Budapest, január 26. dr. Kaszó Éva FOE Elnökségi tag

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
JUHÁSZ LÁSZLÓ A wrongful trading (vezetői felelősség) szabályai
Advertisements

Az egyéni vállalkozó /2009. évi CXV. tv./  Természetes személy  Letelepedés  Üzletszerű  Saját gazdasági kockázatvállalás.
A csődtörvény módosításokkal kapcsolatos speciális adóhatósági változások és új feladatok Dr. Hodnik Ákos NAV Felszámolási és Végrehajtási Főosztály.
26. § (1) A Hivatal a köznevelési intézmény és fenntartója ellenőrzésére jogosult szervek számára a KIR honlapján zárt rendszert biztosít annak érdekében,
A BDSZ jogi szervezetei és ezek gazdálkodási és beszámolási feladataik
Finanszírozási kérdések az Új Polgári Törvénykönyv tükrében
A lions hazai szervezetének megújulása a Civil törvény kapcsán.
A bizalmi vagyonkezelési szerződés az új Ptk.-ban
A projektek megvalósítása I.
A felelős műszaki vezetőkre vonatkozó szabályok változása A munkavédelem időszerű kérdései a bányászatban és a gáziparban konferencia Visegrád november.
A HELYI IPARŰZÉSI ADÓVAL KAPCSOLATOS ELJÁRÁSI SZABÁLYOK JANUÁR 1. NAPJÁT KÖVETŐ VÁLTOZÁSAI.
Az illetékekről szóló évi XCIII. törvény változásai
Szabálysértési méltányossági kérelem
Prof. Dr. Nagy János Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács Elnöke Budapest, február 24. A felsőoktatási intézmények vagyongazdálkodása.
Kötelező folyamatos továbbképzés várható változásai Forrai Márta.
Mivel foglalkozunk?  Reklám – és média jog  Fogyasztóvédelem  Szellemi alkotások joga  Társasági jog, cégjog  Ingatlanjog  Pénzügyjog  Követeléskezelés.
A vezető tisztségviselők felelőssége fizetésképtelenség esetén
1 A 7/2006. GKM RENDELET TERVEZETT MÓDOSÍTÁSA KBSZ SZAKMAI NAPOK Budapest, november 24. dr. Gincsai János főosztályvezető.
Megújulás és folytonosság a jogi személyek szabályozásában
Gulyás László tű. hadnagy kiemelt főelőadó Tatabánya, november 6. Iparbiztonsági feladatok a nem rendszeres hulladékszállítással kapcsolatosan (az.
A végelszámolással kapcsolatos feladatok
Utazási iroda alapítása
EGYÉNI VÁLLALKOZÁS 2014.III..
A jogerős ítélet kikényszeríthetősége
Gazdasági társaságok alapítása
Gazdasági jog III. Előadás Általános szabályok A Gt. általános része.
Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság
Egyes társasági formák A korlátolt felelősségű társaság
A felszámolási eljárás
Kereskedelmi jog II. IX. Előadás A csődeljárás.
Dr. Mudráné dr. Láng Erzsébet
Egyes gazdasági társaságok Kkt. és Bt.
A csőd- és felszámolási eljáráshoz közvetlenül kapcsolódó peres eljárások
CSŐDELJÁRÁSSAL KAPCSOLATOS MÓDOSÍTÁSOK
Avagy a vagyon visszaszerzésének lehetséges módjai…
FOE Regionális Tanácskozás
Felszámolási és Végrehajtási Főosztály
A JOGI SZEMÉLY ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI
Polgármesteri Akadémia A helyi önkormányzatok adósságrendezési eljárásáról Dr. Lóránt Zoltán főigazgató február
PÁTOSZ szeminárium I. Milyen biztosítékokat fogadnak el? (különösen: anyavállalati kezesség)
A közigazgatási hatósági eljárásról és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény A kérelemtől a bírósági felülvizsgálatig Új jogintézmények a KET-ben.
dr. Magyar Csaba, TEP Society of Trust and Estate Practitioners Tel:
1 A személyi jövedelemadó 1 %-ának kiutalása, felhasználás elszámolása.
A FELNŐTTKÉPZÉSI TEVÉKENYSÉG FOLYTATÁSÁNAK ENGEDÉLYEZÉSE 2013
‎ A TÖRZSTŐKE ÚJ SZABÁLYAI ÉS A VEZETŐ TISZTSÉGVISELŐ FELELŐSSÉGE AZ ÚJ PTK. RENDSZERÉBEN Budapest, április 16.
Eötvös Loránd tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar
A gazdasági társaságok megszűnése
A fizetési meghagyásos eljárás DE-ÁJK Polgári Eljárásjogi Tanszék
1055 Budapest, Nagy Ignác utca 16. ▪ Tel.:  Társasági Törvény, 2006  Konkrét gyakorlati következmények Mit kellett már megtennünk? Mire,
Személyi jövedelemadó 1+1% felajánlása, fogadása Simon Réka adóügyi ügyintéző NAV Heves Megyei Adó- és Vámigazgatósága Eljárási Osztály Eger, április.
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
ORSZÁGOS KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FŐFELÜGYELŐSÉG 1 Gábriel Edit Engedélyezési Főosztály január 21. felsőfokú ügyintéző.
Az új Munka Törvénykönyve 2012:I. tv április 20.
Adózói fórum – A végelszámolás számvitele „röviden” Kovács Lajos
A közbeszerzések elméleti háttere I. A szeptember 15-től hatályos Kbt. alapján.
A Polgári törvénykönyv vállalkozásokat érintő legfontosabb változásai Előadó: Dr. Halmos András ügyvéd 3300 Eger, Széchenyi u. 2.
CÉGBEJEGYZÉSRE KÖTELEZETT ADÓZÓK BEJELENTKEZÉSE, VÁLTOZÁSBEJELENTÉSE, ADÓREGISZTRÁCIÓS ELJÁRÁS október 30. Ujjady Enikő NAV Heves Megyei Adóigazgatósága.
MUNKAÜGYI FELÜGYELŐSÉGI NYÍLT NAP ÁPRILIS 03.
Az ideiglenes biztosítási intézkedés elrendelésének általános és különös szabályai Villányi- Kollár Károly Dusán okleveles nemzetközi adószakértő.
A évi CLXXV. Törvényt (Ectv.) érintő módosítások
Az európai fizetési meghagyásos eljárás
1. Felszámolási eljárás megindítása
A civil és egyéb cégnek nem minősülő szervezeteket érintő anyagi és eljárási szabályok évi változásainak áttekintése.
Met. módosítás július 01..
A bírósági végrehajtás I.
A közigazgatási perek április 3..
Az adós gazdálkodó szervezet vezetője kártérítési felelősségének megállapítása iránti kereset   A hitelező vagy - az adós nevében - a felszámoló a felszámolási.
Dr. Nagy viktor „Jót s jól” avagy gazdasági jogi alapismeretek
23. Az építésügyi hatósági ellenőrzés szabályai
A végelszámolással kapcsolatos feladatok
Előadás másolata:

