Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Webportálok készítése CMS alapokon beadandó

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Webportálok készítése CMS alapokon beadandó"— Előadás másolata:

1 Webportálok készítése CMS alapokon beadandó

2 Feladat A Drupal tartalomkezelő rendszer Kereső moduljainak vizsgálata, beállítási lehetőségek, érdekességek bemutatása

3 Alapbeállítás Egy Drupal alapú webhely készítésekor a szükséges alaprendszer már önmagában is tartalmaz egy keresési lehetőséget, mely az átlagos szintű felhasználónak akár elég is lehet a hétköznapi használat során.

4

5 Alapbeállítás A fenti képen látható egy egyszerű keresés eredménye, mely alapján megkapjuk az összes találatot, jelen esetben kettőt, egy-egy linket, mellyel a találati oldalra mehetünk, valamint a létrehozott típust, szerzőt, beküldési időpontot, hozzászólások és csatolmányok számát.

6

7 Alapbeállítás Részletes keresés
A részletes keresés segítségével, mint ahogy az az előző képen is látszik beállíthatjuk, hogy több szóra keresünk-e, hogy pontos kifejezésre akarunk keresni, vagy azt szeretnénk elérni, hogy az adott szót ne tartalmazza a találatunk. Szűkíthetjük a keresést azzal, hogy meghatározzuk az oldal mely részein , milyen kategóriákban keressen.

8 Apache Solr Search Integration
Az Apache Solr Search Integration modul az alaprendszer keresője által nyújtott lehetőségeket kiegészítve különféle extra funkciókkal rendelkezik, mindemellett jobb keresési teljesítményre is képes. A jobb teljesítményének egyik bizonyító tényezője lehet, hogy szívesen használják nagyobb adatbázisokkal rendelkező oldalak és magas látogatottságú weblapok keresőjeként is. Beállíthatjuk a keresés mező méretét, elhelyezkedését, ezáltal befolyásolva a látogatót.

9

10 Apache Solr Search Integration
Az extra lehetőségek között szerepel, hogy tud a különböző oldalsávokban keresni, lehetőséget ad a találatok rendezésére dátum, szerző, típus, cím és fontosság szerint. Valamint szűrőket állíthatunk be rajta. A fontosság alatt azt értjük, hogy a keresőt beállíthatjuk, aszerint, hogy az oldal melyik részét tekintjük elsődlegesen fontosnak, melyeket kevésbé.

11 Area Ez a modul az oldal részeit, felépítését felhasználva különböző színeket rendel az egyes oldalakhoz a keresés során, azon belül pedig területekre osztja fel az adott lapokat, és a színek segítségével megmutatja a találatot, jelezve ezzel mind a találati oldalt, mind pedig a találati területet.

12 Area A modul beállításai között módosíthatjuk: a blokkok típusait,
méreteit mind horizontálisan mind vertikálisan pixelben kifejezve

13 Area Kiinduló állapotban láthatjuk, hogy az adott weboldal összesen 8 részből áll, minden részt különböző színekkel jelöl a modul. Valamint látható a 6 részre felosztott térkép, mely a találati területet hivatott jelölni.

14 Area A keresés eredményeként láthatjuk, hogy egy „oldal” típuson található az „Inzaghi” szó, ezt a rózsaszín szín jelenti alul a találati mezőben, és azért van a 2 x 3-as táblázatunk jobb felső sarkában, mert az oldal azon részén találjuk a keresett szót.

15 Custom Search Box

16 Custom Search Box A Custom Search Boksz egy egyszerű kis kiegészítő modul, mellyel megváltoztathatjuk az alapból rendelkezésre álló kereső feliratait. Kicserélhetjük a „Keresés a webhelyen szöveget”, Kicserélhetjük a „Keresés” szót, a nagyító helyett beszúrhatunk egy általunk kiválasztott képet.

17 Content Optimizer Ez egy olyan tartalom-optimalizáló modul, mely elemzi az oldal tartalmát, és javaslatokat tesz, melynek segítségével a keresőprogram teljesítményét optimalizálhatjuk.

18 Domain GeoLocalization
A Domain GeoLocalization modul egy olyan kereső, mely lehetővé teszi, a hozzánk kapcsolódó (al)domainok forrásának megtalálását. Mivel ez a Domain modul egyik részének tekinthető, ezért a telepítése előtt szükséges a domain modul bekapcsolása, mely alaposan leterhelheti az oldalunkat a számos kiegészítője miatt.

19 Domain GeoLocalization

20 Domain GeoLocalization
A következőkben beállíthatjuk a GeoLocalization-t, hogy az a Google Maps-on tudjon keresni, ehhez azonban szükségünk van egy kulcsra, melyet a „Google Maps API key”-re kattintva kérhetünk, és az oldalunk url-jét megadva azonnal meg is kapunk.

21 Domain GeoLocalization

22 Domain GeoLocalization
Végül pedig rendelke-zésünkre áll egy kereső, melyben (mint utóbb kiderült, csupán) az Amerikai Egyesült Államok területén kereshetünk irányítószám segítségével. Megadunk egy konkrét irányítószámot, illetve azt hogy hány mérföldes körzetben szeretnénk keresni, és a modul a Google Maps segítségével megmutatja a kapcsolódó domainek helyét.

23 External Search Külső keresőmotort használhatunk az oldalunkról, mint például: Google, Yahoo!, Wikipedia, Last.fm, Stb.

24 External Search Beállíthatjuk, hogy mi legyen a külső keresőnk megjelenítendő neve, illetve hogy milyen motort használjon a kereséshez.

25 External Search A listában szereplő keresőkön kívül használhatunk más keresőmotorokat is, melyeket mi állíthatunk be a név és url megadásával.

26 External Search Akár több keresőt is feltehetünk az oldalra melyek egymástól függetlenül külön blokkokba helyezhetőek. Az egyes keresőkhöz tartozhatnak különböző beállítások, szűrők, mint például a Wikipedia esetében beállíthatjuk a használni kívánt nyelvet, míg a YouTube esetében a keresendő típust.

27 További modulok Mivel a Drupal nagyon sok keresőmodult kínál a weblapot készítők számára a továbbiakban felsorolnék néhány modult, mely szintén hasznos lehet: A synonyms modul lehetővé teszi, hogy ne csak konkrét szavakra, de azok szinonímáira is keressünk az oldalunkon. Természetesen csak angol nyelvű oldal esetén használható.

28 További modulok A Gmaps modul lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy a google maps-ot elérhetővé tegye az oldalán. A keresés során kiinduló pont lehet, akár a cím, a város neve, az irányítószám, de a pontos koordináta is. A fentiek közül egyet megadva, (egy találat esetén) megkapjuk a hiányzó adatokat, valamint kis térképen a keresett települést is.

29 További modulok A Reatricted Search, egy olyan modul, melynek segítségével a rendszergazda ki tud zárni bizonyos tartalomtípusokat a keresési rendszerből, ezáltal letiltva a keresőt , hogy az adott részről eredményeket adjon a felhasználónak.

30 További modulok A Search Files modul nevéből is adódik, hogy fájlokat kereshetünk vele. A modul által ismert fájlok lehetnek, szöveges, pdf, illetve office fájlok. Használható az alábbi kiterjesztések kereséséhez: Txt, Pdf, Doc, Ppt, Xls, Rtf.

31 Köszönöm a figyelmet! Demeter Péter Web-programozó Levelező TAENBW


Letölteni ppt "Webportálok készítése CMS alapokon beadandó"

Hasonló előadás


Google Hirdetések