Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Munkaügyi Központ szerepe, feladatai SZTE JGYPK Felnőttképzési Intézet 2009/2010. I. félév Szeged.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Munkaügyi Központ szerepe, feladatai SZTE JGYPK Felnőttképzési Intézet 2009/2010. I. félév Szeged."— Előadás másolata:

1 Munkaügyi Központ szerepe, feladatai SZTE JGYPK Felnőttképzési Intézet 2009/2010. I. félév Szeged

2 Munkaügyi Központ A Foglalkoztatási Törvény adta lehetőségek alapján munkaerő-piaci képzésben részt vevő álláskeresők, esetenként munkaviszonyban álló személyek képzést finanszírozza, olyan képzési programokban, amelyek szerepelnek a munkaügyi központ képzési listáján. A Foglalkoztatási Törvény adta lehetőségek alapján munkaerő-piaci képzésben részt vevő álláskeresők, esetenként munkaviszonyban álló személyek képzést finanszírozza, olyan képzési programokban, amelyek szerepelnek a munkaügyi központ képzési listáján.

3 Munkaerő-piaci szervezet Állami Foglalkoztatási Szolgálat Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Regionális Munkaügyi Központ - Központi szervezet - Központi szervezet - Regionális kirendeltségek - Regionális kirendeltségek

4 Regionális Munkaügyi Központok 1. Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ 2. Közép-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ 3. Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ 4. Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ 5. Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ 6. Észak-alföldi Regionális Munkaügyi Központ 7. Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ

5 Munkaügyi Központok feladatai Az álláskeresők nyilvántartásba vétele Az álláskeresők nyilvántartásba vétele Munkaközvetítés Munkaközvetítés Munkanélküli ellátások megállapítása Munkanélküli ellátások megállapítása Támogatás nyújtása az állásnélküliek át- és továbbképzéséhez Támogatás nyújtása az állásnélküliek át- és továbbképzéséhez Pályakezdők segítése egyéni és csoportos tanácsadással, pályaorientációs beszélgetéssel Pályakezdők segítése egyéni és csoportos tanácsadással, pályaorientációs beszélgetéssel Hátrányos helyzetű munkavállalók elhelyezkedésének segítése Hátrányos helyzetű munkavállalók elhelyezkedésének segítése Munkaadók anyagi támogatása dolgozóik továbbfoglalkoztatása, újabb munkahelyek létesítése érdekében. Munkaadók anyagi támogatása dolgozóik továbbfoglalkoztatása, újabb munkahelyek létesítése érdekében.

6 Munkaerő-piaci programok résztvevői Azon személyek, akik a különféle előre meghatározott, összetett célok érdekében indított programok résztvevői egy adott időszakban. Azon személyek, akik a különféle előre meghatározott, összetett célok érdekében indított programok résztvevői egy adott időszakban.

7 Munkaerő-piaci szolgáltatások Olyan egyéni vagy csoportos tanácsadási formák, amelyek a munkaügyi szervezeten belül az ügyfeleknek szóló, személyre szabott problémakezelését jelentik. Olyan egyéni vagy csoportos tanácsadási formák, amelyek a munkaügyi szervezeten belül az ügyfeleknek szóló, személyre szabott problémakezelését jelentik. Alapelve, hogy a munkaerő-piaci szolgáltatásokat a munkanélküliek, a munkaadók és a munkavállalók ingyenesen vehetik igénybe. Alapelve, hogy a munkaerő-piaci szolgáltatásokat a munkanélküliek, a munkaadók és a munkavállalók ingyenesen vehetik igénybe.

8 Szolgáltatások típusai I Munkaerő-piaci és foglalkozási információk nyújtása: Munkaerő-piaci és foglalkozási információk nyújtása: A foglalkoztatással, a régió, a megye, valamint a kistérség munkaerő-piaci helyzetével, a foglalkoztatást elősegítő támogatásokkal, a munkanélküli ellátásokkal, valamint a foglalkoztatással összefüggő jogszabályokkal kapcsolatos információk rendelkezésre bocsátása az érdeklődők számára. A foglalkoztatással, a régió, a megye, valamint a kistérség munkaerő-piaci helyzetével, a foglalkoztatást elősegítő támogatásokkal, a munkanélküli ellátásokkal, valamint a foglalkoztatással összefüggő jogszabályokkal kapcsolatos információk rendelkezésre bocsátása az érdeklődők számára.

9 Szolgáltatások típusai II Munkaerő-piaci tanácsadás: Munkaerő-piaci tanácsadás: A munka-, pálya-, álláskeresési, rehabilitációs, pszichológiai, helyi foglalkoztatási tanácsadás, ezen belül a pályaválasztási és pályamódosítási tanácsadói tevékenységet, az egyéni álláskeresési tanácsadást, az álláskeresési technikák oktatását és az álláskereső klubot fogja át. A munka-, pálya-, álláskeresési, rehabilitációs, pszichológiai, helyi foglalkoztatási tanácsadás, ezen belül a pályaválasztási és pályamódosítási tanácsadói tevékenységet, az egyéni álláskeresési tanácsadást, az álláskeresési technikák oktatását és az álláskereső klubot fogja át.