Budapest, 2012. január 26. dr. Kaszó Éva FOE Elnökségi tag A kényszer-végelszámolással kapcsolatos módosítások és a kényszertörlési eljárás 2011. Évi CXCVII. törvény alapján Budapest, 2012. január 26. dr. Kaszó Éva FOE Elnökségi tag

Kényszer-végelszámolással kapcsolatos módosítások A módosítás a jogintézmény megszüntetése Helyette: Kényszertörlési eljárás Ctv. VIII/A Fejezet 116-118/A. §

A kényszertörlési eljárás Elrendelésének esetei Ctv. 116. § (1): Törvényességi hatáskörben eljárva a cégbíróság a céget megszűntnek nyilvánítja. A cég végelszámolását 3 éven belül nem fejezte be. A cég a végelszámolás általános szabályaira történő áttérést nem hajtotta végre. Jogutód nélküli megszűnését előidéző ok következett be, és végelszámolási eljárásnak nincs helye.

A kényszertörlési eljárás menete A cégbíróság: a végzést a Cégközlönyben közzéteszi, melyben felhívást tesz közzé, hogy 30 napon belül jelentse be a cégbíróságnak, aki: - követeléssel rendelkezik a céggel szemben - tudomással bír a cég ellen bírósági, közjegyzői, hatósági eljárás folyamatban létéről - birtokában van a cég tulajdonát képező eszköz, - jogosultként van bejegyezve a cég vagyontárgyára, - javára vagy érdekében tény van feljegyezve vagy a vagyontárgyra igényt tarthat felhívja a tagokat és a vezető tisztségviselőket a cég vagyonára és kötelezettségeire vonatkozó információk közlésére felhívja a vezető tisztségviselőket az iratok elhelyezésére, az Art. szerinti kötelezettségek teljesítésére és ezek igazolására Amennyiben határidőben nem történik meg a cégbíróság értesíti az állami adóhatóságot.

