlen gazdálkodás miatti felelősségrevonás 2011.11.30.

jogszerűtlen gazdálkodás „Wrongful trading” jogszerűtlen gazdálkodás Hol található ez a jogrendszerben? Mit jelent ez valójában? Csak elvi lehetőség? Alkalmazható a gyakorlatban? Hogyan növelhető a pernyertesség esélye?

Jogszabályi alap A társaság felel a tartozásért F ő s z a b á l y: A társaság felel a tartozásért A vezető a társaság felé felel

Részletszabályokat külön törvényre bízza: Cstv. 33/A § Jogszabályi alap múlt és jelen 2006 (új Gt.): fenyegető fizetésképtelenség után már nem a társaság, hanem a hitelezők érdekei az elsődlegesek Részletszabályokat külön törvényre bízza: Cstv. 33/A §

Fogalommeghatározás Cstv. 33/A § mint főszabály alóli kivétel „A hitelező vagy a felszámoló a felszámolási eljárás ideje alatt keresettel kérheti a bíróságtól [6. § (1) bekezdés] annak megállapítását, hogy azok, akik a gazdálkodó szervezet vezetői voltak a felszámolás kezdő időpontját megelőző három évben, a fizetésképtelenséggel fenyegető helyzet bekövetkeztét követően ügyvezetési feladataikat nem a hitelezők érdekeinek elsődlegessége alapján látták el (ideértve a környezeti terhek rendezését is), és ezáltal a társasági vagyon a keresetben meghatározott mértékben csökkent.

Felelősség alapja A fizetésképtelenség előidézéséig A fizetésképtelenség bekövetkezésétől a TÁRSASÁG FELÉ felel a Gt. 30.§ (2) bekezdése alapján a HITELEZŐK FELÉ felel a Cstv. 33/A § alapján

Elv vs. gyakorlat ELV GYAKORLAT A felelősségrevonás elvi lehetősége 2006. óta megvolt Szinte nem alkalmazott jogintézmény O K A: Felszámoló a saját nevében perelhet Kétlépcsős jogérvényesítés Megállapítási per a felszámolás alatt megindítható Marasztalást csak a hitelező kérhet és csak a felszámolás befejezését követően

Jogalkotói megoldás a felszámoló az adós nevében perelhet Már a felszámolás alatt megindítható a megállapítási és a marasztalási per is (közbenső mérleg alapján) Újdonság: biztosíték is kérhető

Gyakorlati problémák - bizonyítás Felperes bizonyítja Alperest terheli a bizonyítás fizetésképtelenséggel fenyegető helyzet időpontja Úgy járt el, ahogy az az adott helyzetben az ilyen tisztséget betöltő személytől elvárható Vezető felróható magatartása Az állított vagyoncsökkenés (kár) mértéke Okozati összefüggés

Fenyegető fizetésképtelenség megállapításának problémái Vezető előre látta, vagy láthatta, hogy a követeléseket esedékességkor az adós nem lesz képes kifizetni Gyakorlat: EBH 2001.543; PITB Gfv.30.248/2010/5: nem a mérleg adatai, hanem a valóságban meglévő vagyon vizsgálandó Általános feltevés: fizetésképtelen, ha ellene felszámolás indítható DE! „Joggyakorlat” (Szegedi Ítélőtábla): Felszámolási eljárás indítása körében alkalmazott fizetésképtelenség fogalom eltér az itt alkalmazandótól A kérdés: esedékességkor képes-e fizetni? Ez likvid vagyon létét feltételezi Nem elég, ha a teljes vagyon – készpénzzé tétel esetén – fedezetet nyújtana

Károkozó magatartás bizonyítása Vélelem Bizonyítási teher ha nem helyezte letétbe az éves beszámolót, vagy a felszámoló részére nem adta át a társaság iratait, a hitelezők érdeksérelme fennáll A vezető köteles bizonyítani, hogy úgy járt el, ahogy az ilyen tisztséget betöltő személytől elvárható Árnyékvezető is felelősségre vonható!

Mentesülési próbálkozások Pécsi Ítélőtábla Gf.II.30.266/2009/7 Ilyen fogalmat a jogszabályok nem ismernek, bejegyzett vezető ugyanúgy felel, mintha ő bonyolította volna az ügyletet LB 30.249/2010/4 helyt adott a döntésnek, kiegészítve: Tényleges ügyvezetői tevékenység ellátása hiányában elmulasztotta az esetleg lehetséges intézkedéseket megtételét ez a felelősségre vonás alapja is lehet.

Bács-Kiskun Megyei Bíróság 8.P.20.452/2009: Kár mértéke – eltérő gyakorlat Bács-Kiskun Megyei Bíróság 8.P.20.452/2009: LB: Gfv.X.30.047/2011/3: KÁR MÉRTÉKE = felszámolási eljárásban meg nem térült teljes követelés nem feltétlenül érvényesíthető a hitelezői igények teljes összege a vezetővel szemben, hanem csak az az összeg, ami az alperes mulasztása miatt jelenik meg vagyoncsökkenésként

Lehetséges bizonyítékok Pécsi Ítélőtábla Gf.II.30.266/2009/7. bíróság által alapul vett iratok (a fizetésképtelenség időpontja és a kár mértéke körében) egyszerűsített éves beszámoló végrehajtási eljárás kezdeményezésével „beszedni” megkísérelt követelések APEH határozatok

NAV-FOE együttműködés lehetőségei - Már a felszámolást megelőzően rendelkezik információkkal - Fa előtti tevékenység ellenőrzése során átvizsgálja az ügyleteket - Megállapíthatná a fenyegető fizetésképtelenség időpontját (folyószámla, forgóeszköz értékesítések, pénztárkészlet, pénzkezelési szabályzat ellenőrzése) - Nyilvántartás adatai a határozat mellékletét képezze - Illetékmentes perlési lehetőség fa után - „Iratok őrzője” - Törvényi vélelem: ha az adós képviselője nem adja át a felszámolónak az iratokat, a hitelezői érdeksérelmet vélelmezni kell - Hitelezői követelések körét ismeri - Cégcsoportok közti ügyletek felderítése a megállapítási per fa. alatti megindításával, illetve a közbenső mérleg alapján a marasztalási pert kezdeményezésével a hitelezők időt (is) nyerhetnek

Köszönöm a figyelmet!