Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Információ és kommunikáció

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Információ és kommunikáció"— Előadás másolata:

1 Információ és kommunikáció
Weblapok kezelése

2 Weboldal megnyitása Lokális oldalak megnyitása
Fájl / Megnyitás párbeszédpanelen az elérési út és a kezdőoldal állománynevének kiválasztása

3 Weboldal megnyitása Interneten lévő oldalak megnyitása
Címsávba beírt URL segítségével.

4 Böngészés több ablakban
Új ablak megjelenítése Fájl / Új / Ablak menüpont vagy CTRL + N billentyűkombináció segítségével. Megjegyzés: Az Internet Explorer 7.0 változata már szintén tudja ezt az új lap funkciót. A több böngészőlapos ablak bezárásakor figyelni kell arra, hogy az ablak bezárása az összes lapot is bezárja. De van lehetőség az egyes böngészőlapok külön bezárása is.

5 Böngészés több ablakban
Új lap Az Internet Explorer*-en kívül a többi böngészőnél van lehetőség az ablakon belül egy új böngészőlap nyitására. Fájl / Új / Böngészőlap menüpont vagy CTRL + T billentyűkombináció segítségével. Megjegyzés: Az Internet Explorer 7.0 változata már szintén tudja ezt az új lap funkciót. A több böngészőlapos ablak bezárásakor figyelni kell arra, hogy az ablak bezárása az összes lapot is bezárja. De van lehetőség az egyes böngészőlapok külön bezárása is. * a 7.0-s változattól már beépítették ezt a szolgáltatást

6 Mozgás a weboldalak között
Hivatkozás vagy link A hivatkozások segítségével a tervező által megadott weboldalakra lehet eljutni.

7 Mozgás a weboldalak között
Hivatkozás megvalósítása Szövegrésszel Képpel

8 Mozgás a weboldalak között
Hivatkozás megnyitása Adott ablakban A hivatkozásra kattintunk az egérrel. Új ablakban (vagy új lapon) Hivatkozásra állva hívjuk elő a gyorsmenüt és válasszuk a Megnyitás új ablakban (vagy Megnyitás új lapon) menüpontot. Megjegyzés: A weboldalaknál gyakran előfordul, hogy az adott linkre kattintva a megadott oldal vagy kép automatikusan új böngészőablakot nyit. Az, hogy ez ténylegesen egy új ablakban vagy csak új lapon jelenik meg, a böngésző program beállításától függ.

9 Mozgás a weboldalak között
Navigálás eszközei az eszköztáron Vissza Előre Hátra Visszalépés a kezdőoldalra

10 Leállítás Ha a weboldal betöltése túl hosszúnak tűnik vagy kiderül, hogy nem a megfelelő oldalt töltöttük le a Stop gombbal megszakíthatjuk a betöltést.

11 Frissítés Cache (átmeneti tároló)
A meglátogatott weboldalak ideiglenes tárolója. A Frissítés gombra kattintva, a cache-ből betöltött oldalt (vagy a megszakított letöltést) aktualizálhatjuk (újratölthetjük).

12 Védett weboldalak A weben keresztül küldött információ kódolatlanul halad végig a világhálón. HTTPS Titkosított, biztonságos, hitelesített kapcsolatot biztosít az ügyfél és a kiszolgáló szerver között.

13 Weboldalak címének tárolása
A megtalált, gyakran látogatott oldalak címét el tudjuk tárolni. A Kedvencek tárolja a weboldalak címeit Menüpontból Eszköztárról Megjegyzés: A Netscape Navigatornál Bookmarks, a Mozillánál pedig Könyvjelzőnek hívják ezt a funkciót.

14 Kedvencek eszköztárról

15 Kedvencek menüből

16 A korábban meglátogatott oldalak listája
A böngészőnk nyilvántartja az általunk meglátogatott oldalak címeit. Ezt többféleképpen érhetjük el: A címmezőbe beírt cím kiegészítéseként (lehetséges oldalak listája) Előzmények gombra kattintva

17 Hivatkozások Kedvencekhez hasonló funkció
A kívánt weboldalak címét a Hivatkozások eszköztárra kitehetjük, így még könnyebb az elérésük.

18 Hivatkozás készítése Többféleképpen hozhatunk létre hivatkozást. Elsőként kapcsoljuk be a Hivatkozások eszköztárat. Húzzuk a címsorból a cím előtt lévő ikont a Hivatkozások eszköztárra. Húzzuk a weboldalon lévő hivatkozást a Hivatkozások eszköztárra. Vegyük fel az oldalcímét a Kedvencek közé a Hivatkozások mappába.

19 Műveltek a megtekintett weboldalakkal
Mentés Képek mentése Állományok letöltése Nyomtatás Oldal küldése ben Kijelölés, másolás Keresés

20 Mentés Teljes weblapot (képekkel, animációval, stb.) menthetünk.
Az aktuális weblapot menthetjük. Megvalósítása Fájl / Mentés vagy a Fájl / Mentés másként menüpontra kattintva. A fájltípusnál adhatjuk meg, hogy a teljes weblapot vagy csak a HTML fájlt mentse. Az Internet Explorer mht kiterjesztésű állományba is képes menteni, ahol egy állomány tartalmazza a weblap szövegét és a rajta elhelyezett objektumokat.

21 Képek mentése Gyorsmenüből
A képre állva hívjuk elő a gyorsmenüt, Majd válasszuk a Kép mentése másként funkciót. Az Internet Explorerben a képre állva az egérrel, a bal felső sarokban megjelenő eszköztár segítségével Mentés ikonra kattintva.

22 Képek mentése Kép beállítása háttérképnek
Gyorsmenüben a Beállítás háttérképként menüpontban tehetjük meg.

23 Állományok letöltése A weboldalakon lévő állományok letöltéséhez vagy futtatásához az adott linkre kell kattintani. A másik lehetőség a gyorsmenüben lévő Cél mentése más néven... menüpont. Ilyenkor megjelenhet egy biztonsági figyelmeztetés, amelynél választani lehet az állomány futtatása és mentése között. Megjegyzés: Sokszor különböző letöltőprogramok segítik ezt a funkciót. Ilyen például a Download Express is. Ebben az esetben a beépülő program hasonló módon rákérdez a mentésre vagy a futtatásra.

24 Állomány letöltése

25 Nyomtatás A weboldalt, vagy annak kijelölt részét a Fájl / Nyomtatás... menüpontra kattintva nyomtathatjuk ki. A párbeszédpanelen beállítható, hogy a kereteket (frame) tartalmazó weboldalakat milyen módon nyomtassuk ki. A másik lehetőség az eszköztáron a nyomtatás gombra kattintva.

26 Oldal küldése e-mailben
A teljes weboldal küldése: Fájl / Küldés / Lap ben Az oldalra vonatkozó hivatkozás küldése Fájl / Küldés / Hivatkozás ben Az küldéséhez a böngészőben beállított levelező programot használja a böngésző!

27 Kijelölés, másolás A weboldal bizonyos részeinek kijelölése
Az egérrel jelöljük ki a weboldalon a számunkra szükséges részeket, Válasszuk ki a Szerkesztés / Másolás menüpontot vagy nyomjuk meg a CTRL + C billentyűket. A teljes weboldal kijelölése Szerkesztés / Az összes kijelölése menüpont vagy a CTRL + A billentyűkombináció.

28 Keresés Szöveg vagy szövegrész keresése az oldalon
Szerkesztés / Keresés (ezen a lapon) menüpont vagy a CTRL+F billentyűkombinációval.


Letölteni ppt "Információ és kommunikáció"

Hasonló előadás


Google Hirdetések