Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Fülemüle informatika tehetségkutató verseny

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Fülemüle informatika tehetségkutató verseny"— Előadás másolata:

1 Fülemüle informatika tehetségkutató verseny
Téma: Erre használom az internetet (a kedvenc webhely(ek) vagy felhasználási módok bemutatása) Név: Lábodi Dávid Felkészítő Tanár: Koltai Éva Iskola: Kispesti Móra Ferenc Általános Iskola és EGYMI Iskola címe: 1191 Budapest Széchenyi u. 3-5.

2 A weboldalak működése A következő diákon bemutatom a webhelyeknek a működését, illetve hogy hogyan jut el az eszközünkig a megadott weboldal.

3 Webszerver A webszerver az a kiszolgáló, ami elérhetővé tesz weboldalakat az interneten keresztül.

4 A weboldal útja az eszközünkig
Ha beírunk egy webcímet (pl.: ) akkor a következő kép szerint jut el a weboldal az eszközünkre.

5 MySQL adatbázis szerver
A MySQL adatbázis szerverben található például: egy weboldalhoz tartozó felhasználónevünk, jelszavunk, címünk. Az szervereket is kiegészíti.

6 Az adatbázis szerverben található a felhasználónév, jelszó, email stb…
A webszerver általában igényel több külső szervert is. Ilyen például: az adatbázis (MySQL) szerver. Minden webhelyen, ahol van bejelentkezés funkció például, van egy adatbázis szerver is. Fájlszervert csak akkor igényel, ha külső eszközön találhatók a weboldalhoz szükséges fájlok. Az adatbázis szerverben található a felhasználónév, jelszó, stb…

7 HTTP, HTTPS Protokoll A HTTP angolul: a HyperText Transfer Protocol rövidítése.
Ezen a protokollon jut el az eszközünkre a beírt weboldalnak a tartalma. A HTTP protokoll a 80-as portot használja, a HTTPS a 443-as portot. A HTTPS: a HTTP protokollnak a biztonságos titkosított változata. A HTTPS SSL tanúsítvánnyal használható, amit egy igazoló hatóságnak alá kell írnia. HTTP HTTPS

8 Gyakorló kérdések Mit jelent a HTTP? Miért hasznos a MySQL szerver?
Hányas porton megy a HTTP illetve a HTTPS protokoll?

9 Webszerverek Többféle webszerver létezik. Az alábbi képen láthatóak a leggyakrabban használtak.

10 A domain nevek A domain nevek (pl.: google.hu ) mindig egy IP címre mutatnak. Domain nevek nélkül IP címeket kellene írnunk a böngésző URL mezőjébe.

11 A domain nevek és a webszerver
Nem kell külön webszerver több domainhez. Tegyük fel, hogy van egy domainünk: A webszerverbe beállítjuk a domain-t, hogy milyen mappából töltse be az adott domainhez a weboldalt. Ezt a műveletet egy webszerverrel több domainnel is meg tudjuk tenni.

12 Aldomainek (subdomain)
Az aldomainek ugyanolyan domain nevek mint a fő domain nevek. Aldomain példa: szerver1.informatikaverseny.hu Az aldomain mutathat más IP-re is, nem feltétlenül csak a fő domainjának az IP-jére. Az aldomainekhez ugyanúgy állíthatunk be betöltési mappát a webszerverekben. Az aldomainekhez nem kell külön domain-t vásárolni.

13 DNS szerver (Domain Name System)
A DNS szerverek közlik a böngészővel, hogy az adott domain milyen IP-re mutat.

14 Domain regisztrátorok
A domain regisztrátorok azok a cégek, ahol meg lehet vásárolni az adott domaineket. A domain regisztrátorok is biztosítanak DNS szervert, de át lehet térni más DNS szolgáltató cégekhez.. (pl.: CloudFlare ) A domain nevek tartalmaznak NS (nameserver) rekordokat, amik közlik a böngészővel szintén, hogy milyen DNS szerverről kérje le az IP címet.

15 Gyakorló kérdések 2 Miért hasznosak a domainek?
Mire mutatnak a domainek? Miért hasznosak az aldomainek? Mutathat más IP-re egy aldomain, eltérően a fő domaintől?

16 A képek forrásai (Utolsó letöltés: ) (Utolsó letöltés: ) (Utolsó letöltés: ) (Utolsó letöltés: ) (Utolsó letöltés: ) (Utolsó letöltés: ) (Utolsó letöltés: ) (Utolsó letöltés: ) (Utolsó letöltés: ) (Utolsó letöltés: ) (Utolsó letöltés: )

17 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Fülemüle informatika tehetségkutató verseny"

Hasonló előadás


Google Hirdetések