Készítette: Lengyelné Bencsik Judit

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Patay Sámuel Általános Iskola és Óvoda portfóliója
Advertisements

Országos könyvtári fejlesztések a tanulás támogatására
Van-e „Fazekas titok”?.  1911 – ben Bárczy István f ő polgármester alapította  1948 – tól óvoda, általános iskola és módszertani központ egy épületben.
TÁMOP A/ projekt: Intézményi együttműködés, pedagógiai módszertani megújulás – pedagógiai szemléletváltás a sajátos nevelési igényű.
A referencia intézmények szolgáltatói szerepe
prizma tárház-projekt
Kaposvári Általános Iskola II. Rákóczi Ferenc Tagiskola
Kis csoport szeptember
„Ezt egy életen át kell játszani”
Bölcsőde – óvoda közös intézményként történő működtetése
Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben.
Miért? Minden ember más, egyedi és megismételhetetlen.
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
Arany János Általános Iskola Kisújszállás, Kálvin u. 3.
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
A tanulók foglalkoztatását áthatja:
Az együttnevelés gyakorlata az óvodában (A pedagógusok együttműködésének lehetőségei az egyéni fejlesztés megvalósításában)
SZONEK Liszt Ferenc Utcai Bölcsőde és Óvoda Szentlőrinc
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
Készítette Kovács Nándor KONRACB.PTE
TÁMOP az intézményi folyamat szaktanácsadó szemével Balatonszentgyörgy
Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Együtt egy-másért! TÁMOP-3.4.2/09/ október 28.
Nem a tudás mennyisége a fontos, hanem a képességek fejlettsége
A matematikai kompetencia jellemzői, fejlesztése, módszerei
Változások – kompetenciafejlesztés az óvodai nevelésben
Pedagógusok és tanárjelöltek felkészültsége az integrált nevelésre
TAPASZTALATOK AZ ÓVODAI NEVELÉS GYAKORLATÁBAN
A sikeres integráció, inklúzió feltételei
A NEVELÉS FOLYAMATA ÉS MÓDSZEREI
. Vass Vilmos igazgató Programfejlesztési Központ Oktatási programcsomag - kulcskompetenciák „A tudásalapú információs társadalomért” Fővárosi Pedagógiai.
Az óvoda és az iskola együttműködésének megvalósulása a Naprakészség TIOK-ban Mérleg.
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
ONAP ↓ HELYI ÓVODAI PROGRAM ÜTEMTERV TERVEZET
Tudás + képességek + attitűdök ismeretekalkalmazás 20 m hosszúságú kerítéssel téglalap formájú konyhakertet kerítenek el. Ha a kert szélessége 4 m, akkor.
Kaposvár Jó gyakorlat Készítette: Lengyelné Bencsik Judit.
Befogadó iskolák, befogadó pedagógus-közösségek
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
Nevelés és nevelői attitűdök
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
"Talán a legnagyobb pedagógiai téveszme az a vélemény, hogy az ember csak azt tanulja meg, amit megtanítanak neki. A mintegy mellékesen elsajátított, tartós.
Első esély - esélyegyenlőség a mai iskolarendszerben
Integráló iskolák a közoktatásban
Vezeti: Szigetváriné Söjtöry Andrea
A fejlődésközpontú didaktika alapjai
„Jót, s jól! Ebben áll a nagy titok!”
HEF OP / A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ TANULÓK EGYÜTTNEVELÉSE
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / Kinek áll érdekében? - KERETRENDSZER az egész napos iskola nevelési-oktatási.
Drámajáték a magyarórán
Szeretettel köszöntöm
A nevelési program, mint a fejlesztés stratégiája
A szövegértés-szövegalkotás programcsomag jellemzői
Inklúziós Pedagógiai Fejlesztések Központja
Az inkluzív nevelés programjának kidolgozása
Pedagógus szerepek és hatékonyság BMEGT51K011
PARTNERSÉG AZ OKTATÁSBAN… HAJDÚSZOVÁT MÁJUS 17.
BIHARINÉ dr. KREKÓ ILONA főiskolai docens
Összeállította: Szabó Ilona
Nagyné Heidenwolf Erzsébet Hallássérült gyermekek integrált oktatásának segítése.
MOTTÓ „Engem ne emeljen a magasba senki, ha nem tud addig tartani, amíg megnövök, hanem guggoljon ide mellém, ha nemcsak hallani, de érteni is akar, hogy.
Hogyan lesznek növendékeink iskolaérett gyermekek?
Készítette: Tóthné Babó Szilvia
A LURKÓ-TÁBOR, mint a jó gyakorlat dokumentációja
MOTTÓ „Engem ne emeljen a magasba senki,
NEVELŐI ÉRTEKEZLETRE A FÉLÉVES ÉRTÉKELÉS ELŐKÉSZÍTÉSE Farkasné Egyed Zsuzsanna saját óvodai munkaanyag, forrásként felhasználható.
Csecsemő- és kisgyermeknevelő alapképzési szak BA
avagy a megismerési folyamatok probléma alapú tervezése
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Előadás másolata:

Készítette: Lengyelné Bencsik Judit Óvodai nevelési program módosítása a kompetencia alapú óvodai programcsomag alapján Készítette: Lengyelné Bencsik Judit Kaposvár 2010.04.14.

A kompetenciaalapú óvodai programcsomag nem nevelési program. A kompetencia alapú nevelés hatékony megvalósítását segítő szemléletmód, módszer, kapcsolódó eszközrendszerrel. Kaposvár 2010.04.14.

Adaptáció Az alap dokumentumok megismerése Koncepció felállítása: Egységes szerkezet? Külön fejezet? Módosítandó tartalmak, területek azonosítása Mit?, Hol? HOP IMIP SZMSZ Konkrét fogalmazásra törekvés Kaposvár 2010.04.14.

Egy lehetséges táblázat Régi HOP Új ONAP Kompetencia alapú óvodai program Amit át kell fogalmazni Kaposvár 2010.04.14.

Lehetséges módozatok Kaposvár 2010.04.14.

Használati utasítás PIROS az új ONAP A Kompetencai alapú program elemei Kaposvár 2010.04.14.

Alapelveink 1. Régi Új A gyermeki személyiség kibontakoztatása az egyéni adottságok és lehetőségek figyelembevételével. A gyermeki személyiség teljes kibontakoztatása, - nyitott, rugalmas rendszerben,- mely az egyéni adottságok és lehetőségek figyelembevételével, a gyermek fejlődési üteméhez, sajátos nevelési igényhez igazítja a fejlesztést. Kaposvár 2010.04.14.

Alapelveink 2. Régi Új A gyermek – mint fejlődő személyiség – különleges védelme. Gondoskodás a gyermekről, figyelembe véve fejlődő személyiségét, melyet különleges védelem illet meg.☼ Kaposvár 2010.04.14.

Alapelveink 3. Cselekvésbe ágyazott gondolkodás figyelembevétele. ☼ Régi Új Cselekvésbe ágyazott gondolkodás figyelembevétele. ☼ A gyermekek komplex készség, képesség fejlesztése; tapasztalati úton, sokoldalú cselekvésen keresztül szerezze meg azt a használható tudást, amely a következő életszakaszt alapozza meg. Kaposvár 2010.04.14.

Alapelveink 4. Régi Új A befogadó nevelésünk része a multikulturális és interkulturális szemléletmód és nevelési gyakorlat kialakítása, hangsúlyosan a cigány kisebbségi kultúra, művészetek és hagyományok értékeinek megismertetése. Kaposvár 2010.04.14.

Érzelmi nevelés és szocializáció biztosítása Régi Új Otthonos, érzelmi biztonságot nyújtó, szeretetteljes légkör kialakítása, melyet : ☼ A gyermeket körülvevő felnőttek,(óvodapedagógusok, dajkák, kisegítő személyzet),gyermekszerető magatartásával, meleg – korlátozó – engedékeny nevelési attitűddel igyekszünk biztosítani. meleg – korlátozó – engedékeny nevelési attitűddel igyekszünk biztosítani, hogy bennünk társra, természetes támaszra találjon Kaposvár 2010.04.14.

