TOBORZÁS, KIVÁLASZTÁS.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Miért hirdetne egyenként több online állásközvetítő portálon, ha Önnek elegendő 1 helyen kérnie, hihetetlenül alacsony áron? hihetetlenül alacsony áron?
Advertisements

Mit lehet tudni a célcsoportról?
4. előadás.
Munkaerő-felvétel.
Látássérült munkavállalók és munkaadóik felkészítése Siketvakok Országos Egyesülete AMSZ LFR program Látássérült Személyek Foglalkozási Rehabilitációja.
TÁMOP Nagyrendezvény. Az ifjúságsegít ő esetmenedzser létrejötte – case Manager.
Frissdiplomások a munkaerőpiacon - a jövedelmet befolyásoló tényezők
Nyerjünk együtt! Esély a megváltozott munkaképességűek sikeres foglalkoztatásáért TAMOP /
Nyerjünk együtt! TAMOP /
Emberi Erőforrás Menedzsment Az emberi erőforrások fejlesztése
TÁMOP /A
Szakképzés és gazdaság kölcsönhatása (műhelybeszélgetés: felnőttképzési szekció) Hajdúszoboszló február 7. Soós Roland igazgató ÉRÁK.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Mobil: (30) Cím: 4100 Berettyóújfalu, Széchenyi u. 13.
A távmunka fejlesztésének lehetőségei és eredményei Simon Gábor Távmunka Tanács elnöke Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára Szociális és Munkaügyi.
TÁJÉKOZTATÓ a Nemzeti Felnőttképzési Intézet tevékenységéről.
Starjobs Magyarország Kft.. A Starjobs Magyarország Kft óta kínál megoldásokat munkaerő-közvetítés, -kölcsönzés területén, a diákmunkában 1983 óta.
Kiadványaink Országos Felsőoktatási Információs Központ.
Munkaügyi Központ szerepe, feladatai SZTE JGYPK Felnőttképzési Intézet 2009/2010. I. félév Szeged.
Emberierőforrás-ellátás
3. előadás.
A tanárképzés új szerepl ő je: a mentor Kotschy Beáta Eszterházy Károly F ő iskola Kotschy Beáta Eszterházy Károly F ő iskola 2009.
1 A VAJDASÁGI PÁLYAKEZDŐ DIPLOMÁSOK MUNKÁBA ÁLLÁSI MODELLJE 7. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia Újvidék, november Jenei Ervin.
A MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG VIII. VÁNDORGYŰLÉSE Debrecen, november Az idegennyelv-oktatás szerepe a szervezeti és regionális versenyképességben.
A MAGYAR MUNKAVÁLLALÓK MUNKAERŐ-PIACI JELLEMZŐI
SZEMÉLYZETI MARKETING
Munkaerő-piaci szereplők kapcsolata év a munkaerő-piacon.
A munkaerőpiaci képzési és átképzési programok eredményességének vizsgálata regionális és kistérségi vetületekben MTA Regionális Kutatások Központja Alföldi.
Munkaerőmigránsok és hazatérők - kísérlet a válság hatásának mérésére
Kiválasztás: érvényesség, megbízhatóság az interjú és az Assesment Center módszere esetén Barta Bea
Főigazgatói értekezlet A KÖZFOGLALKOZTATÁSI TERVVEL KAPCSOLATOS KIRENDELTSÉGI FELADATOK AZ ÁLLÁSKERESÉSI MEGÁLLAPODÁS LEGFONTOSABB VÁLTOZÁSAI november.
Önéletrajzírástól a munkába állásig - gyakorlati tanácsok a szakképzett munkaerő és a munkáltatók eredményes találkozásához június 24.
Álláshirdetés, pályázat
Emberi Erőforrás Menedzsment Toborzás - Álláskeresés
Foglakoztatás pályázati projektekben Általános áttekintés Tóth István, tanár.
FOGLALKOZTATÁSPOLITIKAI ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM I. TÁVMUNKA KONFERENCIA A REGIONÁLIS MUNKAERŐFEJLESZTŐ ÉS KÉPZŐ KÖZPONTOK FELADATAI A TÁVMUNKA PROGRAMBAN.
Az informatikai tanácsadás jövője – mit tehetünk érte? Hetyei József Certified Management Consultant (CMC) NJSZT szakértő főiskolai vezető oktató, szakvezető.
Emberi Erőforrás Menedzsment Kiválasztás - Alkalmazás
Munkaerő mobilitás Magyarországon
A JÓ PAP IS… – Képzések és tanácsadások szakembereknek, munkáltatóknak Előadó: Garadnay Tea FEMI vezető Budapest Esély Nonprofit Kft.
Az EEM helye a menedzsmentben
Pályaorientáció Bikal, február 11. Bácskay András Országos Egyházi TISZK Nonprofit Kft. © Szöllősi és Társai Bt.
Kormányszóvivői tájékoztató 1 Tanulni és versenyben maradni felnőttkorban is.
A Munkaerő-piaci helyzet Miskolcon Kiss Gábor főosztályvezető.
SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. üzleteiben
Életen át tartó tanulás/ személyi fejlődés/ minőségirányítás Bevált gyakorlatok A szociális munkások/ szociálpedagógusok munkájában a bécsi.
EASY e-HR ® Automatizálja HR adatbázisát egyszerűen.
ÁLLÁSHIRDETÉSEK Készítették: Ádámku Renáta Karancsi Diána Nagy Magdolna Percze Dóra Szőllősi László.
Munkaerőbiztosítás II. TOBORZÁS
V á rosi Intézményi Központ Remenyik Zsigmond Gimn á zium és Szakközépiskola Érettségi ut á ni szakképzések.
Boltvezetői Jelentkezési lap
Hatékonyság. Ügyfélközpontúság. Modernizáció. Diplomás pályakezdők kiválasztása és beillesztése a MÁV csoportnál Kiss Mária Humánerőforrás fejlesztés vezető.
Nyitó konferencia szakmai elemei 1.Duális képzési filozófia alapelemei (10 parancsolata) 2.Duális képzések nemzetközi gyakorlatának összefoglalása 3.Duális.
Nyitó konferencia szakmai elemei 1.Duális képzési filozófia alapelemei (10 parancsolata) 2.Duális képzések nemzetközi gyakorlatának összefoglalása 3.Duális.
FELVÉTELI, avagy hogyan jelentkezünk középiskolába
Név: Születési név: A megpályázott munkakör: Boltvezető Fejlődésének érdekében, és a cég igényeit is szem előtt tartva, az ország különböző részein történik.
4. előadás. Erőforrás-biztosítás: toborzás, kiválasztás,leépítés II. rész.
Munkatársak alkalmasságának vizsgálata „Szolgálni, mint a fény”
A Nagykátai Járás munkaerő-piaci helyzete Pest Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja TÁMOP /1/KMR
Életpálya-tanácsadás és mobilitás Az EURES szerepe a mobilitás akadályainak leküzdésében.
Bemutatkozik A FORDULÓPONT PROGRAM A programot az EU és a Magyar Állam támogatja.
VI. Országos Tanácsadási Konferencia, BKIK Budapest, március 21. (ISBN száma: ) Dr. habil. Kozári József CSc egyetemi docens GAZDASÁG-
„Újra tanulok” A Nemzeti Munkaügyi Hivatal képzési stratégiája Bálint István Foglalkoztatási főigazgató-helyettes.
Toborzás elvi és módszertani kérdései
1. Operatív munkaerő-gazdálkodás – HR áramlás 2. Személyzetbeszerzés
A munkaerőpiac mai kihívásai
Készítette: Farkasné Veres Edina
Életpálya-tanácsadás és mobilitás
Foglalkoztatás, szakképzés, jó gyakorlatok
Egészségügyi ellátás tárgyi és humán erőforrás feltételeinek szabályozása.
Előadás másolata:

TOBORZÁS, KIVÁLASZTÁS

A BELSŐ TOBORZÁS MÓDSZEREI A cég saját munkaerő-tartalékait – az új elvárásoknak megfelelni akarva – felméri és megállapítja, kik azok és hányan vannak akik: áthelyezhetők, átképzéssel áthelyezhetők, visszahívhatók, újra alkalmazhatók, előléptethetők.

A KÜLSŐ FORRÁSOK IGÉNYBEVÉTELÉNEK OKAI A külső forrásokból történő merítés szándéka mellett is számos elv szól: újfajta szakértelemre van szükség, s ez nem áll rendelkezésre, s idő sincs kivárni a megfelelő alkalmazottak átképzését, szemléletváltás lenne csak képes hatékonnyá tenni a céget, ennek szükségességét mindenki emlegeti, érdemi emberek is, de megtenni nem képesek, az új tulajdonos, vagy a versenyhelyzet elvárása pedig egyértelmű,

A KÜLSŐ FORRÁSOK IGÉNYBEVÉTELÉNEK OKAI „vérfrissítésre” van szükség, új kreatív energiákra, új kapcsolatokra, a belső harcokat, kommunikációs képtelenséget, ütőképes, markáns új vezetés (nem egy személy, hanem 3-5 fős csapat) megfelelő kapcsolatrendszerrel sokkal nagyobb eséllyel oldhatja meg, mint a szervezetből kinevezett vezetők, nincs lehetőség a „Peter-elv” érvényesülésére.

