Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Országos szakképzési tanévnyitó igazgatói értekezlet 2010/2011. tanév

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Országos szakképzési tanévnyitó igazgatói értekezlet 2010/2011. tanév"— Előadás másolata:

1 Országos szakképzési tanévnyitó igazgatói értekezlet 2010/2011. tanév
Tájékoztató az országos törzslapnyilvántartásról Modláné Görgényi Ildikó főigazgató-helyettes Budapest, augusztus 27.

2 Országos törzslapnyilvántartó rendszer célja
központi helyen legyen elérhető, egységes legyen, ne függjön az iskolák, intézmények, fenntartók átalakulásától, az állampolgár igényét szolgálja, biztonságos, pontos tájékoztatás.

3 Szakképzési törvény A évi CXXXV. törvénnyel módosított Szakképzési törvény január 29-én lépett hatályba. A törvény 4/B. § (1) alapján a szakmai vizsgát szervező a vizsgázóról kiállított törzslap egy eredeti példányát köteles a vizsganapot követő 30 napon belül a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézetnek megküldeni.

4 Az NSZFI feladata a jogszabály alapján 1.
törzslapok ellenőrzése, hibás vagy hiányos kitöltés visszaküldése, felhívja a beküldőt az észlelt hibák 30 napon belüli kijavítására, mulasztás esetén az Oktatási Hivatal értesítése.

5 Az NSZFI feladata a jogszabály alapján 2.
tájékoztatja az érintett szakképesítésért felelős minisztereket a beérkezett törzslapokkal összefüggő szakmai vizsgák adatairól (megjelölve a szakmai vizsgát szervező intézményt, a szakképesítés azonosító számát és megnevezését, a lebonyolított szakmai vizsga helyszínét, a vizsgaelnök nevét, továbbá a vizsgaidőpontokat), 50 évig őrzi a törzslapot.

6 Tájékoztató a beérkezett törzslapok feldolgozottsági adatairól
Az összes beérkezett törzslapnak hozzávetőleg 50%-a érkezik az utolsó vizsganapot követő 30 napon túl. Ennek a mennyiségnek körülbelül a fele csak néhány napos késéssel érkezik. A határidő be nem tartásának okai: kezdeti tájékozatlanságokból adódhatott, a vizsgaszervezők egyben küldték meg az egész évben készített törzslapokat, vannak régiók, ahol továbbra is elvárja a főjegyző, hogy megküldjék neki a törzslapokat.

7 Adatok a beérkezett törzslapokról
Vizsgacsoportok/külívek száma összesen június végén: db Hibás törzslapok száma összesen június végén: db Vizsgacsoportok/külívek száma összesen augusztus 18-án: db A hibás törzslapok visszaküldése permanens a tartalmi és formai hibák miatt.

8 Általános és gyakorlati hibák listája 1.
Nem megfelelő nyomtatvány használata: nem vízjeles A4-es papír használata (a 3V tervezőrendszer használatából adódó félreértés!), az új és a régi OKJ-s vizsgákhoz tartozó törzslapok keverése.

9 Általános és gyakorlati hibák listája 2.
Hitelesítés hiánya, hibája: nincs összefűzve, körcímkével és körbélyegzővel ellátva, nem a törzslapon történik a hitelesítés, a bélyegzőlenyomat a körcímke keretein belül marad, így nem érinti a törzslapot (bármikor cserélhető lehet), a külíven szereplő adatokat kitakarva történik a hitelesítés.

10 Általános és gyakorlati hibák listája 3.
Törzslap külívén szereplő hibák: vizsgaszervező bélyegzője hiányzik, nincs feltüntetve a vizsgáztatásra jogot adó jogszabály száma, vagy az OM azonosító, nincs feltüntetve a szakképesítés megnevezése és OKJ száma, nem olvasható, nyomtatott betűk használatának hiánya, hiányzó aláírások, vizsgán résztvevő tanulók létszámának nem kitöltése vagy elírása.

11 Általános és gyakorlati hibák listája 4.
Törzslap belívek hibái 1.: a törzslap száma nem a jogszabálynak megfelelő formailag (csoportazonosító/sorszám/vizsga éve), a törzslapok számozása nem folyamatos, a belívek nem a törzslap számozásának megfelelően vannak lefűzve, a sorrendiség nehezen követhető, a születési név nincs kitöltve, esetenként egyértelmű elírás észlelhető (keresztnév változása, asszonynév születési névként beírva).

12 Általános és gyakorlati hibák listája 5.
Törzslap belívek hibái 2.: a képző intézmény neve és címe nem szerepel, a nyilvántartásba vételi hely nem szerepel, az érvényességi idő nem szerepel, a képzés kezdési és/vagy befejezési ideje nem szerepel, illetve pontatlan, a szakképesítés köre és/vagy száma nem szerepel, a záradékban nem ugyanaz a szakképesítési kör van feltüntetve, a tanuló a jogszabályban előírt eredményt nem éri el, mégis a törzslapban szerepel bizonyítványszám, az elért eredmények nem szerepelnek vagy hiányosan vannak kitöltve, hiányzik vagy hiányos a záradék szövege, a záradékot a vizsgaszervező képviselője nem írja alá, és nem bélyegzi le, a bizonyítvány sorozatjele és sorszáma hiányzik.

13 Általános és gyakorlati hibák listája 6.
Az iktatáskor/rögzítéskor, illetve általánosan előforduló hibák: a javítások nem megfelelő (áthúzás, szignálás, fölé írás) formában történnek (hibajavító használata, többszöri átírás).

14 Általános és gyakorlati hibák listája 7.
Vizsganyilvántartással összefüggő hiba: a vizsgát nem jelentették a vizsganyilvántartás felé, a vizsgát eltérő dátummal jelentették, a törzslapban szereplő adatok (pl. törzslapszám, bizonyítványszám) nem egyeznek a nyilvántartásban szereplővel.

15 Köszönöm megtisztelő figyelmüket! Modláné Görgényi Ildikó


Letölteni ppt "Országos szakképzési tanévnyitó igazgatói értekezlet 2010/2011. tanév"

Hasonló előadás


Google Hirdetések