Hogyan tudja segíteni az otthoni betegellátó rendszer a dialízis

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

Egészséges életmód Az egészség és az egészséges életmód megfogalmazása elég nehéz. Mivel minden ember különböző igényekkel, és adottságokkal, rendelkezik.
A rehabilitációs járadékban részesülő személyek (re)integrációs esélyeinek növelése a munkaügyi központok segítségével Vincze Györgyné Pécs, április.
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
Dr. Matejka Zsuzsanna „Gyógyszerterápiás gondozás”
Szakképzésbe lépés lehetősége Magyarországon
Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás
Készítette: Dr. Szabó Péter Főosztályvezető
Gondozási Központ Zalaegerszeg
Gyermekvédelmi alapellátás
FOREVER GURULÓ Infokommunikációs fejlesztések, támogató technikai eszközök RECIKLI , Nyíregyháza, február 13.szeptember 27. Kogon Mihály igazgató.
Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény Győr Győr, Kálóczy tér
Az ÉFOÉSZ Támogatott Lakhatási Programja
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
A gyermekjóléti alapellátások aktuális kérdései
A támogatott lakhatás és a szükségletfelmérés
A személyes gondoskodás megszervezésére köteles szervek
Az idős ember méltóságát védő jogok idősek otthonában
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
Kreatív technikák és terápiák a pszichiátriai betegek közösségi alapú ellátásaiban Endre Szilvia május 23.
Dr. Harangozó Judit Orvos-koordinátor Ébredések Alapítvány
A pszichiátriai ellátás szervezeti keretei
Pszichoprofilaxis és pszichoedukáció a rehabilitációban
Önkéntes munka az Ózdi Művelődési Intézmények Városi Könyvtárban
1)A szakszerű egészségügyi ellátás biztosításához jutás szükségességének felismerése – Mikor, milyen esetekben hívjunk orvost? 2)A beteg gyermek ellátásával.
Ápolóeszköz kölcsönzés Négy hónap tapasztalatai Dr Pusztai Erzsébet.
Dr. Szilágyi Klára Szent István Egyetem
Az öregkor.
A szülő szerepe Dr Sólyom Enikő Konszenzus tanácskozás a korai fejlesztés és neurohabilitáció kérdéseiről Május 4-5. Seregélyes.
Korai hazaadás problémaköre különös tekintettel az újszülöttkori anyagcsere szűrésekre Dr. Mészner Zsófia Országos Gyermekegészségügyi Intézet.
1 Támad az influenza! Hogyan védekezzünk? Margit Kórház Pásztó Egészségpercek Prevenció és egészségmegőrzés.
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató
Közösségi ellátók mint facilitátorok
Evészavarok A táplálkozási rendellenességek olyasfajta súlyos betegségek, melyek következtében valaki olyan abnormális evési szokásokat tesz magáévá, melyek.
A szociális és gyermekjóléti feladatellátás kistérségi működtetése központi szemszögből Kecskemét június 10.
A jogszabályi változások irányai dr. Andráczi-Tóth Veronika Nemzeti Erőforrás Minisztérium Családi és Szociális Szolgáltatások Főosztálya.
Speciális célcsoportok a szakmai protokollban Biró Dániel Budapest május 7.
A gondozási szükséglet- vizsgálatok változásai 2010.
Kapcsolat a vér szerinti családdal © Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl 3. Nevelőszülői módszertan.
EAAD Szolnokon Dr. Bagi Mária.
Mindennapi veszteségeink
Hevesi Kistérség Integrált Szolgáltató és Innovációs Központ
Szakfelügyeleti kihívások az alapellátás területén
Fogyatékosok gondozása
gyógyszerszedés legfontosabb szabályai,
Önkéntesség, mint társadalmi szerepvállalás
A Veszprém megyei pszichiátriai ellátó rendszer ismertetése
A SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÓ SZEKTOR MUNKAHELYI JÓL-LÉT ÉRZETE.
Krónikus osztályon és idősotthonban ápolt vesebetegek ellátásának
Bentlakásos intézményi ellátás elkerülését célzó szolgáltatások TÁMOP /1. Marcali Kistérségi Többcélú Társulás Együtt az alapszolgáltatások fejlesztéséért.
AZ ÁPOLÁS ÉS AZ ÁPOLÓ.
Magyarország demográfiai jellemzőinek és szociális ellátórendszerének bemutatása különös tekintettel az időskorú népességre.
Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény Győr
A betegellátás keretei és rendszere
TÁMOP /1 Együtt az alapszolgáltatások fejlesztéséért Hartal Katalin
Családtámogató ellátások
Idősek gondozása-ápolása
Szociális és egészségügyi ellátórendszer kínálta válaszok a demenciában szenvedők és családtagjaik számára.
Munkatársak alkalmasságának vizsgálata „Szolgálni, mint a fény”
Rajta! Távolinak tűnik, hát nem indulunk el, Nehéznek látszik, hát nem emeljük fel, Lehetetlennek látjuk, nem próbáljuk meg. Talán éppen ezért veszünk.
Koncepció a demenciával élő idősek gondozásáról Demens betegek ellátásának kihívásai az egészségügyi és szociális ellátórendszerben szakmai tanácskozás,
Horváth-Sziklai Attila hivatalvezető Gyógyszerészek az egészségfejlesztésben Budapest szeptember 29.
Szociális ellátást igénybevevők szükségletei – és szolgáltatásai „Eszköztár és kapcsolati háló” Szakmai konferencia Rehabilitációs és Szociális Igazgatóság.
Idősek az idősekért Győrben
KÁROS SZENVEDÉLYEK - Kábítószerek (illegális szerhasználat)
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága
„Mert mi Kolping művén dolgozunk…”
Nemzetközi kapcsolatok Fabry International Network 5th Fabry Expert Meeting Athén május
Alultápláltság és veszélyei
Ferencsik Mária, Zöllei Magdolna SZTE ÁOK I sz. Belgyógyászati klinika
Előadás másolata:

Hogyan tudja segíteni az otthoni betegellátó rendszer a dialízis kezelést? Ecsedy Ildikó Önkormányzat, Székesfehérvár

A házi szociális ellátó hálózat szerepe és lehetőségei az otthon közeli ellátásban Ecsedy Ildikó Szakmai vezető SZKSZAK Székesfehérvár

Betegnek lenni ugyan mindenütt rossz – de mégis otthon a legjobb. Talán saját bőrünkön is megtapasztalhattuk mindezt. Valószínűleg mindannyian boldogabbak, kiegyensúlyozottabbak vagyunk, amikor beteg napjainkat a megszokott és kedvelt otthon környezetünkben, családunk körében tudjuk eltölteni, még akkor is, ha ellátásunk, akár otthoni betegápolási szolgáltató bevonásával, egészségügyi szaksegítséget, felügyeletet, vagy gondozói segítséget igényel.

Házi segítségnyújtás ♦ A házi segítségnyújtás az egyik legrégebbi alapszolgáltatási forma, már a 70-es években is létezett. Az ellátást minden településen kötelező biztosítani, lakosságszámtól függetlenül. Célcsoportja azok az idős, beteg vagy fogyatékos személyek, akik a mindennapi életben nélkülözhetetlen feladataik ellátásában (fürdés, bevásárlás, takarítás, hivatalos ügyintézés, stb.) másokra szorulnak.

A szociális törvény szerint az alapvető gondozás és az alapápolás körébe tartozó feladatokat látja el, segítséget nyújt az önálló életvitel fenntartásában, az ellátott és a lakókörnyezete higiéniás körülményeinek megtartásában, valamint prevenciós szerepet tölt be, hiszen segítséget nyújt a vészhelyzetek kialakulásának megelőzésében. A szolgáltatás ma elsősorban időkorú személyek ellátását biztosítja. A házi segítségnyújtást a megállapított napi gondozási szükségletnek megfelelő időtartamban, de legfeljebb napi 4 órában kell biztosítani. A szolgáltatás térítésköteles.

Miért hasznos az otthoni ápolás a betegnek? Tapasztalataink szerint a beteg, emberek nehezen válnak meg az otthoni, megszokott környezettől és számos okból kifolyólag lehetőség szerint minél rövidebb idejűre igyekszenek nyújtani az esetleges kórházi tartózkodások idejét. Lényegében a házi betegápolás során munkatársaink feladatának a középpontjában az ellátott személy áll, és természetesen az ő környezetében, az ő és hozzátartozói igényei szerint valósítjuk meg az ellátást.

Hogyan valósítjuk meg mindezt a gyakorlatban? Általában a hozzátartozó felkérését követően egy személyes találkozó során ápolási dokumentációban felvesszük a beteg állapotát, egyeztetjük a beszerzendő gyógyászati segédeszközök kérdését, egyéb részleteket, majd megszervezzük néhány napon belül az ellátást. Az ellátásokat megelőzően és az ellátások során – amennyiben az ellátás módja, súlyossága megköveteli - folyamatosan kapcsolatot tartunk a házi- vagy szakorvosokkal.

