Www.google.com A Google teljes kihasználása. A legtöbb felhasználónak a webkeresés jelenti a Google legfontosabb funkcióját. Alapértelmezésben aktivált.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Hogyan jutunk információkhoz az interneten
Advertisements

Keresőrendszerek.
Keresés a számítógépes katalógusokban
A Savaria Egyetemi Könyvtár Katalógusa Böngészés Keresés Találatok megjelenítése Adatbázis választás Olvasói tranzakciók.
EBSCOhost iPhone/iTouch Application Közvetlen hozzáférés az EBSCOhost ® tartalmakhoz, iPhone, iPod Touch és iPad készülékekről Üdvözöljük az EBSCO oktatóprogramjában!
Weblapkészítési tudnivalók 2: Útmutató az elnevezésekhez Pék Ágnes © 2009.
MiniCRM kapcsolat bemutató
Kereső program használata Készítette: Berger Nikolett
A weboldalunkon regisztrált felhasználó neveddel és jelszavaddal tudsz belépni. Amennyiben még nem regisztráltál oldalunkon, abban az esetben kérjük,
 A Web, kezdeti időszakában csak a szöveges file-okat kezelte.  Ma teljes körű multimédia szolgáltatásokat nyújt  Filmet,  Zenét,  Képeket nézhet.
Előadássorozat a Független Pedagógiai Intézetben fupi.hu Az internet: miért, hogyan? 4 / 10. Csada Péter Csada Bt. cspc.hu.
PowerPoint program A PowerPoint programot nyissuk meg a Start menüből.
Kereső programok használata
Internet ismeretek II..
A Krúdy Gyula Városi Könyvtár katalógusának használatáról…
Savaria Egyetemi Könyvtár Katalógusa Böngészés Keresés Találatok megjelenítése Adatbázis választás Olvasói tranzakciók.
FRAME-k (keretek). FRAME-k A frame-ek (keretek) segítségével a képernyőt felosztva egyszerre jeleníthetünk meg több webes dokumentumot a képernyőn. Fejlec.html.
Online Katalógus aleph.nyf.hu.
A web és működése A Világháló három szabványra épül:
Böngészők Internet Explorer Mozilla Firefox
Internetes böngészőprogram használata, beállításai
Aki keres, az talál? Igen, talál. Ki ezt, ki azt, de egy szót beütve a google keresőbe (pl.) mindig ugyanazt, hacsak nem kerültek fel új honlapok az adott.
FTP File Transfer Protocol. Mi az FTP? Az FTP egy olyan protokoll, amely fájlok interneten keresztül végzett átvitelére szolgál. A felhasználók többsége.
AlertPay regisztráció Az AlertPay regisztráció feltételei közt szerepel a legalább 18 éves korhatár betartása. Az alábbi regisztrációs lehetőségek közül.
CSS.
Információ és kommunikáció Szilágyi András. Követelmények A cd-n az anyag a következő részeket fedte le: Kliensprogramok, letöltés-vezérlők Kliensprogramok,
Szemantikus keresők.
XHTML 1. óra. Miért térjünk át HTML-ről XHTML- re? HTML-szabványban tartalom és forma összemosódott HTML 4.0 szabványban stíluslapok használatát javasolták.
Vida Andrea SZTE Egyetemi Könyvtár
Az internetes keresőkben a felhasználó az őt érdeklő szavakra, adatokra kereshet rá egy általában egyszerű oldalon, egy beviteli mező és egyéb szűrési.
Számítógép-kezelői tanfolyam VFMK
Internet, Böngészők, Elektronikus levelezés
Weboldalak tervezése (X)HTML.
Support.ebsco.com Saját EBSCOhost oktatóprogram Oktatóprogram.
Support.ebsco.com Business Source keresés az EBSCOhost felületen Oktatóprogram.
Support.ebsco.com Oktatóprogram Összetett keresés végrehajtása az EBSCOhost felületen Irányított stílusú keresőmezők.
Support.ebsco.com Oktatóprogram Cikk olvasása az EBSCOhost felületen.
Az Internet alkalmazásának lehetőségei Áttekintés.
Web-grafika II (SVG) 5. gyakorlat Kereszty Gábor.
Keresőrendszerek.
Internet, Böngészők, Elektronikus levelezés
World Wide Web Szabó Péter Számítástechnika-technika IV. évfolyam.
Webprogramozó tanfolyam
Kördokumentumok 1..
Az internetes keresési módszerek
Oktatóprogram Saját EBSCOhost oktatóprogram
Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 1 Hosszú dokumentumok kezelése.
Első lépések a szövegszerkesztő használatában
Keresés a weben Kulcsszavas keresés: Google (
Útmutató a Metalib használatához. Nyitólap Belépés.
14. Szóbeli középszintű informatika tétel:
A böngészőprogram használata. A böngészők értelmezik a html nyelvet, a javascript kódokat és a php kódokat is. Majd ezeket lefuttatja, és azok alapján.
Bevezetés az informatikába 11. előadás Internet. Egyetlen nagy egységes elveken működő világhálózat hálózatok összekapcsolása nagy világhálóvá csomagkapcsolt.
Keresés fajtái Matching (szabadszavas)
E LEKTRONIKUS LEVELEZÉS . E LEKTRONIKUS LEVELEZÉS Az elektronikus posta ( ) olyan rendszer, amelynek segítségével más felhasználók számára.
Adatkeresés az interneten
Előadássorozat a Független Pedagógiai Intézetben fupi.hu Az internet: miért, hogyan? 2 / 10. Csada Péter Csada Bt. cspc.hu.
Google Scholar Wolfram Alpha Scirus Készítette: Varga Ádám.
Webszerkesztés. IP cím pl: Domain cím - DNS pl: ország nevehttp:// számítógép címe World Wide Web Webszerverre.
Gyakorlat. postafiók készítése: 1. Nyissuk meg a oldalt! 2. Válasszuk a Fiók létrehozása gombot! 3. Töltsük ki az űrlapot! 4. A nyitólap.
FELHASZNÁLÓI TRÉNINGEK Bevezetés a könyvtári katalógusok használatába.
17 ISMERTESSE AZ INTERNETES KERESÉSI MÓDSZEREKET! KONKRÉT GYAKORLATI PÉLDA KERESÉSRE.(KERESÉS, TALÁLATI LISTA ÉRTELMEZÉSE, TALÁLT OLDAL MENTÉSE.) Készítette:
Keresési módszerek könyvtári katalógusokban. A könyvtári katalógus funkciója A könyvtár állományában meglévő dokumentumok feltárása Az egyes példány adatainak.
Webportálok készítése CMS alapokon beadandó
Információ és kommunikáció
Információ és kommunikáció
A HTML alapjai Az internet és a web.
Fülemüle informatika tehetségkutató verseny
Internet és kommunikáció
Navigáció az Interneten:
Előadás másolata:

