Előadók: Ágoston Ildikó- gyógypedagógus

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Református Pedagógiai Intézet
Advertisements

A nevelési tanácsadók szerepe a megismerő funkciók vagy a viselkedés fejlődésének tartós és súlyos organikus okra vissza nem vezethető rendellenessége.
Korai fejlesztés a bölcsődénkben
A sajátos nevelési igényű gyermekek, és a pedagógiai szakszolgálatok finanszírozása 2010-ben Előadó: Dr. Gergőné Babina Jusztina- igazgatónő Egységes Pedagógiai.
A szociálpedagógus segítségnyújtásának formái a Kollégiumban
Határtalan Szív Alapítvány (Esztergom)
„EZERARCÚ CSALÁD” A fiatalokkal való kapcsolatfelvétel és sikeres bizalmi kapcsolat kialakításának egyik lehetősége Pistyur Gabriella Sóti Beáta Törzsökné.
JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK, ÚJ FELADATOK A NEVELÉSI TANÁCSADÁSBAN
Peőcz Veronika Béki Andrea
Az együttműködés színterei a segítő pedagógus szemszögéből
A FEJLESZTŐ PEDAGÓGIA SZEREPE AZ ÓVODÁBAN
Integrált oktatás az 50 éves Trefort SZKI-ban
SNI együttnevelés törvényi szabályozása és intézményi gyakorlata 2012
Csillag Ferenc MFPI közoktatási szakértő
A tanulók foglalkoztatását áthatja:
Az együttnevelés gyakorlata az óvodában (A pedagógusok együttműködésének lehetőségei az egyéni fejlesztés megvalósításában)
Méltányossági elvek a közoktatásban
Beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézség, sajátos nevelési igény
Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata Családsegítő Szolgálat Gyermekjóléti Központja.
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
Intézményegységünk működésének törvényi szabályozói:
Bódor Andrea BAZ Megyei Pedagógiai Szakszolgálat
A nevelési tanácsadás aktuális szakmai kérdései Martonné Tamás Márta Dr. Szvatkó Anna
A sajátos nevelési igényű tanulók ellátásának új törvényi szabályozása
Pedagógiai szakszolgálat
Az SNI tanulók státuszhelyzete a jogszabályváltozások tükrében
A sajátos nevelési igényű tanulókkal kapcsolatos változások Dömötör Monika, gyógypedagógiai tanár szeptember 8.
Törvények, feladatok, vizsgálatok, szakvélemények,
Óvodai és iskolai szűrő vizsgálatok
Beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő tanulók ellátása a jogszabályi előírások alapján Ammerné Nagymihály Emília közoktatási szakértő.
Tájékoztató a 2011/2012-es tanév legfontosabb feladatairól
A fejlesztőpedagógus szerepe a Családok Átmeneti Otthonában
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
Dominó Általános Iskola magatartásmódosító programja
A NEVELÉSI TANÁCSADÓ SZAKVÉLEMÉNYE KIRÁLY GABRIELLA KLINIKAI SZAKPSZICHOLÓGUS, GYÓGYPEDAGÓGUS készült az Oktatási és Kulturális Minisztérium támogatásával.