A KÜLSŐ TOBORZÁS MÓDSZEREI Közvetlen jelentkezés Régebben fizikai munkások és friss diplomások próbáltak ily módon munkát szerezni, ma már sajnos – a munkanélküliség növekedésének eredményeként – bármely kor és képzettségi csoportból előfordulnak így jelentkező jelöltek. Saját adatbank

A KÜLSŐ TOBORZÁS MÓDSZEREI Átcsábítás Nálunk is elterjedt, a cég saját munkatársaitól kapott ötletek által indíttatva más cégek kitűnően képzett, eredményes szakember vagy vezető hírében álló munkatársát kedvezőbb ajánlatokkal csábítják. Az ajánlat lehet anyagi is, de sok esetben önállóbb, új kihívásokat jelentő feladat, magasabb rang jelenti a vonzerőt. Külföldön a javaslatot tevő munkatársat ezért komoly jutalomban részesítik, nálunk ritkán. Ma már szép számmal vannak az átcsábításra szakosodott cégek.

A KÜLSŐ TOBORZÁS MÓDSZEREI Állásbörzék Fejvadászattal foglalkozó, tanácsadó cégek segítségét igen nagy számban veszik igénybe nyugati és kelet-európai országokban egyaránt, így nálunk is. A munkaerő lízingelés A szolgáltatást igénybevevők egyösszegű költséget utalnak át a lízingcégnek, amely ennek fejében az összes adminisztrációt is elvégzi, ami a munkavállaló körül teendő, és biztosítják az idevonatkozó törvények betartását is. Ha a vállalat nem tart igényt tovább a kölcsönzött munkaerő tevékenységére, nem kell az elbocsátás érzelmi, anyagi, adminisztratív procedúráját sem végigcsinálnia, e személyek egyszerűen visszamennek a lízingcéghez, ahol remélhetőleg új lehetőséget tudnak számukra biztosítani.

A KÜLSŐ TOBORZÁS MÓDSZEREI Munkaügyi központok Adatbázisukban megtaláljuk az adott térség összes regisztrált munkanélkülivé vált személyét, akik még nem estek ki a járadéki rendszerből, minden fajta iskolai végzettséggel (8 általánostól a több diplomáig) és minden korcsoportból találhatunk ígéretes jelölteket. Sajnálatos módon növekszik a fiatal, diplomás, nyelvet beszélő munkanélküliek száma. Magántulajdonú munkaerő-közvetítők, amelyek nemcsak felsőfokú végzettségű munkaerőt közvetítenek.

A KÜLSŐ TOBORZÁS MÓDSZEREI Reklám, hirdetés A hirdetés meglehetősen költséges, főként, ha azt igényes országos terjesztésű lapokban tesszük közzé. Ezért csak akkor folyamodunk ehhez a lehetőséghez, ha a betöltendő állás különleges kvalitásokat igényel, vagy hiány van az adott szakterületen, jó munkaerőből. Bizonyos szervezeteknél a vezetői posztokra, csak pályázati úton van lehetőség a munkakör betöltésére. Ezt jogszabály írja elő. Interneten történő álláshirdetés

A KIVÁLASZTÁS FOLYAMATA ÉS MÓDSZEREI Első feladata a jelöltekről rendelkezésünkre álló dokumentumok elemzése: Szakmai végzettséget tanúsító bizonyítványok áttekintésére, a végzettség foka és a megszerzés éve szerint. Szakmai továbbképzéseket igazoló iratok. Esetleg speciális további posztgraduális képzettséget bizonyító végzettség, mely különösen emeli az eredeti értékét. A szakmai gyakorlat értékét nagyban növeli, ha azt a jelölt a kiválasztó számára referenciaként szereplő munkahelyen/helyeken szerezte. Hányadik munkahelye lennénk a jelöltnek? Sokoldalúságra nem lehet szert tenni, ha valaki a fél életét egy munkahelyen és ott is egy munkakörben töltötte el. De a sűrű (pl. két évente) munkahely változtatás sem erény. Nyelvismeret. Hány nyelvből? Milyen fokon? Mikor szerezte? Hogyan sajátította el a nyelvet? Nyelviskola, önálló képzés, vagy külföldön? Jogosítvány. Mióta? Milyen járműre? Van-e rutinja a járművezetésben, vagy csak jogosítványa?

INTERJÚ STRATÉGIÁK Őszinte és barátságos stratégia Problémamegoldó stratégia Viselkedési esemény stratégia Sematikus viselkedés-leíró stratégia Stressz-stratégia (nem ajánlott) Keserédes stratégia Rostáló interjú

INTERJÚTÍPUSOK Az egyéni interjú Folytatólagos interjúk Páros interjúk Panel interjúk Csoportos interjúk

AZ ASSESSMENT CENTER ÁLTAL HASZNÁLT ÉRTÉKELŐ ELJÁRÁSOK -         Önéletrajzok elemzése -          Interjúk -          Személyiségtesztek -          Szakmai tesztek -          Akvárium gyakorlatok -          Beszéd gyakorlatok -          Szerepjátékok -          Csoportgyakorlatok -          Esettanulmányok -          Üzleti döntések -          Prezentációk -          Üzleti levelezések -          Kompetitív 2-T tréning.