A Google teljes kihasználása

A legtöbb felhasználónak a webkeresés jelenti a Google legfontosabb funkcióját. Alapértelmezésben aktivált a „Web” + 3 „keresési” terület Képek: Legkülönbözőbb formátumú képek Csoportok: Usenet fórumokon belüli keresés Címtár (Könyvtár): Megnyílik a Google könyvtár A USENET az információkat úgynevezett hírcsoportokra (newsgroups) bontja.információnewsgroup

A web-, a kép- és a csoportkeresés kezelésének alapelvei: azonosak!

Automatikus keresés Ha több keresőszót írunk be tetszés szerinti sorrendben a keresőmezőbe: Akkor eredményként csak azokat az oldalakat kapjuk, amelyek valamennyi keresőszót tartalmazzák. Nincs szükség „ÉS” „AND” vagy más vezérlőszekvenciák (logikai operátorok) megadására a kereső szavak között.

A „Stop szavak” használata A Google normál esetben figyelmen kívül hagyja az olyan szavakat és betűket, amelyek úgynevezett „stop szavakként” ismeretesek.: Itt olyan fogalmakról van szó, mint a http, vagy.com, kötőszavakról, mint az és, illetve a vagy, de szám- és betűkombinációkról is, amelyek normál esetben kevésbé segítenék a keresési eredmény szűkítését. Ha azonban mégis be akarjuk vonni ezeket a szavakat a keresésébe, akkor az illető szó elé tegyünk egy „+” jelet. Olyan weboldalakat akarunk találni, amelyek a Piroska és a farkast tartalmazzák, akkor: Piroska +és a farkas

Keresés szócsoportokra Ha szócsoportokra keresünk pontosabb eredményt kapunk az automatikus kereséssel és a „stop szavak” használatával. Ehhez több keresőszót kell idézőjelbe megadnunk. Ezek azután egy szócsoportot alkotnak, amelynek pontosan így kell előfordulnia az átnézett dokumentumban ahhoz, hogy a Google találatként adja meg. Tehát ha olyan weboldalakat akarunk találni, amelyek a Piroska és a farkast tartalmazzák, írjuk be: „Piroska és a farkas”

Ékezetek figyelembevétele A Google nem tesz különbséget a kis- és a nagybetűs írásmód között. Minden betűt kisbetűsként értelmez. Az alapértelmezett keresés az ékezeteket és megkülönböztető jeleket sem veszi figyelembe. –Például a "kövek" és a "koevek" ugyanazokat a keresési eredményeket adja. Ha ezt nem akarjuk, tegyünk egy "+" jelet a valójában kívánt keresőszóhoz. A "+kövek" például figyelmen kívül hagyja a "koevek" szót tartalmazó eredményeket.