Az anyanyelvi, az értelmi fejlesztés és nevelés megvalósítása Régi Új Az anyanyelvi nevelés áthatja az óvodai nevelést, tartalma a nevelés eszközeinek és a gyermeki tevékenységrendszernek, ezért kiemelt jelentőséggel bír. Kaposvár 2010.04.14.

Az anyanyelvi, az értelmi fejlesztés és nevelés megvalósítása Régi Új A gyermekek spontán szerzett tapasztalatainak, ismereteinek rendszerezése, célirányos bővítése, melynek hatására fejlődnek megismerő kognitív képességei (érzékelés-észlelés, figyelem, képzelet, emlékezet, gondolkodás). ☼ A gyermekek spontán, különböző tapasztalati úton szerezze meg, lehetőséget teremtve a megfelelő gyakorlásra segítve a megélt ismereteket rendszerezni, célirányosan bővíteni, melynek hatására fejlődnek megismerő értelmi képességei (érzékelés-észlelés, figyelem, képzelet, emlékezet, gondolkodás). ☼ Kaposvár 2010.04.14.

Az anyanyelvi, az értelmi fejlesztés és nevelés megvalósítása Régi Új Az eltérő fejlettségű, érési ütemű gyermekek differenciált fejlesztéséhez, felzárkóztatásához szakember segítségének igénybe vétele (gyógypedagógus, fejlesztő pedagógus, konduktor). ☼ Az eltérő fejlettségű, érési ütemű gyermekeket egyéni, differenciált bánásmóddal fejlesztjük amely minden gyermeket megillet; felzárkóztatásukhoz szakember segítségének igénybe vétele (gyógypedagógus, fejlesztő pedagógus, konduktor). ☼ Kaposvár 2010.04.14.

Közoktatási törvény 47§ érvényes Tárgyi feltételek Régi Új Közoktatási törvény 47§ érvényes Kaposvár 2010.04.14.

Óvodai élet megszervezése Régi Új Tevékenykedés, játékosság, következetesség, testi, érzelmi biztonság, gyermekközpontúság, rendszeresség, folyamatosság, rugalmasság, differenciálás. A hetirend kialakítása az óvodapedagógus feladata. Olyan Napirend biztosítása, mely hozzájárul a: Tevékenykedés, játékosság, következetesség, testi, érzelmi biztonság, gyermekközpontúság, rendszeresség, folyamatosság, rugalmasság, differenciálás megvalósításához. Kaposvár 2010.04.14.

Az óvoda kapcsolatai 1. Régi Új Az óvodapedagógusok napi kapcsolatban állnak a szülőkkel, ezáltal az együttnevelés, az együttműködés érdekében a folyamatos párbeszéd feltételrendszere biztosított Az óvodapedagógusaink napi kapcsolatban álljanak a szülőkkel, ezáltal az együttnevelés, az együttműködés érdekében a folyamatos párbeszédet biztosítotjuk, megteremtve a családokhoz igazított segítségnyújtást. Kaposvár 2010.04.14.

Az óvoda kapcsolatai 2. Régi Új Igyekszünk nyitott, kezdeményező módon fordulni azokhoz az intézményekhez, akik meghatározó szerepet töltenek be a gyermekek életében. Az együttműködés formái változatosak: a személyes kapcsolattól a különböző rendezvényekig próbáljuk kihasználni a lehetőségeket Kezdeményező módon fordulunk azokhoz az intézményekhez, akik meghatározó szerepet töltenek be a gyermekek életében. Kaposvár 2010.04.14.

Átgondolandó Megfelelő fogalmak tartalmának megismerése és ezáltal a Helyi Nevelési Programon való végig vezetése. PL.: Befogadó óvoda: „minden gyermek más” elve Személyi feltétel Tárgyi környezet Gyerekcsoport Módszere: Differenciálás Eszköze: Integráció Kaposvár 2010.04.14.

Átgondolandó Mikor van kész? Mitől változhat?: Folyton változó: TRV: módosítások és a szabályozók Intézményünkben dolgozók igénye Felülvizsgálat - beválásvizsgálat Kaposvár 2010.04.14.

Köszönöm a figyelmet Kaposvár 2010.04.14.