Magyarországon az emberek ezrei szenvednek valamilyen vesebetegségben. Szerencsére azonban a betegségek nagyobbik része nem veszélyezteti súlyosan az életet; vagy magától meggyógyul, vagy gyógyszeres, ill. sebészi terápiával eredményesen kezelhető. Ennek ellenére évente kb. 800 ember válik veseelégtelenné. Egészen az utóbbi évekig ez a kór végzetes volt. Az egészségügyi ellátás fejlődése (különösen a művesekezelés és a veseátültetés) következtében azonban ezeken a betegeken is segíteni tudunk.

A szociális munkás lehetőségei a vesebetegek otthoni ellátásának, életminőségének javításával, ezen belül táplálkozásuk támogatásával kapcsolatban.   Az élelmiszer beszerzés megoldása, a táplálkozás alapjának megteremtése cél: ne fordulhasson elő, hogy a beteg segítő hiányában a mozgás- vagy a tájékozódás korlátai miatt nem tud bevásárolni ill. nem a megfelelő élelmiszert szerzi be. Az élelmiszer beszerzéshez szükséges anyagi lehetőségek kontrollja ill. megteremtésük támogatása.

cél : ne fordulhasson elő, hogy a beteg kórházi vagy dialízis távolléte miatt nem tudja kézhez venni a nyugdíját vagy egyéb jövedelmét ill. ne essen el a neki egyébként járó támogatástól (rendkívüli vagy rendszeres pénzbeli segély, ellátás) A vesebeteg élelmezésének támogatása élelmiszer segély ill. adomány útján. cél: a beteg ne essen el a jótékonysági szervezetek, támogatási akciók útján megszerezhető élelmiszerektől. Kapcsolattartás a megfelelő szervezetekkel, ezen belül a helyi Vesebeteg Egylettel is.  

A vesebeteg táplálkozásának kontrollja (info a beszerzés, támogatás során) cél: tudjunk róla, eszik-e egyáltalán, vagy eleget eszik-e az adott beteg, elfogyasztja-e a szükséges táplálékmennyiséget, minőségileg is elfogadható-e a táplálkozás. Az otthoni súlymérés kontrollja (van-e egyáltalán mérleg, méri-e magát a beteg, figyel-e a testsúlyára). Kapcsolattartás a beteget kezelő orvos (-okkal), nefrológiai team-mel.

A beteg táplálkozását nehezítő vagy lehetetlenné tevő tényezők kontrollja cél: ne fordulhasson elő, hogy pl. foghiány vagy rágási nehézség miatt a beteg nem táplálkozik megfelelően (protézis készítés-javítás, fogászati ellátás szervezése, támogatása, a beteg által esetleg nem említett rágási-nyelési panaszok kiderítése), ill. nem említett, megoldatlan gyomor-bél panaszok miatt elégtelen a felszívódása, vagy rendkívüli veszteségei vannak (időnkénti hányások, nem említett hasmenések) Információ, kapcsolattartás a nefrológiai team-mel.

A beteg elégtelen táplálkozásához vezető lelki bajok helyszíni észlelése. cél: az egyedüllét vagy éppen az együttélők okozta depresszió vagy feszültség észlelése, hatásának csökkentése személyes megjelenéssel ill. megoldási lehetőségek keresése. Kapcsolattartás a háziorvossal, szakorvosi team-ekkel.  

A beteg táplálkozással kapcsolatos edukációjának otthoni támogatása, a nefrológiai szakmai indokok alapján előírt szabályok betartásának támogatása. cél: javuljon a beteg diétás együttműködése, ne forduljon elő (ha volt) túlzott folyadékfogyasztás, dialízisek közötti súlynövekedés, a beteg ismerje a túlzott só, foszfor- és káliumbevitel veszélyeit, tudja elkerülni a veszélyes ételeket, ugyanakkor mennyiségileg és minőségileg is kellő összetételű legyen a fehérje-táplálkozása (pl. esszenciális aminosavak, optimális P-tartalmú étrend) és megfelelő legyen az energiabevitele. Kapcsolattartás a nefrológiai team-mel (akár a predialízis, akár a dialízis szakban).

Az otthoni mesterséges táplálás támogatása cél: a beteg váltsa ki és fogyassza el a számára rendelt per os mesterséges tápszereket, tápláltsága javuljon. Részvétel esetleg (körülményektől függően) a beteg otthoni parenterális táplálásában.

Köszönöm a figyelmet! „Önmagát becsüli meg minden nemzedék azáltal, hogy tudomásul veszi: a világ nem vele kezdődött.” A mi világunk Önökkel: apáink, nagyapáink életével, munkásságával kezdődött. Önök építették számunkra azt a jelent, amelyben a mi generációnk egy újabb nemzedék jövőjét alapozhatja meg. Mindennapi munkánkhoz az elődök példáiból meríthetünk erőt hitet és bátorságot.