Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Internet, Böngészők, Elektronikus levelezés

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Internet, Böngészők, Elektronikus levelezés"— Előadás másolata:

1 Internet, Böngészők, Elektronikus levelezés

2 Internet Világméretű számítógépes hálózat Kapcsolódás feltétele:
Eszköz: Számítógép Mobiltelefon PDA, … Program (Böngésző): Internet Explorer Mozzilla Firefox Google Chrome Kapcsolat: Vezetékes Vezeték nélküli: Wi-fi, MobilInternet, Mikrohullámú, … (legtöbb esetben előfizetés)

3 Fogalmak Webhely: Internetcím azonosítja Pl.: Böngészés közben a webhely tartalma weblapokban (weboldalakban) jelenik meg a számítógépünkön. A weblapok közötti kapcsolatot a hivatkozások (link, hypertext) biztosítják. Ha rákattintunk az egérrel egy linkre, akkor valamely másik weblapra jutunk.

4 Böngészők A böngésző egy olyan program, amellyel weboldalakat nézhetünk meg.  Weboldal megnyitásához a keresett webhely címét a címsorba (címmezőbe) kell begépelni.

5 Lapozás Lapozni az felkeresett weboldalak között az Előre és a Vissza gombokkal tudunk.  Ha a gombok melletti nyílra kattintunk, akkor lenyílik egy lista. Ebből kiválaszthatjuk, hogy melyik oldalra szeretnénk lapozni.

6 Előzmények (Hasonló célt szolgál a címsor kinyitható menüje.)
Megjegyzi a nap folyamán, az elmúlt napokban, sőt hetekben meglátogatott weblapok címét. (Hasonló célt szolgál a címsor kinyitható menüje.)

7 Kedvencek, Könyvjelzők
Segítségükkel a böngésző ablakában éppen látható weboldalt menthetjük el a Kedvencek vagy Könyvjelzők listába.

8 Keresők- Tematikus keresők:
Témakörökből választhatunk. A témaköröket egyre jobban szűkíthetjük. Ilyen kereső például a magyar nyelvű HuDir (www.hudir.hu). A kiinduló oldalanként szolgáló….lap.hu oldalak szintén témák szerint csoportosítják a weboldalakat. 

9 Keresők-Kulcsszavas keresők
 adott szavak vagy kifejezések előfordulására kereshetünk. Pl: A találatokra kattintva juthatunk el arra az oldalra, amely az általunk keresett témával foglalkozik.

10

11

12 Elektronikus levelezés
Az  (elektronikus levél) számítógépes hálózatokon keresztül továbbított levél, üzenet. Tartalma lehet szöveg, kép, hang, mozgókép. Előnye: A számítógép előtt ülve, megírása kényelmes Gyors Olcsó Bármilyen elektronikus anyagot csatolhatunk hozzá (képet, mozgóképet, zenét, dokumentumot, stb.) Egyszerre több címzetthez is eljuttathatjuk Hátránya: Nem olyan személyes, mint a kézzel írt levél Kéretlen reklámlevelek (SPAM)

13 Postafiók létrehozása
Pl.: AZONOSÍTÓ:  ez lesz az címünk eleje, vagyis a felhasználónevünk. Erre a címre kapjuk leveleinket, ezért jó, ha az azonosító utal a nevünkre.  Az cím (azonosító) nem tartalmazhat nagy betűket, ékezetes betűket, szóközt és speciális karaktereket!  Jelszó: Legalább 8 karakter Kis-Nagy betűk Számok

14 Levelező programok, levélírás
Minden levelezőprogram tudja: - levél fogadása (Beérkezett levelek) - levél küldése  - Levélírás - Válasz küldése - Továbbítás (továbbküldés) - fájlt csatolása (Csatol) - a kapott levélből a csatolt fájl elmentése - címtár használata  - levelek törlése Nem minden levelezőprogram tudja: - levélszemetek szűrése - vírusellenőrzés - szöveg formázása - állandó aláírás csatolása - levelek rendszerezése - a kijelölt levelek megadott helyre mentése (Mappák), vagy címkézése  - helyesírás ellenőrzése stb. A fejlécek általában tartalmazzák az alábbi négy mezőt: Feladó (From) – a feladó címe  Címzett (To) – annak az címe, aki kapja a levelet  Tárgy (Subject) – a levél rövid leírása Dátum (Date) – a helyi idő és dátum, amikor az üzenetet elküldték  Melléklet (Attachment) – A levélhez csatolt egy vagy több fájl nevet adhatjuk meg itt

15 Csatolás Az elektronikus levélhez csatolhatunk fájlokat, (képet, dokumentumokat, stb.) A fájl csatolása a legtöbb esetben egyszerű: a megfelelő menüponttal vagy a megfelelő nyomógombra való kattintással kell kiválasztani számítógépünkről azt a fájlt, amelyet küldeni szeretnénk. Csatoláskor figyelnünk kell arra, hogy túl nagy fájlt ne küldjünk levélben. A szolgáltatók korlátozzák a küldhető-fogadható levelek méretét.

16 Forrás: A szövegek és képek egy részének forrása:

17 Ajánlás Ez a prezentáció a Jedlik Oktatási Stúdió „ Informatikai ismeretek a évfolyam részére és az „Informatika szóbeli érettségi közép- és emelt szinten” című könyvéhez készült


Letölteni ppt "Internet, Böngészők, Elektronikus levelezés"

Hasonló előadás


Google Hirdetések