A sajátos nevelési igényű gyermekek, és a pedagógiai szakszolgálatok finanszírozása 2008-ban Előadó: Dr. Gergőné Babina Jusztina- igazgatónő Egységes Pedagógiai.
Készítette: Gellénné dr. Nagy Valéria igazgató
1 Mégis, kinek az érdeke? Szakvélemények, tantárgyi felmentések a nevelési tanácsadó, a szakértői bizottság és az iskolák szemszögéből Fehérvári Katalin.
14/1994 MKM r. változásai Nevelési tanácsadásra vonatkozó részek Dr. Szakács Katalin Készült az Oktatási és Kulturális Minisztérium támogatásával.
Munkamegosztás és együttműködés Iskolapszichológia a nevelési tanácsadó ellátó rendszerében Horváth Ágnes Klinikai szakpszichológus Zuglói Nevelési Tanácsadó.
Az óvoda-, és iskolapszichológia szakmai feladatkörei
Iskolapszichológia a Nevelési tanácsadóban
TEVÉKENYSÉGÜNK a tanév során. augusztus – szeptember őszi szűrés az óvodákban az 5. életévüket betöltött gyermekek részére logopédiai szűrés csoportos.
RMÁI Kazinczy Ferenc Tagiskola Kincsesbánya, Iskola u. 1.
Integráló iskolák a közoktatásban
Sajátos nevelési igényű gyermekek, tanulók nevelésének-oktatásának törvényi szabályozása Összeállította: JANKÓ ISTVÁN.
Jelen és jövő A Budaörsi Nevelési Tanácsadóban. Mi történik a Nevelési Tanácsadóban? Vizsgálunk Szakvéleményt írunk Terápiát végzünk, gyógyítunk (rajz,
Pedagógiai munka a Nevelési Tanácsadóban
HEF OP / A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ TANULÓK EGYÜTTNEVELÉSE
Buczkóné Pásztor Melinda Megyei Pedagógiai Szakszolgálat
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
Az oktatási gyakorlat fejlesztése
Speciális gyermekvédelem
Jó gyakorlatok egy somogyi faluban
Az általános iskolából kilépő SNI tanulók pályaválasztását segítő ÁTVEZETÉSI terv Jálics Ernő Közoktatási Intézmény Kadarkút Mecsárné Jády Geraldine.
Nagyné Heidenwolf Erzsébet Hallássérült gyermekek integrált oktatásának segítése.
Önértékelési kézikönyv október 5-i módosítása alapján
Farkasné Egyed Zsuzsanna. Fejlesztő nevelés színterei évi CXC. Törvény a nemzeti köznevelésről 5. § (1) A köznevelési intézményekben folyó pedagógiai.
A korai felismerés és a státuszdiagnózis jelentősége és konzekvenciái a nyelv- és beszédfejlődési zavarral küzdő gyermekek logopédiai terápiájában Konzulens:
II. Kerületi PSZSZ Honfiné Nagy Andrea Gál Nóra
A tankerületi szakértői bizottsági tevékenység feladatai
A Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Bicskei Tagintézménye
Készítette: Tóthné Babó Szilvia
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
JÁRÁSI SZAKÉRTŐI BIZOTTSÁG
Szakszolgálati feladatellátás a JNSZMPSZ Kunhegyesi Tagintézményben
VÁLTOZÁSOK címszavakban.
A tanulók foglalkoztatását áthatja:
Óvodából iskolába Iskolás lesz a gyermekünk Az iskolaérettség kérdései
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Előadás másolata:

A Nevelési Tanácsadó feladata,munkája: pszichológiai, pedagógiai vizsgálatok,terápiák Előadók: Ágoston Ildikó- gyógypedagógus Baloghné Dudás Ilona-tanácsadó,szakpszichológus

A Nevelési tanácsadó története A Kiskunhalason 1984. szeptember elseje óta működik, kezdetben városi, majd 2000. január elseje óta a BKMÖ fenntartása alatt. 2007. január elsejétől a BKMÖ Közoktatási Intézménye tagintézménye.

A Tanácsadó feladatait: A közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény határozza meg: 35. § (4) annak megállapítása, hogy a gyermek, a tanuló beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzd, ennek alapján szakvélemény készítése, a gyermek fejlesztő foglalkoztatása a pedagógus és a szülő bevonásával.

A nevelési tanácsadó az óvoda megkeresésére szakvéleményt készít az iskolakezdéshez, segítséget nyújt a gyermek óvodai neveléséhez, a tanuló iskolai neveléséhez és oktatásához, ha a gyermek, tanuló egyéni adottsága, fejlettsége, képessége, tehetsége, fejlődésének üteme indokolja.

A nevelési tanácsadás segítségét kérheti a szülő, vagy a szülő egyetértésével az óvoda, az iskola és a kollégium. A nevelési tanácsadás e feladatai körében pedagógiai, pszichológiai támogatást, fejlesztést, terápiás gondozást nyújt a gyermeknek, a tanulónak, illetve támogatja a pedagógus nevelő és oktató munkáját, segíti a családdal való kapcsolattartást. …

Feladataink: a 3-18 éves korú gyermekek, fiatalok,/középiskola- nappali tagozat/és szüleik pedagógiai, pszichológiai segítése ellátási körzetben működő nevelési-oktatási intézmények támogatása, diagnosztikus és terápiás jellegű munkával; a gyermekek korrekciós és rehabilitációs foglalkoztatása és terápiája, a szülők és szükség szerint a pedagógusok bevonásával; fejlettségi (iskolaérettségi) vizsgálatok végzése;

Szülő vagy óvoda, iskola kérésére - szülői hozzájárulással - vizsgálatok bármilyen pszichés vagy tanulási probléma esetén; minősítés alóli, mentesítést kezdeményező vizsgálat végzése; a 14/1994. MKM rendelet, valamint a 4/2010. OKM rendelet szerint meghatározott feladatok ellátása a BTM-es és az SNI b-s tanulók vonatkozásában.

Vizsgálati kérelem A küldő intézmény adatai, a gyermek adatai: A jelentkezés oka: tanulási nehézség fejlesztés alapjául szolgáló vizsgálat bizottsághoz való továbbküldés, SNI megállapítása vagy kizárása céljából pszichológiai vizsgálat kontrollvizsgálat iskolaérettségi vizsgálat A beiskolázással kapcsolatos vélemény:!!! Óvoda: maradjon óvodában / kezdje meg ált. iskolai tanulmányait Szülő:ua.

Részt vett-e már korábban vizsgálaton, vagy terápián? Nem igen, a szakértői bizottságnál Mikor? igen, a Nevelési Tanácsadóban pszichológiai vizsgálaton vett részt Mikor? pedagógiai vizsgálaton vett részt Mikor? terápiában vagy fejlesztésben részesült Mikor?

A gyermek pedagógiai jellemzése: Közösségben tapasztalt magatartása, viselkedése: A gyermek fejlettségével, képességeivel kapcsolatos megfigyelések: Főleg 1.osztályos tanulónál: tananyag: olvasás, írás!!! Konkrét kérdés, amellyel a Nevelési Tanácsadóhoz fordul: Fontos a kérdés megfogalmazása!!! A jelentkezési lapon foglaltakat megismertem és elfogadom, illetve hozzájárulok, hogy gyermekemet a Nevelési Tanácsadó munkatársa megvizsgálja:. szülő aláírása (hivatalos gondviselő)Nagyon fontos!!!

A jelentkezési laphoz kérjük csatolni a korábbi és a más szakemberektől származó szakvéleményeket, 1999. 08. 31. után született és 5. életévet betöltött gyermekek esetén az orvosi adatlap fénymásolatát az ötéves kori státuszról. A fejlettségi vizsgálat iránti kérelmet kérjük december 15-ig megküldeni. Amennyiben a tanköteles korú gyermek szeptember és december között született és a szülő a további óvodai nevelését kéri, úgy kérjük csatolni az óvoda nevelőtestületének befogadó-egyetértő nyilatkozatát (1993. évi LXXIX. Ktv. 24§ (5) alapján).