Szavak kizárása Ahogy a "+" jellel kifejezetten bevonhatunk egy szót a keresésbe, úgy ki is zárhatunk egy szót, ha egy "-" jelet teszünk közvetlenül elé. –Ügyeljünk arra, hogy a - jel előtt ki kell hagyni egy karaktert, különben a kereső kötőjelként értelmezi. Esetünkben találhatunk olyan weboldalakat, amelyek tartalmazzák a Piroska és a farkas-t, de a "képeskönyv" szót nem: "Piroska és a farkas" -képeskönyv

Domain-korlátozás Vannak bizonyos szavak, amelyeket, ha egy kettőspont áll utánuk, a Google operátorként értelmez. –Ezek közé tartozik a site:, s ha egy domain nevet írunk mögé, akkor a keresés és az eredmények erre fognak korlátozódni. (Ez a Csoportok területen természetesen nem működik.) Példa: ha a Piroska és a farkas (szócsoport)-ot a oldalain keressük, akkor a keresőkérdés így fog kinézni: Piroska és a farkas site: Természetesen ki is zárhatunk egy domaint a keresésből, ha "-site"-tal operálunk.

Országkorlátozás A "site" funkciót arra is használhatjuk, hogy egy adott ország összes domainjére korlátozzuk a keresést. –Ez persze fordítva is működik: ki is zárhatunk minden domaint egy meghatárorott országvégződéssel ("-site"). Ha a "Piroska és a farkas"-t minden magyar weboldalon (.hu-domainek) akarjuk keresni, akkor a keresés: "Piroska és a farkas" site:.hu

Keresés a HTML-től eltérő fájltípusokra Ugyanazon az alapelven, mint a site:-ot, használhatjuk a filetype: vagy az ext: operátorokat is. –Ilyenkor a Google csak olyan dokumentumokat keres, amelyek megfelelnek az általunk megadott fájltípusnak. A webkeresésen belül támogatott fájltípusok például a PDF, a DOC, a PPT, az RTF, az XLS, a PS, az SWF, a WRI. (A meghatározott fájlok keresése funkció a csoportokon és a képeken belül nem lehetséges.) Felhasználási példa: hogy a "Piroska és a farkas" témához csak PDF-fájlokat találjunk, ezt írjuk a keresőbe: filetype:pdf "Piroska és a farkas"

Keresés oldalcímben vagy URL-ben Ha azt szeretnénk, hogy a keresett fogalom egy weboldal címében ("TITLE " -tag) szerepeljen, akkor használhatjuk az intitle: operátort, ha pedig azt akarjuk, hogy a keresett szó egy oldal URL-jének a része legyen, akkor az inurl:-t. Ha például a "Piroska és a farkas"-t oldalcím részeként keressük, akkor így adjuk meg a keresőkérdést: intitle:"Piroska és a farkas"

Speciális keresőfunkciók Akinek egészen speciális feltételekre van szüksége a keresés sikeréhez, az menjen a Speciális (részletes) keresés linkre a Google kezdőlapon. Itt például olyan eredményeket lehet találni, amelyek bizonyos szavakat kötelező kombinációban tartalmaznak - vagy nem tartalmaznak. A nyelvnél kiköthetjük, hogy a keresési eredmények csak adott nyelvűek lehetnek. Ezen kívül kereshetünk célzottan meghatározott fájlformátumokat, domaineket vagy linkeket. A lehetőségek sokoldalúak - érdemes kipróbálni.

Kategóriakeresés A alatt, vagy a Könyvtár-ra (Címtár-ra) kattintva a Google kezdőlapon elérjük a Google-könyvtárat. Ez a webkönyvtár, amelyet állandóan fejlesztenek, és ma már weboldalak ezreit kategorizálja, önkéntes segítők weboldal-összeállításaira épülve. A keresőmező segítségével minden alkategórián belül lehetséges a szokásos Google keresés is.

A beállítások testreszabása Beállítások hiperhivatkozáson keresztül a Google kezdőlapon egy oldalra jutunk, ahol egyes pontokon az igényeinkre szabhatjuk a keresőgépet. –A beállítások mentésének feltétele a cookie-k engedélyezése. – Az "Illesztőnyelv" beállítással meghatározhatjuk, hogy milyen nyelven jelenjen meg a Google. Ha a keresést bizonyos nyelvekre akarjuk korlátozni, akkor ezt a Keresőnyelv szakaszban tehetjük meg. De az alapbeállítást csak speciális igény esetén ajánljuk megváltoztatni. –Ugyanez érvényes az eredmények számára, amelyeket a Google oldalanként mutat. Végül mentsük az esetleges változtatásokat, a Beállítások mentése gombbal.

További lehetőségek: mars.google.com Google eszközsor: Még tömörebben… Google böngésző nélkül? ( válasz a tárgymezőbe írt keresendő fogalomra)