A házon belüli beszerzések („In-house” beszerzés)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A hatályos és a január 1-jén hatályba lépő közbeszerzési szabályozás
Advertisements

Új közbeszerzési törvény évi CVIII.
Közbeszerzési tudnivalók
Közbeszerzési tájékoztató
A Fővárosi Önkormányzat szerepe az önkormányzati közbeszerzések koordinálásában, döntéshozatali mechanizmusa, a fejlődés irányai dr. Barna Orsolya Közbeszerzési.
A Magyar Posta Zrt. közbeszerzési státusza, közbeszerzési rendje
12. tétel. • Egy klasszikus ajánlatkérőnek rendkívül összetett beszerzési igénye van. Számos követelmény meghatározása nehézségeket okoz. • A beszerzés.
A Kollektív szerződéskötés a reprezentatív szakszervezetek között
Konzultációs rendezvénysorozat I október 24. Alkalmasság igazolása, alvállalkozók, kapacitást nyújtó szervezetek KÖZBE-SZERDA.
I. Az új Kbt. elfogadásának előzményei
Közbeszerzési tudnivalók  A évi CXXIX tv. szerint kell eljárni a közbeszerzési eljárásokban, amelyeket az ajánlatkérőként meghatározott.
Egyenlő értékű munkáért egyenlő bér?
A Kbt §-a szerinti eljárás - könnyítések, egyszerűsítések –
E-Levéltár projekt Vidra András Projektigazgató
A közbeszerzési törvény módosítása I.
A KÖZBESZERZÉSRŐL Hajdú-Bihar Megyei Közigazgatási Hivatal POLGÁRMESTERI KÉPZÉS 2010.
EU támogatások és a kapcsolódó közbeszerzések tapasztalatai
Prof. Dr. Nagy János Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács Elnöke Budapest, február 24. A felsőoktatási intézmények vagyongazdálkodása.
Megújulás és folytonosság a jogi személyek szabályozásában
Gulyás László tű. hadnagy kiemelt főelőadó Tatabánya, november 6. Iparbiztonsági feladatok a nem rendszeres hulladékszállítással kapcsolatosan (az.
Gazdasági jog III. Előadás Általános szabályok A Gt. általános része.
A Kbt évi módosításai KÖSZ január 15. dr. Fribiczer Gabriella főosztályvezető-helyettes Közbeszerzések Tanácsa Titkárság.
1.Szabályozási kérdésekSzabályozási kérdések 2.Az ügyvédi és tanácsadói tevékenységekAz ügyvédi és tanácsadói tevékenységek 3.Közbeszerzési szabályozásKözbeszerzési.
Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató „A közpénzek felhasználásáról és a köztulajdon használatának nyilvánosságáról, átláthatóbbá.
Közbeszerzési tudnivalók A évi CXXIX tv. szerint kell eljárni a közbeszerzési eljárásokban, amelyeket az ajánlatkérőként meghatározott szervezetek.
Szemelvények a Kbt. legfrissebb módosításaiból február 10. dr. Fribiczer Gabriella főosztályvezető-helyettes Közbeszerzések Tanácsa Titkárság.
KÖZBESZERZÉSEK ELLENŐRZÉSE
A vállalkozási lehetőségekről gyermekgyógyászként Dr. Masszi György.
A nemzeti eljárásrend szabályozása -uniós kitekintés
Eötvös Loránd tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar
HEFOP/ /2 Szerződéskötési alapismeretek. HEFOP/ /22 Tartalomjegyzék Szerződéskötés folyamata Támogatási szerződés.
Új közbeszerzési szabályok július 1-től
Uniós támogatások és közbeszerzés
A munkaviszony megszüntetése
Jótállás. Kisajátítás Építési jog április 3. Készítette: Dr. Pintér Szilvia.
SZOLGÁLTATÁS SZERVEZÉSI IRODA SZOLGÁLTATÁS TELJESÍTÉS FOLYAMATA KÉSZÍTETTE: IFKOVICS KÁLMÁN KUCZORA ATTILA.
1 KÖZBESZERZÉS KÖTELEZETTSÉGE A PÁLYÁZATOK MEGVALÓSÍTÁSA SORÁN, A KÖZBESZERZÉS FŐBB SZABÁLYAI Előadó: Dr. Schablauer Péter vezérigazgató Magyar Közbeszerzési.
A zöld közbeszerzés európai és magyar jogi szabályozása Kovács László, beszerzési igazgató, az „Év Beszerzési Menedzsere” 2012-ben.
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
Kétszakaszos eljárások V szeptember 15-től hatályos Kbt. alapján.
KÖZBESZERZÉSI ALAPISMERETEK Közbeszerzés fogalma Közbeszerzési eljárást az ajánlatkérőként meghatározott szervezetek visszterhes szerződés megkötése.
A közbeszerzések elméleti háttere I. A szeptember 15-től hatályos Kbt. alapján.
A Polgári törvénykönyv vállalkozásokat érintő legfontosabb változásai Előadó: Dr. Halmos András ügyvéd 3300 Eger, Széchenyi u. 2.
A SZAKSZERVEZETEKRE VONATKOZÓ ÚJ SZABÁLYOZÁS Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
A közbeszerzések helyzete Magyarországon január 6. Berényi Lajos Elnök Közbeszerzések Tanácsa.
Röviden a közbeszerzésről
Közbeszerzési Hatóság
(A Szerződéskötési Szabályzat tükrében)
Közbeszerzési jogorvoslat, a Döntőbizottság aktuális döntései Dr
Előzetes piaci konzultáció
Közbeszerzési tudnivalók
EURÓPAI TÁMOGATÁSOKAT AUDITÁLÓ FŐIGAZGATÓSÁG
BESZERZÉS A KATONAI LOGISZTIKÁBAN
Dr. Sutyinszki Petra Jogi tanácsadó
ÁTLÁTHATÓ, HOZZÁFÉRHETŐ ÉS VERSENYKÉPES KÖZBESZERZÉS  BÍRÓSÁGI FELÜLVIZSGÁLAT MAGYARORSZÁGON Dr. Gyarmathy Judit november 14.
Dr. Kovács László főtitkár
Megjelent a végrehajtási rendelet!
Közbeszerzési Döntőbizottság
Közbeszerzési szabályok változása és
Budapest – Belgrád vasútvonal újjáépítési beruházás
„Az elektronikus közbeszerzés eddigi tapasztalatai” „Lak Vilmos”
KÖFOP VEKOP A közszolgáltatás komplex kompetencia, életpálya-program és oktatás technológiai fejlesztése A közbeszerzési eljárás.
KÖZBESZERZÉS Emberi Erőforrások Minisztérium
Közbeszerzési Hatóság
Megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása a közbeszerzés tükrében
A közbeszerzési törvénynek a Közbeszerzési Hatóság
A KÖZBESZERZÉSI HATÓSÁG HIRDETMÉNYELLENŐRZÉSI TEVÉKENYSÉGE
Közbeszerzési Döntőbizottság
Közbeszerzési kartellek és a korrupció elhatárolása
az összeférhetetlenségre vonatkozó magyar szabályozás bemutatása
Előadás másolata:

A házon belüli beszerzések („In-house” beszerzés)

Az in-house beszerzés fogalma a közbeszerzési irányelvekben nevesítve nem szerepel, annak feltételrendszerét az Európai Bíróság joggyakorlata alakította ki. Európai Bírósági Ítéletek: - Teckal-ügy (C-107/98) - Stadt Halle ügy (C-26/03) - Coname-ügy (C-231/03) - Mödling-eset (C-29/04) - Carbotermo-ügy (C-340/04) - Auroux-ügy (C-220/05) - Sea Srl-ügy (C-573/07)

Az „in-house” beszerzések szabályozása a Kbt-ben

Az „In-house” beszerzést a Kbt. a kivételi körben szabályozza (Kbt. 9. § (1) bekezdés k) pont) Az In-house szerződések kivételt képeznek mind az uniós, mind a nemzeti közbeszerzési eljárásrend alól. In-house beszerzésekről beszélünk, ha az ajánlatkérő a vele szoros kapcsolatban álló, de látszólag jogilag elkülönülő vállalkozásoknak - meghatározott feltételek mellett - közvetlenül, ajánlattételi felhívás közzététele nélkül szerződéseket ítél oda.

„Teckal-kritériumok” – strukturális függés Az ajánlatkérő a kérdéses személy felett olyan ellenőrzést gyakorol, mint amelyet a saját szervei felett

Több tulajdonos az „in-house” szervezetben az új Kbt Több tulajdonos az „in-house” szervezetben az új Kbt. nem követeli meg, hogy minden esetben egyszemélyes gazdasági társaság legyen az in-house szervezet

„Teckal-kritériumok” – gazdasági függés az „in-house” szervezet a tevékenységét lényegében az őt fenntartó ajánlatkérő szerv javára végzi a jogalkotó a 90%-os bevételi arány 80%-ra történő csökkentése mellett döntött (nincs erre vonatkozó Bírósági joggyakorlat)

Szerződéses feltételek szerződés tárgya nem csak a közszolgáltatás ellátására vonatkozhat, hanem a közszolgáltatás ellátásának megszervezésével összefüggő feladat ellátására is szerződés időtartama korábbi 3 év helyett 5 évre köthető kötelező felmondás amennyiben az in-house szerződéskötés feltételei a szerződés hatálya alatt már nem állnak fenn tovább, ajánlatkérő jogosult és köteles a szerződést felmondani

Az „in-house” szervezet is ajánlatkérőnek minősül (Kbt. 6 Az „in-house” szervezet is ajánlatkérőnek minősül (Kbt. 6. § (1) bekezdés d) pont) A Kbt. ajánlatkérőnek minősíti azon szervezeteket, amelyek egy másik ajánlatkérővel „házon belüli” szerződéses kapcsolatban állnak.

Köszönjük a figyelmet! MIKLÓS-ORBÁN-VÖRÖS ÜGYVÉDI IRODA 1035 Budapest, Hunor u. 2-4. I/2. drmikata@t-online.hu voroskatalin@t-online.hu +36-70/424-3962 +36-30/549-7187