10 Szolgáltatások típusai III Munkaközvetítés: Munkaközvetítés: Magába foglalja a munkaadókkal való rendszeres kapcsolattartást, minél több álláshely feltárását és betöltését, az ügyfelek tájékoztatását, a kereslet és kínálat egymásra találásának megkönnyítését és gyorsítását, a munkát keresők álláskeresésre való felkészítését, a munka-, átképzési valamint pályaorientációs tanácsadást, a munkaerő-piaci információk gyűjtését, feldolgozását, a munkaerő-piaci helyzet elemzését és prognosztizálását. Magába foglalja a munkaadókkal való rendszeres kapcsolattartást, minél több álláshely feltárását és betöltését, az ügyfelek tájékoztatását, a kereslet és kínálat egymásra találásának megkönnyítését és gyorsítását, a munkát keresők álláskeresésre való felkészítését, a munka-, átképzési valamint pályaorientációs tanácsadást, a munkaerő-piaci információk gyűjtését, feldolgozását, a munkaerő-piaci helyzet elemzését és prognosztizálását.

11 Munkaközvetítés típusai Hagyományos közvetítés: Hagyományos közvetítés: Rövid interjút bonyolítanak le az ügyféllel, és a bejelentett, szabad állásokból felajánlanak neki néhányat. Rövid interjút bonyolítanak le az ügyféllel, és a bejelentett, szabad állásokból felajánlanak neki néhányat. Egyénre szabott módszer: Egyénre szabott módszer: Ennek keretében az álláskeresőknek és a munkáltatóknak nyújtott tanácsadás, a vállalatokkal való szorosabb kapcsolat kiépítése és a konkrét közvetítési eljárások gondos megtervezése került a figyelem középpontjába. Az egyéni interjúkban, valamint az álláskeresési szolgáltatásokban a megoldások megtalálása lett a fő cél. Másrészt, számítógépes álláskeresési rendszerek jöttek létre, amelyekre támaszkodva a munkanélküliség tömegessé válásával megjelent az önkiszolgálás, mint a munkaközvetítés alternatív formája. Ennek keretében az álláskeresőknek és a munkáltatóknak nyújtott tanácsadás, a vállalatokkal való szorosabb kapcsolat kiépítése és a konkrét közvetítési eljárások gondos megtervezése került a figyelem középpontjába. Az egyéni interjúkban, valamint az álláskeresési szolgáltatásokban a megoldások megtalálása lett a fő cél. Másrészt, számítógépes álláskeresési rendszerek jöttek létre, amelyekre támaszkodva a munkanélküliség tömegessé válásával megjelent az önkiszolgálás, mint a munkaközvetítés alternatív formája.

12 Önkiszolgálás Az egyénre szabott közvetítés ellentéte. Lényege, hogy az ügyfél a közvetítő apparátus beavatkozása nélkül, a közvetítő iroda számítógépének segítségével önmaga tekinti át és nyomtatja ki a neki tetsző állásajánlatokat. Az egyénre szabott közvetítés ellentéte. Lényege, hogy az ügyfél a közvetítő apparátus beavatkozása nélkül, a közvetítő iroda számítógépének segítségével önmaga tekinti át és nyomtatja ki a neki tetsző állásajánlatokat.

13 Munkaerő-piaci információszerzés típusai I Formális csatorna/információáralmlás: Formális csatorna/információáralmlás: Az álláshirdetések, az állami, magán vagy szakszervezeti munkaközvetítők, a végzősök elhelyezkedésének segítésére iskolákban létrehozott irodák, állásbörzék. Jellemzőjük, hogy sok információt koncentrálnak, és az információkat intézményes módokon, az érdekeltek széles köréhez juttatják el. Az álláshirdetések, az állami, magán vagy szakszervezeti munkaközvetítők, a végzősök elhelyezkedésének segítésére iskolákban létrehozott irodák, állásbörzék. Jellemzőjük, hogy sok információt koncentrálnak, és az információkat intézményes módokon, az érdekeltek széles köréhez juttatják el.

14 Munkaerő-piaci információszerzés típusai II Informális csatorna/információáralmlás: Intézményes információközvetítés rendszerén kívüli, személyes kapcsolat hálózatán keresztül történő információáramlás. A munkavállalók a rokonságuk, baráti körük, munkatársaik közvetítésével jutnak információkhoz az álláslehetőségekről, a munkaadók saját alkalmazottaik javaslataira, beajánlására támaszkodnak az állások betöltésekor. Informális csatorna/információáralmlás: Intézményes információközvetítés rendszerén kívüli, személyes kapcsolat hálózatán keresztül történő információáramlás. A munkavállalók a rokonságuk, baráti körük, munkatársaik közvetítésével jutnak információkhoz az álláslehetőségekről, a munkaadók saját alkalmazottaik javaslataira, beajánlására támaszkodnak az állások betöltésekor.

