Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

14. Szóbeli középszintű informatika tétel:

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "14. Szóbeli középszintű informatika tétel:"— Előadás másolata:

1 14. Szóbeli középszintű informatika tétel:
Ismertesse egy böngészőprogram használatát

2 A böngészőprogramok feladata, hogy az Interneten érkező egyszerű szöveges HTML (Hypertext Markup Language) dokumentumokból előállítsa a weblapot. Ehhez ismernie kell a HTML-t. A böngészőprogram végre tud hajtani javascript, VBSscript kódokat, a megfelelő plug in-nekkel (Olyan szoftveres modul, amely lehetővé teszi a böngészőprogramok számára, hogy a hálózatról érkező, speciális formátumú adatokat (mozgóképet, hangot, "kézbevehető" molekulákat, tördelt folyóiratcikkeket, stb.) megjelenítsék.) képes Java appletek, (Az applet olyan Java nyelven megírt programot (programocskát) jelent, amelyet HTML oldalba (honlap) ágyaztak be. Ezek végrehajtását a Java nyelvet értő -- appleteket futtatni képes -- böngészőprogramok végzik.) Flash mozik, stb. lejátszására is.

3 Sajnos a böngésző programok írói nem pontosan követik a HTML szabványokat, ezért előfordulhat, hogy az egyes lapok más-más böngészőkön másképp jelennek meg. A legelterjedtebb böngészőprogramok: Internet Explorer, FireFox, Netscape, Opera. Elterjedtségüknek is körülbelül ez a sorrendje.

4 A bemutatásra kerülő böngészőprogram: Internet Explorer 7

5

6 Az Explorer a szokásos Windows ablakokhoz hasonlóan épül fel
Az Explorer a szokásos Windows ablakokhoz hasonlóan épül fel. Fejléc, menüsor, eszköztárak, címsor és a legnagyobb részen maga a weblap. A cím beírása, majd az enter leütése után elindul a letöltés és kis idő múlva felépül a keresett weblap. Ha a weblap fölött kalandozunk az egérrel, akkor annak alakja vagy nagy I betű vagy egy kéz. Ha az alak kéz, akkor egy úgynevezett link fölött vagyunk, melyre kattintva egy másik oldalra juthatunk. Az eszköztáron lévő Vissza és Előre gombokkal tallózhatunk a már megnézett oldalak között. Ezek megjelenése jóval gyorsabb lesz, mivel a letöltött oldalak a winchester ideiglenes tárolójában vannak.

7 Lehetőség van az adott oldal elmentésére is
Lehetőség van az adott oldal elmentésére is. Ennek módja a File/Mentés másként parancs kiadása. Menthetjük az oldalt változatlan formában HTML dokumentumként, de lehetőség van az egyszerű szöveges állományként való mentésre is. Az adott lapot ki is nyomtathatjuk a File/nyomtatás parancs segítségével. Fontos lehet még a szerkesztés/másolás parancs. Ennek segítségével a kijelölt területet átvihetjük más alkalmazásokba, későbbi feldolgozásokra

8 Hosszabb lapok esetén hasznos parancs a Szerkesztés/Keresés, ennek segítségével kereshetünk az adott oldal szövegében.

9 Címsor: Ez talán a legfontosabb kezelő része az ablaknak, ide kell beírni a keresett oldal URL-jét. (Uniform Resource Locator - egységes erőforrás-azonosító) Ennek felépítése a következő: A http az alkalmazott protokoll (A protokoll egy átviteli szabályrendszer. Az Interneten lévő számítógépek különböző operációs rendszerek alatt futnak. Kell egy szabályrendszer, melynek segítségével kommunikálni tudnak.) neve (hypertetxt transfer protokol) a a domain név, a maradék rész pedig az adott számítógépen egy elérési út. A böngészőben a elhagyható, mivel ez a leggyakrabban alkalmazott protokoll, a program automatikusan feltételezi, hogy erről van szó és automatikusan kiírja.

10 Új lap:. Ezzel a gombbal kérhetünk egy új
Új lap: Ezzel a gombbal kérhetünk egy új lapot ugyanebbe az ablakba, ennek segítségével egy ablakban több lapot is megnyithatunk egyidőben. Előzmények: Itt megtekinthetjük (és akár meg is nyithatjuk) az előzőleg megtekintett lapokat. Frissítés: A gombbal frissíthetjük az oldalt (újra letölti az oldalt).

11 Leállítás: Az adott folyamat leállítására szolgál.
Kedvencek: A hozzáadás a kedvencekhez gomb (jobb oldali) segítségével az aktuális lapot hozzáadhatjuk kedvenceinkhez, így nem kell mindig megkeresni vagy attól félni hogy elfelejtjük a címét. Később a kedvencek gomb (bal oldali) segítségével nyithatjuk meg a mentett lapokat.

12 Vissza: Segítségével visszaugorhatunk az előző megnyitott oldalra.
Menüsor: Nagymértékben hasonlít a szokásos windows ablakokéhoz Kezdőlap: Erre a gombra kattintva beölthetjük az előre beállított kezdőlapot amely bármely weblap lehet.


Letölteni ppt "14. Szóbeli középszintű informatika tétel:"

Hasonló előadás


Google Hirdetések