Vizsgálat menete Előkészítés:Illetékesség megállapítása Elutasítás vagy hiánypótlás A vizsgálat típusának megállapítása, időpont adása, értesítés távolmaradás esetén újabb időpont 2. távolmaradás után jegyzői eljárás

A vizsgálat napja Mindenkit 8 órára hívunk /kivétel/ Szülő v. gondviselő/ meghatalmazás A teljes körű vizsgálat akár kora délutánig is eltart A vizsgálatok: Alapvizsgálat: teljes körű- psz., ped. Kiegészítő vizsgálat: orvosi-neurológia Felülvizsgálat: hatóság, szülő, BTMN esetén hivatalból 4/2010 (I.19.) OKM rendelet alapján

Alapvizsgálat Pszichológiai- intelligencia- vizsgálat, egyéb pszichológiai vizsgálatok Pedagógiai:részképesség-Sindelar tantárgyi: olvasás, írás, számolás, Bender A- B,Frostig-teszt, GMP emberrajz Iskolaérettségi, szűrés

Vizsgálat befejezése A vizsgálatot végző kollégák az eredményeket, tapasztalatokat értékelik, megbeszélik. Közös véleményt, állásfoglalást hoznak. Szülő tájékoztatása Igazolás-Értesítés kiadása Szakvélemény 1 hónapon belül

A vizsgálat lezárása IGAZOLÁS – ÉRTESÍTÉS A gyermekre/tanulóra a megjelölt javaslatok érvényesek. Az igazolás tartalma megegyezik a szakvélemény tartalmával. A vizsgálat nem fejeződött be. Újabb időpont: …………………………. A következő időpontról a későbbiekben adunk tájékoztatást. Vizsgálat eredménye: BTMN (A Közoktatási törvény 66. § (7) bekezdése alapján, a törvény 3.sz. melléklet II/3. pontja szerint az osztály/csoport létszámának számításánál kettő gyermekként/tanulóként kell számításba venni) nem BTMN a következő tanévtől beiskolázható előkészítő jelleggel óvodában marad további szakértői vizsgálat: BKMÖ TKVSZRB Baja, Kecskemét, Országos…VSZRB Budapest szükség esetén ismételt tanácsadás

A gyermekkel/tanulóval való foglalkozással, illetve oktatásával kapcsolatos javaslatok: Részesüljön fejlesztésben, amennyiben BTMN a Kt. 30. § (7) és 52. § (6) alapján heti ………….. órában Gyógypedagógus, gyógypedagógus irányításával,fejlesztőpedagógus tanár/tanító/óvodapedagógus, logopédus által. A gyermek/tanuló fejlesztésében közreműködik a Nevelési Tanácsadó. Tantárgyi korrepetálás, felzárkóztatás. Méltányossági elvek, mentesítési lehetőségek: …………………………………

Kontrollvizsgálat időpontja A szakértői vizsgálat eredménye alapján. A 4/2010-es OKM rend. 21. § (4), valamint 23. § (3) és a 11/1994. (VI. 8.) MKM rend. 4. mell. 4.e. pontja alapján. A gondviselő a vizsgálat eredményeit megismerte, a javaslattal egyetért nem ért egyet A 4/2010. évi (I. 19.) OKM rendelet 23. § (3) bek. értelmében felhívjuk a szülő figyelmét arra, hogy a szakvélemény kézhezvételétől számítva 10 munkanap áll rendelkezésre a szakvélemény felülvizsgálatának kezdeményezésére.

Terápiák, fejlesztések A szülő és intézmény kérheti, ha BTMN-es vagy SNI- s a gyerek, vagy ha probléma van a tanulással vagy magatartással, pszichés okok miatt. Jelentkezni: személyesen, telefonon 3 éves kortól – addig, amíg be nem fejezi a nappali tagozatos középiskolát / 23 év/. Heti 1 vagy 2 foglalkozás

Pedagógiai terápia, fejlesztés Tanulási nehézség, zavar kezelése: diszlexia, diszgráfia, diszkalkulia Tanulástechnika, módszertan Iskolára felkészítés Sindelar terápia Figyelem, emlékezet, beszédészlelés- értés, mozgás Fejlesztési terv a szakvélemény alapján

Pszichológiai vizsgálatok Bármely gyermek kerülhet nehéz helyzetbe családi vagy közösségi élete során. Lehet, hogy nehezen találja meg a hangot családtagjaival, kortársaival vagy pedagógusával. Lehet, hogy bár okos, mégis gondjai adódnak az iskolában, old. Nem tud figyelni vagy nyugtalan az órákon. Előfordulhat, hogy olyan változások zajlanak családi életében ( pld. testvérszületés, válás, gyász ), melyek átmenetileg megnehezítik alkalmazkodását.

