Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Patay Sámuel Általános Iskola és Óvoda portfóliója

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Patay Sámuel Általános Iskola és Óvoda portfóliója"— Előadás másolata:

1 Patay Sámuel Általános Iskola és Óvoda portfóliója
„Mondd el, és elfelejtem, tanítsd meg és emlékezem rá, lehessek részese és megtanulom.”

2 Az alapkompetenciafejlesztés keretében, iskolánkban négy területen indult el tartalmi innováció a programfejlesztéssel. Óvodai nevelés, Szövegértés-szövegalkotás, Matematikai-logikai kompetencia, Szociális, életviteli és környezeti kompetenciák,

3 Közoktatásunkban a tudáson a készségek, képességek és tartalmi elemek azon együttesét értjük, amelyeket a tanulóknak el kell sajátítaniuk . A kompetenciát úgy kell tekinteni, mint olyan általános képességet, amely a tudáson, a tapasztalaton, az értékeken és a diszpozíciókon (hajlamon, készségen, hajlandóságon, beállítódáson) alapszik, és amelyet egy adott személy tanulás során fejleszt ki magában. A tanulás tanulása kulcsfontosságú tényezővé vált a mindenhol a világon.

4 Fő cél:kompetencia alapú pedagógiai gyakorlat meghonosítása:
Ezt kifejlesztett oktatási programcsomagok segítik . Továbbképzési programok kialakítása, ahol a pedagógusok a kompetencia alapú képzéshez szükséges felkészültséget szerzik meg.. Pedagógiai módszertani kultúra megújítása A módszertan alkalmazásához elengedhetetlen eszközellátás biztosítása. Az egyes feladatok ellátásához szükséges informatikai szolgáltatások fejlesztése

5 Az alábbi módszertani elemek segítik a kompetenciaterületeket:
Tanórai differenciálás heterogén csoportban, Kooperatív tanulás, Tevékenységközpontú pedagógiák eszközei, A drámapedagógia eszközei, Egyéni és csoportos projektmunka, Hatékony tanuló megismerési és segítő technikák, pedagógiai diagnózis, Multikulturális tartalmak, interkulturális nevelés, Óvoda-iskola átmenet támogatása. Prezentációs technikák elsajátítása, alkalmazása

6 A programcsomagok jellemzői, hogy moduláris felépítésű és lépésről lépésre kialakuló kínálatával időben átfogja majd az évfolyamok teljes tanulási időszakát. Háromféle programcsomagról beszélhetünk: Az A-típusú,azaz vertikális: tartalmában teljességében lefedi a műveltségterületet A B -típus horizontálisan, kereszttantervi rendszerként működik. A C-típus a tanórán kívüli foglalkozásokra ajánlott programok gyűjtőneve.

7 Fő célkitűzésünk: Nem felzárkóztatjuk a gyermeket egy átlagszintre,
hanem minden gyermeket a maga módján, a maga ütemében, a maga képességei szerint a lehető leginkább megfelelő módszerrel, eljárással, eszközzel juttatjuk fejlődéshez.

8 Óvodai nevelés

9 Szövegértés-szövegalkotás

10 Matematikai-logikai kompetencia

11 Szociális, életviteli és környezeti kompetenciák

12 Sikerrel veszünk részt, még az alábbi programokban:
Út a középiskolába - Útravaló Ösztöndíjprogram A hátrányos helyzetű tanulók integrációs és képességkibontakoztató felkészítésének pedagógiai rendszere (IPR)

13 Út a középiskolába A részt vevő tanulók felkészítése érettségit adó középiskolában való továbbtanulásra A tanulót egy mentori feladatokat ellátó tanár segíti tanulmányai során, és felkészíti érettségit adó középiskolában való továbbtanulásra. A program során mind a mentor, mind a tanuló ösztöndíjban részesül A programon kívül a kisiskolai környezetre jellemzően, egyéni mentorálásra van lehetőség, így a középiskolai előrehaladását nyomon tudjuk követni, a közvetlen napi kapcsolatot kihasználva.

14 Integrációs pedagógiai rendszer (IPR)
A pedagógiai rendszer részét képezi a tanterv, a ráépülő tanítást-tanulást segítő és értékelő eszközrendszer, a gyakorlati alkalmazást lehetővé tevő, illetve segítő akkreditált pedagógusképzési és -továbbképzési kínálat, valamint a pedagógiai szakmai szolgáltató tevékenység. Az integrációs felkészítés pedagógiai rendszere az iskolák életébe egy speciális szempontot, az együttnevelés szempontját emeli be, mely átstrukturálja a pedagógiai rendszer fogalmának hagyományos kereteit.

15 Szabadidős programok A gyermekek iskolai nevelésén keresztül, igyekszünk hatást gyakorolni a szülők életvitelére is. Pozitív változást szeretnénk elérni a közös szabadidős programok adta lehetőséggel. Ünnepek Kirándulások Kézműves foglalkozások Szabadtűzön való főzés, bográcsozás Közös sporttevékenység Nagy sikerrel zártuk a „Tárt kapus” rendezvénysorozatot Versenyeket is nyitottá teszünk, ezzel biztosítjuk a nyilvánosságot Ismeretterjesztő előadások

16 Szabadidős programok

17 Szabadidős programok

18 Szeretettel várunk minden érdeklődő kollegát a rendezvényeinkre!
Kompetencia alapú oktatási programok alkalmazása, óvodai, szövegértés-szövegalkotás 1-4. évfolyam, matematikai-logika 1-8. évfolyam, szociális, életviteli és környezeti kompetencia fejlesztés, bemutató foglalkozásaira. Amennyiben felkeltettük érdeklődésüket, kérjük keressenek fel bennünket! web: pataysamuel.xoo.hu; 2010-től: www. pataysamuel.hu tel: fax: cím: 3926 Taktabáj, Alkotmány út 39.


Letölteni ppt "Patay Sámuel Általános Iskola és Óvoda portfóliója"

Hasonló előadás


Google Hirdetések