FVM Képzési és Szaktanácsadási Intézet 1223 BUDAPEST Park u. 2. Telefon: 06/1/3628-100 Fax: 06/1/3628-104 Honlap: Wayda.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A szakmai vizsga lebonyolításának egyes kérdései a 20/2007. (V
Advertisements

Komplex vizsgaszervezés változásai
2012. Január 24. Érettségi Érettségi formái  Rendes érettségi vizsga a középiskolai tanulmányok követelményeinek teljesítése után, a tanulói jogviszony.
Az érettségi rendszere
Felnőttképzés az új OKJ rendszerében
SZAKMAI TOVÁBBKÉPZÉS november 13. MGYOSZ Székház Budapest.
Gyakorlati oktató FSZ
Képzési és Szaktanácsadási Igazgatóság
A vizsgaszervező feladatai a vizsgabizottság működése
Új típusú OKJ vizsgák tapasztalatai az iskolarendszerben
Méltányossági elvek a közoktatásban
Aktualitások, változások, újdonságok az agrár-szakképzésben
Szakmai vizsgáztatás a komplex szakmai vizsgákon
A SZAKMAI VIZSGA A diaképek az NSZFI munkatársai által készítet tájékoztató anyagok felhasználásával készültek. Budapest, december 8.
A Vasúti vizsgaközpont. 49 /2004. EK, ,. 59 /2007. EK. ,
A szakmai vizsga felépítése és lebonyolítása
Az új szakképzési törvény alkalmazása, a tanulók gyakorlati képzése
Az OKJ bevezetésének, a szakmai vizsgáztatásnak jogszabályi háttere.
SZAKKÉPZŐ ISKOLÁK IGAZGATÓINAK XIV. ORSZÁGOS FÓRUMA OKJ-vizsgák az iskolai rendszerű szakképzésben Halász János április 21.
Soós László SZMM Felnőttképzési és Szakképzési Főosztály
A szakképzés-fejlesztés aktualitásai, az új OKJ bevezetésével kapcsolatos feladatok Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium VIDÉKFEJLESZTÉSI,
A szakmai vizsgáztatás menete.
Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium
Aktualitások, változások, újdonságok az agrár-szakképzésben Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium VIDÉKFEJLESZTÉSI, KÉPZÉSI ÉS SZAKTANÁCSADÁSI.
A felnőttképzéshez kapcsolódó jogszabályok változásai
1 Érettségi tájékoztató 2008 Érettségi tájékoztató február 8.
Ágazati szakképzés változásai
Mihálka Nóra Budapest, november 8.
A Vasúti vizsgaközpont
Soós László SZMM Felnőttképzési és Szakképzési Főosztály
Szakképzési dokumentumok
Munkaadói szervezetek a hatékony vizsgáért
A szakmai vizsgáztatás szabályai a gyakorlatban
NAK, Szakképzési Igazgatóság
2011. évi CLXXXVII. törvény a szakképzésről Hatályos: január 1-től.
Érettségi tájékoztató 2013/2014-es tanév. Az érettségi vizsga menete Írásbeli időszak: május –Az érettségi időpontokat külön táblázatban olvashatják.
ÚMFT TÁMOP / „A képzés minőségének és tartalmának fejlesztése” Kálózi Erika
Márton Mártonné MESZK Oktatási, továbbképzési referens Május 05.
Szakmai vizsgák az egészségügyi szakképzésekben
Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Oktatási, továbbképzési és tudományos Bizottság A szakmai szakképesítő vizsgabizottságok működését érintő változások.
Vizsgabizottsági tag jogai, kötelességei, elvárások
A STRATOSZ SZAKKÉPZÉSI SZABÁLYZATA 2008 TÁJÉKOZTATÓ DIASOROZAT A STRATOSZ KORSZERŰSÍTETT SZAKKÉPZÉSI SZABÁLYZATÁHOZ KÉSZÜLT: AZ MKIK TÁMOGATÁSÁVAL, A STRATOSZ.
Be kell hozni a meglévő előrehozott érettségiről a törzslapkivonatot.
Kétszintű érettségi. tartalom érettségi érettségi és nyelvvizsga emelt szint szerepe emelt szintű oktatásra jelentkezés pontszámítás jogszabályi háttér.
Az első szakmai vizsga ellenőrzésének tapasztalatai
Komplex vizsga Szolnok szeptember 3.. Modulrendszerű vizsgadelegálások száma 2014 Vizsgaelnöki delegálások száma kamarai szakképesítésekben: 4157.
TÁMOP /1-2F Felkészítés szakmai vizsgára informatika területre modulhoz II/14. évfolyam modulvizsga menete, a vizsga.
Munkavédelmi érdekképviselet és érdekegyeztetés Összeállította: dr. Váró György.
Szakmai vizsga menete és dokumentumai Budavári Ágnes május 4. 1.
A képzett szakemberekért A szakmai vizsgáztatás változásai, a vizsgabizottság feladata és felelőssége Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2008.
Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara A szakmai vizsgáztatás módosult szabályai Salgótarján, április 7.
A szakmai vizsgák jogszabályi háttere, változások a vizsgabizottsági feladatokban Tájékoztató a szakmai vizsgákon a vizsgabizottság munkájában részt vevő.
Szintvizsga elnökök felkészítése Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara
Vizsgaszabályzat ismertetése A vizsga ideje  május (csütörtök-péntek)  Azokon a napokon a tanulóknak nincs órarend szerinti tanítás.
A szakmai vizsgák jogszabályi háttere, változások a vizsgabizottsági feladatokban Tájékoztató a szakmai vizsgákon a vizsgabizottság munkájában részt vevő.
Az NSZI minőségirányítási rendszerét a BVQI tanúsította A tanév aktuális rendje és feladatai Modláné Görgényi Ildikó főigazgató-helyettes augusztus.
A tanév rendje és aktuális feladatai Mihálka Nóra Vizsgadokumentációs irodavezető augusztus 31.
1 A SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEK JOGSZABÁLYI KÖRNYZETE Laczkovich Jánosné Budapest, március 13.
1 Országos szakképzési tanévnyitó igazgatói értekezlet 2010/2011. tanév A tanév rendje és aktuális feladatai Mihálka Nóra vizsgadokumentációs irodavezető.
A szakmai vizsgáztatás rendszere MA és HOLNAP Soós László Szociális és Munkaügyi Minisztérium Felnőttképzési és Szakképzési Főosztály Székesfehérvár, 2007.
A képzett szakemberekért A vizsgabizottság működése Az elnök és tag feladatai.
Moduláris vizsgáztatás szervezési tapasztalatai. KIHÍVÁS.
A szakmai vizsgáztatás módosult szabályai
TÁJÉKOZTATÓ A KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGÁRÓL
TÁJÉKOZTATÓ A KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGÁRÓL
2016/ Vizsgaszabályzat 2016/2017
A szakmai vizsgáztatás módosult szabályai
Országos szakképzési tanévnyitó igazgatói értekezlet 2010/2011. tanév
Soós László SZMM Felnőttképzési és Szakképzési Főosztály
TÁJÉKOZTATÓ A FAKULTÁCIÓ VÁLASZTÁSHOZ
Előadás másolata:

FVM Képzési és Szaktanácsadási Intézet 1223 BUDAPEST Park u. 2. Telefon: 06/1/ Fax: 06/1/ Honlap: Wayda Imréné szakképzési főosztályvezető

Szakmai vizsga lebonyolításával kapcsolatos vizsgaelnöki feladatok feladatok –

26/2001. (VII. 27.) OM rendelet a szakmai vizsgáztatás általános szabályairól és eljárási rendjéről A rendelet hatálya kiterjed:  szakmai vizsga) megszervezésére, lefolytatására,  a szakmai vizsga vizsgabizottságára,  a szakmai vizsgára jelentkezőre,  a vizsgabizottság munkáját segítő tanárra, továbbá a közreműködő dolgozóra,

FONTOS!!! A rendeletben foglaltakat kell alkalmazni: az iskolarendszeren kívüli szakképzés keretében - ideértve a munkaerő-fejlesztő és -képző központban, a szakképesítésért felelős miniszter által feljogosított intézményben, az iskolákban, valamint a felsőoktatási intézményben folyó szakképzés keretében megszervezett szakmai vizsgára, ha az az OKJ- ben meghatározott szakképesítés megszerzésére irányul.

A szakmai vizsgával kapcsolatos legfontosabb szabályok Az iskolai rendszerű és az iskolarendszeren kívüli szakképzésben kialakított vizsgacsoport létszáma nem haladhatja meg a közoktatásról szóló évi LXXIX. törvény 3. számú melléklet I. d) pontjában előírt, a szakközépiskolai és a szakiskolai elméleti képzés szakképző évfolyamán meghatározott maximális osztálylétszámot. (35 fő) Több vizsgarész egy napra - ha a szakmai és vizsgakövetelmény másképp nem rendelkezik - nem szervezhető.

