A természettudományos nevelés és a fenntarthatóság pedagógiájának kapcsolata – II. Nahalka István Körlánc, elnök

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tantervi műfajok, a tanterv történeti fejlődése
Advertisements

A filozófia helye a középiskolai oktatásban
Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben.
Az egészségügy és az egészség „ügye” „Képes vagy-e EGÉSZ-séget ÉP-íteni?
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés
NAT, kerettantervek, helyitantervek ( ember és természet műveltségi terület) 2013.
A fiatalkorúak képzési, fejlesztési lehetőségeinek módszertani kihívásai Hegedűs Judit – Lénárd Sándor, ELTE PPK.
A megismerésről másként – konstruktivista pedagógia
KORSZERŰSÉG AZ ERKÖLCSTAN / ETIKA TANÍTÁSBAN
Anyanyelvi mérések Magyarországon Oktatás és foglalkoztatás – Versenyképes gazdaság Magyarországon a XXI. században Szeged, Molnár Edit Katalin.
A köznevelési törvény tehetséggondozási aspektusai, felkészítés a minőségi felsőoktatásra a közoktatásban Dr. Kaposi József Oktatáskutató és Fejlesztő.
Bevezetés a tanácsadásba Dr. Dan Brinkman.. Tanácsadás  Nátán esete (2Sám 12:1- 14)
Az integrált oktatás modellje Nahalka István Egyetemi docens
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
„Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben” TÁMOP /
Modláné Görgényi Ildikó. Vidékfejlesztés A gazdaság folyamataiban látható és minden érintett számára érezhető javulás következzen be. Minőségi, a környezet-
Kulcskompetenciák Európai Bizottság 2005
Differenciált tanulásszervezés szemlélete és módszerei
375 éves az Egyetem „A természettudományos oktatás és kutatás jelene és jövője” Környezetünk jelene és jövője március 25.
TIMSS 2007.
MTA - SZTE Képességfejlődés Kutatócsoport XIII. Országos Neveléstudományi Konferencia Eger, november 7-9. A természettudományos tudás és alkalmazásának.
A matematikai kompetencia jellemzői, fejlesztése, módszerei
KÖRNYEZETTANULÁS A PEDAGÓGUSKÉPZÉSBEN
Szülői értekezlet és 5. évfolyam. Téma Hogyan halad iskolánkban a „Korszerű oktatást Mándokon” című projekt megvalósítása? (beszámoló,
“Ha az ember eltűnik, lesz-e reménye a gorillának? Ha a gorilla eltűnik, lesz-e reménye az embernek?”
Történelemdidaktika. I. A történelemtanítás általános kérdései Dr
A szakmai nevelés lényege, célja és feladatai
Az OKNT-adhoc bizottság kerettanterve „Természettudományt mindenkinek” 2009.
Nyíregyházi Főiskola március 6. Dr. Kokovay Ágnes Kompetenciaalapú képzés és a távoktatás.
REFORMÉRTÉKŰ LÉPÉSEK A SZAKKÉPZÉS TERÉN MAGYAR SZAKKÉPZÉSI TÁRSASÁG május 30.
Országos Közoktatási Intézet Tantárgyi obszervációs vizsgálatok
A konstruktivista pedagógia alapjai
Társadalmi állapotrajzok konferencia
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Salgótarján, január 29.
A vidéki tér sikertényezői
TANÍTÁS - TERVEZÉS Műhelyfoglalkozás földrajztanárok részére
A tudás értéke Nyelvtudás, közgazdasági és természettudományos tájékozottság Európában Lannert Judit.
Összehasonlító pedagógia
Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben TÁMOP 3.1.4/08/2. – A kompetencia.
ÚJ ISKOLA, ÚJ TUDÁS ÚJ MAGYARORSZÁG KORMÁNYZATI KONFERENCIA március 4.
A szegény országokban élő gyermekek életszínvonala. Bemutatónk témája:
Közismeret Osztályfőnöki Kommunikáció-magyar ( KO-MA) Matematika Idegen nyelv Természetismeret Társadalomismeret.
A fenntarthatatlan világ
Első esély - esélyegyenlőség a mai iskolarendszerben
Vezeti: Szigetváriné Söjtöry Andrea
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
Tényekre alapozott oktatáspolitika és gyakorlat ONK 2011, Szimpózium a tények, bizonyítékok természetéről, szerepéről az oktatásban Evidence Based Education.
GRAFO-LIFE hatékony segítség a mindennapokban. GRAFO-LIFE A hétköznapokban felmerülő stressz- és krízishelyzetek három csoportba vezethetőek vissza: 1.
A fenntartható fejlődés
A TECHNIKA TANTÁRGY TÖRTÉNETI ELŐZMÉNYEI
Gazdasági és pénzügyi ismeretek a köznevelés rendszerében
Az országos mérések megújult rendszere
Dr. Schiffer Csilla. Továbbképzés előnyös:  ha általános válaszok adhatók egy problémára,  ha lehetséges a gyakorlaton túli elméletalkotás, amely továbbképzéssel.
Debreceni Egyetem Kompetencia-alapú tanítási-tanulási programok elterjesztése a Hajdú-Bihar megyei pedagógusképzésben. HEFOP / /1.0.
Új tanulásszervezés – mit és miért kell tennünk?
A fenntarthatóság szempontrendszere és a jövő iskolája Varga Attila, Országos Neveléstudományi Konferencia Budapest,2011. november 3.
K OMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁS. Háttér 2000 Lisszabon EU határozata 2004 Európai Bizottság dokumentuma Hazánkban: Nat Oktatási Minisztérium stratégiája Nemzeti.
Informatika tanítása ea. Csernoch Mária
A tanulás segítése – a tanulás tanítása a napköziben
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
BIHARINÉ dr. KREKÓ ILONA főiskolai docens
Természettudományos tudásképváltozás és a természetismeret Makádi Mariann.
Csapó Benő SZTE Neveléstudományi Intézet MTA-SZTE Képességfejlesztés Kutatócsoport A PISA céljai, tudományos alapjai.
A PISA ÉS AZ O RSZÁGOS KOMPETENCIAMÉRÉSEK KAPCSOLATA ÉS FELHASZNÁLHATÓSÁGA Balázsi Ildikó.
Pedagógiai hozzáadott érték „Őrült beszéd, de van benne rendszer” Nahalka István
Portfólió Ember és társadalom műveltségterületi tanár- kémiatanár
Miért szükségszerű a változás a természettudományok oktatásában?
A curriculumelmélet műfaji fejlődése
Tanító szak, nappali- és levelező tagozat
Előadás másolata:

A természettudományos nevelés és a fenntarthatóság pedagógiájának kapcsolata – II. Nahalka István Körlánc, elnök

Néhány megjegyzés a természettudományos nevelés magyarországi helyzetéről  A természettudományos nevelés a három vizsgált terület (+ matematika és szövegértés) között számunkra mindig a legjobb eredményeket hozta a PISA felmérésben.  A évi mérés során a metamatika és a szövegértés felzárkózott, mindhárom területen az OECD országok átlagán teljesítünk.  És még valami: a különbségek egyáltalán nem nagyok a mi esetünkben ben a természettudományi tesztben a 34 OECD ország közül a 7. legkisebb szórást produkáltuk.  Vagyis a magyar oktatással kapcsolatban egyáltalán nem merülnek fel súlyos minőségi problémák(!!!).  Máshol van a baj, és e problémák különösen erősen érintik a természettudományos nevelést.

A PISA 2000 felmérésben a két szélső státuscsoport teljesítménye (természettudomány) Magyarország

PISA (és 2009) Term é szettudom á ny – OECD orsz á gok Alsó 5% teteje Alsó 10% teteje Alsó 25% teteje Az egész minta A felső 25% alja A felső 10% alja A felső 5% alja FinnországMagyarország (11.) (10.) (12.) (14.) (18.)(25.) Mexikó

Helyezéseink a képességszintek tekintetében (2009. Természettudomány, OECD országok (34)) KépességszintPontszámhatárokHelye- zésünk 1. alatt< szinten szinten szinten>70828.

Az okokról  Magyarországon nem mentek végbe olyan, a természettudományos nevelés korszerűsítését szolgáló folyamatok, mint amilyenek a fejlett és nagyon sok fejlődő országra jellemzők voltak: a tantárgyi integráció térnyerése a ’60-as, ’70-es években, a társadalomorientált természettudományi nevelési programok-, az STS orientáció kialakulása, a globális nevelési megfontolások behatolása e nevelési területre, és mindezekkel összefüggésben a fenntarthatóság érvényesülése az oktatási programokban.  Nem zajlottak olyan jelentős, a pedagógiai kultúrát megújító változások, amelyek a világ számos országában nagymértékben hatottak, és Magyarországon is jelen vannak napjainkban a matematika és a szövegértés tanulásának folyamataiban.  A mi természettudományos nevelésünk „provinciális” maradt, ma már eredeti célját, a tehetségek minél magasabb szintre fejlesztését sem tudja jó színvonalon ellátni, a tömegek számára pedig …