15 Munkaügyi Központ támogatásának célja Az álláskeresők elhelyezkedési esélyeinek növelése, a munkaerő-piaci képzés segítségével. Az álláskeresők elhelyezkedési esélyeinek növelése, a munkaerő-piaci képzés segítségével.

16 Támogatás alanyai I álláskereső álláskereső 25. életévét – felsőfokú végzettségű személy esetén 30. életévét – nem töltötte be, és a tanulói, hallgatói jogviszonya megszűnését követően álláskeresési támogatásban nem szerzett jogosultságot 25. életévét – felsőfokú végzettségű személy esetén 30. életévét – nem töltötte be, és a tanulói, hallgatói jogviszonya megszűnését követően álláskeresési támogatásban nem szerzett jogosultságot gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban, terhességi gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban vagy ápolási díjban részesül. A képzés időtartama a heti 20 órát nem haladhatja meg. gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban, terhességi gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban vagy ápolási díjban részesül. A képzés időtartama a heti 20 órát nem haladhatja meg. akinek a munkaviszonya várhatóan egy éven belül megszűnik és ezt a munkaadó a munkavállalóval és a telephely szerinti illetékes kirendeltséggel előzetesen írásban közölte akinek a munkaviszonya várhatóan egy éven belül megszűnik és ezt a munkaadó a munkavállalóval és a telephely szerinti illetékes kirendeltséggel előzetesen írásban közölte

17 Támogatás alanyai II közhasznú munkavégzésben vesz részt és a képzésben való részvételt vállalja közhasznú munkavégzésben vesz részt és a képzésben való részvételt vállalja rokkantsági nyugdíjas, baleseti rokkantsági nyugdíjban, rokkantsági járadékban részesülő személy, ha szakmai alkalmassági vizsgálat igazolja, hogy képzését követően a foglalkozás gyakorlására munkaviszony vagy egyéni vállalkozás keretében alkalmas. rokkantsági nyugdíjas, baleseti rokkantsági nyugdíjban, rokkantsági járadékban részesülő személy, ha szakmai alkalmassági vizsgálat igazolja, hogy képzését követően a foglalkozás gyakorlására munkaviszony vagy egyéni vállalkozás keretében alkalmas. azon munkaviszonyban álló egyén, akinek a továbbfoglalkoztatása képzés nélkül nem biztosítható, illetve azok, akik közvetlenül a munkaviszony megkezdése előtt nem rendelkeznek az adott terület betöltéséhez szükséges képzettséggel, szakmai ismeretük hiányzik. azon munkaviszonyban álló egyén, akinek a továbbfoglalkoztatása képzés nélkül nem biztosítható, illetve azok, akik közvetlenül a munkaviszony megkezdése előtt nem rendelkeznek az adott terület betöltéséhez szükséges képzettséggel, szakmai ismeretük hiányzik.

18 Képzésben részt vevő jogosultságai A munkaügyi központtal együtt kiválasztani a támogatott képzés irányát A munkaügyi központtal együtt kiválasztani a támogatott képzés irányát A munkaügyi központ által vezetett jegyzékben szereplő képző intézmények közül kiválasztani azt a képző intézményt, amely által nyújtott képzésben részt vesz A munkaügyi központ által vezetett jegyzékben szereplő képző intézmények közül kiválasztani azt a képző intézményt, amely által nyújtott képzésben részt vesz A munkaügyi központ által felajánlott vagy elfogadott képzés támogatásáról szóló hatósági szerződést megkötni A munkaügyi központ által felajánlott vagy elfogadott képzés támogatásáról szóló hatósági szerződést megkötni A képzés lebonyolítása feltételeinek megismerésére, és a megkötött hatósági, illetve felnőttképzési szerződésben foglaltak teljesülésének nyomon követésére. A képzés lebonyolítása feltételeinek megismerésére, és a megkötött hatósági, illetve felnőttképzési szerződésben foglaltak teljesülésének nyomon követésére.

19 Képzésben részt vevő támogatásának módjai, mértéke Képzési támogatás: Keresetpótló juttatás Keresetpótló juttatás A képzéssel kapcsolatos költségek megtérítése A képzéssel kapcsolatos költségek megtérítése Képzési támogatás keretében az alábbi költségek téríthetők meg: Képzési költség és a vizsga díja, továbbá a képzéshez kapcsolódó helyi, illetőleg helyközi utazás költségének megtérítése Képzési költség és a vizsga díja, továbbá a képzéshez kapcsolódó helyi, illetőleg helyközi utazás költségének megtérítése Étkezési költségtérítés Étkezési költségtérítés Szállás költség térítése Szállás költség térítése


Letölteni ppt "Munkaügyi Központ szerepe, feladatai SZTE JGYPK Felnőttképzési Intézet 2009/2010. I. félév Szeged."

Hasonló előadás


Google Hirdetések