 A szakképesítésért felelős miniszter megbízottja a szakmai vizsgát - annak indokolatlan zavarása nélkül - ellenőrizheti.  Az ellenőrzés célja annak megállapítása, hogy a szakmai vizsga, vizsgarész a hatályos jogszabályok előírásai szerint került-e megszervezésre és lebonyolításra.  Az ellenőrzést végző az ellenőrzés eredményéről minden esetben kötelesek azonnali jelentést tenni megbízójuknak. Az azonnali jelentéstételhez a vizsgaszervező a nála meglévő kommunikációs eszközök használatát biztosítani köteles.

A vizsgaszervező alkalmazottja nem lehet a vizsgabizottság elnöke abban az intézményben, amellyel közalkalmazotti jogviszonyban, illetőleg munkaviszonyban áll. A vizsgabizottság munkáját az elnök irányítja. Az elnök feladata a szakmai vizsga szabályos megtartásának, zavartalan, tárgyilagos, a vizsgázót segítő nyugodt légkörének biztosítása.

A vizsgabizottság elnöke a szakmai vizsga megkezdése előtt ellenőrzi az iskolarendszeren kívüli képzés esetében a vizsgaszervezőnek, a munkaügyi központ által kiadott, az adott szakképesítés nyilvántartásba vételét igazoló tanúsítvány érvényességi idejét, ellenőrzi a szakmai vizsga, vizsgarész előkészítését, a szükséges szakmai feltételek, az egészséges és biztonságos vizsgakörülmények meglétét, vezeti a szakmai vizsgát és a vizsgabizottság értekezleteit, ellenőrzi - a jelentkezési iratok alapján - a vizsgázó személyazonosságát, a vizsga letételére való jogosultság feltételeinek meglétét, a vizsgával kapcsolatos iratokat,

átvizsgálja az írásbeli dolgozatokat, tájékoztatja a vizsgázókat a gyakorlati és a szóbeli vizsgarész előtt az őket érintő döntésekről, valamint a gyakorlati és a szóbeli vizsgarésszel kapcsolatos tudnivalókról.

 Ha az elnök megállapítja, hogy a szakmai vizsgát, a vizsgarészt nem készítették elő megfelelően és a mulasztás rövid idő alatt nem pótolható, megtiltja a vizsga megkezdését és azonnal jelentést tesz a megbízójának.  A szakképesítésért felelős miniszter - a jelentés alapján - a vizsgaszervező vizsgáztatási jogát felfüggesztheti.  Felfüggesztés esetén a szakképesítésért felelős miniszter a folyamatban lévő szakmai vizsga, vizsgarész befejezésével egy másik vizsgaszervezőt jelöl ki úgy, hogy a vizsgázónak a megkezdett vizsgaidőszakban lehetősége legyen befejezni vizsgáját. A felfüggesztés miatt felmerült minden terhet a felfüggesztett vizsgaszervező viseli.

Amennyiben a szakmai vizsgát, vizsgarészt nem a Rendeletben előírtak szerint kezdték meg, illetve bonyolították le a szakképesítésért felelős miniszter:  a vizsga eredményét utólag megsemmisítheti,  a vizsgaszervező vizsgáztatási jogát felfüggesztheti,  illetve a vizsgabizottság elnökét a vizsgaelnöki névjegyzékről törölheti. A szakképesítésért felelős miniszter a szakmai vizsga, vizsgarész megismétlésének megszervezésére egy másik vizsgaszervezőt és vizsgabizottsági elnököt jelöl ki. A vizsga megismétlésének vizsgadíját a megsemmisített vizsgát szervező intézmény viseli.

Fontos! A vizsgabizottság tagja az elnököt rövid ideig helyettesítheti a vizsgán. A területi gazdasági kamara képviselője:  elsősorban a gyakorlati vizsgafeladatokhoz szükséges szakmai feltételek és biztonságos vizsgakörülmények ellenőrzésében,  továbbá a gyakorlati vizsgafeladatok kiválasztásában,  az elkészült gyakorlati vizsgafeladatok átvizsgálásában,  és a vizsgázók gyakorlati teljesítményének értékelésében működik közre.