A fenntarthatóságról  A „fenntartható fejlődés” kifejezés problematikussága. Éppen arról van szó, hogy az a fejlődés, amit ma az emberiség produkál (ahogyan ez a fejlődés zajlik) nyilvánvalóan nem fenntartható.  A „fenntartható fejlődés” fogalom használatában van egyfajta illúzió, hogy azok a struktúrák, működések, amik ma jellemzik az életünket, megtarthatók, tovább élhetnek, „ha elég ügyesek leszünk”.  De ez nem így van. Az életmód, az emberiség élete kereteinek lényeges változtatása nélkül semmi nem lesz fenntartható, és ez persze elsősorban a „fejlődésre” vonatkozik.  Vagyis a fenntarthatóság paradox módon azt igényli, hogy ne tartsunk fenn nagyon sok mindent abból, ami ma az életünket jellemzi.  Ebben a folyamatban kell megkeresni a természettudományos nevelés szerepét.

A FP természettudományos nevelésben való érvényesítésének területei Természet- tudomá- nyos nevelés A tantervek újragon- dolása Metodikai megújulás

A tantervek újragondolásához  Ez részben zajlik: az integrált természettudományi kerettantervben, valamint a nem szakrendszerű oktatás kiterjesztésére készített kerettantervben ezek az elképzelések „vastagon” megjelentek.  A természettudományos nevelés STS orientációjának, társadalomközpontúságának érvényesítéséről van szó.  A természettudományos tudásrendszer „csak” eszköz egy a társadalom folyamataiban jól alkalmazható, hatékony műveltség megszerzéséhez.  A tantervi tartalmak, fejlesztési feladatok kialakítását nem elsősorban a természettudományok „anyaga” (a tudományos felismerések) szabják meg, hanem azok a társadalmi feladatok, amelyekre felkészítünk. A fenntarthatóság pedagógiájának alapvető témakörei A tudomány társadalmi szerepe. A természettudomány filozófiai kérdései együtt a történeti szempontokkal. A mindennapi élet követelményei. A technikai, technológiai változások megértésének, követésének szükséglete.

Mindezt hogyan?  Nem elvakultan, nem megerőszakolva hagyományosan természettudományos tematikai részleteket!  A kovalens kötés tanításába nem kell erőszakoltan belevinni a női egyenjogúság, vagy a városiasodás kérdését.  A társadalomorientált témáknak (a FP által sugallt területeknek is) a tanulás legátfogóbb struktúráinak meghatározásában kell szerepet kapniuk.  Nem a kovalens kötés a mindent meghatározó cél egy tanítási-tanulási folyamatban, hanem mondjuk az anyagok természetben való, illetve mesterségesen kikényszerített lebomlása környezeti problémájának megismerése egy átfogó projekt keretében, és ezen belül kell foglalkozni a kovalens kötéssel.  Az alapvető modell: a tanítás-tanulás folyamata átfogó, társadalomorientált témák köré épített komplex tevékenységekben szerveződik, e komplex tevékenységek szolgálják az alapvető kompetenciák kifejlesztését, és e közben van szükség egy jól megalapozott természettudományos ismeretrendszer, képességrendszer és attitűdrendszer elsajátítására.

A metodikai átalakulás mögött meghúzódó folyamat lényege  A kompetenciafejlesztés jórészt üres jelszó. Természetesen alkalmazható tudást kell fejleszteni, de az iskola mindig ezt tette.  Másról van itt szó: az iskolában most már jó száz éve zajlik egy jelentős átalakulási folyamat: ez a folyamat alapjaiban érinti a tanítás, a tanulás módszereit, lényege, hogy tanulás már nem korlátozódik a memorizálás és a gyakorlás tevékenységeire, autentikus, lényegében hétköznapi tevékenységek iskolai tanulási tevékenységekké transzformálása történik, így válik a projekt, a munka, a vita, a játék, a kutatás, felfedezés, a konfliktusmegoldás, és még számtalan más emberi cselekvési forma tanulási tevékenységgé.  Tekintve, hogy ebben az átalakulási folyamatban a környezeti nevelés mindig élen járt, az egész oktatás számára jelent nagyon sokat az, ami ezen a területen, illetve a fenntarthatóság pedagógiája területén történik.