Mindezek következtében megváltozhat magatartása, indulatossá vagy éppen visszahúzódóvá válhat, kirekesztettnek, magányosnak érezheti magát, romolhat tanulmányi eredménye, különböző tüneteket produkálhat ( pld. nyugtalanul alszik, étvágytalan lesz, rágni kezdi a körmét, feltűnően keveset beszél, verekedni kezd az iskolában, stb. ). A szülő/pedagógus észleli ezeket a változásokat, szeretne segíteni a gyereknek, de az okokat, a segítségnyújtás formáját nem könnyű egyedül megtalálni. Ilyen esetben segítségre lehet a pszichológiai kivizsgálás.

A gyermek pszichológiai vizsgálatát minden esetben a szülővel történő beszélgetés előzi meg, hogy a pszichológus megismerhesse a szülő észrevételeit, véleményét a gyermekéről, nehézségeiről, a segítségkérés miértjéről ( ezt a gyakorlatban első interjúnak nevezzük ). A beszélgetésben felelevenítődnek a gyermek fejlődésének főbb állomásai egészen a várandóságtól a jelen időszakig, anamnesztikus adatok megismerése

A gyermek pszichodiagnosztikai vizsgálatát általában 3-5 találkozás alatt zajlik. Célja a gyermekkel való kapcsolat kialakítása, majd a bizalmi légkörben problémáinak megismerése beszélgetés, szabad vagy irányított játék és különböző tesztek segítségével. Eközben a pszichológusnak lehetősége van a gyermek viselkedésének, figyelmének, beszédkészségének, játéktevékenységének megfigyelésére, ezáltal a problémás viselkedés, belső konfliktus, tünetek megértésére. Az egyéni vizsgálat szükség esetén kiegészítheti a gyermek óvodai/iskolai helyzetben történő megfigyelése, mely mindig a szülő előzetes beleegyezésével történik.

A vizsgálat befejeztével a pszichológus megosztja tapasztalatait a szülőkkel, és megbeszélik a további tennivalókat, mely lehet szülőkonzultáció vagy gyermekterápia a probléma mélységéről, jellegétől függően. A gyermekterápia egyéni vagy csoportos formában is történhet.

Az iskolaérettségi vizsgálat és a beilleszkedési-tanulási-magatartási nehézség (BTMN) vizsgálata is magába foglal pszichológiai vizsgálatot.

Mit mondjunk a gyereknek, ha a NT szakembereihez fordulunk segítségért? Mindig az igazat. A gyerek korának, érettségének megfelelő szavakkal Például iskolaérettségi vizsgálat előtt: „Nem tudjuk mi lenne neked jobb, ha még játszhatnál az óvodában, vagy ha elkezdenéd az iskolát?” Egy BTMN-es gyermek esetében: „ A tanító néni elmesélte, hogy nagyon nehéz odafigyelned az iskolában, az olvasás is nehezen megy. Szeretnénk megérteni, hogy mi ennek az oka és tudni, hogy miként segítsünk neked. Elmegyünk a NT-ba, és ott segítenek megérteni a gondjaidat.” A gyermeknek tudnia kell, hogy játékon, rajzokon beszélgetéseken keresztül a szakember megismeri őt és családját, és az ő gondjainak megoldásán munkálkodnak közösen a családdal.

Pszichológiai terápiák 1. Kognitív terápia: állapotfelmérés Cél: a feszültséget keltő helyzetekben az érzések felismerése – kevésbé torzított helyzetértelmezés kialakítása Eszköze: gondolatnapló, ami segíti az automatikus gondolatok átstruktúrálását.