A vizsgabizottság működése A vizsgabizottság határozatait bizottsági értekezleten hozza meg. A vizsgabizottság értekezletet tart:  a szakmai vizsga megkezdését megelőzően,  a szóbeli vizsgarész megkezdése előtt,  a szóbeli vizsgarész befejezését követően,  a gyakorlati és a szóbeli vizsgarésszel kapcsolatban, ha a szakmai vizsga lefolytatását, megtartását, befejezését zavaró vagy gátló körülmény, illetőleg a vizsgázó által elkövetett szabálytalanság elbírálása vagy egyéb ok azt szükségessé teszi.

Az értekezlet akkor határozatképes, ha a teljes vizsgabizottság jelen van. A vizsgabizottság határozatait nyílt szavazással, egyszerű szótöbbséggel hozza. Szavazategyenlőség esetén a vizsgabizottság elnökének szavazata dönt. Minden vizsgabizottsági értekezletről jegyzőkönyvet kell készíteni. A szakmai vizsga vizsgabizottságának döntése, intézkedése vagy intézkedésének elmulasztása ellen a vizsgabizottság tagja a külön véleményét a vizsgabizottsági jegyzőkönyvben feltüntetheti.

Az egyes értekezletek tartalma: A szakmai vizsga megkezdését megelőzően:  a vizsga rendjének meghatározása,  az írásbeli dolgozatok átvizsgálása, a javasolt érdemjegyek jóváhagyása, vagy megváltoztatása,  a gyakorlati vizsgafeladatok jóváhagyása, vagy megváltoztatása,  a gyakorlati vizsga forgatókönyvének, és az értékelésével kapcsolatos szempontok jóváhagyása, vagy megváltoztatása.

A szóbeli vizsgarész megkezdése előtti értekezleten: a vizsgabizottság értékeli a vizsgázónak az írásbeli és a gyakorlati vizsgarészen nyújtott teljesítményét, határoz a szabálytalan vizsgázással kapcsolatos bejelentésekről, megállapítja a szóbeli vizsgarész időbeosztását, a vizsgázók és a vizsgatantárgyak sorrendjét, valamint a szakmai vizsga eredménye kihirdetésének időpontját.

A szóbeli vizsgarész befejezését követő értekezleten: a vizsgabizottság az egyes vizsgarészek eredményei alapján értékeli a vizsgázó egyes tantárgyakból nyújtott teljesítményét, továbbá összegezi a vizsgarészek tapasztalatait.

Lényeges! A vizsgabizottság tagjai felelősek a szakmai vizsga szabályos és zavartalan lefolytatásáért. A szóbeli és a gyakorlati vizsgarészt csak a teljes vizsgabizottság előtt, a vizsgabizottság munkáját segítő tanár jelenlétében szabad megkezdeni, illetőleg folytatni.

A gyakorlati vizsgarész:  A gyakorlati vizsgán a szakképesítés tartalmát kifejező alapvető munkafolyamatokat, munkaműveleteket átfogó, a szakképesítésért felelős miniszter által meghatározott szakmai és vizsgakövetelmény figyelembevételével kidolgozott gyakorlati vizsgafeladatokat kell megoldani.  A gyakorlati vizsgafeladatokat - ha a szakmai és vizsgakövetelmény másképp nem rendelkezik - a vizsgaszervező dolgozza ki és a vizsgaszervező vezetőjének a javaslatára - a gyakorlati vizsgarész megkezdése előtt - a vizsgabizottság elnöke a területi gazdasági kamarát képviselő vizsgabizottsági taggal egyetértésben hagyja jóvá.

 A gyakorlati vizsgarészt akkor lehet megkezdeni, ha a vizsgabizottság elnöke meggyőződött a feltételek meglétéről. A gyakorlati vizsgarész a vizsgafeladatok elvégzéséhez szükséges személyi és tárgyi feltételek - ideértve a munkavédelmi, tűzvédelmi és egészségvédelmi feltételeket is - megléte esetén kezdhető meg, illetőleg folytatható.  A gyakorlati vizsgarész megkezdése előtt a vizsgázókat tájékoztatni kell a gyakorlati vizsgarész rendjéről és a vizsgával kapcsolatos egyéb tudnivalókról, továbbá a gyakorlati vizsgarész helyére és a munkavégzésre vonatkozó munkavédelmi, tűzvédelmi, egészségvédelmi előírásokról.

 A gyakorlati vizsgafeladatok végrehajtásához - ha a szakmai és vizsgakövetelmény másképp nem rendelkezik - a vizsgázónak legfeljebb háromszáz perc áll a rendelkezésére. Ebbe az időbe a vizsgafeladatok ismertetésének ideje nem számít bele.  Ha balesetveszély, egészségi ártalom, technológiai vagy más rendkívüli ok indokolja, az elnök a vizsgafeladatokat megváltoztathatja. A döntésről jegyzőkönyvet kell készíteni.  A gyakorlati vizsgarészt - a vizsgafeladatok számától függetlenül - egy osztályzattal kell értékelni.

