Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Csecsemő- és kisgyermeknevelő alapképzési szak BA

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Csecsemő- és kisgyermeknevelő alapképzési szak BA"— Előadás másolata:

1 Csecsemő- és kisgyermeknevelő alapképzési szak BA

2 Csecsemő- és kisgyermeknevelő alapképzési szak
A képzés besorolása: Pedagógusképzés képzési terület, képzési ág: óvodapedagógus, tanító Megszerezhető végzettség, szint és annak ISCED besorolása: alapfokozat, bachelor BA Megszerezhető szakképzettség: Csecsemő és kisgyermeknevelő Képzési idő: 6 félév A képzés során összegyűjtendő kreditpontok száma: 180 kredit A meghirdetés kezdő tanéve: 2012/2013. tanév

3 A képzés célja Olyan pedagógiai szakemberek képzése, akik megfelelő fejlesztési és nevelési módszereket alkalmaznak az újszülöttkortól a 3 (legfeljebb 5) éves korig terjedő életszakaszban ellátásra szoruló csecsemők és kisgyermekek gondozása és fejlesztése érdekében. Segítik a célzott korosztály: egészséges testi és lelki fejlődését; érzelmi és társas kapcsolataik kialakítását, szocializációját; beszédkészségük és értelmi képességük fejlődését; támogatják a kisgyermekes családok nevelési tevékenységét.

4 A képzés célja Hallgatóink a képzésük során komplex gondozási, pedagógiai, pszichológiai és egészségügyi ismeretek birtokába juthatnak. A csecsemő- és gyermeknevelő-gondozó felsőfokú szakképzettséggel rendelkezőknek, bizonyos tárgyak teljesítése alól mentességet biztosítunk. Az alapképzést elvégző hallgatók számára lehetőség van tanulmányaikat mesterszakon folytatni.

5 A képzés főbb ismeretkörei
Alapozó ismeretek között megtalálhatók: Társadalomismereti (pl. Társadalomismereti alapok-1) Egészségtudományi (pl. Gyermekgyógyászat-2) Pszichológiai (pl. Személyiségfejlődés és viselkedés zavarok- 3) Informatikai alapismeretek (pl. Informatika-1) Valamint szakmai nevelői képességeket fejlesztő alapismeretek. (pl. Kommunikáció-2) Általános szakterületi ismeretek közé tartoznak: a 0-3-(5) éves korosztályra és a családokra vonatkozó pedagógiai, pszichológiai, életvezetési elméleti ismeretek, gyakorlati munkaformák és módszerek.

6 A képzés főbb ismeretkörei
Differenciált szakmai ismeretek: Fejlődéslélektani ismeretek (pl. A csecsemő és kisgyermekkor pszichológiája - 3) Korai fejlesztés módszerei (pl. Spontán érés támogatása, korai fejlesztés- 4-5) SNI gyerekek, multikulturális nevelés, szegregáció és integráció, (pl. Befogadó nevelés és szemlélet formálás -4) Együttműködés családokkal, (pl. A család rendszerszemlélete-1, Szülőkonzultáció és tanácsadás - 4) Egyéni és csoportos tanácsadási módszerek (pl. esetelemzés- 4-5) Szakmai gyakorlat: a képző intézményben végzett csoportos gyakorlati foglalkozások; külső intézménylátogatások.

7 Csecsemő- és kisgyermeknevelő felsőoktatási szakképzés FOSZK

8 Csecsemő- és kisgyermeknevelő felsőoktatási szakképzés FoSZk
A felsőfokú szakképzések (OKJ) átalakuló rendszere. Gyakorlatorientált és magas szintű elméleti tudást is nyújtó oktatási forma. 4 féléves képzés – 120 kredit. Féléves szakmai gyakorlat. A képzésen szerzett kreditek beszámítása bizonyos alapszakokon.

9 További információ Szatmári Ágnes
főiskolai tanársegéd, patronáló tanár Elérhetőségek: /2921mellék


Letölteni ppt "Csecsemő- és kisgyermeknevelő alapképzési szak BA"

Hasonló előadás


Google Hirdetések