A cégbíróság Amennyiben a követelés bejelentése nem történt, vagyonra vonatkozó információ nem érkezett A céget törli a cégjegyzékből, és a Gt. 5. § és 23. § alapján az egyedüli vagy többségi befolyással rendelkező tagot és a vezető tisztségviselőt eltiltja (5 évre). Amennyiben a követelés bejelentésre került sor, vagyon fellelhető: A cég vagyona a felszámolási költségeket valószínűleg fedezi vagy feltehetőleg fedezetelvonó ügylet miatt nincs vagyon A kényszertörlési eljárást megszűnteti, kezdeményezi a felszámolási eljárást. - A cég vagyona nem fedezi a feltételezett felszámolási költségeket vagy a cég vagyona nem fellelhető A céget törli a cégjegyzékből, a vezető tisztségviselőt, tagot eltiltja, a vezető tisztségviselőt felhívja, hogy gondoskodjon az iratok elhelyezéséről, az Art. szerinti kötelezettségek teljesítéséről és ezt a cégbíróságnál igazolja.

Jogkövetkezmények A Cégbíróság a törlési végzést közzéteszi a Cégközlönyben. A hitelező jogosult a 118/A § szerinti perek megindítására: Kényszertörlést követően ki nem elégített tartozás maradt hátra, a bíróság megállapítja, hogy a tag korlátlanul felel a tartozásokért. Kényszertörlést követően ki nem elégített tartozás maradt hátra, a bíróság megállapítja, hogy az eljárást megelőző 3 éven belül részesedését átruházó tag korlátlanul felel a tartozások megfizetéséért. Kényszertörlést követően ki nem elégített tartozás maradt hátra, a hitelező kérheti annak megállapítását, hogy a vezető tisztségviselők nem a hitelezők érdekében jártak el és kötelezésüket a meg nem térült követelések megfizetésére. A kizárólagos vagy többségi befolyással rendelkező tag, tisztségviselő eltiltása a Gt. alapján.

Néhány nyitott kérdés a kényszertörlési eljárásnál A bejelentett követeléseket ki veszi nyilvántartásba, a cégbírósághoz bejelentettek viszonya a felszámolási eljáráshoz? A nyitott munkajogi jogviszonyok kezelése, adatszolgáltatás, ki nem fizetett munkabér és egyéb követelések kezelése kinek a feladata? Mi a sorsa a nyitott szerződéseknek? A folyamatban levő peres eljárások kezelésének módja és feladata kit terhel a cég törléséig, illetőleg a felszámolás jogerős elrendeléséig? Mit tesz az állami adóhatóság ha a Cégbíróság értesíti, hogy a vezető tisztségviselő nem teljesítette a 117. § (4) szerinti irat elhelyezési és az Art. Szerinti kötelezettségeit?

Összegzés Megalkotásra került egy új jogintézmény, mely a feladatok zömét a cégbírósághoz telepítette, sok rendelkezést átvett a kényszer-végelszámolási eljárásból. Célja az eljárások egyszerűsítése és gyorsítása, a vagyontalan cégek felszámolásának elkerülése,a bíróságok tehermentesítése eredményére a gyakorlat ad választ. Hatálybalépés 2012. március 1. (a 116. § (1) – (3) – (5) kivételével A folyamatban levő kényszer-végelszámolások kényszertörléssé fordulnak át! Feladatok a kényszer-végelszámolókra Ctv. 131/A § alapján: A végelszámoló a hatálybalépést követő 1 éven belül kezdeményezi a kényszertörlési eljárást. Egyidejűleg tájékoztatja a cégbíróságot a megtett intézkedésekről, a cég vagyonára és követeléseire vonatkozó információkról. A cégbíróság a kényszer-végelszámolást megszünteti, a végelszámolói díj megfizetésére a vezető tisztségviselőt és a legalább többségi befolyással rendelkező tagot egyetemesen kötelezi, szükség esetén az állam megelőlegezi!? A 117. § (4) szerinti kötelezettség a végelszámolót is terheli!