A szóbeli vizsgarész:  A szóbeli vizsgarészen a vizsgázó a szakképesítésért felelős miniszter által meghatározott tantárgy(ak)ból és tétel(ek) alapján ad számot tudásáról.  A tételek kiadásának módjáról a szakképesítésért felelős miniszter rendelkezik.  A vizsgázó teljesítményét tantárgyanként külön-külön érdemjeggyel kell értékelni.  A vizsgáztatás menetét (a vizsgázók beosztása stb.) a vizsgabizottság állapítja meg a vizsgaszervező képviselőjének javaslata alapján azzal a megkötéssel, hogy a vizsgabizottság munkája egy nap a tíz órát nem haladhatja meg.

 A vizsgateremben egy időben legfeljebb hat vizsgázó tartózkodhat.  A vizsgázó minden tantárgyból tételt húz.  A vizsgázó részére a felkészüléshez tételenként legalább tizenöt perc időt kell biztosítani.  A vizsgázó feleletének vázlatát a vizsgaszervező bélyegzőjével ellátott papíron rögzítheti, a vizsgaszervező által biztosított és a vizsgabizottság által engedélyezett segédeszközöket használhatja.  A vizsgázó a tantárgy jellegének megfelelően önállóan felel. Felelete indokolt esetben szakítható meg.

 Ha a vizsgázó a húzott tétel anyagából teljes tájékozatlanságot árul el, az elnök egy alkalommal póttételt húzat vele.  Ez esetben az adott vizsgatárgy érdemjegyét az elsőként és a póttételként húzott tételre adott feleletek átlaga alapján, a felfelé kerekítés szabályait figyelembe véve kell kialakítani.  A szóbeli vizsga teljes tartama alatt vizsgázónként egy póttétel húzható.

A vizsga értékelése: A szóbeli vizsgarészen a vizsgázó feleletét tantárgyanként a jelen lévő vizsgabizottsági tagok egymástól függetlenül értékelik. A vizsgabizottság - a vizsgabizottság munkáját segítő tanár javaslata alapján – megállapítja: az utolsó vizsgarészt megelőző értekezleten az írásbeli érdemjegyet és a szakmai gyakorlat osztályzatát, az utolsó vizsgarészt követő értekezleten a szóbeli vizsgarész tantárgyankénti érdemjegyét, továbbá a szakmai elmélet osztályzatát.

A SZAKMAI VIZSGA IRATAI A törzslap A vizsgázóról a szakmai vizsga megkezdése előtt két példányban törzslapot kell kiállítani. A törzslapot (a külív első oldalán) a vizsgabizottság elnöke, tagjai és jegyzője, valamint a vizsgaszervező vezetője írja alá.

Az osztályozóív A vizsgázó érdemjegyeit és osztályzatait a vizsgaszervező által készített osztályozóívre kell rávezetni. Az osztályozóívet a vizsgabizottság elnöke, tagjai és jegyzője, valamint a vizsgaszervező vezetője, továbbá a vizsgabizottság munkáját segítő tanár írja alá. Az osztályozóívet a szakmai vizsga jegyzőkönyvéhez kell csatolni.

A szakmai bizonyítvány A vizsgabizottság jegyzője a törzslap alapján - a törzslapon szereplő adatokkal egyezően kiállítja a bizonyítványt. A szakmai vizsgabizottság körbélyegzőjének lenyomatával ellátott bizonyítványt a vizsgabizottság elnöke és a vizsgaszervező vezetője írja alá.

A jegyzőkönyv Vezetéséről a vizsga jegyzője folyamatosan gondoskodik, az utolsó értekezleten a bizottság véglegesíti és aláírásával látja el, a vizsgabizottság elnöke, tagjai és jegyzője, írja alá. A vizsgaelnöki jelentés Szintén az utolsó értekezleten kell elkészíteni, a vizsga elnöke és a vizsgát szervező vezetője írja alá. Az iratok megfelelő személyekhez való eljuttatásáról és megőrzéséről a rendeletben leírt szabályok betartásával a vizsgaszervező köteles gondoskodni.

A vizsgadokumentumok letölthetők:  a honlapról,  a honlapról,  valamint a CD is tartalmazza mindkettőt.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket, jó vizsgáztatást kívánok !