Viselkedésterápia Viselkedésterápia hiperaktivitással és figyelemzavarral küszködő gyermekeknek segít dicséret központú pozitív megerősítésen alapul a gyermekek erősségeit helyezi előtérbe a gyengeségekkel szemben fontos a feltétlen elfogadás javítja az önkontrollt A viselkedésterápiás módszer a következő készségeket fejleszti: - tervezés, szervezés, - keretek tartása - tartósabb figyelem - az intézményi követelményeknek való megfelelés

Kognitív viselkedésterápia két korábban önálló terápiás módszer összeházasításából született a két módszer együttes alkalmazása sikeresebb Születésünktől kezdve - attitűdök - hozzáállások - viszonyulási módok alakulnak ki bennünk az élet jelenségeihez a neveltetés és tapasztalataink során

Vannak : - fontos központi szerepű attitűdök - és kevésbé fontosak Központinak nevezzük azokat, amelyek torzulásai, vagyis szélsőségessé válása szorongást és/vagy depressziót okozhat. Pld. ilyen attitűd önmagunkkal és másokkal szemben „ TÖKÉLETESNEK KELL LENNI MINDEN HELYZETBEN ” „ TÖKÉLETESEN KELL MINDEN FELADATOT ELVÉGEZNI ” ! Előbb vagy utóbb ez az attitűd szorongást vált ki. Félni kezd attól, hogy hibázhat. A hiba jelentőségét felnagyítja „ aki hibázik, az nem tökéletes ”.

Másik jellegzetes szorongást okozó attitűd „ azt akarom, hogy mindenki szeressen ” ! megfelelési kényszer - meg akar felelni - konfliktust igyekszik kerülni - engedelmes báb lesz - ellenkező hatást ér el gyakran mint amit szeretne „ kihasználnak de nem szeretnek ” vagy nincs időnk magunkra, soha sem lazítunk

Téves attitűd - hibás következtetést ismételget – ezek automatikussá váltak. A terápiában újratanuljuk ezeket és egy idő után a helyes következtetések válnak automatikussá.

Játékterápia: A gyermek számára a játék egy másik valóság. Biztonságosan kifejezhetik és újraélhetik az őket foglalkoztató eseményeket. Játéktevékenységbe kapcsolódva segítjük a gyerekeket a gyógyító élmények átélésében.

Meseterápia - a mesék a hagyomány által megszerzett tudás hordozói vigaszt és bátorítást adnak képesek arra, hogy bizonyos lelki és fizikai fájdalmakat enyhítsenek a meséknek gyógyító erejük van meséken keresztül kapcsolatba kerülünk saját vágyainkkal, szellemi gyökereinkkel a feszültséget, indulatokat, vágyakat, szorongásokat a belső képteremtő tevékeny-ségben tudjuk feloldani / Ezt a tevékenységet a pszichológia elaborációnak nevezi, vagyis pszichikus feszültségek képi feldolgozásának/.

Szülőkonzultáció: A gyermekterápia kiegészítése, folyamatos kapcsolattartás a szülőkkel, a változások megbeszélése, a gyermek otthoni segítése a terápia eredményessége érdekében.

Nevelési és pszichológiai tanácsadás: Rövid (2-5 alkalmas) tanácsadás szülők számára az alábbi területeken: életkorral összefüggő problémák(dackorszak), testvérszületés) Gyermekneveléssel kapcsolatos kérdések, helyes módszerek, nevelési stílus alkalmazása.

Stresszkezelő tréning jellegű foglalkozás: A fokozott testi-lelki megterhelés csak tudatos stresszkezelő technikákkal ellensúlyozható. 2-3 fős csoportokban gyakorlatias készségfejlesztés Sikeres megküzdési technikák Stesszoldó módszerek (relaxálás) Hatékony kommunikáció

Köszönjük a figyelmet!